Белорусија

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.373
Поени од реакции
6.060
Кога се работи за Белорусија, една песна. Кога се работи за Македонија, друга песна. А белорусија со големи чекори тргнала по стапките на Македонија.
Демек пред да дојдат овие на власт, претходно мед и млеко течеше..Исто беше, за сиромаштијата..Е сега, се менаа само тендерите (освен на дуи), и потребната книшка за вработување, другото се си остана исто..И аман не ми почнувај за промена на име и слични работи, и вмро ти се исто криви како сдс. Сдс го мена името, вмро проќутно договорно си остави да помине сето тоа глатко, освен глупи пресконференции никаква активност на терен..Грујо си купи слобода..

D

Deleted member 12196

Гостин
И аман не ми почнувај за промена на име и слични работи, и вмро ти се исто криви како сдс. Сдс го мена името, вмро проќутно договорно си остави да помине сето тоа глатко, освен глупи пресконференции никаква активност на терен..Грујо си купи слобода..
Предвреме сакаш да се дистанцираш од промената на името. ВМРО 11 години не успеа да го промени, СДС за две години ја заврши работата. Се гледа дека се спремни, за пофалба се.
Не заборавај ја куртон револуцијата која го овозможи тоа. Е сега таква револуција се случува во Белорусија.

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.373
Поени од реакции
6.060
Предвреме сакаш да се дистанцираш од промената на името. ВМРО 11 години не успеа да го промени, СДС за две години ја заврши работата. Се гледа дека се спремни, за пофалба се.
Не заборавај ја куртон револуцијата која го овозможи тоа. Е сега таква револуција се случува во Белорусија.
Зошто да се дистанцирам? Мојата совест е чиста. Ниту сум учествувал во шарена револуција, ниту сум ја поддржувал таа работа во Македонија, ниту сум учествувал во сквернавење на објекти и споменици со боја, напротив. Не сакам да се докажувам, не се фалам, не сакам да бидам тастер патриот.Тоа што верувам дека секој народ има право слободно да си ја изрази волјата и да не биде репресиран не значи дека по автоматизам сум шарен итн. ама вие лепите такви етикети, а јас не ви се противам, најмалку пак што сакам е да се правдам. Мене ми е битно да си сум чист пред огледало, за другото ваше си е :)

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.888
Поени од реакции
8.849
Демек пред да дојдат овие на власт, претходно мед и млеко течеше..Исто беше, за сиромаштијата..Е сега, се менаа само тендерите (освен на дуи), и потребната книшка за вработување, другото се си остана исто..И аман не ми почнувај за промена на име и слични работи, и вмро ти се исто криви како сдс. Сдс го мена името, вмро проќутно договорно си остави да помине сето тоа глатко, освен глупи пресконференции никаква активност на терен..Грујо си купи слобода..
Тендерите се мењаат во секоја држава со смена на власта! Тргнувајки од мурика па до ШвеТЦка.
Топлата вода е измислена, не треба да си гениј да ја измислуваш повторно.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Dusicka :love:
Автоматски споено мислење:

Sarenata revolucija bese se samo nenasilna i samo enormno glup i naiven covek mozese da veruva vo nejze onaka iskreno. Se drugo bese ili na platen ili so vetuvanje za vrabotuvanje. Ama znaes sto e najbitno od se. Deka imale samo najdobri nameri. Za ovie naivnite i glupite zboruvam, korisnite idioti. Ovie drugite tocno znaele za sto se borat.
Ne e tocno deka site lugje bile nasilni, bas naprotiv sekogas golemo mnozinstvo se mirni demonstranti, a tie sto frlaa kurtoni i ovie so fantomkite koi vlegoa vo Sobranie ne bea ni 5% od protestantite.
Inaku istoto vregjanje moze da im se udri i na tie vo drugiot protest, koi izlegoa od cist ideal i kako odgovor na Tiranskata platforma. I verojatno sve taka do prvite ropski pobuni moze da se zakluci deka site protestanti bile budali. Ama ako odime taka verojatno vo robovladetelsko opstestvo ke ziveevme i ke trguvaa so nas vo kafezi. Kolku lugje, tolku idei nema tuka edna i edinstvena zamisla i resenie. I ne e poentata da gi targetiras tie koi koi izlegoa otkako slusnaa kako gnasite na snimkite se dogovaraa da skrijat ubistvo, pa na krajot zaklucija deka edno ubistvo ne mozele da skrijat i si se iznasmeaaa slatko, tuku treba da udris po elitite. Lugje, kako lugje sigurno deka nema sega sekoj da analizira za 50 godini sto ke bide, tuku ke ima revolt od takvi budali. Istoto mozes da go preslikas i na drugiot protest od Betmen i da plukas do beskraj po obicnite lugje. Jas kazav, imam ist stav na poddrska i prema ednite i prema drugite i voopsto poddrzuvam nenasilni prostesti i smetam deka ne se nisto loso, bas naprotiv zdravi se za tie sto vladeat da se podzamislat, barem malku od malku.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Jas nikade niti spomnav niti aludirav deka ovie drugite( pretpostavuvam za tie od 27 april mislis) bile nenasilni. Si odgovaraa ljuge za toa, den denes se vo zatvor. Kolku sareni kurtoni odgovaraa za toa sto ja demoliraa republikata?
Океј сега навлегуваме во тотално друга дискусија за поквареноста на институциите и за партиските одмазди. Не би разглабал сега за тоа, факт е дека и двете партии и правосудниот систем воопшто имаат милион фаули на таа тема. Сосема друга беше дискусијата и тука би завршил, со оглед на тоа дека е офтопик.

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.373
Поени од реакции
6.060
Ете на мустаќот, пак му се собраа 100.000 народ во Минск, и го фати паника малце луди милојко. Па фати,на сите акредитирани новинари од странска земја (освен Русија) им ги зеде акредатиците, а за време на протестите целосен lock на интернетот низ цела Белорусија..Тоа е знак дека на фејк Сталинчо му тече низ ногавици, и дека се спрема за насилно задушување.Ама, како рекле, се фаќаш за острица, гиниш од острица...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.548
Поени од реакции
24.387
Океј сега навлегуваме во тотално друга дискусија за поквареноста на институциите и за партиските одмазди. Не би разглабал сега за тоа, факт е дека и двете партии и правосудниот систем воопшто имаат милион фаули на таа тема. Сосема друга беше дискусијата и тука би завршил, со оглед на тоа дека е офтопик.
Pa mozes da razglabas i vaka na primer. Sarenata tuka uspea, drugata ne. Zatoa ednite se na funkcija a drugite po zatvori. Posledicite gi gledame od toa sekoj den vo poslednite 4 godini.
Belorusija sega e vo faza na nekoj tip na sarena revolucija kakvi imase mnogu vo ovie prethodni godini vklucitelno i kaj nas. Sekade kade uspea taa sarena revolucija posle nea nastana haos i dezintegracija. Jas licno ne gledam zosto nekoj i posle se sto se sluci tuka i sekade kade imase takvi revolucii bi navival za sarenite vo Belorusija. Toj nekoj treba da e ili mnogu mlad pa nepamti, ili mnogu glup ili mnogu naiven ili kombinacija od se prethodno. Tuka namerno izostaviv da naglasam platen zosto koj pobogu bi plakjal nekoj za da go tupi tuka za Belorusija. Mislam koj kur faktor sme nie pa nekoj da plakja :toe:.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.029
Малку е глупо вака остро да дебатирате за други држави а вашата исчезнува и доаѓа време кога од дома нема да можете да излезете, Белорусите што и да се случи пак ќе немаат такви проблеми. Не велам дека не треба да се дискутира ама ситуацијата кај нас не е баш поволна за да се препукуваме за Белорусија.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Малку е глупо вака остро да дебатирате за други држави а вашата исчезнува и доаѓа време кога од дома нема да можете да излезете, Белорусите што и да се случи пак ќе немаат такви проблеми. Не велам дека не треба да се дискутира ама ситуацијата кај нас не е баш поволна за да се препукуваме за Белорусија.
Кај нас заврши ситуацијата, нема држава-нема ситуација. Останува само да почнеме некако национално да се обединување.

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.373
Поени од реакции
6.060
Кај нас заврши ситуацијата, нема држава-нема ситуација. Останува само да почнеме некако национално да се обединување.
Македонците можиме да се обединиме едино околу тендери, партиски вработувања, возење по автобуси за на митинг и протест ама условено да се има предвид тоа ако опцијата за која се навива кога ќе дојде на власт да ве вметне во списокот за вработување во Мепсо, Царина, Општина, Институција, Министерство итн.ж

Еден протест, и тоа кога требаше најмногу Македонци да има на протест, а тоа е протестот кога се менуваше името, тогаш излегоа 200 души. Зошто? Зошто немаше партија да го поддржи тој протест и да им вети вработување. Тоа е нашата ледена реалност. 200 души се собраа на протест против обезличување и обезименување на Македонија, бидејќи немаше ќар од тоа. Јас воопшто се чудам како и воопшто сме успеале да имаме држава, со овој менталитет. Затоа тапкаме во место 30 години.

D

Deleted member 12196

Гостин
Финтиве ала Војче Китаноски ти се стари и банални, и што би рекол другарти Саше паралитико "интергалактичко нуклеарно глупи", ама не ти замерувам...Тоа е поради апчињата со кои ве клукаат таму...
Постојано ја менуваш темата. Не ми одговори дали го научи татко ти како се прават деца.
Повеќе (засега) не одам оф топик. Се спуштив на твоето ниво, но ти покажав дека не е така лесно да ме победиш со искуството што го имаш. Малку си ме потценил.
Оди, помагај на револуционерите во Белорусија, помогни им да дојдат до слободата.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Pa mozes da razglabas i vaka na primer. Sarenata tuka uspea, drugata ne. Zatoa ednite se na funkcija a drugite po zatvori. Posledicite gi gledame od toa sekoj den vo poslednite 4 godini.
Belorusija sega e vo faza na nekoj tip na sarena revolucija kakvi imase mnogu vo ovie prethodni godini vklucitelno i kaj nas. Sekade kade uspea taa sarena revolucija posle nea nastana haos i dezintegracija. Jas licno ne gledam zosto nekoj i posle se sto se sluci tuka i sekade kade imase takvi revolucii bi navival za sarenite vo Belorusija. Toj nekoj treba da e ili mnogu mlad pa nepamti, ili mnogu glup ili mnogu naiven ili kombinacija od se prethodno. Tuka namerno izostaviv da naglasam platen zosto koj pobogu bi plakjal nekoj za da go tupi tuka za Belorusija. Mislam koj kur faktor sme nie pa nekoj da plakja :toe:.
Тоа дали се живее подобро или не е субјективна работа. Некој лапал од едните, некој од другите, некој од никого. Така што може да биде исто, полошо или подобро. Демек кај нас пред шарената револуција рози цветаа и све транспарентно беше. Побогу најглупиот проект во историјата на човештвото-Скопје 2014, заради кој до ден денес сите ни се смеат беше плод на баграта на Груки. Горе долу, грубо кажано исти курац е според мене. Некаде има плусови, некаде минуси. Ништо спектакуларно не се смени ни на подобро, ни на полошо.
Е сега можда на некој му се стемни, можда на некој му се раздени, има милион и кусур гласачи и секој си има субјективно мислење. Не можеш ни ти, ни јас да коментираме во име на сите.
Друга работа, никој не навива тука, туку се спорелуваат факти. Еве јас лично мислев и пишував на темава слично на тебе на почетокот, т.е. дека е фолс флег на минорна група, јер немав појма што се случува во БЕЛ и гледајќи ги резултатите од близу 85% поддршка мислев дека се работи за минорна група. Но, после тие 180К на улиците на главниот град, 12К испоапсени од политички причини(меѓу кои и 2 кандидати за претседател) очигледно е дека изборите се крајно нерегуларни и дека на народот му е преку курац од диктатурата на актуелниот Претседател.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.548
Поени од реакции
24.387
Тоа дали се живее подобро или не е субјективна работа. Некој лапал од едните, некој од другите, некој од никого. Така што може да биде исто, полошо или подобро. Демек кај нас пред шарената револуција рози цветаа и све транспарентно беше. Побогу најглупиот проект во историјата на човештвото-Скопје 2014, заради кој до ден денес сите ни се смеат беше плод на баграта на Груки. Горе долу, грубо кажано исти курац е според мене. Некаде има плусови, некаде минуси. Ништо спектакуларно не се смени ни на подобро, ни на полошо.
Е сега можда на некој му се стемни, можда на некој му се раздени, има милион и кусур гласачи и секој си има субјективно мислење. Не можеш ни ти, ни јас да коментираме во име на сите.
Друга работа, никој не навива тука, туку се спорелуваат факти. Еве јас лично мислев и пишував на темава слично на тебе на почетокот, т.е. дека е фолс флег на минорна група, јер немав појма што се случува во БЕЛ и гледајќи ги резултатите од близу 85% поддршка мислев дека се работи за минорна група. Но, после тие 180К на улиците на главниот град, 12К испоапсени од политички причини(меѓу кои и 2 кандидати за претседател) очигледно е дека изборите се крајно нерегуларни и дека на народот му е преку курац од диктатурата на актуелниот Претседател.
Subjektivno e za procentualno minoren broj na ljuge ili ajde tie sto bile ili se na drzavna cicka ili si lapnale tender. Ako zboruvame generalno togas e sosem druga prikaznata. Dodusa mislam deka spomna nekade deka si mlad i deka sega ova i pred nekoja godina sto go zivees si go zemas zdravo za gotovo no veruvaj koga ke ti recam deka situacijata od pred nekoja godina( za ovaa sega ne ni komentiram posto ja nasledija kako takva i so prst ne mrdnaja, naprotiv) e nebo i zemja so situacijata od pred destina godini. I toa famozno skopje 2014 na koe site se povikuvate kako nekoj argument vo vasa korist imase pricina i benefiti koi se diskutirani vo drugi temi koi ocigledno cim gi spomuvas ne gi razbiras pa prema toa bezvezno e pak i pak da vi se crta. I bilo kako bilo toj proekt patem receno e na SDSM ili od nivno vreme samo sto ete ne uspeale da go realiziraat. Ili na Grcev bese sto ti e edno te isto.
I da ne bidime off i tuka i tamu za vreme na taa sarena izleze eden kup narod, pretezno decista koi ne razlikuvaat kur od koleno pa prema toa ke recime deka ete narodot gi poddrzal ili deka im bilo smaceno od rezimot i tuka a vsusnosnot gi iskoristija taka mladi i naivni za nivnata agenda. Neznam dali si zapoznaen samo kolku na forumot zolcni poddrzuvaci na sarenata si izbrisaja profil, kolku se ponasaat kako vo podrum da bile i kolku samo imale najdobri nameri. Isto kako sto ke imaat i tamu ako im uspee samo sto stetata ke bide napravena, kako tuka taka i sekade kade imase takvi sareni revolucii. Cinis Causeku go simnuvaat od vlast. Ama pak ko se trkala ko nas i ko ne ucat na tugji greski neka patat, koj gi eba. A vo megjuvreme Brkoto neka im ispoeba mater, neka gi tepaat duri pretaat. Mene licno dusata mi se polni koga gi vleckaat kako creva, barem ako ne gi iskrsija tuka, tamu neka mu se iznamavaat do poser.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Subjektivno e za procentualno minoren broj na ljuge ili ajde tie sto bile ili se na drzavna cicka ili si lapnale tender. Ako zboruvame generalno togas e sosem druga prikaznata. Dodusa mislam deka spomna nekade deka si mlad i deka sega ova i pred nekoja godina sto go zivees si go zemas zdravo za gotovo no veruvaj koga ke ti recam deka situacijata od pred nekoja godina( za ovaa sega ne ni komentiram posto ja nasledija kako takva i so prst ne mrdnaja, naprotiv) e nebo i zemja so situacijata od pred destina godini. I toa famozno skopje 2014 na koe site se povikuvate kako nekoj argument vo vasa korist imase pricina i benefiti koi se diskutirani vo drugi temi koi ocigledno cim gi spomuvas ne gi razbiras pa prema toa bezvezno e pak i pak da vi se crta. I bilo kako bilo toj proekt patem receno e na SDSM ili od nivno vreme samo sto ete ne uspeale da go realiziraat. Ili na Grcev bese sto ti e edno te isto.
I da ne bidime off i tuka i tamu za vreme na taa sarena izleze eden kup narod, pretezno decista koi ne razlikuvaat kur od koleno pa prema toa ke recime deka ete narodot gi poddrzal ili deka im bilo smaceno od rezimot i tuka a vsusnosnot gi iskoristija taka mladi i naivni za nivnata agenda. Neznam dali si zapoznaen samo kolku na forumot zolcni poddrzuvaci na sarenata si izbrisaja profil, kolku se ponasaat kako vo podrum da bile i kolku samo imale najdobri nameri. Isto kako sto ke imaat i tamu ako im uspee samo sto stetata ke bide napravena, kako tuka taka i sekade kade imase takvi sareni revolucii. Cinis Causeku go simnuvaat od vlast. Ama pak ko se trkala ko nas i ko ne ucat na tugji greski neka patat, koj gi eba. A vo megjuvreme Brkoto neka im ispoeba mater, neka gi tepaat duri pretaat. Mene licno dusata mi se polni koga gi vleckaat kako creva, barem ako ne gi iskrsija tuka, tamu neka mu se iznamavaat do poser.
Пак ќе кажам, може да најдеме сега илјадници кои ќе кажат дека е супер сега. Ништо значајно не се сменило на полошо ни на подобро, од причина што луѓето се истите. Така што тоа твое чувство е резултат или на пропаганда или субјективни гледишта. Што е и сосема океј според мене, секој може да си има свое мислење и поддржувам луѓе што имаат и искажуваат ставови. Точно е тоа дека протестите беа и на некој начин генерациска битка, што е и сосема нормално врсници да имаат слични ставови. А ова дека биле прелажани е исто субјективна работа. Младите би рекле дека старците кои гледаат само ТВ(а таму само власта имаше пристап за пропаганда, која беше најбрутална и најагресивна во историјата на РМ) и се отсечени од алтернативни медиуми беа лажени да одат со автобуси на екскурзија во Скопје за еден антички сендвич. Што е веројатно поблиску до вистината, отколку ова твоево.
Конкретно за темава, типот е 30 години на власт со фалсификувани избори, уапси кандидати за претседатели и 12К протестанти. Можно е да има некоја ситна помош од соседите, но исклучиво авторитарниот режим на Лукашенко е тригерот за 99% од протестантите. Не знам како вие рачунате дека се берат 200К протестанти? Да беше така лесно веќе западот и Кина и РФ одамна ќе ги имаше покорено. Дека народот е ептен накурчен и дека изборите беа тежок фалсификат е факт, а посебно земајќи ја во предвид огромната масовност на протестантите, кои буквално го преплавуваат главниот град за време на викенди и тоа под закани за затвор и одземање на старателство на деца. Дури би рекол дека со оглед на тоа дека режимот е неколку пати побрутален од тој на Слобо речиси и воопшто не реагираат западњаците, освен преку изјави.

Kajgana Shop

На врв Bottom