Ауфвидерзен Македонијо!

Член од
15 ноември 2014
Мислења
332
Поени од реакции
319
По подолго време се вклучувам на форумов, и тоа баш во оваа тема.

Јас конечно, после долговремено "трудење" си заминувам од Македонија!

Од невозвратена љубов, најверојатно, но нејсе. ;)

Совет - фаќајте што побргу од тука магла, за сите причини е веќе излишно да се говори. Барајте начини и гледајте од никого помош да не барате, пошо нашите, Македонците, за ништо не ги бива, било каде, а најмалку за Македонија!

Сè сами! Снаоѓајте се како знаете и умеете.

А, овие со власта нека си исплаќаат кредити и плати. Пу јзк!
Tvoeto zaminuvanje e tvoja lichna rabota, jas lichno ti posakuvam uspeh na tvoeto "patuvanje".
Samo edno ne mi e jasno, za kakvi Makedonci, za kakva pomosh tuka zboruvash. Neznam zoshto nekoj od nekogo bi ochekuval nekakva pomosh. Zapadot ili podobro razvieniot svet e takov kakov shto é, tokmu zaradi toa, nikoj od nikogo ne ochekuva ili ne bara pomosh, ili prevedeno sekoj sam mora da si ja proba "silata" da se vidi kaj e, kolku mozhe, znae i sl.
Zatoa i toj system odi napred, a makedonskiot e takov kakov shto e, tokmu zaradi toa kolenichenje, nashe dete, sin/kerka na ovoj-onoj i taka natamu, i taka navamu, i taka sé vo krug !

Username1

шо е бе?
Член од
2 март 2012
Мислења
585
Поени од реакции
551
Tvoeto zaminuvanje e tvoja lichna rabota, jas lichno ti posakuvam uspeh na tvoeto "patuvanje".
Samo edno ne mi e jasno, za kakvi Makedonci, za kakva pomosh tuka zboruvash. Neznam zoshto nekoj od nekogo bi ochekuval nekakva pomosh. Zapadot ili podobro razvieniot svet e takov kakov shto é, tokmu zaradi toa, nikoj od nikogo ne ochekuva ili ne bara pomosh, ili prevedeno sekoj sam mora da si ja proba "silata" da se vidi kaj e, kolku mozhe, znae i sl.
Zatoa i toj system odi napred, a makedonskiot e takov kakov shto e, tokmu zaradi toa kolenichenje, nashe dete, sin/kerka na ovoj-onoj i taka natamu, i taka navamu, i taka sé vo krug !
Мaлку бoлнa темa зa пишувaње..
Дa пoчнaм oкoлу пoмoштa штo јa спoмнaa oд мaкедoнци. Oвде нa пример мнoгу се сaкaте и пoштувaте сo oдредени пријaтели дoлгoгoдишни пa и неoдaмнешни пa пo нивнo зaминувaње у стрaнствo мoжете дa зaбoрaвите нa ветувaњaтa кaкo ке Ви се нaшле штoм се снaјдaт,кaкo ке пoмoгнaт aкo се решиш дa oдиш и ти итн. Пoстoјaнo ке се презaфaтени и не средени и пoстoјaнo ке им виси рaбoтнoтo местo и ред други oпрaвдaнијa кoлку дa се oткaчите oд нaмерaтa дa ви пoмoгнaт.
Зa рaзликa oд,ќе ги земaм зa пример брaќaвa штo дoвoлнo е еден дa oтиде и дa пoвлече се дo втoрo кoленo у рoк oд две гoдини пa дури и пoзнaници и препoрaчaни незнaници.
Пo oвa ќе видиш кaкoв нaрoд сме и кoлку сме спремни дa си зaбиеме нoж вo грб еден нa друг.
Тoј штo мисли декa тие штo се решиле дa oдaт нaдвoр oд билo кaквa другa причинa a не oд егзистенцијaлнa,безбеднoснa или едукaтивнa,рoгaш ништo не е пoдoбaр oд oнoa изрoдoн Кaрaкaмишевa.пoзнaвaм луѓе oд сите примери и стaтуси штo зaминaле пa не се пoкaјaле.
Зa крaј се нaдевaм декa ќе дoјде денoт кoгa ќе пишaм и јaс декa сум спaкувaн и тргaм некaде нa пoдoбрo.

Член од
23 март 2011
Мислења
1.192
Поени од реакции
1.085
Тоа системот светски пропаѓа мислам на економија работни места и слични глупости. Тие ќе бегаат за Германија.

Замислете ја Германија со 25 процентн невработеност. Знам Германија нема шанси да пропадни бла бла бла, ама само замислете. Дали ова нашиве од таму би почнале да се враќаат назад или не?
Нашиве ке си отворат пат од таму према Шведска, Австралија, Канада....
Како што си отворија од Словенија према Германија, од Грција према Германија... Така да они си бараат подобро, а на нас тука ни е најдобро и неможеме да си замислеме како би било.

Sent from my 6036Y using Tapatalk

Член од
23 март 2011
Мислења
1.192
Поени од реакции
1.085
Замислете овде да стане полошо? На каде ке фатиме? Накај Црниот или Белиот свет? Север или Југ?

Член од
24 април 2008
Мислења
11.256
Поени од реакции
12.973
Замислете овде да стане полошо? На каде ке фатиме? Накај Црниот или Белиот свет? Север или Југ?

Југ, поточно Јужна Америка, чекаат Бразилките, Перуанките, Чилеанките, Уругвајките, Парагвајките, Аргентинките, Колумбијките, Венецуелките, Еквадорките и сите останати латиноамериканки.

Сите латиноамерикански држави излегуваат на море - освен Боливија и Парагвај, и сите имаат развиена индустрија - нафта, злато, дијаманти, и секако, сите изобилуваат со прекрасни природни убавини.

Всушност, токму таму каде што Македонците речиси никогаш не емигрираат, токму таму е најубаво. :D

Член од
23 март 2011
Мислења
1.192
Поени од реакции
1.085
Југ, поточно Јужна Америка, чекаат Бразилките, Перуанките, Чилеанките, Уругвајките, Парагвајките, Аргентинките, Колумбијките, Венецуелките, Еквадорките и сите останати латиноамериканки.

Сите латиноамерикански држави излегуваат на море - освен Боливија и Парагвај, и сите имаат развиена индустрија - нафта, злато, дијаманти, и секако, сите изобилуваат со прекрасни природни убавини.

Всушност, токму таму каде што Македонците речиси никогаш не емигрираат, токму таму е најубаво. :D
Точно, и стандардите за живот се солидни таму. Инаку таму е егзотика ке се прероди човек. Речиси и на Хаваите нема многу Македонци, антички мислам

Член од
24 април 2008
Мислења
11.256
Поени од реакции
12.973
Точно, и стандардите за живот се солидни таму. Инаку таму е егзотика ке се прероди човек. Инаку и на Хаваите нема многу Македонци, антички мислам

Еееј, фала за потсетувањето за античките Македонци, ме потсети дека добар дел од нашите антички Македонци си тераат бизниси во Белизе и Карибите.

Па, ако е убаво за нив, тогаш сигурно би било убаво и за нас обичните смртници.

А и Кирил Поп Христов наш, односно Кили, веќе година дена живее во Еквадор и редовно објавува слики на неговиот Фејсбук профил.

Па, ако е убаво за него, сигурно би било убаво и за нас обичните смртници.

Член од
23 март 2011
Мислења
1.192
Поени од реакции
1.085
Еееј, фала за потсетувањето за античките Македонци, ме потсети дека добар дел од нашите антички Македонци си тераат бизниси во Белизе и Карибите.

Па, ако е убаво за нив, тогаш сигурно би било убаво и за нас обичните смртници.
Секаде е убаво доколку си Македонец, тоа е нешто ново за странците, непознато, па гуглаат за да дознаат повеке за нас!

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799

Не може полошо да биде кај нас и кризата не успева :icon_lol:.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.256
Поени од реакции
12.973
Секаде е убаво доколку си Македонец, тоа е нешто ново за странците, непознато, па гуглаат за да дознаат повеке за нас!

Не може полошо да биде кај нас и кризата не успева :icon_lol:.
Колку сте само во право и двајцата. :pos: :pos: :pos: :pos: :pos:

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Најпрвин, благодарам.

Второ, во последниот дел од твојот пост ја даде причината за моето (подцртано од твоја страна) постирано мислење да не се бара помош од никого. Бидејќи јас, сам, сето она што досега сум го направил, сум го направил со мои раце и ум (колку и да е тоа, за мене лично е доволно големо и сум горд на истото).

И кога за два месеца ќе се најдам во странство, ќе гледам што подалеку од нашите таму да сум.

Поздрав, и се најдобро!

Член од
12 март 2009
Мислења
21.367
Поени од реакции
17.547
Југ, поточно Јужна Америка, чекаат Бразилките, Перуанките, Чилеанките,....Всушност, токму таму каде што Македонците речиси никогаш не емигрираат, токму таму е најубаво. :D
кога си кај овие, знам кога во 80-тите една чиленка беше во градска болница, нешто ја оперираа, уштре саглам незарасната раната се пушти во промет на ангро и мораа пак да ја оперираат...
Инаку моја прогноза е дека ако продолжи ова темпо на населување во Европа на мигранти од Азија и Африка, бргу ќе биде подобро во Јужна Америка...Освен тоа, мигрантите го завземаат местото на нонЕу работниците кој потенцијално би дошле во европски држави.
А за ова болдираното е релативно, еве македонци не одеа ни во Либија ни во Сирија :D .. а има во Дубаи, и другите арапски држави... А имаше од Хрватска и Србија луѓе на работа во Либија и Сирија, пред воените конфликти дури доста масовно.

Последно уредено:
Член од
24 април 2008
Мислења
11.256
Поени од реакции
12.973
кога си кај овие, знам кога во 801-тите една чиленка беше во градска болница, нешто ја оперираа, уштре саглам незарасната раната се пушти во промет на ангро и мораа пак да ја оперираат...
Инаку моја прогноза е дека ако продолжи ова темпо на населување во Европа на мигранти од Азија и Африка, бргу ќе биде подобро во Јужна Америка...Освен тоа, мигрантите го завземаат местото на нонЕу работниците кој потенцијално би дошле во европски држави.
А за ова болдираното е релативно, еве македонци не одеа ни во Либија ни во Сирија :D .. а има во Дубаи, и другите арапски држави... А имаше од Хрватска и Србија луѓе на работа во Либија и Сирија, пред воените конфликти дури доста масовно.
Јас лично немам слушнато за ниту еден Македонец/ниту една Македонка да има емигрирано во Јужна Америка.

Можеби со исклучок на Ноне Неделковска, која замина да работи на брод, крстерејќи низ Карибите, и Оливера Лазаревска, момичето кое ја пееше Никола, Никола. Е па, Никола извиси, Оливерчето се омажи за Аргентинец. :D

Девојчето што ја пееше „Никола Никола“, се омажи за Аргентинец

(ФОТО ГАЛЕРИЈА) Девојчето кое ја испеа „Никола, Никола“ се омажи за Аргентинец

А од друга страна, во темата на форумов за Македонците во Јужна Америка, ретко кој пишува нешто од тој дел од светот.

Македонци во Јужна Америка

Речиси сите кои фатиле џаде или планираат да фатат џаде во странство во потрага по подобар живот, фатиле џаде или планираат да фатат џаде или во Европа или во Австралија или во Северна Америка, а Јужна Америка ретко кој ја спомнува, да не речам ич.

Последно уредено:
Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073

Јас полошо од ова замислувам, денешните градови да се празни, а патриотите да пасат овци, волови, да одгледуваат на некоја мала нива колку да прехранат фамилија, нешто како пред двете светски војни.
Кај и да фатиш, само каде што нема "името не го даваме" македонци, а такви ќе најдеш, Канада, Австралија, Германија, САД (у гетата каде ниту црнците веќе не живеат)

Kajgana Shop

На врв Bottom