БЦ до Владата на РМ: ’Деца не си играјте. Ситуацијата е сериозна.’

Член од
28 септември 2007
Мислења
215
Поени од реакции
0
Вака за праските веднаш ќе кажам дека ја лично немам информации. Но малку побарав на интернет и сепак најдов нешто :

Праските ќе завршат пред Владата ако премиерот не обезбеди пласман
Цената на кванташкиот пазар за една недела падна на 40 денари за гајба од 10 килограми, но росоманци велат дека проблемот може да се реши со отворање агроберза

Цената на праските на кванташкиот пазар во Росоман за една недела падна на 40 денари за гајба од 10 килограми. На почетокот од бербата толку чинеше еден килограм. Земјоделците тврдат дека падот на цената е резултат на немањето пласман.

- Праските ќе завршат пред Владата ако премиерот Никола Груевски не си го исполни ветувањето дадено пред изборите, дека кога ќе дојдат на власт ќе се погрижат околу пласманот и цената на ова овошје - се заканија вчера овоштарите од најголемиот регион-производител на праски во земјава.

Драги Петков од Росоман има десет декари под праски од сите сорти. Лошо поминал со првата сорта „спринг тајм“, а не верува дека ќе има подобар пласман и на „ромер еден“ или „нектарина“. Според него, овој проблем може да се реши со отворање агроберза во Росоман, која е најавена од поодамна.

Трајко Петров од селото Трстеник се жали дека тешко се продава и сортата „спринг крес“, иако станува збор за поквалитетни праски. Првата берба ја продавал по 23 денари за килограм, а за само неколку дена цената паднала на 50 денари за цела гајба. Според него, прекупците не нуделе цена, туку само прашувале и си заминувале.

- Чекаат да се наполни пазарот па да ни ги земат праските за џабе - реагира Петров, кој има еден хектар насаден со праски.

Земјоделците се плашат дека се повторува ланското сценарио, кога праските, поради немање пласман и цена, морале да ги фрлаат во Црна Река.

Бар и весниците да ги прочиташе убаво, па да кажеше некоја паметна лага. Но ајде нека биде. Си се офајдил.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
E сега ако се знаеше дека доколку нема барем 51% излезност на гласање што ја обезбеди ВМРО со своето членство,изборите ќе беа повторени со други кандидати во кој немаше да фигурира Б.Ц. па така ДПМНЕ немаше да му ја обезбеди позицијата на председателот која сега не ја признава.

badluckguy

Оган под ѕвездите
Член од
8 октомври 2007
Мислења
2.925
Поени од реакции
131
Земјоделците се плашат дека се повторува ланското сценарио, кога праските, поради немање пласман и цена, морале да ги фрлаат во Црна Река.

Бар и весниците да ги прочиташе убаво, па да кажеше некоја паметна лага. Но ајде нека биде. Си се офајдил.[/quote]

Bi mi bilo stvarno drago da te prosetam da cues informacii od prva raka,ne od vesnik.Ova e "of topic" ama me siprovocira.Prosek idea 25/den od kg.:uvo:

badluckguy

Оган под ѕвездите
Член од
8 октомври 2007
Мислења
2.925
Поени од реакции
131
E сега ако се знаеше дека доколку нема барем 51% излезност на гласање што ја обезбеди ВМРО со своето членство,изборите ќе беа повторени со други кандидати во кој немаше да фигурира Б.Ц. па така ДПМНЕ немаше да му ја обезбеди позицијата на председателот која сега не ја признава.
Drzi voda tvojata konstatacija.Sepak nepobiten fakt:- B.C pagja i toa pobrzo odosto mislev.....

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703

Drzi voda tvojata konstatacija.Sepak nepobiten fakt:- B.C pagja i toa pobrzo odosto mislev.....
Ke se lizne na kora od banana ili ...????....samo nemoj Lir dzetot.....pari se oddadovme....
Inaku ebate drzavata koga gazda na internet kafe ima podobra analitika od debelo platenite za toa: nisaj vrata zemaj plata,pljampaj na mobilen po ulica..... vraboteni , doterani i namirisani "genijalci"....:)!!!

badluckguy

Оган под ѕвездите
Член од
8 октомври 2007
Мислења
2.925
Поени од реакции
131
Ke se lizne na kora od banana ili ...????....samo nemoj Lir dzetot.....pari se oddadovme....
Inaku ebate drzavata koga gazda na internet kafe ima podobra analitika od debelo platenite za toa: nisaj vrata zemaj plata,pljampaj na mobilen po ulica..... vraboteni , doterani i namirisani "genijalci"....:)!!!
Ne be ti pa LIR jet-ot,taman rabota da odat uste milioni so nego,zarem malku zema...ke go tresne grom:vozbud::pos2:

Член од
28 септември 2007
Мислења
215
Поени од реакции
0

Бар и весниците да ги прочиташе убаво, па да кажеше некоја паметна лага. Но ајде нека биде. Си се офајдил.
Bi mi bilo stvarno drago da te prosetam da cues informacii od prva raka,ne od vesnik.Ova e "of topic" ama me siprovocira.Prosek idea 25/den od kg.:uvo:[/quote]
Реков за праските немам информации. За другите култури состојбата не е многу променета. Дај боже да си во право за праските. Знам како е да се работи земјоделство и драго ми е за секој не што се офајдил, туку за секој каде што барем минимално нормално му е платен трудот.

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
Не му посакувам смрт на Бране туку цел живот да пати

Член од
7 април 2006
Мислења
381
Поени од реакции
5
Slafko, ногу сакам да ми дефинираш шо е тоа олигарх! ајде молам те кажи пред сите тука, твоја дефиниција за олигархијата...шо е тоа уствари?

Kajgana Shop

На врв Bottom