superstarpizza
Unsurpassed Сasual Dating - Verified Damsels
- Член од
- 20 септември 2008
- Мислења
- 6.025
- Поени од реакции
- 1.363
Голем пост напиша другарче, ама ќе те цитирам само за ова. Не знам како го сфати тоа со широкиот домет на шетање, ама јас го немам ниту еднаш напишано во никој мој пост зборот „провинција“. За мене цела Македонија е едно населено место. На крајот на краиштата и моите родители се дојдени во Скопје, не се од Париз или Њу Јорк.
Има луѓе од другите држави што следат спорт и секако дека знаат нешто и за нашиот фудбал. Тоа не може да биде слика на глобалното мислење. И јас знам кои клубови играат во Белгија 2 или Норвешки регион, па ако отидам таму и им ги набројам, сигурно тие ќе си помислат дека во Македонија само нивните првенства ги гледаме. А тоа не е така.
Не е само форумот на Кајгана место каде што се дискутира за оваа тема. Ако „прошетаме“ и по некои други форуми и медиуми ќе видиме дека оваа тема е прилично дискутирана низ цела поранешна ЈУ. Форумот е најдобар приказ на глобалното мислење. Видете на тие форуми кое име се спомнува од Македонија во евентуалната БЛ. Тоа не се форуми на економски експерти или фудбалски стручњаци, туку форуми на обични љубители на фудбалот како што сме ние. Да не лепам слики или линкови ќе покажам само мал дел од статиите во некои весници или постови од форуми.
Neki od timova koji bi sačinjavali prvu PB ligu:
Partizan
Crvena zvezda
Olympiakos
AEK
Panathinaikos
PAOK
Dinamo Bucuresti
Steaua Bucuresti
MTK Hungária
Ferencvárosi
Levski (Sofia)
Litex (Lovech)
CSKA (Sofia)
Vardar Skopje
линк: http://kafica.com/www/index.php?blog=1&title=inicijativa-za-dobar-fudbal&more=1&c=1&tb=1&pb=1
Inače, ideju su već podržali Dejan Savićević, predsednik FS Crne Gore, pa prvi čovek bosanskohercegovačkog fudbala Ilja Dominiković, kao i predsednik FS Makedonije Haralampije Hadžiristeski...
Koji bi klubovi igrali? Iz Srbije Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina... iz Hrvatske, svakako, Dinamo i Hajduk, dok bi šansu čekali Rijeka i Osijek, iz Crne Gore Budućnost, možda i Zeta. Prvak Makedonije je Rabotnički, na drugom mestu je Milano (!), ali je najveće ime sada tek četvrtoplasirani Vardar.
линк: http://www.apatin-city.com/4um/index.php?topic=3670.0
Има секакви постови. Треба да има БЛ, не треба да има БЛ. Треба да игра Вардар, не треба да игра Вардар. Има некои што мислат дека Вардар е слаб за таа лига. И јас се согласувам со тоа. Ама факт е дека само тоа име се спомнува од Македонија.
За тоа дали реално ги согледувам работите и колку познавање имам излишно е да дискутираме бидејќи „реалното“ е многу релативна работа. Твоја појдовна точка за реално мислење е твоето мислење, па сето тоа што не е исто со твоето мислење автоматски е нереално. Крај на муабетот.
Инаку јас навивам за Металург кој после 17 години пак игра во Прва лига. Тоа не значи дека автоматски треба да почнам да го мразам клубот кој е фудбалска икона на овој град. (нема да речам и за цела Македонија за да не се налутите :smir
Металург и Вардар се два тотално различни поими. Не ни може да се прави споредба меѓу нив. Секој од нив ми е драг на посебен начин.
Цела Македонија навиваше за Вардар. Во Југославија Вардар беше македонски тим, не скопски.
Значи и ти како мене голем пост, и јас како тебе ке го цитирам само болдираното.

Значи цела Македонија навиваше за Вардар, а тоа значи навивала сега веке не.
Сега да не објаснувам зошто навивала само за Вардар, зошто бил само тој Македонски Клуб толку експониран, зошто итн итн.... (ако почнувам за тоа да пишувам ке ми се налутат верните му навивачи оние помладите кои не знаеле како било)
Значи тогаш се навивало, сега веке не се навива. Да никој не го одрекува тоа дека Вардар е клуб со најголема историја, но за жал како шо гледаме Вардар веке нема СЕГАШНОСТ, Вардар нема веке ИДНИНА. Тој се запусти самиот затоа шо сите мислеа дека ке живеат на стара слава, дека кај Вардар ке мине сите ние треба да замижуваме. Не може бе тоа така ИДМАК зошто Вардар како и сите Македонски клубови да си се бори рамноправно, туку сега стасаа и да бараат да влезат под капата на Општината и да бидат финансирани како пред 20 години.
Зборот ми е!!! Во оваа земја Држава Македонија НЕ ПОСТОИ САМО ВАРДАР, фудбалот не почна од Вардар, фудбалот не се врти околу Вардар, туку сето тоа е обратно.
Значи имаме доволно клубови кои овие последниве 20 години, градат историја , градат успеси, и јас велам дека тоа е добро барем така мислам. Не велам дека во никој случај не смее да биде Вардар, може да бидено кога сам ке си плукне на рацете и ке направи сам свој тим, кога ке направи сам свој имиџ, но не имиџот од пред 20 години, туку имиџ кој ке биде сега во сегашноста!
И за крај (нека биде крај)
Балканската Лига може да биде само Комерцијален Турнир кој ке служи за подготовки на тимовите, и презентирање или пробување на нови играчи, каде ке биде составен од клубови кои сакаат да учествуваат, а не клубови КОИ МОРААТ ДА УЧЕСТВУВААТ.