Белорусија

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Ete ti si vo tie eden na milion so bi odbrale da ziveat vo Belorusija namesto Germanija. Tvoe pravo si e...Prilicno kvaliteten i miren zivot,ako si kjutis i klimas so glavata, i ako si zadovolen so leb,vodka i bukovec..Ako zbornis za gospodin Lukashenko neshto, ima da te pojede mrak, pomirno zdravje...
А да те прашам вака, ти кога ќе отидеш во Германија на пример, ќе се буниш нешто? Нема да климаш со главата? Политика ќе продаваш? Ќе се курчиш таму и ќе ја пцуеш Меркелка ?

Ги гледаш работите ептен површно, да не речам егзистенцијално. Јас на пример можам да бирам кај да живеам во Европа. Па еве сега можам и во САД да отидам да живеам, без никаков проблем. Кога веќе би решил да си одам од Македонија, ако го одбирам Европскиот континент во предвид би земал 4 држави, Австрија, Швајцарија, Луксембург или Белорусија, при што Белорусија ми е на прво место, а Швајцарија на последно. За некој кој иселувањето му е егзистенцијално прашање нормално е да иде у Германија, пошто работници таму највеќе бараат. Јас барам држава кај што има солидно техничко образование за моите деца. Да нема криминал, дроги банди, исламистички фундаменталисти и сл. за да можам навечер да излезам и да не гледам само Турци и Мароканци, тоест сакам да се осеќам како во Европа, а не како на блиски исток. Понатака да можам евтино да изнајмам куќа. Дури и како бизнис дестинација, моментално не гледам подобра Европска дестинација за бизнис од Белорусија.

Што кур има да зборам јас за Лукашенко како гостин во неговата држава. Како и во секоја држава кај што одат нашите иселеници ќе ги почитувам законите исто како што нашите иселеници ги пошутваат законите, ќе си плаќам данок, никој нема да ме чепне.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.559
Поени од реакции
29.151
Не најдов тема за Полска па ќе постирам тука :

Убаво мотивационо видео по повод 11.11. 1921 год денот на независноста на Полска. Оваа година 100та јубилејна. Уште многу да си дочекаат.
Пример за тоа како без резервно се сака татковината по секоја цена без разлика на било какви домашни или надворешни притисоци.

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.352
Поени од реакции
6.040
А да те прашам вака, ти кога ќе отидеш во Германија на пример, ќе се буниш нешто? Нема да климаш со главата? Политика ќе продаваш? Ќе се курчиш таму и ќе ја пцуеш Меркелка ?
И да ја пцуеш, влакно нема да ти фали од косата. Зошто тоа е твое право, и твое мислење..

Оди нека го опцуе некој господин Лукашенко. Кога ќе си замини дома по 3-4 години робија, на врата мајкаму нема да го познај...Ќе му речи, ај ти се молам марш, да живее Лукашенко...
Ги гледаш работите ептен површно, да не речам егзистенцијално. Јас на пример можам да бирам кај да живеам во Европа. Па еве сега можам и во САД да отидам да живеам, без никаков проблем. Кога веќе би решил да си одам од Македонија, ако го одбирам Европскиот континент во предвид би земал 4 држави, Австрија, Швајцарија, Луксембург или Белорусија, при што Белорусија ми е на прво место, а Швајцарија на последно. За некој кој иселувањето му е егзистенцијално прашање нормално е да иде у Германија, пошто работници таму највеќе бараат. Јас барам држава кај што има солидно техничко образование за моите деца. Да нема криминал, дроги банди, исламистички фундаменталисти и сл. за да можам навечер да излезам и да не гледам само Турци и Мароканци, тоест сакам да се осеќам како во Европа, а не како на блиски исток. Понатака да можам евтино да изнајмам куќа. Дури и како бизнис дестинација, моментално не гледам подобра Европска дестинација за бизнис од Белорусија.
Значи, сите ги гледаме површно и егзистенцијално? Еве, јас немам ништо против тоа што ти како дестинација за живот би ја одбрал Белорусија, ок, пак ќе речам твое право. Но, таквите како тебе се ретки, one in a million, другите 9.999.999 луѓе би заминале во Германија,САД,Франција,УК итн. независно од кои бранши доаѓаат, и од ниско и од високоплатените работни места.

Околу мароканците итн, според последниоте статистики во Германија во моментов живеат 5.6 милиони луѓе со Исламска вероисповед. А Германија, има 86 милиони жители. Така да јас ти викам да престаните да се информирате од Миленко, Мирка, Инфомакс, Банко Јачев итн.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
И да ја пцуеш, влакно нема да ти фали од косата. Зошто тоа е твое право, и твое мислење..

Оди опцуј го господин Лукашенко. Кога ќе си замини дома по 3-4 години робија, на врата мајкаму нема да го познај...
Значи, сите ги гледаме површно и егзистенцијално? Еве, јас немам ништо против тоа што ти како дестинација за живот би ја одбрал Белорусија, ок, пак ќе речам твое право. Но, таквите како тебе се ретки, one in a million, другите 9.999.999 луѓе би заминале во Германија,САД,Франција,УК итн. независно од кои бранши доаѓаат, и од ниско и од високоплатените работни места.

Околу мароканците итн, според последниоте статистики во Германија во моментов живеат 5.6 милиони луѓе со Исламска вероисповед. А Германија, има 86 милиони жители. Така да јас ти викам да престаните да се информирате од Миленко, Мирка, Инфомакс, Банко Јачев итн.
Види, мене одприлика ми е јасно дека на човек можеш со сила да му земеш, а не да му дадеш.

Статистиката не ти е валидна на терен, поготово не кога ќе излезеш навечер во поголемите градови. Да ти кажам како и колку ја знам Европа е безпредметно зошто пак ќе се соочам со ад хоминем сомнеж на изворот.

А тоа што би ја одбрал Белорусија како дестинација за живот наспроти други Европски држави, од позиција на човек кој може да си приушти да живее и во Швајцарија, треба да ти кажува нешто, само потребно е да слушнеш.

Може ќе навредам некој сега, но ако морам да бидам клозетар ќе ја одберам Германија. Ако сакам да живеам како гроф ќе ја одберсм Белорусија. Ако сакам народот да ме гледа попреку како мигрант ќе отидам во Германија. Ако сакам да ме гледаат како еднаков на себе ќе отидам во Белорусија. Ако се грижам за моето семејство, образованието и нивото на општествена девијација би ја одбрал Белорусија.

Значи зборам за живеење а не за куча-посо. За да не бидам погрешно сватен, јас ја сакам Европа вклучитено тука и западна, нормално. Ако сакам да прошетам низ западна Европа тоа би можел да го направам кога сакам.

Јас во мојата држава не ја опраив работата, па ќе одам негде некаде да пцујам некого…. Според тоа што не снаоѓа, не сме ние некои релевантни за политика.

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.352
Поени од реакции
6.040
Види, мене одприлика ми е јасно дека на човек можеш со сила да му земеш, а не да му дадеш.
Во право си, тешко на човек кој гледа само Инфомакс и Миленко да му докажеш нешто.

Статистиката не ти е валидна на терен, поготово не кога ќе излезеш навечер во поголемите градови. Да ти кажам како и колку ја знам Европа е безпредметно зошто пак ќе се соочам со ад хоминем сомнеж на изворот.
Добро еве, ти си во право, не е во право Германската влада и нивната агенција за статистика, во официјалните бројки, зошто ти еве си шетал во некој трговски центар и таму имало повеќе Мароканци од Германци, или така рекол Миленко, кој патем цела фамилија му е во САД.
Може ќе навредам некој сега, но ако морам да бидам клозетар ќе ја одберам Германија. Ако сакам да живеам како гроф ќе ја одберсм Белорусија. Ако сакам народот да ме гледа попреку како мигрант ќе отидам во Германија. Ако сакам да ме гледаат како еднаков на себе ќе отидам во Белорусија. Ако се грижам за моето семејство, образованието и нивото на општествена девијација би ја одбрал Белорусија.
Ако те бива за нешто повеќе од клозетар, ќе те бива и во Белорусија, и во САД и во Германија. Така да тие комунистички мантри еднаков на себе, ги нема никаде освен во матичната земја, а нашата каква таква е Македонија. Секаде ќе бидеш странец, и насекаде а особено во поконзервативните држави ќе бидеш повеќе гледан попреку, независно дали исток или запад. А во режимските може да те бркаат на клоци, како што Лукашенко ги брка мигрантите кон Полска.

А не дај Господ да бидеш еднаков со Белорусинот. Денеска белорусинот е исплашен, потиштен, не смее да зборни збор настрана против владата, против некои ситуации кои лично не му се допаѓаат, зошто Лукашенко кога станал некое сабајле си рекол како Ѓорѓи Колозов, јас сум цар...Власта ја држи со насилие, со полиција, со мали Лаврентиј Бериивчиња, поданици празноглави климачи на наредби, додека обичниот граѓанин е учуткан и уплашен.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Во право си, тешко на човек кој гледа само Инфомакс и Миленко да му докажеш нешто.

Добро еве, ти си во право, не е во право Германската влада и нивната агенција за статистика, во официјалните бројки, зошто ти еве си шетал во некој трговски центар и таму имало повеќе Мароканци од Германци, или така рекол Миленко, кој патем цела фамилија му е во САД.

Ако те бива за нешто повеќе од клозетар, ќе те бива и во Белорусија, и во САД и во Германија. Така да тие комунистички мантри еднаков на себе, ги нема никаде освен во матичната земја, а нашата каква таква е Македонија. Секаде ќе бидеш странец, и насекаде а особено во поконзервативните држави ќе бидеш повеќе гледан попреку, независно дали исток или запад. А во режимските може да те бркаат на клоци, како што Лукашенко ги брка мигрантите кон Полска.

А не дај Господ да бидеш еднаков со Белорусинот. Денеска белорусинот е исплашен, потиштен, не смее да зборни збор настрана против владата, против некои ситуации кои лично не му се допаѓаат, зошто Лукашенко кога станал некое сабајле си рекол како Ѓорѓи Колозов, јас сум цар...Власта ја држи со насилие, со полиција, со мали Лаврентиј Бериивчиња, поданици празноглави климачи на наредби, додека обичниот граѓанин е учуткан и уплашен.
Не ти ја разбирам мантрата за Миленко, тоа е само беден ад хоминем обид да ми се релативизира мислењето.

Башка јас моето цело финансиско битисување го црпам од западните економии и смешно е некој да ми држи предавање за моќта на западното општество или па згора за тоа нивната способност за социјален инжинеринг.

И да, има разлика како гледаат странци во западна Европа, а како во Белорусија. Не викам дека не се во право.

И не кажувам дека би барал работа во Белорусија, работата не ми е врзана со место на живеење. Мојот избор зависи само според моите критериуми за подобар живот, како фамилијарен човек кој се грижи за воспитувањето и образованието на своето дете. Едиствена западна земја која евентуално би можела да ме предомисли е Нов Зеланд. Но многу е далеку од Европа и има многу земјотреси. Не викам дека не се субјективни критериумите, но секој сака нешто различно. Меѓутоа моето искуство ми го кажува тоа.

Но што да очекувам сега а? Миленко, Мирка, Инфомакс ….

Член од
24 април 2008
Мислења
11.144
Поени од реакции
12.756
...

По кој знае кој пат:

Дали си бил лично во Белорусија за да го видиш со свои очи ова што го спомнуваш или дали барем некој кого го познаваш лично ти ги има потврдено ваквите тврдења со свое лично присуство во Белорусија ?

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
По кој знае кој пат:

Дали си бил лично во Белорусија за да го видиш со свои очи ова што го спомнуваш или дали барем некој кого го познаваш лично ти ги има потврдено ваквите тврдења со свое лично присуство во Белорусија ?
Слушнал од најчевска, милчин, ордановски и метаморфозис.

Член од
13 јуни 2009
Мислења
1.506
Поени од реакции
990
Белорусија е микс од државен секетор и приватен пола со пола ,ни демократија ни социјализам.нешто сличко како словенија кон крајот на осумдесетите и македонија во време на пред приватизацијата деведесетите, хибриден систем имат трето место јавен сектор

1636770612173.png
имат отворено технолошки парк некој
преднос или мана е е тоа што капитализмот не е толку раширен нема некој фирми например топ шоп е забранет и сл,за живеење релативни сличен јазик словенски ,не се северна кореја ама не се ни на ниво на Словенија или Чешка .имат релативно слаб ГДП. За живеење мирно ама западо притиска со протести ембарго и сл пополека но бавно одат и тие кон демократија

Vartolu

makoto 誠 chu 忠義
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.352
Поени од реакции
6.040
По кој знае кој пат:

По кој знае кој пат:

Дали си бил лично во Белорусија за да видиш со свои очи ова што го спомнувам дека не е така, или дали барем некој кого го познаваш лично ти ги има потврдено ваквите мои тврдења дека не се точни,или со свое лично присуство во Белорусија ?

Цел свет живеј во заблуда за последниот диктатор во Европа, само вие болшевиците го браните големиот Лукашенко, кој ете дечко се мало занео,па последно се закани ќе го стопирал гасот за Европа, по што јадеше заушки од Путин, кој му рече, ко си бре ти да запираш руски гас?

Слушнал од најчевска, милчин, ордановски и метаморфозис.
За мене овие гореспоменатите што ги наброја, заедно со миленко и компанија ми припаѓаат во исти кош: тешки бараби, одработувачи и парољупци...Не гледам разлика меѓу нив...Све је то исто говно....

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
За мене овие гореспоменатите што ги наброја, заедно со миленко и компанија ми припаѓаат во исти кош: тешки бараби, одработувачи и парољупци...Не гледам разлика меѓу нив...Све је то исто говно....
Иста ти е споредбата што ја правиш, наместо да дискутираш.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.655
Поени од реакции
35.528
По кој знае кој пат:
...
Пак му даваш излез. Кога вака го тапша некој, остај го нека се поти. Не му се обраќај, не му давај можност да го игнорира тапшањето преку обраќање на тебе.

Да не се навредиш, ама го овозможуваш да ја утепа дискусијата.
Колку и да му го повторуваш очигледното, џабе се замараш. Се гледа дека е отпорен на факти и на реалност. Тоа за него не се фактори во дискусија. Штом искочат фактите на виделина, веднаш го удира когнитивна дисонанца (и/или едноставно трола) и следно почиња со познатите стари ад хоменеми во стилот „Миленко, итн“, или па уште пониски навредувања.

Мани се ќорава посла. И за твое и за наше добро... Претпоставувам не сум само јас во праксата кога ќе видам update oд вас двајца на темава, не ја ни отварам повеќе. Игнорирај го, со билборд не се дискутира. Билборд е проектиран за еднонасочна комуникација.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
17.028
Поени од реакции
51.283
Иако сум негов голем фан, не ги поддржувам овие турски игри на господинот Лукашенко и начинот на кој сака да им напакости на добрите Пољаци.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.559
Поени од реакции
29.151
Иако сум негов голем фан, не ги поддржувам овие турски игри на господинот Лукашенко и начинот на кој сака да им напакости на добрите Пољаци.
Пољаците да се паметни да го натоварат племето на источната граница у камиони и да им го истоварат на западната граница на Германците па нека си ги гушкаат и пречекуваат колку сакаат.
Грчките игри ( од островите со бродови па со камиони на наша и на бугарска граница кога ги истовараа у 2015 год) се многу пософистицирани.

Kajgana Shop

На врв Bottom