Белград заговара идеја за размена на територии

Член од
7 мај 2010
Мислења
39
Поени од реакции
3
>>Абе не се сите дрво без корен како потурчените. Арно си кажав дека си од оние што се торбешо-тракијци и мислат дека се најстар народ а всушност се непостоечки, тоа го знаат самите и не може да се ослободат од комплексот немање историско минато на кое да ја темелат иднината. <<


bosancite imaat posebna istorija i nacija. Ne se Srbi. Poturceni se zasto verojatno digale mnogu vostanija. Toa bilo generalna taktika na Osmanliite, koj diga mnogu vostanija da go muslimaniziraat, pa posle ne digal vostanija protiv muslimanska vlast. Taka se pomuslimaneti i Bosancite, i Albancite i tie Makedonci sto se pomuslimaneti. Za Makedoncite ima, vidi, nepoznat fakt, posle ilindenskoto vostanie, i tie se polovina poturceni, taka sto mozebi polovinata narod od toj sto bil vo etnickite granici, e turcen. Tie se sega vo Turcija. Toa ne e samo Torbesija kaj nas (tn), lerinsko e, bilo celo berovsko i delcevsko i pehcevsko, samo sto bugarite koga dosle se so sila pravoslavizirale, t.e. vratile vo originalnata vera. Ne e cudo i nie da sme bile komplet muslimanizirani, samo koga se oslobodile srbija i bugarija po nesto da vratile. Znaci, na Balkanot se bilo pravoslavno, muslimanizirani se so sila od Turcite. I kaj sto e muslimanizirano toa e znak deka imalo golemi vostanija, po koi Turcite preventivno pravele taka. I denesnite Albanci, koi izvodat deka se golemi muslimani, bile muslimanizirani po eden takov poraz vo vostanie.

Tie sto se uste tocno ne znaat otkaj im e potekloto se Srbite, ne Bosancite. Vo Sreden vek, 12-ti, 13-ti itn., Srbija i Bosna etnicki nemale nikakva vrska. Bosancite otsekogas bile Sloveni, se razbira, izmesani so lokalnite etnosi sto bile tamu pred Slovenite. I imaat svoja visoko razviena kultura, koj bil vo Saraevo, i voopsto vo Bosna, znae. Ovie so se kaj nas se od Sancak, totalno druga prikazna. Sigurno i samite Srbi nemaat poim koi se i sto se. Iako planirano gi ispratile tuka.

--- надополнето ---

taka, ako nekoj torbes misli deka e posebna nacija, malu se lazit. Prvo ne moze da ima posebna muslimanska kultura na ovie prostori, poso treba da bila prezemena od Turcite, a tie nikogas ne davale kultura. Samo osvojuvale i za da imaat dovolno vojnici, zemale od narodite sto gi porobuvale. Osven gradskata kultura prezemena od Persija, ne ostavile nisto drugo. Ako ima kulturna tradicija, taa e od porano, znaci. Ima torbesi i pomaci, i site tie se poturceni od svoite narodi. Bosna e kompletno poturcena, samo zatoa lici deka e nekoja si zasebna muslimanska kultura. Nema vrska. Se razbira, turcite za da gi drzat pod uzda, kaj poturcenite sproveduvale daleku pojaka muslimanska propaganda. Na pr., na site poturceni iminjata im se arapski bez isklucok, na samite Turci, generalno originalno turski po proizlez. Da receme, nekoj poturcen bosanec ili makedonec ke bide Hafiz ili Aziz, ama Turcinot originalno Burak ili Coskun ili kojznae kako (koi iminja proagaat vo Sheherezada na pr.). Znaci, ne gi bolelo muda mnogu za verata, so izvinenie, i go koristele islamot da gi drzat pod uzda tie sto gi pomuslimanile. Moze i gi mesale so Turci, ama vo 19 v. veke nemale dovolno materijal za toa.

Taka sto ako razocaravme nekoj torbes ili slicno, zal ni e. Taa e prikaznata. Tie moze da se falat deka se najavtenticnite makedonci, toa moze da im projde. Ama deka se zasebna kultura i nacija? Vera si e vera, nacija si e nacija.
Srpskoto postoenje vo Bosna i vo Makedonija ima dlaboki koreni na postoenje .No da se navratime terminoloski na poimot Bosna .Edna od najsilnite liniii vo Bosna sigurno se Kotromanjicite .Vo toa vreme na srpskiot prestol pretendiraat nekolku dinastii: Hrebreljanovicite , Kotromanjicite , Balsicite , del od Subicite , Balsicite i bosanskiot vozd Nikola Altomanovic .Na kraja ce se izdvojat dve: Hrebreljanovicite i Kotromanjicite. Hrebreljanovicite svoeto pravo go vleceaa preku linijata na Vukan , a Kotromanjicite preku linijata na kralot Dragutin .Linijata na Hrebreljanovicite ja prestavuvase carot Lazar Hrebreljanovic a linijata na Kotromanjicite Tvrtko II Kotromanjic.Koja od ovie dve liniii e pojaka ???????????????.Carot Lazar e vo brak so knjeginjata Milica od linijata na Stefan Nemanja koja e istovremeno I praunuka na Vukan sinot na Srefan Nemanja bez somnenie toj ima pravo na Nemanjickiot prestol .Dodeka pak Tvrtko II Kotromanjic go vlece svoeto pravo preku svojata baba banicata Jelisaveta zenata na Stefan II Kotromanic koja e istovremeno I cerka na srpskiot kral Dragutin .Vo toj pogled rodovski poblisku se Hrebraljanovicite no nivnata linija e sporedna se raboti za PRAUNUKA dodeka pak babata na Tvrtko II Kotromanjic ima carska titular I vo toj pogled Kotromanjicite se pojaku od Hrebreljanovicite .Sega za poteklo na Srbite posto imame dosta ljudi koji nemaat pojim od Istorija .Vo toj pogled situacijata e mnogu jasna pocnuvajci od poznatite srpski istoricari : Vladimir Corovic , Jovan Dragicevic , Vladimir Karic , Dimitar Aleksijevic , Sima Lukin Lazic , Olga Lukovic Pjanovic I mnogu drugi SRBITE VODAT POTEKLO OD BELA SRBIJA i vo toj pogled situacijata e prilicno jasna za toa sto nekoj nepismen ne znae kade e istata toa e negov problem .Sto se odnesuva do ovie POTURCI toa se poturceni Srbi ( 75%) I Hrvati( 25%) normalno istite toa go negiraat I tvrdat deka se potomci na turski agi I begovi a vo ponovo vreme otkrivaat nekoi Bosanski PIRAMIDI i tvrdat deka se najstar narod vo Univerzumot znaci zabegankovci do maksimum.Toa se kako sto kazav Srbi ( 75%) I Hrvati( 25%) I za toa postojat jasni dokazi kako go menuvale nivnoto ime jasno se gleda od faktot deka nivnite pradedovci se Srbi I Hrvati .Vo toj pogled Srbite imale poostar pristat go menuvale I imeto I prezimeto tipicen primer se : Safet ( Svetozar ) Hadzanovic( Adzic srpski ) ili Mersudin ( Miroslav ) Mulaomerovic ( Miljkovic srpski ) I dr dodeka pak Hrvatite go zadrzuvaat imeto a dodavaat muslimansk prizvuk na prezimeto kako na primer Jozo Husic , Zlatan Huska ili Ljubo Poturak .Promenata ne preziminjata e vrsena poradi privilegiite koi gi davale Turcite I zaradi spas od golemite turski zulumi .Najsmesen e faktot deka naselenieto vo Makedonija bilo celo pomuslimaneto a posle toa Srbite I uste eden biser Bugarite ( edno cigansko pleme okolu 200 000 ) go vratile vo pravoslavna vera ………tragi komedija .
Istorija e seriozna rabota I so nea ne treba da se zanimavaat sekakvi ludje .
 
Член од
11 јули 2010
Мислења
27
Поени од реакции
0
Istorija e seriozna rabota I so nea ne treba da se zanimavaat sekakvi ludje .[/QUOTE]


Koga go izjavil gornovo, avtorov vlegol vo jungovska psiholoska stapica: potsvesno zboruva za samiot sebe. Bas zatoa sto e seriozna rabota, najverojatno luge kako toj samiot ne treba da se zanimavaat so nea.

Prvo za stilot na tekstot: avtorot, verojatno bidejki i samiot srbin, citira samo srpski avtori. Koja e logikata covece? Znaci jas sakam da dokazam deka srbi ima i vo tokio i citiram srpski avtor za toa. Sto ke pise, deka ne e taka, neli? Ili kako sekoj dobar Srbin, ke pise deka tocno, taka e. Ili ako nekoj nedostoen za mrsul da frlis na nego bugarin tvrdi deka site na balkanot se bugari, treba li da go citiras nego koga sakas da go dokazes toa? Vo istoriskite istrazuvanja covek treba da izvlekuva od nezavisni istrazuvaci i od istoriski izvori. Pri toa se ni vo istoriskite izvori ne e tocno, bidejki vo feudalniot period najcesto istoricarite bile pokraj carot i pisuvale kako sto ke im kazel. treba malku logika i povrzuvanje fakti. Znaci, za francuska istorija ne treba da citirate francuski istoricar, i toa posebno ne francuski istoricar sto e rezimski postaven tamu kajsto e postaven. Za angliska, ne anglicanec itn. Retki se tie istoricari sto pisuvaat nezavisno za svojata zemja, recisi deka i gi nema. Taka i celata srpska plejada istoricari od komunisticko do sega, samite pod ludacki rezim 'mi srbi mi srbi', kako mozat da bidat vospitani osven da gledaat subjektivno i kako sto im odgovara na nacionalnite interesi? Sramota e da se razmisluva protiv srpski interesi vo opstestvo koe se gusi vo parolata 'mi srbi mi srbi', a srpskite interesi, i vrapcite znaat, se da okupiraat se od makedonija do slovenija. Zosto ne e citiran Ostrogorski, na pr., iako e vizantolog. Zatoa sto koga ispituval za Samuil i negovata drzava, bil viknat vo srpska akademija i bil predupreden, druze ne preteruj, toa ne e vo interes na srpskite interesi, i znaci ne e tocno. Ottogas Ostrogorski radikalno go menuva svojot stav za ovaa srednovekovna slovenska tvorevina.

A i Corovic e prilicno konfuzen za periodot pred srpskoto vozdignuvanje na balkanot, no toa ne e tema sega ovde, iako jasno e koi mu se namerite.

Vtoro za faktite. Verojatno na avtorot ni na kraj pamet ne mu e deka recisi site preziminja sto gi naveduva gore - Altomanovic, Kotromanjic, Subic na pr., site se u stvari od turkski koren: AltoMAN, KotroMAN, SUBic (su basi, t.e. oficirska titula poznata i kaj bugarite, na pr.), sega da ne preteruvame za Balsic i Hrebeljanovic, se sto ke kazame ke bide isforsirano. Ama Altoman, brate, e kompletno tursko. Da mu objasnime i na avtorot sto znaci Bela Srbija, koja sto ja spomenuva (i Bela Hrvatska). Poimite se koristat vo turskiot jazik, vo najstarite vreminja, a i sega, da oznacat ili mestopolozba (Bel znaci 'Goren', nasproti Crn, koj znaci 'Dolen'), znaci Bela SRbija bi znacelo Gorna Srbija NA STAR TURSKI JAZIK. Ili pak znaci 'vozvisen', 'visok', 'so plava krv', vo smisla na aristokratija i izbranost (sp. si go dopre beloto lice na zemjata, vo prevodot na Dede Korkut, turkski mitovi). Belo zasto se odnesuva na aristokrat. Isto vidi i Bela Rusija i Velikopolska nasproti Malopolska - seto toa se prezemeni izrazi od turskiot jazik. Ima edna tema za simbolicno znacenje na boite vo starito turski jazik, i toa e mnogu interesna cisto turska karakteristika, ili bidejki turskiot jazik kasni so razvojot, vo vremeto koga vo nego se upotrebuvale, vo drugite jazici veke odamnna ne se upotrebuvale, taka sto NIVNATA UPOTREBA VO DRUGI JAZICI KAKO STO SE UPOTREBUVAAT VO TURSKIOT, MOZE DA ZNACI SAMO DEKA SE PREZEMENI OD TURSKIOT JAZIK.

Na avtorot izgleda mu pobegnal i uste eden fakt od predvid: koga veli deka srbite vodat poteklo od bela srbija, verojatno misli na De Administrando Imperio na Porfirogenit, kade istiot imperator kazue deka denesnite srbi se dojdeni na balkanot od Bela Srbija. Da mu objasnime prvo na avtorceto deka Bela SRbija e teriotija na nekogasnoto keltsko pleme Boi, t.e. Bohemija, nekade denesna Ceska (ne tokmu precizno vo Ceska). Vtoro, povtoruvame, veli deka SE DOJDENI na Balkanot od nekade. Pa, na Balkanot slovenite dosle vo 5-6 v., i veke bile tamu, i dotogas go osvoile celiot balkan. Ovie ako se dojdeni, togas , prvo, NE MOZAT DA KAZUVAAT DEKA SITE SLOVENI NA BALKANOT SE ISTO I SE TOA STO SE TIE - BIDEJKI IMALO SLOVENI I PRED NIV, I TOGAS I DA SE SLOVENI NE SE ISTITE SLOVENI STO DOSLE VO 5-6 V, T.E. NE SE ISTITE SLOVENI SO TIE NA SAMUIL, NA PR. Moze da se najmnogu sloveni od zapadnata grupa. Vtoro, SITE OVIE TURSKI ELEMENTI VO NIVNITE JAZICI ZBORAT DEKA TIE SREDNOVEKOVNI SRBI BILE ORIGINALNO TURSKI NAROD. Znaci, edna linija, da, e slovenska, moze taa na Dragutin i sl. (taa najverojatno sto poteknuva od poranesnite slovenski zetski i duklanski vladeteli i od potomcite na samuil. Drugata, turska, koja bila protiv slovenite. TAka sto izleguva deka megu makedonskite sloveni i bosanskite imalo edno jadro turski narod. Moze na avtorot da mu bide malku cudno, no neka razmisluva malku kriticki. Sega, ne mozam da mu objasnuvam poveke, no neka razmisli i sam. Na pr., aj neka kaze, i Hrvatite li se Srbi? Ili od taa teza se otkazuvaat veke.

Za Bugarite, i nivnoto poteklo, ovde ne e temata. No neka procita avtorot K'ncev, ke vidi deka Bugarite otkoga gi osvoile istocnomakedonskite teritorii po balkanskite vojni ili ne znam koga, i toa kako vrsele pohristijaniziranje. Cel Pijanec e hristijaniziran, a toa koi se i samite Bugari, i toa ne e vazno ovde. Vo druga okolnost.
 
Член од
7 мај 2010
Мислења
39
Поени од реакции
3
Istorija e seriozna rabota I so nea ne treba da se zanimavaat sekakvi ludje .

Koga go izjavil gornovo, avtorov vlegol vo jungovska psiholoska stapica: potsvesno zboruva za samiot sebe. Bas zatoa sto e seriozna rabota, najverojatno luge kako toj samiot ne treba da se zanimavaat so nea.

Prvo za stilot na tekstot: avtorot, verojatno bidejki i samiot srbin, citira samo srpski avtori. Koja e logikata covece? Znaci jas sakam da dokazam deka srbi ima i vo tokio i citiram srpski avtor za toa. Sto ke pise, deka ne e taka, neli? Ili kako sekoj dobar Srbin, ke pise deka tocno, taka e. Ili ako nekoj nedostoen za mrsul da frlis na nego bugarin tvrdi deka site na balkanot se bugari, treba li da go citiras nego koga sakas da go dokazes toa? Vo istoriskite istrazuvanja covek treba da izvlekuva od nezavisni istrazuvaci i od istoriski izvori. Pri toa se ni vo istoriskite izvori ne e tocno, bidejki vo feudalniot period najcesto istoricarite bile pokraj carot i pisuvale kako sto ke im kazel. treba malku logika i povrzuvanje fakti. Znaci, za francuska istorija ne treba da citirate francuski istoricar, i toa posebno ne francuski istoricar sto e rezimski postaven tamu kajsto e postaven. Za angliska, ne anglicanec itn. Retki se tie istoricari sto pisuvaat nezavisno za svojata zemja, recisi deka i gi nema. Taka i celata srpska plejada istoricari od komunisticko do sega, samite pod ludacki rezim 'mi srbi mi srbi', kako mozat da bidat vospitani osven da gledaat subjektivno i kako sto im odgovara na nacionalnite interesi? Sramota e da se razmisluva protiv srpski interesi vo opstestvo koe se gusi vo parolata 'mi srbi mi srbi', a srpskite interesi, i vrapcite znaat, se da okupiraat se od makedonija do slovenija. Zosto ne e citiran Ostrogorski, na pr., iako e vizantolog. Zatoa sto koga ispituval za Samuil i negovata drzava, bil viknat vo srpska akademija i bil predupreden, druze ne preteruj, toa ne e vo interes na srpskite interesi, i znaci ne e tocno. Ottogas Ostrogorski radikalno go menuva svojot stav za ovaa srednovekovna slovenska tvorevina.

A i Corovic e prilicno konfuzen za periodot pred srpskoto vozdignuvanje na balkanot, no toa ne e tema sega ovde, iako jasno e koi mu se namerite.

Vtoro za faktite. Verojatno na avtorot ni na kraj pamet ne mu e deka recisi site preziminja sto gi naveduva gore - Altomanovic, Kotromanjic, Subic na pr., site se u stvari od turkski koren: AltoMAN, KotroMAN, SUBic (su basi, t.e. oficirska titula poznata i kaj bugarite, na pr.), sega da ne preteruvame za Balsic i Hrebeljanovic, se sto ke kazame ke bide isforsirano. Ama Altoman, brate, e kompletno tursko. Da mu objasnime i na avtorot sto znaci Bela Srbija, koja sto ja spomenuva (i Bela Hrvatska). Poimite se koristat vo turskiot jazik, vo najstarite vreminja, a i sega, da oznacat ili mestopolozba (Bel znaci 'Goren', nasproti Crn, koj znaci 'Dolen'), znaci Bela SRbija bi znacelo Gorna Srbija NA STAR TURSKI JAZIK. Ili pak znaci 'vozvisen', 'visok', 'so plava krv', vo smisla na aristokratija i izbranost (sp. si go dopre beloto lice na zemjata, vo prevodot na Dede Korkut, turkski mitovi). Belo zasto se odnesuva na aristokrat. Isto vidi i Bela Rusija i Velikopolska nasproti Malopolska - seto toa se prezemeni izrazi od turskiot jazik. Ima edna tema za simbolicno znacenje na boite vo starito turski jazik, i toa e mnogu interesna cisto turska karakteristika, ili bidejki turskiot jazik kasni so razvojot, vo vremeto koga vo nego se upotrebuvale, vo drugite jazici veke odamnna ne se upotrebuvale, taka sto NIVNATA UPOTREBA VO DRUGI JAZICI KAKO STO SE UPOTREBUVAAT VO TURSKIOT, MOZE DA ZNACI SAMO DEKA SE PREZEMENI OD TURSKIOT JAZIK.

Na avtorot izgleda mu pobegnal i uste eden fakt od predvid: koga veli deka srbite vodat poteklo od bela srbija, verojatno misli na De Administrando Imperio na Porfirogenit, kade istiot imperator kazue deka denesnite srbi se dojdeni na balkanot od Bela Srbija. Da mu objasnime prvo na avtorceto deka Bela SRbija e teriotija na nekogasnoto keltsko pleme Boi, t.e. Bohemija, nekade denesna Ceska (ne tokmu precizno vo Ceska). Vtoro, povtoruvame, veli deka SE DOJDENI na Balkanot od nekade. Pa, na Balkanot slovenite dosle vo 5-6 v., i veke bile tamu, i dotogas go osvoile celiot balkan. Ovie ako se dojdeni, togas , prvo, NE MOZAT DA KAZUVAAT DEKA SITE SLOVENI NA BALKANOT SE ISTO I SE TOA STO SE TIE - BIDEJKI IMALO SLOVENI I PRED NIV, I TOGAS I DA SE SLOVENI NE SE ISTITE SLOVENI STO DOSLE VO 5-6 V, T.E. NE SE ISTITE SLOVENI SO TIE NA SAMUIL, NA PR. Moze da se najmnogu sloveni od zapadnata grupa. Vtoro, SITE OVIE TURSKI ELEMENTI VO NIVNITE JAZICI ZBORAT DEKA TIE SREDNOVEKOVNI SRBI BILE ORIGINALNO TURSKI NAROD. Znaci, edna linija, da, e slovenska, moze taa na Dragutin i sl. (taa najverojatno sto poteknuva od poranesnite slovenski zetski i duklanski vladeteli i od potomcite na samuil. Drugata, turska, koja bila protiv slovenite. TAka sto izleguva deka megu makedonskite sloveni i bosanskite imalo edno jadro turski narod. Moze na avtorot da mu bide malku cudno, no neka razmisluva malku kriticki. Sega, ne mozam da mu objasnuvam poveke, no neka razmisli i sam. Na pr., aj neka kaze, i Hrvatite li se Srbi? Ili od taa teza se otkazuvaat veke.

Za Bugarite, i nivnoto poteklo, ovde ne e temata. No neka procita avtorot K'ncev, ke vidi deka Bugarite otkoga gi osvoile istocnomakedonskite teritorii po balkanskite vojni ili ne znam koga, i toa kako vrsele pohristijaniziranje. Cel Pijanec e hristijaniziran, a toa koi se i samite Bugari, i toa ne e vazno ovde. Vo druga okolnost.[/QUOTE]

Nikola Altomanovic e bosanski SRPSKI vozd koj pretendirase da go osvoi prestolot na Nemanjicite za taa cel toj bese vo sojuz so vojvodata Purdja I Dabisa Milentic so toa toj vleze vo direkten konflikt so Tvrtko II Kotromanjic a prethodno I so Hrebreljanovicite posto im go odzema Rudnik .Kako rezultat na toa se stvori golema koalicija zaedno so Mrnjavcevicite , Hrebreljanovicite i Kotromanjicite se so cel da go soborat Nikola Altomanovic .Vo momentot koga se spremaa za konecen sudir se procu vesta za turskata naezda pa celata vojska se vrati nazad vo Makedonija I Bosna .


Vo korenot na zborot Altomnovic , Subic , Balsic nema nisto TURSKO ni u lingvisticka ni u rodovska forma so toa samo se pokusava da se odvlece vnimanieto od glavnata tema zatoj ne izmisljaj stvari .


Za potekloto na srbite postojat tri teorii: Iranskata za koja se drzis ti , Bela Srbija koja se potrpira na Vizantiskite imperatori pocnuvajci od Zenon, Longin Konstantin Porfirogenit I dr I Autohtonistickata terija vo koja preovladuva idejata na Jovan Deretic.So tek na vremeto e prifatena idejata za Bela Srbija I toa od stranskite istoricari.

Bela Hrvatska se naodja vo gornite tekovi na Odra I Visla vo taka narecena Mala Poljska a Bela Srbija poseverno .Del od Hrvatite se cisti pokatoliceni srbi a Bosancite od Bosna se ( 75% Srbi i 25% Hrvati )


Za linijata na Dragutin ne moze da bide edna linija posto taa vodi poteklo od Nemanjickata linija totalno bezveze.


Za bugari se znae toa se cigansko pleme a sekoj bugarin e ciganin .
 
Член од
11 јули 2010
Мислења
27
Поени од реакции
0
Vo korenot na zborot Altomnovic , Subic , Balsic nema nisto TURSKO ni u lingvisticka ni u rodovska forma so toa samo se pokusava da se odvlece vnimanieto od glavnata tema zatoj ne izmisljaj stvari .

Altomanovic e od Altoman, znaci AltoMAN, koe sto e tursko. I nema nikakov obid da se odvlece vnimanie od glavnata tema, bas e najmnogu povrzano so glavnata tema. Sporedi denesnoto TurkMEN, ime na eden od turskite narodi, iminjata SelMAN, AkMAN, AkkerMAN, NajMAN (isto i tursko/mongolski etnos), DuMAN, ToraMAN, YaMAN, zborovite KaraMAN, kjoleMEN, itn. Nastavkata e stara turska nastavka, koja kojznae sto bara vo staro srpsko ime.


Za potekloto na srbite postojat tri teorii: Iranskata za koja se drzis ti , Bela Srbija koja se potrpira na Vizantiskite imperatori pocnuvajci od Zenon, Longin Konstantin Porfirogenit I dr I Autohtonistickata terija vo koja preovladuva idejata na Jovan Deretic.So tek na vremeto e prifatena idejata za Bela Srbija I toa od stranskite istoricari.


I za ova, stvarno,ne mi se dokazuva nesto sto ne treba da se dokazuva na forumi. Iranskata sto znaci, deka Srbite se iranski narod? Voopsto ne se drzam za nea i ne znam ni zosto e krstena Iranska teorija. Bela Srbija e tocnata teorija (spored mene, se razbira), ama Bela Srbija sto znaci. Od stranskite istoricari e tocno prifatena kako tocna, samo sto izgleda deka ne im teknalo deka na tie prostori ostanale i turski grupi od vremeto na Atila. Od 5-6 v. Balkanskiot poluostrov veke go osvoile Slovenite kompletno, a Srbite znaci, se doneseni so Hrvatite vo pocetokot na 7 v., od imperatorot Heraklij. Ne znam zasto Heraklij, koj ja spasuval imperijata, bi donel uste Sloveni, koga Balkanskiot poluostrov bil prepolnet so niv. Ama mnogu e logicno da donel drug narod, za da gi iskoristi podocna protiv Slovenite i toj drug narod, so ogled na terminite kako Bela SRbija, Hrvatska itn., mozno e da bile turci, kako voen narod i kako narod sto ke im sluzi na vizantijcite za pravenje problemi. Samo se razbira, za da ne im pravat problemi, prethodno gi hristijanizirale. Samo sto ovie tn. Srbi bile vo zemja na Kelti (Boite) i uste toa vreme e mozno da bile prilicno izmesani so niv (pa ottamu i denesnata golema slicnost na Srbite so anglosaksonskiot svet). Poslednava recenica neka bide moja pretpostavka bazirana na mnogu fantazija.

Pred da dojdat tie tn. srednovekovni Srbi, tamu bile slovenskite vladeteli na Zeta, Duklja i drugite slovenski principati. Vladimir, Mihail itn. Ne treba da se zaboravi deka vo vremeto na Samuil, i uste mnogu poveke, vo vremeto na naseluvanjeto na Dragovitite, Berzitite itn., opisano delumno vo Cudata na Sv. Dimitrij, voopsto nemalo nikakvi srbi na balkanot. Srbite dosle pokasno. Duri 2-3 veka pokasno. Za toa deka koga e vakva rabotata, SITE SLOVENI NA BALKANOT EDNOSTAVNO NE MOZE DA BIDAT SRBI, kako sto nekoj im kazal na Srbite denes i kako sto sakaat da tvrdat, nemase komentar vo odgovorot. Ne vikam deka se sto sum kazal e tocno, ama mislam deka od cisto naucna i metodoloska gledna tocka istoriiite na toj naselen narod narecen Srbi i na prethodnite Sloveni treba da se sledat oddelno za da se dojde do vistinata. Ne moze - prethodno imalo slovenski vladeteli tamu i potoa se doseluva nov narod i da gi gledate dvete kako edno isto. Razlicno e. Duri i da e i toj naselen narod slovenski, treba da se sledat nivnite istorii ODDELNO. Ama se izvinuvam, ama mislam deka ne moze so KOTROMAN, ALTOMAN, CAslav, KLONImir, PURGJA itn., da tvrdite deka se raboti za slovenski narod. Najstarite slovenski iminja se razbiraat. Na pr., Boz, prviot sloven zapisan vo istorijata, denes Bozo, Bozidar; Muzok, nekoj vodac uste od taa strana na dunav, znaci vo 4 v. nekade, go ima uste kaj Rusite. Dargamiras vo vizantiskite izvori, denes Dragomir. Naprotiv, Klonimir nikogas ne sme go razbrale sto znaci. Etimologii kako kloni kon mir se se razbira, bez vrska.

--- надополнето ---

Za bugari se znae toa se cigansko pleme a sekoj bugarin e ciganin .[/QUOTE]

Ama denes vo Makedonija Bugarite i Srbite izgleda se sakaat. I koga i da e koga izlaga avtonomna makedonska linija, se sakaat. Koga ja nema, se mrazat. Bugarite se isto edno malo tursko pleme koe doslo na balkanite vo vreme na toj Asparuh, eden nivni kan, malku porano od Srbite. No pak, podocna od Slovenite. Na denesnata bugarska teritorija po vremeto na Samuil voopsto ne se spomenuvaat. Moze nekoe genetski poznacitelno kolicestvo ostanalo vo denesen Jambol, Bugarija i tie oblasti, ili taa starata prestolnina nivna, Pliska. Toa nivnoto takanareceno vtoro bugarsko carstvo voopsto ne e osnovano od tie stari Bugari (dojdeni otkaj Volga), tuku od Kumani (uste eden drug turski narod). Taka sto denes, etnickiot sostav na bugarite mnogu poveke go pravat Kumani otkolku tie stari Bugari. Ama vo 19 v. od nekoja pricina se preroduvaat pod imeto Bugari, i toa kakko slovenski narod. Falsifikati, falsifikati... I isto kako Srbite, i tie tvrdat deka site Sloveni se Bugari, prvo, znaci, tvrdat deka slovenskiot etnos, kade i da e, na balkanot, e turski, a vtoro tvrdat deka milionite sloveni sto go preplavile balkanot se etnos koj bil saka jada samo vo toj kosot kaj Crno more narecen Agol ili Budzak, kajsto se doselile. Ama go tvrdat ova be, i toa ako ne im veruvas ke te oznacat za bugarski predavnik i srboman.
 
Член од
7 мај 2010
Мислења
39
Поени од реакции
3
Za potekloto na Bugarite jas imam drug pristap za mene tie se tursko-tatarsko-mongolsko pleme poznati uste i kako Hunski Bugari .Vo prevod na mongolsko- tatarski zborot BULGA znaci MESANJE .I den deneska bugarite ne znaat kade e nivnata pratatkovina se smeta deka e nekade vo Kubajskata odlast .Bugarite se razlikuvale od Slovenite kako sto ce kazat nekoi istoricari………….. “kako den i noc “……..Vo hierarhiskata organiziranost isto taka imalo signifikantni razliki pocnuvajci od bugarskite KANOVI ( HANOVI ) koi bile najvisoko vo toj pogled posle koj sledel mesniot namesnik poznat pod imeto TARKAN pa sve do BOLJARITE .Kaj Slovenite situacijata e razlicna na najvisoko nivo se plemenskite staresini poznati kako POGLAVICI pa se do KNEZOVITE i BANOVITE .Za izmisljotinite na bugarskite dejci od XIX ili podobro kazano lazovista pocnuvajci od Kncov, Tihomir Pavlov ,Vasil Levski , Hristo Siljanov , Ljuben Karavelov , Hristo Botev , Anastas Isirkov , Simeon Radev moze mnogu da se zboruva niv vo ponovo vreme ce gi zamenat : Velizer Encev , Andon Doncev , Stojan Ganev tuka mora da se spomne i noviot baron Minhauzen gospodin gospodin Bozidar Dimitrov a kapak na se ce stavi ona zbrkano stvorenje Spaska Mitrova .
 
Член од
11 јули 2010
Мислења
27
Поени од реакции
0
Bugarite se edno staro pleme sto dosle tamu od stepite odkaj sto dosle, moze da se sledi uste od najstari vreminja po ime. Ting Ling mislam. Posle dosle poblisku pa mic po mic dosle i do balkanite. Napravile nekoja drzava tamu kaj Volga. I tolku od niv. Ne znam zosto denesnite Bugari tolku se fatile za niv. Nekoj izgleda gi zafrknal i niv da mislat kako sto mislat. U istorijata ke im ostane - cel kup istoriski dejci a sve gluposti. Odnosno, ke si imaat istorisko nasledstvo deka bile ventilatorni pneumocefalusi.
 
Член од
7 мај 2010
Мислења
39
Поени од реакции
3
Bugarite se edno staro pleme sto dosle tamu od stepite odkaj sto dosle, moze da se sledi uste od najstari vreminja po ime. Ting Ling mislam. Posle dosle poblisku pa mic po mic dosle i do balkanite. Napravile nekoja drzava tamu kaj Volga. I tolku od niv. Ne znam zosto denesnite Bugari tolku se fatile za niv. Nekoj izgleda gi zafrknal i niv da mislat kako sto mislat. U istorijata ke im ostane - cel kup istoriski dejci a sve gluposti. Odnosno, ke si imaat istorisko nasledstvo deka bile ventilatorni pneumocefalusi.
Nego da te prasam nesto nadvor od temata sto mislis za sporot medju SPC i MPC dali e toa samo spor medju dve crkvi ili ima nekoja politicka konotacija vo toa .
 
Член од
3 март 2009
Мислења
795
Поени од реакции
702
Za bugari se znae toa se cigansko pleme a sekoj bugarin e ciganin .
Серб јас да ти кажем дека бугари са циганско племе исто колко и скапаниот српски народ . Името срби идва от грчкото серви кое значи слуги , роби . Значи туку имаш право да си правиш свои собствени размилушванија без да се поинтересираш малце . Бугарите сме ирано - сарматско племе со произход от планината Имеон во централна Азиjа и некогашна држава Бактриjа или Балхара . Наши корени са аријски и во цел живот да бараш нема да намериш нито едно доказуване освен имената на кановете и еден надпис Тенгри дека бугарите са тјурски народ зашто нема такви. Сите докажуванија сочат дека бугарите са народ сличен на сите индоевропејци и иранци . Ако ништо не поемате от ова многу жалко ке си останете непросветени глупаци и ке ви земат и Воjводина и сите други области .
 
Член од
11 јули 2010
Мислења
27
Поени од реакции
0
Nego da te prasam nesto nadvor od temata sto mislis za sporot medju SPC i MPC dali e toa samo spor medju dve crkvi ili ima nekoja politicka konotacija vo toa .
Mislam deka ja sledi starata srpska politika deka Makedoncite se Srbi (isto kako da kazes deka Korejcite se Japonci, na pr.). Istorijata e jasna, imalo Pekska patrijarsija i Ohridska patrijarsija. Pekskata se grizela za srpskiot narod (t.e. treba valda da se ispita pokonkretno, dali za tie doselenite ili za site tamu prisutni i tie doselenite i tie pred niv sto bile), a Ohridskata za Slovenite na jug (patem, kaj koj pred osloboduvanjeto na Bugarija vo 19 v. verojatno imeto Bugarija ne se slusnalo od 6 v. do togas). Vo 17 v. i Pekskata bila ukinata od Vselenskata patrijarsija i Ohridskata. Otkaj sega Pekskata majka na Ohridskata, kako sto tvrdi Srpskata crkva. Neli, Srbija bila vovlecena vo tie raboti za da ne dobie Bugarija na prevlast, ama taka dodeka Bugarite i Srbite se tepaat i bezvrska se mrazat, nekoj drug si koristi i si brka rabota nepreceno.


Crkvite se crkvi. Sto ako utre po kojznae koja pricina snema crkva za nekoe vreme na makedonskite prostori, ili se sluci da e privremeno ukinata, ili po kojznae kakva bilo pricina, sto ke pravi Srpskata crkva. Ke go ostavi toj narod bez molitva li? Nivnata uloga e da mu obezbedat kontakt na hristijaninot so Gospod i tolku. Neli 'vo Bog nema ni Srbin ni Makedonec, ni Bugarin ni Anglicanec, ni Rusin ni Francuzin, itn. itn., ni masko ni zensko, tuku se e edno vo edno i se e isto'. Kakva potreba ima togas crkvite da se zanimavaat so nacionalni propagandi. Ama, poso se sepak rakovodeni od luge taka biva ponekogas.
 
Член од
11 јули 2010
Мислења
27
Поени од реакции
0
>>Наши корени са аријски и во цел живот да бараш нема да намериш нито едно доказуване освен имената на кановете и еден надпис Тенгри дека бугарите са тјурски народ зашто нема такви. Сите докажуванија сочат дека бугарите са народ сличен на сите индоевропејци и иранци <<

Otkaj izleze ova so planinata Imeon sega. I koja e taa planina. Prviot bugarski kan bil Asparuh (Esperih, Isperih) i toa e dovolno za da se dokaze nivnoto tursko poteklo. Taa bila edna mala grupa koja do 10 v. se pretopila vo Slovenite i se izgubila od povrsinata na liceto na zemjata. Posle dosle kumani, i tie se pretopile. Istorijata na Bugarija e vakva. Na krajot toj bugarskiot car napravil drzava, koja ja krstil so toa ime i cie etnicko naselenie najverojatno se sostoelo od Sloveni so visok genetski procent na starite turski narodi Bugari i Kumani. Zavisi od oblasta.
 
Член од
3 март 2009
Мислења
795
Поени од реакции
702
Не е совсем вака . НО е факт е дека името на Аспарух не е турско а е персијско пуштунско и значи Бел конник Аспар-хрух . Исто така има многто други иминьа кои са со персијски корени и огромен број докажуванија дека бугарите не верували во бога на хуните Тенгри а во бога на персите Митра и са почитували религијата на огоноот Зороастризам . Така со споменати дури во индијските епос Ведите и Рамајана . Имало е некакав турски елемент во бугарите но е бил совсем малак во срованение со персијските вакви . Во езикот ни учени прават револјуција и докажуват со всеки ден нови бугарски думи кои са обшти со пуштунските , таджишките езици и фарси основани на принзипот на персијските езици .Освен ова нема нито еден бугарин со туркски изглед зашто ова е генетика и не се мени дури со много години . Досега бугурите ке имаха азитаска внешност , жолта кожа и коси очи . Но е факт дека нито еден из протобугарите на Кубрат не е такав а е чист европејден . По своиот пат бугарите со создавали многу држави . Произхождението им е от планината Имеон во денешни Афганистан и Таджикистан .Државата е нарекувана Блхара или Бактриjа и има мадарски конник во Афганистан исто како нашиот во Бугариjа и многу имена на градови кои совпадат . Езикот на кои са зборували не е јасен освен ова денеска имаме само десетина тјукски думи а мнозинството са со словено- персиски корен . Основателот на Стара Велика Бугариjа Кубрат има петима синови . Наjголемиот Баjан останува во царство на татко си после неговата смерт и оправлува Стара Велика Бугариjа като во областите Крим во Украjна и околу река Кубан и Азовско море има хилјади доказателства дека е била тука Бугариjа . Неговата држава за сожаление е превзета от хазарите и претопена . Вториот син Котраг основува Волжка Бугариjа во денешните Чувашиjа и Татарстан кои все оште велат дека са бугари . Државата му е оцелела известно време но е поразена и првзета от Златната орда и Татаро-монголите на Чингиз Хан . Вопреки това бугарите се бранјат геројски като се единствената армиjа побеждавала неколко пати армиjата на наjголемиот завоиувач во историjата . Единиот от синовите Кубер се преселува заедно со Аспархрух во денешна Дунавска Бугариjа но он отива на југозапад во денешна Македониjа . Тамо долги години се пишува за Куберови бугари кои са асимилирани от словените . Алцек наjмалиот заминува на запад во денешна Италиjа като е подло убит от римскиот уредник . По своиот пат основува многу места кои до днес носат името Булгаро во Италиjа . Аспархрух основува во териториите на Византиjа денешна Бугариjа коjа храбро отбранува от византијците и често победува во битките со наjразвитата држава во него време и коjа е принуждена да признае држвата и народот на бугарите . Факт е дека бугарите са подчинили на своjа вола многу народи вклјучително и тјурски такви . Во езикот са влезли тјукски думи и обичаи. Но произходот им не е тјурски а основно персиски . Има многу паметници на бугари зороастријци и имаме многу обичаи типична бугарски кои ги има само во персиските народи . Кукери , нестинари и други кои се поверзуват со почитта кон огонот . Ова е вистината а не таја коjа руските комунисти напишаха во историjата за да немат повод за гордост бугарите и да бидат полесно претопени во СССР и Руската федерациjа но бугарите остануват здрав и пометлив народ кои не забравја своето потекло како Казанските бугари и чувашите .
 
Член од
11 јули 2010
Мислења
27
Поени од реакции
0
Не е совсем вака . НО е факт е дека името на Аспарух не е турско а е персијско пуштунско и значи Бел конник Аспар-хрух . .
Ova li e irano-sarmatskata teorija. Asparuh/Isperih na turski bi znacelo mal sokol, sto izgleda turski, zasto imaat mnogu iminja sto se povrzani so nekoi takvi grablivi ptici (dogan, tugrul, sahin itn.). Bajan e tursko ime, toa e imeto neli i na toj avarot sto se tepal so Vizantija posle nekoe vreme. Kutrag moze da bide Kutlug itn. Mislam deka e jasno, zasto neli ima edna lista na bugarskite hanovi od najstaro vreme do ne znam koj bese, napisana so slovenski bukvi, ama na dijalekt na nekoj star turski jazik. I napisana e po star kineski kalendar, kade iminajata na mesecite se iminja na zivotni, napisani na turski jazik. E toj dijalekt na koj e napisana taa lista e vsusnost najblizok so denesniot cuvaski, i ovie dva se slepa granka vo turskite jazici, nema drugi slicni. Za etnickite karakteristiki, neka se zemat Bugarite od okolinata na Jambol, koi nadvoresno voopsto ne licat na drugite Bugari, na pr., od Sofija, Varna, Plovdiv, i drugite gradovi. Toa deka Bugarite na Kubrat dosle vo Makedonija i ostanale tamu i se izmesale so slovenite od toj prostor, najverojatno se mesaat dva razlicni nastana. Toj Kubrat bil angaziran od Vizantija da oslobodi zarobeni Vizantijci od Avarite i otisol tamu i gi izvlekol. So niv dosol do Bitola i ponatamu do Solun i gi odnel oslobodenite vo Konstantinopol. Najverojatno i toj otisol tamu, sto ke pravel nazad. Znaci, tie za koisto se veli deka dosol so niv, voopsto ne bile Bugari, tuku Rimjani i kojznae sto. Ova mislam bilo pred da dojde toj Asparuh, znaci ne bil ist nastan. E sega dali e posle toj istiot Kuvrat cij sin Asparuh dosol vo denesna Bugarija, toa e drugo. Ama malku logika ima za toa.

Denesnite Bugari se Sloveni, ok e. Ama vo niv ima pretopeno od tie stari etnicki grupi. Pa duri i da se sarmati ili iranci, pastuni, sto i da e, sto ima vrska. Denes se Sloveni so toj element pretopen vo niv, koj i da e. Vazno raspraviite se za problemi od 6-15 v.
 
Член од
3 март 2009
Мислења
795
Поени од реакции
702
Всушност ако требва да бидем коректни наjистински бугари со наjзапазена бугарска крв са жителите на препублика Татарстан кои откажуват са се назовават татари и сакат да сменјат името на Бугариjа. Татарите са монголи и немат ништо обшто со бугарите освен тоа дека завладели Валжка Бугариjа со воиските на Чингиз Кан . Ако побарате слики ке видите дека многу малко из нив са са момешали со тјурки и татари . Ние дунавските бугари имаме и много наследство от траки и словени но волжките не се сакат многу со руснаците а са назовани татари заради комунистически пропаганди да бидат присвоени во рамките на Руската федерациjа . Единствена разлика со нас е дека волжките бугари приемат ислjама заради спорови со хазарите а нашите под влијаниjе на Византиjа православното христиjанство . Пример за волжки бугари са тенисерот Марат Сафин и певицата Алсу . Хубави черти имат там бугарите и немат ништо обшто со татаро -монголите освен измисленото от Русиjа име Татарстан . Таму се и големите и богати бугарски градови Болгар и Билјар а потоа тома е основано Казанско хаганатство со приемот на ислjама . Не сакам да се карам со некого но да се негира цела древна нациjа како бугарската и да се нарекува циганска не го разбирам . јас никога не сум имал лоши чувства кон србите но они маj не саката никога исто како македонците . Поздрав .
 
Член од
7 мај 2010
Мислења
39
Поени од реакции
3
Серб јас да ти кажем дека бугари са циганско племе исто колко и скапаниот српски народ . Името срби идва от грчкото серви кое значи слуги , роби . Значи туку имаш право да си правиш свои собствени размилушванија без да се поинтересираш малце . Бугарите сме ирано - сарматско племе со произход от планината Имеон во централна Азиjа и некогашна држава Бактриjа или Балхара . Наши корени са аријски и во цел живот да бараш нема да намериш нито едно доказуване освен имената на кановете и еден надпис Тенгри дека бугарите са тјурски народ зашто нема такви. Сите докажуванија сочат дека бугарите са народ сличен на сите индоевропејци и иранци . Ако ништо не поемате от ова многу жалко ке си останете непросветени глупаци и ке ви земат и Воjводина и сите други области .
Abe bugi bugi mali crni ciganski bugi Vojvodina ( 85 % Srbi ) nikogas nema da bide del od Madjarsku vie ne ste nisto drugo tuku lazni Sloveni I maroderi edna pusta ilizija .Ti si najverovatno edno malo kako sto vie sakate de se narekuvate “makedonsko bugrarce “ .Situacijata vo toj pogled e prilicno jasna bidejci bugarskata drazava ne priznava makedonski narod odnosno istiot go smeta za bugarski a makedonskiot jazik za dijalekt na bugarskiot .Bugarija ima napliv od okolu 2 000 000 CIGANI i 800 000 TURCI taka da za brzo brzo vreme ce ve CIGANIZIRAAT .Znam deka koga ce se spomne imeto na Milos Milojevic vie dobivate napad na panika bidejci kako sto velese toj otsekogas bevte ….” Tatari ….i Crni Cigani.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom