Библија v.s. Куран

O

Omer el Faruk

Гостин
Uf kolku islamot e monoliten:nenene: suniti , shiiti ,talibanci, vehabisti i niz drugi islamski grupaciii kolku gi ima samo alah gi znae. Kako go tolkuvaat islamot? Kako talibancite vo ime na alah ,koj im dozolil da gi rushat 2000 god stari budisticki statui.Jas nemozam nikako da razberam vo stose sosoti rusenjeto na statuite dali toa go odbruva kuranot ako go odobruva nisto nema religisko , naprotiv agresija omraza.:toe: KURANOT NABRZO KE SE PROMENI, POTREBNA MU E PROMENA ZASTO IMA PREVISE AGRESIJA I OMRAZA.:toe:
Не го одобрува Кур,анот другар, да знаеш. Луѓето таму навистина се во војна и преживуваат работи кои никому не ги посакувам,но, сепак нема одобрение за нивното рушење на будистичките статуи. Правото на вероисповед според Кур,анот секому му е загарантирано: " Во верата нема присилба!",а следствено на тоа секој си има право и на изградба на свој верски објект.

А што се однесува до промената на Кур,анот, сонувај другарче. Многумина се обиделе, но, безуспешно. Тој не е како Библијата, :wink: него го чува Оној кој тоа го загарантирал.:toe:

Инаку,колку да те демантирам,ако Исламот беше таква агресивна религија верувај дека после пет вековното владеење на Османлиите на овие простори денеска,не само што не ќе имаше ниту еден други верски објект,туку не ќе имаа ни деца да пишуваат вакви смешки.:nesum:

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
bog nuzno spored samiot poim mora da e eden.znaci samo edna vera e prava imeno onaa na onoj bog koj stvarno postoi i koj e eden, a sega, site vikaat nasata vera e prava, znaci site ostanati se vo zabluda, a zarem ne e po verojatno deka bog ako go ima i koj e eden postavil posiroki i posustestveni kriteriumi za spas od edna dogmatika i ritualizam koja e cisto kulturoloski i istoriski uslovena,a tie kriteriumi se dobrinata, pravednosta, somilosta, solidarnosta, oti borejki se za tie vrednosti nie ja slavime vecnosta i pravdata.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики, ај земи воздух, излуфтирај се, среди ги мислите, врати се и погледни убаво што те прашувам.:)

Ова го повторувам последен пат.

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ

Глава 1

1 Книга на родословот на Исуса Христа, син Давидов, син Авраамов:

2 На Авраама му се роди Исак, на Исака му се роди Јаков, на Јакова му се родија Јуда и неговите браќа.
3 На Јуда му се родија Фарес и Зара од Тамара, на Фареса му се роди Есром, а на Есрома му се роди Арам,
4 на Арама му се роди Аминадав, на Аминадава му се роди Насон, на Насона му се роди Салмон;
5 на Салмона му се роди Вооз од Рава, на Вооз му се роди Овид од Рута, на Овида му се роди Јесеј;
6 на Јесеја му се роди цар Давид. На цар Давид му се роди Соломон од Уриевата жена.
7 На Соломона му се роди Ровоам, на Ровоама му се роди Авија, на Авија му се роди Аса,
8 на Аса му се роди Јосафат, на Јосафата му се роди Јорам, на Јорама му се роди Озија,
9 на Озија му се роди Јоатам, на Јоатама му се роди Ахаз, на Ахаза му се роди Езекија,
10 на Езекија му се роди Манасија, на Манасија му се роди Амон, на Амона му се роди Јосија,
11 на Јосија му се родија Јехонија и неговите браќа во времето на преселувањето во Вавилон.
12 По Вавилонската преселба, на Јехонија му се роди Салатиел, на Салатиела му се роди Зоровавел,
13 на Зоровавела му се роди Авијуд, на Авијуда му се роди Елијаким, на Елијакима му се роди Азор,
14 на Азора му се роди Садок, на Садока му се роди Ахим, на Ахима му се роди Елијуд,
15 на Елијуда му се роди Елеазар, на Елеазара му се роди Матан, на Матана му се роди Јаков,
16 на Јакова му се роди Јосиф, мажот на Марија, која го роди Исуса, наречен Христос. 17 И така, сите родови од Авраама до Давида се четиринаесет родови; и од Давида до преселбата во Вавилон четиринаесет родови; и од преселбата во Вавилон до Христа четиринаесет родови.

Евангелие: от Матфеја

Глава 1

1Родословие Иисуса Христа, Сына Давидова, Сына Авраамова.

2 Авраам родил Исаака; Исаак родил Иакова; Иаков родил Иуду и братьев его;
3 Иуда родил Фареса и Зару от Фамари; Фарес родил Есрома; Есром родил Арама;
4 Арам родил Аминадава; Аминадав родил Наассона; Наассон родил Салмона;
5 Салмон родил Вооза от Рахавы; Вооз родил Овида от Руфи; Овид родил Иессеја;
6 Иессеј родил Давида царја; Давид царь родил Соломона от бывшеј за Уриеју;
7 Соломон родил Ровоама; Ровоам родил Авију; Авија родил Асу;
8 Аса родил Иосафата; Иосафат родил Иорама; Иорам родил Озију;
9 Озија родил Иоафама; Иоафам родил Ахаза; Ахаз родил Езекију;
10 Езекија родил Манассију; Манассија родил Амона; Амон родил Иосију;
11 Иосија родил Иоакима; Иоаким родил Иехонију и братьев его, перед переселением в Вавилон.
12 По переселении же в Вавилон, Иехонија родил Салафиилја; Салафииль родил Зоровавелја;
13 Зоровавель родил Авиуда; Авиуд родил Елиакима; Елиаким родил Азора;
14 Азор родил Садока; Садок родил Ахима; Ахим родил Елиуда;
15 Елиуд родил Елеазара; Елеазар родил Матфана; Матфан родил Иакова;
16 Иаков родил Иосифа, мужа Марии, от Которој родилсја Иисус, называемыј Христос. 17 Итак всех родов от Авраама до Давида четырнадцать родов; и от Давида до переселенија в Вавилон четырнадцать родов; и от переселенија в Вавилон до Христа четырнадцать родов.

Велиш дека јас грешно бројам. Ок, еве ти ги истите пасуси од македонската и руската библија па повели изброј ги ти. Зарем не гледаш човеку дека 11 стих е контрадикторен во двата преводи,и како сакаш брои во едниот превод има еден човек повеќе,а тоа е во рускиот. Јас убаво ти реков ,да го прашаш свештеникот зошто ваква нелогичност во Библијата, ти ми кажуваш дека тоа веќе било протолкувано.Епа друже според тоа толкување испаѓа дека 90% од Библиите ви се грешни во овој цитат.Ама ти ете слепо се раководиш според некои писанија на светите отци, и сега излегува дека ти слепо веруваш и немаш храброст да се впуштиш во посериозно истражување на оваа нелогичност. А изгледа нема ниту свештеникот кој ти објаснувал. Во спротивно немаше да правиш олкави маневри.
О.К.
Во право си.
Грешката е моја:
Но јас и понатаму ќе го читам Светото Писмо и ќе се залажувам самиот себе и покрај сите оние контрадикции во Писмото (колку ли беа, некои 50 000 или така нешто...).

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.829
Поени од реакции
20.255
Не го одобрува Кур,анот другар, да знаеш. Луѓето таму навистина се во војна и преживуваат работи кои никому не ги посакувам,но, сепак нема одобрение за нивното рушење на будистичките статуи. Правото на вероисповед според Кур,анот секому му е загарантирано: " Во верата нема присилба!",а следствено на тоа секој си има право и на изградба на свој верски објект.

А што се однесува до промената на Кур,анот, сонувај другарче. Многумина се обиделе, но, безуспешно. Тој не е како Библијата, :wink: него го чува Оној кој тоа го загарантирал.:toe:

Инаку,колку да те демантирам,ако Исламот беше таква агресивна религија верувај дека после пет вековното владеење на Османлиите на овие простори денеска,не само што не ќе имаше ниту еден други верски објект,туку не ќе имаа ни деца да пишуваат вакви смешки.:nesum:
Да де сигурно не е како Библијата и никогаш нема да биде, затоа и се разликуваат, (православие/правоверие). Вие со самото тоа разнесување, и убивање невини на сред пазари или јавни места, си го негирате куранот, ако толку куранот не дозволува такви работи, зошто сите во име на исламот одат на џихад или се саморазнесуваат одземајќи со нив стотици невини животи, или мака си имаат а? Никогаш немој да ја напаѓаш верата која тебе не ти е позната, со самото тоа што ги читаш родословите ти имаш само една цел грешки да пронаоѓаш, јас напротив кога би го зела куранот би го прочитала и чисто од желба да знам како вие го славите Бог, и какви се вашите казни, гревови, животни награди, не би ме интересрирало кој каде нешто згрешил или не напишал како што мене ми се допаѓа.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Rusenjeto na Budinite statui od strana na Talibanite ne e vo sprotivnost so Kuranot i Sunetot na Muhammed s.a.v.s, bidejki i toj koga bil megu idolopoklonicite i mnogubozcite gi rusel nivnite kipovi statui na koi im se molele ko na bogovi, velejki im, ako se bogovi sto se rusat, sto pagaat, tie ne mozat da vi pomognat, molete se na Ediniot Bog koj e vecno ziv, a ne na mrtvi predmeti.

Член од
25 јуни 2008
Мислења
451
Поени од реакции
5
Rusenjeto na Budinite statui od strana na Talibanite ne e vo sprotivnost so Kuranot i Sunetot na Muhammed s.a.v.s, bidejki i toj koga bil megu idolopoklonicite i mnogubozcite gi rusel nivnite kipovi statui na koi im se molele ko na bogovi, velejki im, ako se bogovi sto se rusat, sto pagaat, tie ne mozat da vi pomognat, molete se na Ediniot Bog koj e vecno ziv, a ne na mrtvi predmeti.
De definiraj idolopoklonstvo.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
99
Djamiite neli se simbol ?

Sto ne si gi srushat toash a ?

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
99
Sto ne go skrshat onoj svetiot kamen toash u Meka ??? ONoj ogromniot sto se vrtat okolu nego ko na ringispil ?

Ajde be ... more :nenene:

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
не постојат две религии туку една ког атоа ќе го свати човештвото јас не знам. за да го добиеш одговорот за господ бог тогаш треба сите религии да ги споиш како цветови од цвет и ќе го добиеш тоа што го бараш. ѓаволот ги разделил религиите за д аможе да говладее светот и човекот. тој дури и христијанството го разделил на повеќе религии што е смешно ак осите се христијани :)

па така да јас не правам разлика помеѓу куран и билија и од двете книги црпам мудрости и знењеа.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Кога ќе ги споиш сите религии „ѓутуре„. ќе добиеш „њу-ејџ„. Ама и тој веќе постои.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Кога ќе ги споиш сите религии „ѓутуре„. ќе добиеш „њу-ејџ„. Ама и тој веќе постои.

не си во право а и не мислев на тоа. туку на пример христијаните не признаваат дека животните имаа душа, а додека според будизмот човечката душа има реинкранација и во друг облик како и животни. друг пример во џамија не с евлегува со обувки а се знае дека од дамнина е останата традицијата кога ќе одиш кај некој дома да соблечеш кондури. тоа не еслучајно зашто нели црквата е божји дом, епа зашто ког авлагаш кај некој дома ти газиш со кондури и тоа не било кое емсто туку свето место? така д аима многу примери дека ако ги псоиш религиите го добиваш вистината и гопсод бог.

п.с. затао и ѓаволот ги разделил :wink: но јас имам поголема свест од остантите луѓе и тоа сум го сватил и спознал. се надевам дека и човештвото тоа еден ден ќе го зпознае по масовно.

Член од
13 септември 2008
Мислења
70
Поени од реакции
1
Zdravo na site, dobra e temava samo ne mi e jasno zosto tolku navredi i prepukavanje. Jas licno sum pravoslavna hristijanka, no imam mnogu citano i za kuranot bidejki me interesira. Hristijanstvoto i muslimanstvoto se nastanati od dvajca braka. I vo dvete veri se veruva vo eden isti Bog. Sto se odnesuva do vojnite na istokot, nemaat vrska so kuranot, koga lugeto tamu bi se pridrzuvale do pravoto muslimanstvo ne bi imalo vojni, bidejki i toa kako i hristijanstvoto vo nieden slucaj ne gi uci lugeto na vojna

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Zdravo na site, dobra e temava samo ne mi e jasno zosto tolku navredi i prepukavanje. Jas licno sum pravoslavna hristijanka, no imam mnogu citano i za kuranot bidejki me interesira. Hristijanstvoto i muslimanstvoto se nastanati od dvajca braka. I vo dvete veri se veruva vo eden isti Bog. Sto se odnesuva do vojnite na istokot, nemaat vrska so kuranot, koga lugeto tamu bi se pridrzuvale do pravoto muslimanstvo ne bi imalo vojni, bidejki i toa kako i hristijanstvoto vo nieden slucaj ne gi uci lugeto na vojna

токму така а тоа с емухамед и исус кој се браќа или поточно синови божји на севишниот.

и мене ме згрозува тоа кога сум седел на клупа у мало и сум ги слушал како пљукаат на пример да им е... сечените а се прават хриастијани а не прочитале ништо и немаат поима од религија бидејќи би знеле дека така го плукаа ти господ исус христос затоа што тој кога с еродил тој бил исто така обрезан. ток адет се спомнув аи во билијата и е доста стар даден завет од аврам за неговиот син исак кој го принел како жртва на господ.

Член од
13 септември 2008
Мислења
70
Поени од реакции
1
site sme nie deca bozji, no za onie koi ne znaat sakam da pojasnam, Avram imal dve deca, prvoto od sluginkata i se vikalo Ismail od cie pokolenie e nastanato muslimanstvoto koe e podeleno na dve pleminja, a Sara go rodila Isak i preku negovite potomci se rodil Isus, zatoa velam od dvajca braka, vsusnost Ismail i Isak bile braka

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20

Allah/Bog da te nagradi

Kajgana Shop

На врв Bottom