Ајде да зборуваме за музика!

S

stefi

Гостин
Во рапот има многу повеќе од тоа што ти си го чула до сега, тоа е комерцијала. Повеќе е за гледање отколку за слушање. Ако се интересираш, ќе дознаеш.
Не знам која култура ти ја следиш, но болдираните зборови... :facepalm:
Зашо имаш проблем со зборот поштуем? Тоа е моја узречица... И од кај знаеш шо сум чула ја до сеа?

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Најјако е во темава дека поголемиот дел луѓе шо напишале нешто од пред 7 месеци (очигледно) заслушале некаков си рап.Сега уш малце и Lil Wayne, а можда и Sisqo, Usher и Chris Brown ќе ги видиме во некој одговор.
А почетокот на темава нели беше за начинот на креирање музика или семпловање во хип хопот.Некако забега дискусијата.

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Ти кажав, 90 посто од музиката што ја правиш не ти е авторска, и не можиш да ја издајш ме разбираш?

Vikas deka muzikata ne mi e avtorska ?No ok be brat ajde te razbiram.Muzicar sum kazav sviram na pijano i znam sto e muzika i avtorska muzika.No ne se soglasuvam so tebe deka muzikata ne moze da mi se izdava.NAPROTIV !
Muzikata mi e izdadena vo NETlabel.OK ne e oficijalna izdavacka kukja kako death row no sepak muzikata vekje mi e registriana kako produkt i oficijalno korenot na mojot zvuk se znae deka e izvaden.Iako ti velis deka muzikata ne mi e avtorska sepak cudno e sto moze da se izdava pod licenza na CC.
Drugoto interesno nesto e toa deka Dusted Wax Kingdom vo soundcloud is followed by SONY ENTERTAINMENT!!
Znaci nie vo nasiot label sme okolu 100 artisti koi tvorat na slicen nacin kako mene i site oficijalno izdavame muzika na takov nacin i pokraj seto toa "plagijatstvo" "plejbeci" "remixi" i "copy paste" materijali, sepak iako seto toa go "sozdavame" nie sme pocituvani kako label i kako artisti od SONY be brat.Neli e cudno SONY korporacija da pocituva i sledi trud na nekoi si faci kako mene i takvi slicni koj sto pravat plagijatstvo ili koj znae ti sto kazuvas i mislis.
A uste po interesnoto nesto doaga posle toa.Na covekot koj go vodi labelot, licno se svrzala so nego firma koja mu predlaga vakov predlog.
Artistite imat sansi da im bidat iskupeni opredeleni traki od oficijalno izdadeni proekti vo labelot.Nema da ti kazuvam za kolku pari stanuva zbor za samo edna traka (ne se mnogu) no principot e vakov.Firmata mi kupuva mene traka koja kje ja koristi cela godina,i ima opredelena cena oficijalno za celiot label koja mi se isplakja, i od tie pari delime 80% mene i 20% za labelot.FANTASTICNO.Ne se mnogu golemi pari no jas duri i taa troshka sto kje ja dobijam se gordeam deka mojata muzika kje bide izbrana vo film, reklama,.dokumentarec ili sto i da e.
Taka da brat .... sto i da mi kaza ti, vo mojot slucaj ne vazi.

Plus uste nesto da ti kazam.Okolu toa avtorskite prava i kako toa agenciite ili instituciite ne znam koj se bavi so toa da traze od kade se kradeni semplovite, no jas toa bev da go testiram na mojata muzika so eden producent tuka vo sofija.Go vrtevme celiot muabet kako so tebe i toi mi kaza deka moze da otideme i da provereme na takov specijalen softver dali kje moze da uspee da fane moi kradeni elementi.
I brat od 10 pesni samo na 1 mi najde od kade imam 1 sempl.
Covekot mi kaza deka vo mojata muzika umeshno sum sokrival semplovi poradi koe kje imam sans pogolemiot (velam pogolemiot del od mojot trud) trud da go izdadam.Iako istiot toj pred 4 godini mi se smeese i onaka me podcenuvase demek muzikata ne mi vrede, koristam semplovi i nemam kvalitetna produkcija.No godinite minaa, covekot me slusna sega skoro i ne mu se veruvase i zatoa go napravivme toj muabet.Toj covek pravese avtorska muzika za filmovi dokumentarci i tako dalje.Stom toj covek go skrshi skepticizmot vo nego i mi kaza deka slobodno mozam da pravam pari, i duri mi predlozi da me zapoznae so nekakvi faci koi se zanimavat so promovirane na muzika i pravenje na pari.No jas otkazav poradi ovaa pricina:

Band Interests
- Non Commercial Music for Spiritual Enlightenment -

Zatoa brat me nervira toa sto mi kontriras oti vo sustina rabotite vrvat na sosema drug nacin, barem kaj mene.

Em imam oficijalno izdadena muzika, em paricki mozam da iskaram.Toa sto nemam bar kod od zad na cedeto ne moze da go spreci uspehot na mojata muzika ako ja imam, ili pak uspehot na sekoj takov producent koj ima takov talent i princip na rabota.I na kraj krajot brat, ne sednav kako nekoi faci vo drzavava da prodavam bitovi.Ako gi prodavam moite bitovi, ne bi pordal bit pod 3000 denari.Taka da, pomisli si kolku pari bo mozel da napravam samo ako gi shitkam bitovite.No jas imam po visok moral ;) ... prosto si izdavam muzika i vo sekoj moment ocekuvam da dobijam predlog za muzikata da mi bide koristena vo nekoj dokumentarec za seriiski ubiici ;) .... materijalniot profit od toa nesto ne me interesira.Ako treba i 20 dolara da i davat za traka, mene mi e vazno dali muzikata kje mi ja prifatat pogolemata internacionalna masa.
Prosto tvoram, uzivam i se drogiram... trudot mi e originalen, se kurcam oti ne mozat da mi gi najdat povekjeto semplovi i imam moral da ne trupam pari na grb na celo opstestvo raperishta ...

NO !!! Pocetokot na razgovorot bese sempluvanje i deka demek ne mozam da go izdadam trudot i pari da zemam.Ete ti velam.MOZAM !!!No ne sum alcen ... i ne sakam pari.

Pozdrav.

I pak ne mi kaza.Kako toa DJ Krush go izdade svojot prv album STRICTLY TURNTABLIZED koga e 100% sempl.Nikoj nikade ne znae od kade se semplovite i nikade oficijalno ne e kazano deka si platil za da gi koristi semplovite, i vo krajna smetka covekot go izdade trudot oficijalno so bar kod na gzot.

Член од
5 август 2007
Мислења
3.586
Поени од реакции
2.608
Не си во право затоа што рапот ниту започна а нема ни да заврши со него, имаше рап пред него ќе има и после него.
Ако оцена за квалитетен рап ти е колку пари зимаат за настап гадно си се заебал, затоа што на крај најважна е самата лирика и пораката во песната.
Ако за тебе песна е дека он бил суперзен, правел скандал или имал три фуфици стварно те жалам.

А ова ти е братче песна која се слушала со години а и понатаму ќе се слуша.

Ниту пееја за фуфици и пари а сепак секогаш имаа публика.

ПС: Аго во една песна велеше.
...размисли кој на маса рапот го стави
кој ве научи серковци рап како се прави...

Констатација: Тони треба уште леб да јаде за некој да му ги ''бацува мадината''
Прво.
Сакам да Ви се извинам на сите, ако ме свативте арогантно. Не ми беше тоа намерата.Едноставно сакав да дебатираме. Еве го сменив насловот, и уште еднаш се извинувам, ако настапив арогантно, и гледајте ме како член на темава, а не како модератор.
Е сега. Изгледа не ме свативте која ми беше цела поента на темава. Го цитирав мислењево, како поим, дека некој не ме сватил како што треба.
Во случајов ќе му се обратам на Riken, како одговор, ама се однесува на цела тема.
Значи, ИЧ не ми беше целта на темава да навлегувам кој е квалитетен а кој не е. Кога станува збор за музика, се е прашање на вкус.
Че тргнам од мене. Јас по дома си слушам Queen а на вечер пуштам Питбул, да речиме...Ама јас имам доблест да признам, дека ова што го работам за пари го работам.
Е сега, еве како одговор на цитатов. Мене ме нервира, што на пример, некој како Tonyo Syn нема доблест да признај некој работи. И буквално искористува слава некој што му ја дал, да плука на него. Што мислам под ова. Под ова мислам, дека 90% од тинејџериве, ммм како да кажам, запознаени со рнб/рап/јхип хоп... биле ради: Или, Скопје Мој Град, или Кој Сум Јас. И пак ќе речам, не навлегувам колку е квалитетно тоа, едноставно причината е таа. Е сега. Од тие што навлегле во рапот, можи сватиле дека легија, тонио сан, пистолеро, прават поквалитетна рап музика. Во ред, ама како дошле до ситуација да споредат, и да одлучат шо е шо....Ме разбирате?
Е сега, епа јебига, лицемерно ми е да го слушам некој да ми пеј, за некого, а тој некој е причината, зошто самио тој е слушан. Па макар и 200 пати бил поквалитетен.

Ајде сега Миста....Братче. Ти кажав и на профил, и овде. Декка мене лично ме бендисува музиката што ја правиш. Единствено што сакав да ти кажам, е дека има некој што колку толку разбира од музика, и е свесен дека ти копираш. Е сега....
trudot mi e originalen, se kurcam oti ne mozat da mi gi najdat povekjeto semplovi
Е ова е веќе друг муабет.
То ти е исто ко јас да качам песна на Zippyshare, и да речам издадена ми е песната. Значи, прво и основно, никаде не можам да ја купам со пари. COMERCIONAL USSES!!!
Другар Многу убо ме разбираш шо сакам да ти кажам.
Ти пишав и на профил, еве и овде че пишам. Не велам дека не можиш, ама истото мислење ќе го имам за тебе се додека се водиш според цитатов, па уште и се курчиш....;)

Kajgana Shop

На врв Bottom