БРИКС

Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
Дај бре да престанеме веќе еднаш да размислуваме во рамката "барање камшикар".

Не ми се верува, и покрај суштинските внатрешни проблеми кои ги имаме, движечки начин на размислување за иднината на државата е само некакво членуваме во некаква меѓународна заедница.

Го знаете клише муабетот "сите се исти"? Не се сите исти, ама можам да замислам зошто се инспирирани така да речат...

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.121
Поени од реакции
9.526
Македонија нема избор, едноставно немаме излез на море и опколени сме со НАТО членки кои се непријателски настроени кон нас а со самиот факт дека имаат излез на море се далеку стратешки побитни. ЕУ и Америка се на страна на Бугарија.

Ако немаш излез на море не си независен.

Утре и да се распадне НАТО а БРИКС да дојде на Дунав повторно Бугарија и Грција ќе имаат излез на море а Македонија не и БРИКС нормално ќе биде на нивна страна како што Америте се сега.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.573
Поени од реакции
5.297
Дај бре да престанеме веќе еднаш да размислуваме во рамката "барање камшикар".

Не ми се верува, и покрај суштинските внатрешни проблеми кои ги имаме, движечки начин на размислување за иднината на државата е само некакво членуваме во некаква меѓународна заедница.

Го знаете клише муабетот "сите се исти"? Не се сите исти, ама можам да замислам зошто се инспирирани така да речат...
Чекај малку, говориш за себе или сакаш да речеш дека “камшикарот“ е матрица по која се управуваш?
Внатрешните проблеми се производ на надворешно мешање, односно повеќето не зависат од нас затоа што некој друг управува со тие процеси а не е “домашен“.
Ова сите се исти де дер појасни го малку, сакаш да речеш дека Г-7 и БРИКС се исти или нешто друго?
Автоматски споено мислење:

Македонија нема избор, едноставно немаме излез на море и опколени сме со НАТО членки кои се непријателски настроени кон нас а со самиот факт дека имаат излез на море се далеку стратешки побитни. ЕУ и Америка се на страна на Бугарија.

Ако немаш излез на море не си независен.

Утре и да се распадне НАТО а БРИКС да дојде на Дунав повторно Бугарија и Грција ќе имаат излез на море а Македонија не и БРИКС нормално ќе биде на нивна страна како што Америте се сега.
Ако Македонија нема избор тогаш можеби е подобро да не постои! Да ја распуштиме што велиш?
НАТО е военополитички сојуз односно ударна тупаница на западната империја, служи за утерување на демократија.
БРИКС пред се е економски сојуз кој има сосема друга филозофија и концепција во однос на ЕУропска Г7 и слични ... нуди поинаков концепт за развој и е против империјализмот како досегашен доминатен систем.

Кон крајот на '20-тите од 20 век имаше еден одлична геоплитичка анализа (ми се чини налетав на неа е во документите за ....) во врска со Македонија и зошто е таа поделена баш на три дела. Како еден од одговорите е затоа што сите три дела прават една политичка-социјална-економска-воена целина и има свои природни граници а секој дел поединечно има проблеми со опстанокот заради географски и економски причини, затоа и целите на ВМРО во тоа време биле обединување на трите дела, биле свесни за тие работи, со време тоа се заборави ... по растурањето на ЕхЈУ дојдоа демократи кои во вистинска смисла на зборот го потврдија тоа видување од пред 100 години.

Последно уредено:
Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
Чекај малку, говориш за себе или сакаш да речеш дека “камшикарот“ е матрица по која се управуваш?
Внатрешните проблеми се производ на надворешно мешање, односно повеќето не зависат од нас затоа што некој друг управува со тие процеси а не е “домашен“.
Ова сите се исти де дер појасни го малку, сакаш да речеш дека Г-7 и БРИКС се исти или нешто друго?
Сакам да кажам дека и покрај суштинските внатрешни проблеми кои ги имаме, движечки начин на размислување за иднината на државата е само некакво членување во некаква меѓународна заедница.

Идејата ми е наместо да бараме надворешно влијание од некое друго место, да размисуваме да ги ставаме разно разните дипломатчиња и амбасадорчиња онаму каде што им е местото.

Моменталната политичка каста многу дозволува межаше на разно разни допчоматчиња и амбасадорчиња во државата и затоа еден критериум за бирање политички претставник треба да биде токму тоа да не му е прв приоритет да потклекнува под некое влијание на било кое дипломатче/амбасадорче.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.121
Поени од реакции
9.526
Ако Македонија нема избор тогаш можеби е подобро да не постои! Да ја распуштиме што велиш?
НАТО е военополитички сојуз односно ударна тупаница на западната империја, служи за утерување на демократија.
БРИКС пред се е економски сојуз кој има сосема друга филозофија и концепција во однос на ЕУропска Г7 и слични ... нуди поинаков концепт за развој и е против империјализмот како досегашен доминатен систем.

Кон крајот на '20-тите од 20 век имаше еден одлична геоплитичка анализа (ми се чини налетав на неа е во документите за ....) во врска со Македонија и зошто е таа поделена баш на три дела. Како еден од одговорите е затоа што сите три дела прават една политичка-социјална-економска-воена целина и има свои природни граници а секој дел поединечно има проблеми со опстанокот заради географски и економски причини, затоа и целите на ВМРО во тоа време биле обединување на трите дела, биле свесни за тие работи, со време тоа се заборави ... по растурањето на ЕхЈУ дојдоа демократи кои во вистинска смисла на зборот го потврдија тоа видување од пред 100 години.
Додека сме опкружени со непријателски НАТО членки и додека Калето ни контролира кој е на власт нема ништо од членување во БРИКС.

За одржување на државноста на мала држава која нема излез на море треба сериозен политички капацитет со кој не располага нашата политика. Значи во последните 20 години ние (нашите власти) не направиа ништо во смисол на лобирање а да не збориме подобрување на внатрешната економска состовба на државата.
100% сум сигуран дека Американците имаат докази како снимки, слики и документи за да го сјебат секој политичар во Македонија дали за корупција, курвање, сексуално злоставување, педофилија.....

Јас мислам дека последната шанса ја испуштивме кога не ставивме вето за влез во НАТО на Финска и Шведска додека не олабават Татарите. Верувам дека ќе ги притиснеа во тој случај.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.436
Поени од реакции
24.161
Јас мислам дека последната шанса ја испуштивме кога не ставивме вето за влез во НАТО на Финска и Шведска додека не олабават Татарите. Верувам дека ќе ги притиснеа во тој случај.
Ova jako ti e, da ne puknis me iznasmeja
:pos:

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.121
Поени од реакции
9.526
Ova jako ti e, da ne puknis me iznasmeja
:pos:
Знам, знам, да им кажат секое семејство по едно дете мора за принесе како жртва нашиве ќе побрзаа да исполнат но што имавме да изгубиме?

Барем 2 - 3 дена џева ќе се дигнеше, што има да изгубиме? Може ќе ги притиснеа Бугариве, но нема да дознаеме бидејќи Македонската стратегија се заснова на тртење со надеж дека другиот ќе се измоти од ебење.

Последно уредено:
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.573
Поени од реакции
5.297
Сакам да кажам дека и покрај суштинските внатрешни проблеми кои ги имаме, движечки начин на размислување за иднината на државата е само некакво членување во некаква меѓународна заедница.

Идејата ми е наместо да бараме надворешно влијание од некое друго место, да размисуваме да ги ставаме разно разните дипломатчиња и амбасадорчиња онаму каде што им е местото.

Моменталната политичка каста многу дозволува межаше на разно разни допчоматчиња и амбасадорчиња во државата и затоа еден критериум за бирање политички претставник треба да биде токму тоа да не му е прв приоритет да потклекнува под некое влијание на било кое дипломатче/амбасадорче.
Не постои држава која нема внатрешни проблеми, најчесто внатрешните проблеми се резултат на надворешно влијание.
Слободна и суверена држава има изградено механизми за да се справи со проблемите, бидејќи во случајов македонија не е слободна и суверена нема такви механизми и не и се дозволува да има затоа што не е слободна.

Постои внатрешна, надворешна и глобална политика.
Првата ја креира управниот одбор на чело со управникот од Калето.
Втората е резултат на внатрешната политика која веќе ја креирал “управникот“.
За третата нема капацитет а и да има истата не е за мали деца.

Мотив за отворање на темата БРИКС не е да се наметне “движечки начин на размислување за иднината на државата е само некакво членување во некаква меѓународна заедница“ туку да се информира за процесите кои се случуваат во светот, а без оглед дали ги знаеме-сакаме последиците од тие процеси ќе имаат рефлексија и на нас Македонците.
Би ме радувало кога би имале повеќе Македонци кои би промовирале концепт (филозофија) кој го промовира БРИКС но вистината е поинаква, дури и некои нови субјекти само како папагали повторуваат веќе некаде осмислени пропагандни флоскули и со самото тоа не само што промовираат нови погледи-визии туку и самата идеја на БРИКС ја поганат. (најчесто овие типови кои се возат на бранот на новите процеси како БРИКС за слобода користат збор суверенизам, а за крупен капитал велат дипстејт -наратива која повеќето ја гледат неразбирање)

Не знам од каде и врз што помисли дека некој повикува надворешно влијание “камшикар“, се обидувам, по се изгледа неуспешно, токму тоа да го прикажам како темел за квислинштината-вазалството, односно без промена на тие ставови не може да се добие слобода.
(се разбира основниот проблем е што секој вазал-слуга-роб не сонува слобода туку како и тој да стане господар, но се работи и тоа да стане јасно)

За какви избори (на политичари, дипломати и други) и критериуми зборуваш во окупирана држава, не си сериозен.
Овие амасадори во Северџганистан дојдени од старите демоНкратии овде се во својство на управен удбор а управникот е оној на Калето.

За одржување на државноста на мала држава која нема излез на море треба сериозен политички капацитет со кој не располага нашата политика. Значи во последните 20 години ние (нашите власти) не направиа ништо во смисол на лобирање а да не збориме подобрување на внатрешната економска состовба на државата.
Точно, за државност потребен е капацитет.
И Унгарија, Чешка... немаат излез на море па сепак се држави на тие народи.
И ако има некаков “глас“ за македонска политика тој веднаш се уништува, политиката на големите сили пред се на ГЕР+УСА+УК+ФР е таква и не дозволува да постои македонска држава, не знам зошто е толку тешко тоа да се препознае и прифати како реалност.
Лобирање преведено е корупција, тикму со таа корупција и ако некогаш и имало некој да ги спомне македонските интереси бил веднаш сатанизиран, а внатрешната економска состојба е резултат на горе споменатат политика на тие земји,...
Како мислиш да уништиш една идеја за своја слободна држава ако тоа не го правиш на начин истата да ја претвориш во неуспешна приказна!

Последно уредено:

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.530
Поени од реакции
4.361
Се согласувам. Требаше и некое вето за украина само за да не сватеа серизно.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.121
Поени од реакции
9.526
Се согласувам. Требаше и некое вето за украина само за да не сватеа серизно.
Тоа веќе не става во “Путинисти“ но за Финска и Шведска можевме барем 2-3 дена да дигнеме прашина, да ги натераме на дигнат некое дипломатско авионче да врти на релација Скопје - Софија.

Барем да се понервираат малку.

Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
Тоа веќе не става во “Путинисти“ но за Финска и Шведска можевме барем 2-3 дена да дигнеме прашина, да ги натераме на дигнат некое дипломатско авионче да врти на релација Скопје - Софија.

Барем да се понервираат малку.
Можевме и да не го смениме името, можевме и да имаме владеење на правото така што ќе се испочитуваше исходот на референдумот, можевме....ми ја разбираш поентата?

Било што да си наумил дека оваа влада можела да направи, најверојатно не би го направила.

Поентата ми е, ништо не очекувам јас од оваа влада, и сметам дека никој не треба ништо да очекува од собрание кое ионака во 2017 е нелегално конституирано без доволен број на гласови за талат, и без записник од гласањето.

Она што јас очекувам е луѓето да почнат да се зафатат со индивидуална активност во својот круг на живеење, било тоа да е дебата со познаници, или активно поддржување политичка опција, или создавање политичка опција.

За какви избори (на политичари, дипломати и други) и критериуми зборуваш во окупирана држава, не си сериозен.
Овие амасадори во Северџганистан дојдени од старите демоНкратии овде се во својство на управен удбор а управникот е оној на Калето.
Амбасадорчињата и дипломатчињата имаат легитимитет овде онолку колку што им даваат моменталните политички претставници. Сериозен сум кога велам дека треба да престанеме да бираме луѓе кои уште утре ќе легнат во скут на некој амбасадор/дипломат.

Последно уредено:
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.573
Поени од реакции
5.297
Амбасадорчињата и дипломатчињата имаат легитимитет овде онолку колку што им даваат моменталните политички претставници. Сериозен сум кога велам дека треба да престанеме да бираме луѓе кои уште утре ќе легнат во скут на некој амбасадор/дипломат.
...ама не ги бираме ние, некој друг (УСА+ЕУропска) ги бира ние само глумиме демократија и ги гласаме оние што тие ќе ги изберат!

П.С.
Извини, можеби ти учествуваш во нивниот избор па затоа говориш во трето лице, но такво извртување и релативизирање со пренесување на одговорноста на сите останати ми е преку таквото затоа што никогаш не сум ги бирал ... понекогаш како и многу други се обидувам да учествувам во избор напомало зло но тоа не ме прави соучесник во “бираме луѓе“ туку....

Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
...ама не ги бираме ние, некој друг (УСА+ЕУропска) ги бира ние само глумиме демократија и ги гласаме оние што тие ќе ги изберат!
Па ајде да најдиме начин да ги бираме.

Тоа е една работа кон која треба да туркаме.

Еден подпроблем на тоа е што многу луѓе се во однос феудалец-закрепостен селанец со најголемите две партии.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.573
Поени од реакции
5.297
Па ајде да најдиме начин да ги бираме.

Тоа е една работа кон која треба да туркаме.

Еден подпроблем на тоа е што многу луѓе се во однос феудалец-закрепостен селанец со најголемите две партии.
Види далеку сме од темата, ама ајде уште овој пат.

Единствениот начин да учествуваме ние во нивниот избор е да ја ослободиме Македонија, само во слободна земја може да има и слободни избори!
Нема тука никакво туркање, проблемот е што целата академска заедница односно суперстуктурите се под целосна контрола и се во вазален однос кон центрите на моќ кои и ја креираат таквата состојба. Потребена е нова политичка сила, веќе има неколку нови но се премногу зарзаени со суета и она познатото “јас па јас“ и да се сочека погоден момент во процесите кои се одвиваат на светско рамниште, ете затоа е битен БРИКС за Македонија...

Да повторам не е е проблем во партиите, тие се само израз на волјата на надворешните центри на моќ кои ги создале, ги финансираат и управуваат со нив...односно протест (ова протест е условно земено има една цела лепеза на механизми) пред Собрание или пред влада не се решение, решението е протест пред амбасадите на САД и ЕУропска(Германија+Франција и Британија).

Да се вратиме на темата.

Во пресрет на предстојниот самит на БРИКС средба на официелни лица задолжени за национална безбедност од земјите на БРИКС.

Уочи самита БРИКС-а: Колики је страх Запада од земаља у развоју?
Самит у Јужној Африци омогућиће целом свету да види снагу БРИКС-а, сматра Ванг Леи, директор Центра за сарадњу земаља на Пекиншком универзитету

Член од
14 октомври 2018
Мислења
389
Поени од реакции
521
Земјите од БРИКС годинава ќе сочинуваат 56 трилиони долари од глобалниот БДП, четири трилиони повеќе од Г7, а проекциите покажуваат дека Бразил, Кина, Русија, Индија и Јужна Африка прават големи чекори напред, а веќе во 2028 година овие земји, односно групата, би можеле да сочинуваат една третина од глобалната економија.

За споредба, во 2000 година, земјите од БРИКС учествуваа во само 18 отсто од светската економија, а групата Г7, самопрогласениот форум на нации кои себеси се гледаат како највлијателни економии во светот - дури 43. Според авторите на оваа анализа БРИКС во оваа година ќе има четири трилиони долари повеќе учество во глобалниот БДП на Г7 и ќе изнесува 56 трилиони.

Kajgana Shop

На врв Bottom