Бар ова го нема кај нас :)

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Не мешајте САД со некоја развиена европска земја. Нешто побетер од македонец е да си американец :)
А тие голи што си прават забава, неможете да сватите зашто сте македонци. Еве на пример и мене би ми било на прв поглед чудно и срамно дури да поминам помеѓу толку раја голи луѓе, ама тоа е зашто сум закржљавено македонче. :)

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
А бе ние можеме само да им љубомориме зошто им се може. Не дека ке ќарат нешто којзнае колку храна, туку повеќе тоа го прават од забава.
И признајете веќе еднаш, они знаат поубаво да се забавуваат од нас, имаат пари, немаат предрасуди, послободни се и животот им е убав за живеење.
А ние овде ке мислиме како да скрпиме за сметки и за храна, и пазиме да не не види некој и што комшијата ке каже за нас.

П

Пепси_

Гостин
Кај нас да го има сите ќе шетаат голи со кој си имате работа....луѓето леб нема да јадат,за 300 евра зошто да не шетат голи за 10-15 минути ќе соберат залиха за наредните 2-3 месеци.

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Е за лакомост баш неможеме да се пофалиме, пред некоја година во Веро во Тетово имаше дегустација на хот дог. Маме му ебаа, пола град беше у Веро. Лани бев во САД, во секој мол или хипермаркет имаше дегустација на пици, супи, шпагети, хамбургери, слатки, сокчиња и сл. Па никој не се потепа како во Тетово.

Поентава демек за 270 евра не се соблакам. Абе и газ ќе дадат за толку пари на оваа немаштија!

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.742
Поени од реакции
18.491
Страшно добар маркетинг.

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.918
Шо ти е бе. Дај ми 16.000 би шетал гол по Широк Сокак.

F

FARANG

Гостин
ок- секој си има свое мислење- и јас тоа го почитувам.Но, да те прашам зошто велиш дека не би го направил тоа во Скопје- туку во некој друг град?!

Zatoa sto imam familija, prijateli, vraboteni itn koj imaat slicni svakanja na tvojte i poveketo tuka pa ne samo sto nemozat da svatat zosto bi napravil nesto takvo nego ima da mi izvadat sekakvi muabeti podocna za koj ic ne mi e gajle ama sigurno ke im bide na luge blisku do mene. Znaci nekam nekoj da i sere na majka mi ko onoj ctrkanija podole, decko sto ne me znae ni poznava a me etikira ko retardiran. Za zal takva ni e pola nacija.

Znam deka ima rizik i vo drug grad da se prosiri muabetot do SK i pak da se sluci istoto ali hm mislam deka toj rizik i do nekade me pali ;)

Sto znam, ve svakam, na balkanot so isklucok na slovencite site drugi sme u glavno konzervativni so svakanja koga e u prasanje seksualnost pobliski do mudzahedinite i saudiska arabija nego li 2000 km severno od "civiliziraniot" svet vo Viena. Zgora na toa kako region preziveavme socijalizam i parizacija kade sto do den denes kako nasledena osobina ni ostana ona ogovaranje, kafe muabet i mesenja vo tugi zivoti najveke ko posledica na nemanje sto da se pravi i nemanje dovolno rabota da se preokupiras celodnevno. Vakvo "riskantno" otvaranje na supermarket vo SK ke bide tema broj 1 so nedeli, ke ima pun kurac seirdzii koj specijalno ke dojdat da gledaat i ogovaraat, ednostavno ke bide nastan ko Rolling Stones da ni dosle u grad. Takov narod sme...

Na zapad kade sto luge se vodat so mislata "its none of my business" koga e u prasanje tug zivot i sekoj gleda nesto da postigne i da si go zivee svojot zivot do max ova i ne e "big deal".
Tamu na nesto vakvo bukvalno nikoj ne bi si go gubel vremeto da ide da faka seir i vakvi marketinski trikovi moze da gi pravat nekoj novi supermarketi vo periferija na grad da privlecat kolku tolku vnimanie. I 100 dusi goli da dojdat toa se nekoj 30K evra sto ne e ni 10% of cenata da snimi (znaci samo snimka, ne emituvanje) na reklama. Evtin trik za ok marketing.
--- надополнето: 19 јуни 2012 во 09:10 ---
Да идеш гол да паззариш мора да си 100% ретардиран.
Колку и да немам/имам под ниво би ми било гол да одам во шопинг.
Уште ако се погоди некој неизмиен,испотен и усмрден да се бутка до тебе.
БЉААААК КОЛКУ Е ТОА ОДВРАТНОООООООООООО

Ќе дадеш 2-300 денари за карти во кино да се драпате во теница,а можеш истата работа да ја правиш ако платиш 500 денари преноќиште и нема да те пази никој

Si ja promasil poentata.

Imam dovolno da ja kupam cela prodavnica i kino sala AKO SAKAM. Imam i kuka i vikendica i uopste ne mi e problem hotel da platam AKO SAKAM. Fintata e sto jas SAKAM nesto drugo. Toa ni najmalku ne me pravi retardiran, mozebi malce porazlicen od tebe. Jebi ga jas imam eden zivot i sakam da go ziveam kako JAS sakam a ne kako ti ili poveketo sto mislat deka MORA za spored tebe/niv da bidam normalen. Jas ne ti kazuvam ti kako da zivees i ne vikam deka ti si retardiran vakov ili onakov. Oladi i porasni malku i svati deka site ne sme isti. Covece "live and let live"

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
.....ј*бига...500 години турско (читај муслиманско) владеење си го направио своето....скандинавците немаат проблем со голотија....не само кон непознати...туку и во семејството....во Финска и Шведска сосема е нормално целото семејство голи да се релаксираат во сауна....луѓето едноставно се осеќаат добро во сопствената кожа

...од друга страна Балкан е Балкан....нашите прадедовци имале по 10+ деца....а не виделе гола жена целиот живот :(

така да тоа со маркетот е нешто сосема нормално....за локацијата на која што се одвива....мислам дека истото би го направиле и за еден Сникерс

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Si ja promasil poentata.

Imam dovolno da ja kupam cela prodavnica i kino sala AKO SAKAM. Imam i kuka i vikendica i uopste ne mi e problem hotel da platam AKO SAKAM. Fintata e sto jas SAKAM nesto drugo. Toa ni najmalku ne me pravi retardiran, mozebi malce porazlicen od tebe. Jebi ga jas imam eden zivot i sakam da go ziveam kako JAS sakam a ne kako ti ili poveketo sto mislat deka MORA za spored tebe/niv da bidam normalen. Jas ne ti kazuvam ti kako da zivees i ne vikam deka ti si retardiran vakov ili onakov. Oladi i porasni malku i svati deka site ne sme isti. Covece "live and let live"
Целиот пост не се однесуваше на тебе.Тоа што беше наменето за тебе е издвоено.
И колку да знаеш не те ставив во ретардираните.
Од такви како тебе НАРЦИСИ кога ќе прочитам некој нивен пост во кој се фалат дека се супериорни луѓе МИ СЕ ГАДИ!
Немој да мислиш дека си ЕДИНСТВЕН што има ПАРИ,ИМА многу ПОБОГАТИ луѓе,ама ете не им е по природа да се фалат.
Всушност тој што се фали уствари НЕМА НИШТО.Тоа безуспешно го прават само за да привлечат МИНИМАЛНО внимание.
Ама не сум јас крив што ТИ имаш низок коефициент на интелигенција.
Ако ги имаш парите не значи и дека ја имаш и интелегенцијата

Член од
15 декември 2010
Мислења
197
Поени од реакции
87
;)
Целиот пост не се однесуваше на тебе.Тоа што беше наменето за тебе е издвоено.
И колку да знаеш не те ставив во ретардираните.
Од такви како тебе НАРЦИСИ кога ќе прочитам некој нивен пост во кој се фалат дека се супериорни луѓе МИ СЕ ГАДИ!
Немој да мислиш дека си ЕДИНСТВЕН што има ПАРИ,ИМА многу ПОБОГАТИ луѓе,ама ете не им е по природа да се фалат.
Всушност тој што се фали уствари НЕМА НИШТО.Тоа безуспешно го прават само за да привлечат МИНИМАЛНО внимание.
Ама не сум јас крив што ТИ имаш низок коефициент на интелигенција.
Ако ги имаш парите не значи и дека ја имаш и интелегенцијата
Toa shto mu se vika "small town mentality" inako recheno seliandur. Te zalam, vakvi ko teb mrzaat uspeshni ora koi moat i imaat! ;) komuniz!!!

Член од
9 април 2009
Мислења
3.183
Поени од реакции
3.830
зошто само неморалните вредности од секоја скапана држава ги прифаќаме? како еднаш не прифативме нешто асолно?

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
зошто само неморалните вредности од секоја скапана држава ги прифаќаме? како еднаш не прифативме нешто асолно?
ko od Amerika na primer;)
eve voditelot Jimmy Kimmel im zadal interesna zadacha na svoite gledachi : so crevo isprskaj go tatko ti i celata stvar snimi ja so kamera ... :pos:

F

FARANG

Гостин
Interesen post.

Jas gledam na ova malce porazlino. Koj toa gi pravi tie moralno-vrednosni sistemi i zosto? Dali nie navistina ja kopirame evropa i svetot cisto radi toa sto sakame samo da bideme moderni?

Fakt e deka vo Skopje na pocetokot na 1900tite imalo nad 100tina javni kuku uglavno vo stara carsija i denesna ulica makedonija znaci najstrog centar i deka togasnata shema bila so devojka/familija u grad do 10 a potoa javnite kuki bile glavna zanimacija i bile uglavno polni, se cekalo red do 3-4 sabajle. Fakt e deka nokniot zivot vo Skopje togas ne zaostanuval zad onoj vo Beograd ili Viena (barem ne seksualniot). Ocigledno e deka sme imale mnogu poslicni stavovi so evropjanite barem za vakvi raboti vo toa vreme nego li denes. Oni ocigledno ne se smenele mnogu. Tamu seuste e dozvoleno sekoj da razmisluva za sebe i individualno da nosi odluki bez da se zamara so toa dali nekoj mu go unistuva moralniot sistem.
Kade nie skrsnavme? Koj toa ni go napravi?

Za vreme na ednoumieto eden grust luge si zedoa za sloboda da mislat za site nas. Zabranija mnogu raboti za “nase dobro”. Tie sto bea protiv gi ubija i zatvorija. Dur evropejcite i ostatokot na svetot normalno si se razvivaa kaj nas takva sloboda imaa samo tie vo elitata. Za niv nisto ne bese zabraneto. Iako vo kuba ko vo YU prostitucija bese zabraneta, Kastro spiel so po 2 pionerki dnevno. Imam videno fotka od drugarot Tito kako prima cveke od pionerka i ja opipiva dur mu go dava cveketo, brodot galeb imal kabina za 3te maserki na Tito, vo podolnite eshaloni direktotrite imale socijalni sekretarki koj si gi mestele koga pravele zdelki, vo istocna germanija imalo specijalni kabarea kade sto se zabavuvala elitata so striperki koj dobivale dozvola za rabota otkako ke prosle na audicija pred specijalni prestavnici na Stasi.

Istata taa bagra sto nas ni gi servirala tie moralno-vrednosni sistemi ne gi pocitvala. Za niv oni znaele sto e dobro i kako da uzivaat. Za nas pacovite druga rabota,koj ne ebe. Zosto bilo taka? Zatoa sto samo vaka mozele da ja pokazat svojata “superiornost” vo sporedba so slobodniot svet. Slobodniot svet vo sekoj drug aspekt bil daleku pred nas bilo voeno, naucno, finansiski... Ni napravile film na povisoki moralni vrednosti za domasna upotreba koj ni go furaa 24/7 - e toa e propaganda bace.

Smena na sistemot donese poveke sloboda vo makedonija megutoa ima uste mnogu sto treba da se napravi za da fatime cekor so tolku posakuvanata evropa. Ako sakame da bideme del od EU togas mora da gi delime istite vrednosti. Koga ja formirale EU nekoj zemji ko grcija se protnale i gledaj sega kakvi problemi im pravat. Germanija gi hrani i finansira a ovie gi vikaat fasisti. Francuzive im prostija i se koncentriraa na biznis a grcive uste im serat. Zatoa sega site sto sakame vo EU prvo ke bideme ispeglani pred da bideme primeni. Mora da porasneme i da staname potolerantni kako nacija ako sakame da bideme del od noviot svet.

Inace ova se ova se slucuvase vo Danska. Nikoj nas ne ni go nametnal sega za sega. Bi bilo interesno da kaze Dardan-ia dali slikite od albanija se odvivaat vo stranska ili alabanska prodavnica? Ako e stranska bas me interesira koja firma e zad ova.
Dali sme nie pomoralni od evropa? Kockanjeto kako edna od zabranetite industrii od predhodniot rezim denes cveta vo makedonija. Politicarite si go legaliziraa biznisot odma koga najdoa nacin kako da go kontroliraat zatoa denes nema vo MKD nekoj svetski kazino brend ili nekoja svetska oblozuvacnica. Nemaa muda ni interes da ja legaliziraat prostitucijata zatoa sto se isplasija deka ako nekoj drug go srka kajmakot utre moze da stane dovolno moken da im se mesa kaj sto nekat. Koga gledam kako nekoj maloletnik uplaka livce ili devojka sto igra sportska a nikad ne bila na stadion se prasuvam dali nie imame pravo da gi osuduvame evropejcite ili amerite za kako oni se odensuvaat pogotovo koga stanuva zbor za raboti koj ocigleno gi pravat od bes ili zabava.

Не знам колку ќе влијае мојот коментар на некој што на волку очигледна работа завзема „европска страна“, но ајде ќе се обидам.
Goethe има речено дека „да изеде змија богатиот, ќе речат од што е премногу паметен ја јаде; да ја изеде истата змија сиромашниот, ќе речат од што е премногу
глуп ја јаде.“. Ставот на Goethe е толку општоважечки што лесно ја енкапсулира скоро целава тема и скоро сите коментари.

Видно забележувам, сега а и на многу други места погрешно користење на зборовите „конзерватизам“ и слични на нив, кои некако (по пат на силна пропаганда)
ги натераа луѓето да мислат дека „сите конзервативци убиваат хомосексуалци“, „сите конзервативци ќе те убијат ако не се облечеш како што треба“, итн.
и такви некои малоумни работи и ставови.
Вистината е дека конзерватизам значи: да не експериментираме премногу. Веќе видено, веќе издржано, положил кај тестот наречен време, значи ако го менуваме,
да биде минимално. Што е некако и...здрава логика. Подоброто му е смртен непријател на доброто (Целото зло на светот доаѓа од ненаситноста на луѓето).
Нешто што е т.н. „мода“ сега е живеење како во експеримент („21 век, европски вредности“).
Тоа е навистина една модерна дрога. Значи, повеќе (личи дека) би сакале да изберат
да живеат несигурно („но, полно со андреналин!!!11“) отколку начин кој е испробан и кој ВЕЌЕ издржал (проверен е кај најсигурниот тест што постои: време).

Па, не знам како вие го разбирате кршењето на морално-вредносни системи, но ова е еден класичен начин.
Сигурно нема на врата да те прашаат: „Сега планираме да го уништуваме и тој морал што е на апарати (NB: ако и може да се каже дека постои сега.. веќе..),
сакаш ли да ни се приклучиш?“, не, така мал број луѓе ќе се приклучат (најверојатно не ни се ни важни тие).

Но, ако е презентирано како „модерно“, како „небалканско“, итн., тогаш по некаков автоматизам (повторно, станува збор за силна пропаганда),
тогаш е прифатено, тогаш прифаќаме и многу пострашни и настрани нешта.

Моментален стадиум на државава е како крајот на „Адвокатот на ѓаволот“; ќе речете „да“ на европскиот начин, дури и ако наметнува да шетате голи.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Interesen post.

Jas gledam na ova malce porazlino. Koj toa gi pravi tie moralno-vrednosni sistemi i zosto? Dali nie navistina ja kopirame evropa i svetot cisto radi toa sto sakame samo da bideme moderni?

Fakt e deka vo Skopje na pocetokot na 1900tite imalo nad 100tina javni kuku uglavno vo stara carsija i denesna ulica makedonija znaci najstrog centar i deka togasnata shema bila so devojka/familija u grad do 10 a potoa javnite kuki bile glavna zanimacija i bile uglavno polni, se cekalo red do 3-4 sabajle. Fakt e deka nokniot zivot vo Skopje togas ne zaostanuval zad onoj vo Beograd ili Viena (barem ne seksualniot). Ocigledno e deka sme imale mnogu poslicni stavovi so evropjanite barem za vakvi raboti vo toa vreme nego li denes. Oni ocigledno ne se smenele mnogu. Tamu seuste e dozvoleno sekoj da razmisluva za sebe i individualno da nosi odluki bez da se zamara so toa dali nekoj mu go unistuva moralniot sistem.
Kade nie skrsnavme? Koj toa ni go napravi?

Za vreme na ednoumieto eden grust luge si zedoa za sloboda da mislat za site nas. Zabranija mnogu raboti za “nase dobro”. Tie sto bea protiv gi ubija i zatvorija. Dur evropejcite i ostatokot na svetot normalno si se razvivaa kaj nas takva sloboda imaa samo tie vo elitata. Za niv nisto ne bese zabraneto. Iako vo kuba ko vo YU prostitucija bese zabraneta, Kastro spiel so po 2 pionerki dnevno. Imam videno fotka od drugarot Tito kako prima cveke od pionerka i ja opipiva dur mu go dava cveketo, brodot galeb imal kabina za 3te maserki na Tito, vo podolnite eshaloni direktotrite imale socijalni sekretarki koj si gi mestele koga pravele zdelki, vo istocna germanija imalo specijalni kabarea kade sto se zabavuvala elitata so striperki koj dobivale dozvola za rabota otkako ke prosle na audicija pred specijalni prestavnici na Stasi.

Istata taa bagra sto nas ni gi servirala tie moralno-vrednosni sistemi ne gi pocitvala. Za niv oni znaele sto e dobro i kako da uzivaat. Za nas pacovite druga rabota,koj ne ebe. Zosto bilo taka? Zatoa sto samo vaka mozele da ja pokazat svojata “superiornost” vo sporedba so slobodniot svet. Slobodniot svet vo sekoj drug aspekt bil daleku pred nas bilo voeno, naucno, finansiski... Ni napravile film na povisoki moralni vrednosti za domasna upotreba koj ni go furaa 24/7 - e toa e propaganda bace.

Smena na sistemot donese poveke sloboda vo makedonija megutoa ima uste mnogu sto treba da se napravi za da fatime cekor so tolku posakuvanata evropa. Ako sakame da bideme del od EU togas mora da gi delime istite vrednosti. Koga ja formirale EU nekoj zemji ko grcija se protnale i gledaj sega kakvi problemi im pravat. Germanija gi hrani i finansira a ovie gi vikaat fasisti. Francuzive im prostija i se koncentriraa na biznis a grcive uste im serat. Zatoa sega site sto sakame vo EU prvo ke bideme ispeglani pred da bideme primeni. Mora da porasneme i da staname potolerantni kako nacija ako sakame da bideme del od noviot svet.

Inace ova se ova se slucuvase vo Danska. Nikoj nas ne ni go nametnal sega za sega. Bi bilo interesno da kaze Dardan-ia dali slikite od albanija se odvivaat vo stranska ili alabanska prodavnica? Ako e stranska bas me interesira koja firma e zad ova.
Dali sme nie pomoralni od evropa? Kockanjeto kako edna od zabranetite industrii od predhodniot rezim denes cveta vo makedonija. Politicarite si go legaliziraa biznisot odma koga najdoa nacin kako da go kontroliraat zatoa denes nema vo MKD nekoj svetski kazino brend ili nekoja svetska oblozuvacnica. Nemaa muda ni interes da ja legaliziraat prostitucijata zatoa sto se isplasija deka ako nekoj drug go srka kajmakot utre moze da stane dovolno moken da im se mesa kaj sto nekat. Koga gledam kako nekoj maloletnik uplaka livce ili devojka sto igra sportska a nikad ne bila na stadion se prasuvam dali nie imame pravo da gi osuduvame evropejcite ili amerite za kako oni se odensuvaat pogotovo koga stanuva zbor za raboti koj ocigleno gi pravat od bes ili zabava.
Добро е што ги нема јавните куќи,бидејќи се забранети.
Коцкањето е легализирано,но кој видел добро во коцкањето.
Колку ли уништени животи,бракови и цели семејства има растурено заради коцкањето.Ништо подобра позиција не зазема ни алкохолизмот.
Сепак повеќето луѓе во претходниот систем биле паметни па ги забраниле овие пороци,те оставајќи ги за неморалните,деструктивните и самоуништувачките дегенерици кои мислат дека се некои и нешто а всушност се срам и резил за самите себе

Kajgana Shop

На врв Bottom