Бесплатен превоз за пензионерите и во сабота

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.915
Поени од реакции
41.876
Зимно време како и дае со шал на нос не се осеќа миризба, но летно време. :cenzura:
Додека работев во Скопје се возев и еднаш ми се погоди една баба до мене да седи. Леле само што седна одма извади сендвич со плескавица со кромид изгледа дома е немала време да јаде се е брзала за на пазар, па морав со влажна марамица да си го покријам носот. :pos:

DreaM oNe

我是马丁
Член од
4 септември 2012
Мислења
235
Поени од реакции
175
Прееска на работа ја читав темава и морам да ти одговорам на небулозиве твои...

Јас не користам јавен превоз, освен во исклучителни денови кога ептен морам, а тоа е 2-3 пати годишно од прилика, али на факултет кога идев користев и тоа секојдневно...И тоа тогаш немаше бесплатно за пензионери, а беше хорор посебно сабајле во 7 или попладне околу 15-16 часот...Си замислувам сега како е вторник и петок насабајле - дупло поголем хорор...И потполно ги разбирам луѓево на темава што се жалат, а посебно студентите...Мислам дека начисто би скренала вторник и петок во 7 саат сабајле да гледам нецивилизирана стока пред мене (чест на исклучоци)...
90% од пензионерите го злоупотребуваат начисто бесплатното возење...Гураат све пред нив како мрднати за да зафатат слободно столче, шират арома-терапија на лук, праз, кромид, пот и други опојни мириси и прават неверојатни гужви, а ради тоа и автобусите бавно идат и така некој ни крив ни дужен освен што ќе се симне изгужван и усмрден од автобус, дури и ќе закасни на работа...Све тоа ради нивното шетање по градов и одење по пазари, амбуланти, болници, паркови и сл...Да не мислиш дека ќе оди во амбуланта за глупости ако треба да плати карта во автобус...? Или ако живее во Ѓорче ќе се мкне до Зелен Пазар...? -Нема! Е овака начекале гага и баш им е гајле...
А зашто мислиш дека е све ова...? Уствари ти добро знаеш ама не знам во кој филм имаш влезено...Ги манипулираат заради ефтини политички поени...Сега и сабота ќе им дадат затоа што избори ќе има во март...Пошто оваа владејачка гарнитура најмногу има придобивки од нецивилизираната, неписмена и полуписмена раја...Директно на нив таргетира...Точно знае на кој начин...Кај нас не се вложува во младите, нит во студентите, ниту во тазе дипломирани и сл...Фосилните остатоци се столб на општеството тука...
Целиот пост ти паѓа во вода поради една причина која неможеш или несакаш да ја видиш.

Не се пензионерите проблем во автобусите.Не се ни децата што идат накај школо.
Да беше Скопје за Скопјани ќе немаше гужва.Нека отворат асални факултети и фирми за вработување по другиве градови па Скопјево малку да стивне.

Сакаш да ми кажеш дека ги осеќаш пензионерите во автобус од Јуни до Август исто како што ги осеќаш од Септември до Мај?

п.с
за болдот

А демек од гарнитурава на овие другиве по автобусите мирисаше на лаванда и алое вера?
Доколку осеќаш потреба да дираш политика барем дирај ко што треба,онака реално.

Член од
12 март 2008
Мислења
51
Поени од реакции
8
Еве предлог кој мислам ќе има далеку подобри резултати од сегашниве 3 дена:​
Пензионерите да се возат бесплатно 7 дена во неделата, т.е јавниот транспорт да биде целосно бесплатен за пенизонерите.​
1. Ќе им се олесни животот на пензионерите и останатите корисници на јавниот превоз​
2. Најважно: Нема да се тепаат да чекаат до вторник или петок за да се возат бесплатно - ќе можат секој ден да си се возат, што по неколку недели ќе им се здосади (нели се што е прекумерно не е толку интересно) т.е логикава си ја направив од фактот дека кога копнееш по нешто и го немаш, тогаш многу се трудиш да го имаш, правиш се што можеш за да го добиеш. Кога веќе го имаш, со текот на времето ти здосадува, не е веќе нешто по кое копнееш, се навикнуваш на него, ја немаш веќе таа желба која си ја имал пред да го добиеш тоа. Не сонуваш веќе за тоа. Ти здосадува. Личен пример: Random играчка што сме ја посакувале како мали. За месец-два ќе им здосади и ќе се возат само кога навистина ќе им биде потребно, а како последица на тоа нема веќе вторник и петок да се чекаат како топол леб, ќе им стане секојдневие, па така и ќе се растеретат ненормалните гужви на сегашниот систем и сите ќе бидеме среќни и задоволни.​
Покрај ова не би било лошо да има и некој попуст за студентите кои го користат јавниот превоз (јас си пешачам 20 мин. заради здравје бидејќи дома сум главно во хоризонтала). Доволна причина е сиромаштијата на народот, немањето доволно средства за живот особено кај нас младите во државава. Фактот „скапо образование“ не држи вода - ај да најдеме некој универзитет во Европа (државен) каде семестарот чини 100/200 евра. Тешко, единствено ако додадеме уште една нула и помножиме со едноцифрен/двоцифрен број. Иако имаме еден од најевтините високо-образовни системи во светот (од аспект на прилично просечниот/надпросечен квалитет кој го нуди особено за техничките науки), за наши услови е сакпо, немаме стандард за тоа.​
ЕДИТ: Во случај да му звучи постов вмровски некому, гадно се зезнал, ја би ги обесил сите(и тоа за јајца) од 1991 до денес на плоштад. Поентата ми беше кога веќе решиле да си ќарат лесно и евтино гласачко тело (да се повикам на горниот пост за проста раја што држи вода и тоа како), барем да се оптимизира за да ние младите не го искркаме.

DreaM oNe

我是马丁
Член од
4 септември 2012
Мислења
235
Поени од реакции
175
Еве предлог кој мислам ќе има далеку подобри резултати од сегашниве 3 дена:
Пензионерите да се возат бесплатно 7 дена во неделата, т.е јавниот транспорт да биде целосно бесплатен за пенизонерите.
1. Ќе им се олесни животот на пензионерите и останатите корисници на јавниот превоз
2. Најважно: Нема да се тепаат да чекаат до вторник или петок за да се возат бесплатно - ќе можат секој ден да си се возат, што по неколку недели ќе им се здосади (нели се што е прекумерно не е толку интересно) т.е логикава си ја направив од фактот дека кога копнееш по нешто и го немаш, тогаш многу се трудиш да го имаш, правиш се што можеш за да го добиеш. Кога веќе го имаш, со текот на времето ти здосадува, не е веќе нешто по кое копнееш, се навикнуваш на него, ја немаш веќе таа желба која си ја имал пред да го добиеш тоа. Не сонуваш веќе за тоа. Ти здосадува. Личен пример: Random играчка што сме ја посакувале како мали. За месец-два ќе им здосади и ќе се возат само кога навистина ќе им биде потребно, а како последица на тоа нема веќе вторник и петок да се чекаат како топол леб, ќе им стане секојдневие, па така и ќе се растеретат ненормалните гужви на сегашниот систем и сите ќе бидеме среќни и задоволни.
Покрај ова не би било лошо да има и некој попуст за студентите кои го користат јавниот превоз (јас си пешачам 20 мин. заради здравје бидејќи дома сум главно во хоризонтала). Доволна причина е сиромаштијата на народот, немањето доволно средства за живот особено кај нас младите во државава. Фактот „скапо образование“ не држи вода - ај да најдеме некој универзитет во Европа (државен) каде семестарот чини 100/200 евра. Тешко, единствено ако додадеме уште една нула и помножиме со едноцифрен/двоцифрен број. Иако имаме еден од најевтините високо-образовни системи во светот (од аспект на прилично просечниот/надпросечен квалитет кој го нуди особено за техничките науки), за наши услови е сакпо, немаме стандард за тоа.
Ако не се лажам во некои градови низ Европава е тој систем.Секој ден за нив бесплатно.
Па така,ако треба да оди на лекар или пазар може тоа да го направи било кој ден а не вака и да нема работа во понеделник ќе си измисли нешто за во вторник да се вози со автобус.

Јас лично имам слушано муабети од комшики на баба ми како кажуваат дека го поминале цел град да отидат кај некоја нивна роднина на гости па оваа не била дома па си се вратиле,и така било бесплатно.

Член од
12 март 2008
Мислења
51
Поени од реакции
8
Баш затоа, мислам дека ова би го имало спротивниот ефект - во нашиов случај саканиот ефект ;)

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.082
Поени од реакции
30.132
First. шлајмот оди во канализација а не да ни го плукаш тука.
Еве ти пример, требаше да стасам до едно место во Скопје, не е битно кое, и го земав автобусот што ми го препорачаа.
Е сега, ја како новајлија не ги познавав баш станициве, и не знаев точно на која да се симнам.
Кога влегов внатре по некое време прашав каде да слезам еден од патниците.
Тој ми кажа, но јас не го разбрав добро. И кога сватив дека сум на правото место, додека да се симнам од вториот кат, вратите се затвориле и јас викнав до возачот ако може да ги отвори.
Истиот момент, една постара госпоѓа со својот сопруг де дрзнаа да искоментираат дека ме мрзело да станам навреме.
Мене ме мрзело да станам? Тие имаат пешачено во последно време?
Како е изнемоштена здрава личност од 65 години?
На таква некултура и јас возвратив. Незнам кој не би возвратил.
Кај гага се возат, имаат попусти за мал милион работи, уште во туѓа манџа се мешаат и довикуваат од страна.

И да, 1000 ни претставува проблем, и 90 посто немаат ајфон.
Скупе су паре, ск је оскудација.

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Еднаш се возев у автобус и ја имав таа прилика да бидам буквално исплукан од една стара госпожаааа кога кивна накај мене се лом ме направи ебати животот:( па послето малце беше тоа кога зема замав да го увлекува надоле тоа шлајмот се до петици го отера :mad:

R

Rigel Kent

Гостин
Еднаш се возев у автобус и ја имав таа прилика да бидам буквално исплукан од една стара госпожаааа кога кивна накај мене се лом ме направи ебати животот:( па послето малце беше тоа кога зема замав да го увлекува надоле тоа шлајмот се до петици го отера :mad:
:pos::pos: Mi se zgrozi koga go procitav ova:sick:

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Што беше тоа почит кон постари? Тоа никаде го нема, така? Не е воопшто потребно? Како бре можете да зборувате дека смрделе? Значи, старите луѓе не се бањаат и смрдат, а младите по 5 пати на ден се тушираат и миризливи се како цвекенца? :tapp: Најпосле, зошто вас ве интересира за другиот? Зошто го пикате носот во туѓи животи? Па аман бе, како сака нека оди во автобус и што сака нека си прави, вас воопшто да не ви е гајле кој колку пати во неделата се бања. Тоа си е апсолутно приватна работа и ако не ви се допаѓа, стајте си штипка на носот или не се качувајте, штом сте толку миризливи.
Ајде кажете го трикот против потење, односно ме интересира како се справувате со потењето во топлите денови, или се враќате од школо и сте имале физичко, магично ви ја однемува потта? Секако дезодеранс не ставате, бидејќи така е уште полошо. Дезодеранс + пот = смрдеа шо да ви кажувам. Секој човек може да се испоти и тоа е сосема нормално, не гледам тука проблем. Кромидот/кикириките ви смрдат, а секојдневно ги јадете. Апсурд. Точно дека не е културно со кикиритки да влезеш во автобус, ама ова не го прават младите, стрикно старите луѓе така? Јас еднаш кога се возев со автобус, видов еден со пиво и хамбургер во раце, си тера човекот гајле си нема, а повеќе од 25 години не би му дала.
Али ајде нека ви биде, старите се лошите/смрдливите/некултурните а вие сте најпримерните граѓани. (y)
И за информација, бесплатен превоз има за лица постари од 62 или 64 години (не сум точно сигурна), а не за пензионерите. Само размислете, навистина ли тие луѓе не заслужуваат нешто бесплатно или слободно столче во автобус? Ставете се вие на нивно место за промена. ;)
Не заслужуваат да им се стани бидејќи нерационално го користат бесплатниот превоз, па во Д деновите настанува невиден хаос.
Стави се ти на место на оние што треба да стигнат на работа и на кој им одбиваат од плата ако не се точни на време, а не се точни бидејќи е потребно повеќе време да се собере старата стока.
И ти да се возиш по цела ден и да се мрцвариш, после 2-3 часа по автобусите ќе смрдиш, ама старите воопшто не се тушираат, ако не за друго барем одвечер, се бањаат еднаш неделно, а треба барем 1 на 2 дена да се истушираат. Нивната смрдеа е стојана неколку денови. А за лукот и кикиритките да не правиме муабет, тоа се вика обзир на околината.
Во врска со темата, треба да им се доделат годишни карти од 2000 денари, бидејќи стари луѓе плаќаат во просек едвај одвојуваат 800-900 денари годишно, освен оние што се возат секој ден, а тоа е мал број, што нема да влијае на многу на формирањето на гужви.
Сум видел стари со штаки се качуваат во автобус, само да го искористат бесплатното возење а тоа е тешка мизерија, не за друго повеќе може да си наштетат самите себеси, ама газ за гага голем како Големиот Кањон.
И тешко да ќе можеш да разубедиш некој старец ако е за СДСМ да гласа за ВМРО со три дена во неделата безплатно возење, само можеш многу лесно помлади за ВМРО да гласаат за друг.
--- надополнето: 22 септември 2012 во 09:27 ---
Dosta se folirate, mesto da se bunite kaj sto treba,za ova ste zapnale
uckite sto sakaat praat, za penzionerive se fativte...
Tie vlozuvale u drzavava,po 50 godini rabotele,vie sto kur ste napraile za da vi dadat vas? 90% od vas sakaat da kidnat, a sakaat se da im dade drzavata. I sekoj zbor vi e "da ti ibam drzavata" i taka natamu..
Zatoa ke vi dae od trite, sredniot.
Од што толку работеле, гледаш до каде сме, а ние останатите што правиме сега, си го ладиме оти овие се отепале од работа, па изградиле и направиле за 20 поколенија.
И ако направиле нешто, што тогаш бараат во Скопје во некое 2 собно станче да се стегаат и да живеат за Д денот, оние што стварно направиле нешто не се замараат Д денот си тераат нивна работа.
--- надополнето: 22 септември 2012 во 09:30 ---
Ќе дојдете и вие на нивно место,па младината и со вас ќе си игра курташак..ќе ве видам :P
Здравјето не се чува возење во автобуси туку со одење пешки.
--- надополнето: 22 септември 2012 во 09:33 ---
Зимно време како и дае со шал на нос не се осеќа миризба, но летно време. :cenzura:
Додека работев во Скопје се возев и еднаш ми се погоди една баба до мене да седи. Леле само што седна одма извади сендвич со плескавица со кромид изгледа дома е немала време да јаде се е брзала за на пазар, па морав со влажна марамица да си го покријам носот. :pos:
Требало да се испрдиш или опуфаш, ако тебе ти е загрозен животот мора да се браниш некако.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Еве предлог кој мислам ќе има далеку подобри резултати од сегашниве 3 дена:​
Пензионерите да се возат бесплатно 7 дена во неделата, т.е јавниот транспорт да биде целосно бесплатен за пенизонерите.​
1. Ќе им се олесни животот на пензионерите и останатите корисници на јавниот превоз​
2. Најважно: Нема да се тепаат да чекаат до вторник или петок за да се возат бесплатно - ќе можат секој ден да си се возат, што по неколку недели ќе им се здосади (нели се што е прекумерно не е толку интересно) т.е логикава си ја направив од фактот дека кога копнееш по нешто и го немаш, тогаш многу се трудиш да го имаш, правиш се што можеш за да го добиеш. Кога веќе го имаш, со текот на времето ти здосадува, не е веќе нешто по кое копнееш, се навикнуваш на него, ја немаш веќе таа желба која си ја имал пред да го добиеш тоа. Не сонуваш веќе за тоа. Ти здосадува. Личен пример: Random играчка што сме ја посакувале како мали. За месец-два ќе им здосади и ќе се возат само кога навистина ќе им биде потребно, а како последица на тоа нема веќе вторник и петок да се чекаат како топол леб, ќе им стане секојдневие, па така и ќе се растеретат ненормалните гужви на сегашниот систем и сите ќе бидеме среќни и задоволни.​
Тоа што не го знаеш е дека овие немаат што да прават по дома, најдобро е 2000 денари годишна карта, оние што се приморани од разно разни причини да се возат секој ден ќе ја купат, другите што сакаат да се шетаат, одат на доктор, пазар и слично нема да ја купат бидејќи за нивните потреби одвојуваат 800-1000 денари годишно.
Беспатно 7 дена во неделата е смрт, како за шоферите, така и за сообраќајот во ск, а и за оние што се возат.

Член од
15 јули 2012
Мислења
571
Поени од реакции
832
Колку малку ми фали да прочитам нешто вакво за да ми се згади.
Како бе 1000 денари не се проблем?
Ти знаеш ли колку се 1000 денари за нас студентите? Стек немам каснато, којзнае кога последно како сум во Скопје, имајте малку осет кога пишувате вакви работи!
Ете ќе речиш дека сум од ретките, ама можам да ти дадам примери... or maybe my friends are also poor. :eek::eek::eek: Можеби затоа наместо да излезиме во петок навечер играме PES. :eek: FML:eek:
Јас ти велам дека сум се возела со автобуси и со свои очи сум видела дека повеќето од младите се целите во марки (имам такво око, одма ги препознавам марките :pos:) со добри телефончиња (не ајфони), а имам видено и такви со ајфон со рака фуфкаат цело време во автобусот зошто им е бесплатно на старите. Немој да ми кажеш дека не забележуваш како во Македонија модата е марка патики и марка имаат скоро сите, а многу се и редовни купувачи. Појди по продавниците и види колку гужва има. Значи 200 евра за патики се има, а 1000-ка за карта се нема? Која е таа логика? Али ајде, тоа не е темата.

Член од
9 август 2007
Мислења
261
Поени од реакции
56
Епа запрашај се зошто секој втор вика „да ти ибам државата“ и дека сака да кидне од тука.
Vidi sea sto zboris.. jas sum za opravanje na rabotite maksimum, ama malku vrakanje vo realnosta. Prvo vakov nelojalen narod ne zasluzuva nisto, jas taka mislam. Drugo, da se bunite kaj sto treba -vednas podrzuvam- na primer protestot za pokacuvanje na cenite, ova uck-ive so praat bezobrazluk, i slicni raboti. Ama so vakov zar i intenzintet da se bunite sto penzionerite imaat 3 slobodni dena od 7, pa treba da si nadvor od pamet. "mi smrdele" pa i gzot vas smrdi, pa si go nosite.
Na pogolem del od vas dusata im mirisa na septicka jama, pa nikomu niso.
Kako ne vi e sram, ne mi e jasno, stvarno. A na primer, ako ve nervira toa sto na dpmne mu nosat glasovi, togas kazete go toa.
Ne mi e jasno kako moze da vi smeta sto penzionerite se vozat bezpari.
A toa so sakate site da si idete, a usput sakate se da vi bide dadeno, ti kazav sto ke vi bide dadeno.. od trite,sredniot. Taka ide toa, ocekuvano e. Ne moze tebe da te boli kur za drzavava a da ocekuvas milost od nejze. Toa go nema NIKADE. Nema takva drzava, nikogas nemalo i nema da ima, a i da ima, ne moze da opstane. Toa e problem koj treba da se resava. I najgolem broj od lugeto se tolku glupi sto mislat deka "drzava" i "partija" e edno isto..
Sega problemot e dvostran kaj nas,toa go priznavam, ni graganite ne se lojalni na drzavata, ni drzavata ne e lojalna na graganite.. toa treba da go smenime. Ne e resenie site da izbegame, a do togas na grb na drzavata se sto moze da podnese da stavime.
Ova me potseka na dvolicnosta na narodot - se bunat za postarive lica(koi i vaka i taka se utepani) a za raboti koi stvarno baraat vnimanie, tamu nikoj ni pisuva ni cita, samo ignoriranje..

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.082
Поени од реакции
30.132
Јас ти велам дека сум се возела со автобуси и со свои очи сум видела дека повеќето од младите се целите во марки (имам такво око, одма ги препознавам марките :pos:) со добри телефончиња (не ајфони), а имам видено и такви со ајфон со рака фуфкаат цело време во автобусот зошто им е бесплатно на старите. Немој да ми кажеш дека не забележуваш како во Македонија модата е марка патики и марка имаат скоро сите, а многу се и редовни купувачи. Појди по продавниците и види колку гужва има. Значи 200 евра за патики се има, а 1000-ка за карта се нема? Која е таа логика? Али ајде, тоа не е темата.
Богами кога одам на факултет секогаш каснам оти неможам да се одлучам дали штиклите од Џими Чу ми одговараат повеќе со ташната од Шанел или Прада.

Kajgana Shop

На врв Bottom