Na eures teshko deka kje najdesh neshto soodvetno. Tuka cela Evropa ti e konkurencija, site go posetuvaat sajtot, koj vprochem i ne e koj znaj shto. Ima slaba ponuda na rabotni mesta.Како да отидам во Норвешка на печалба?
Има ли некој идеја како иде процесот.. ?
Кај да барам одговори ? Можеби треба да одам во Амбасада?
Гледам по огласи, по страни од тој тип и не можам да најдам нешто соодветно.
Има ли некој искуство со истава тематка да сподели?
Тука во Македонијава моите потенцијали не можат да бидат изразени потполно затоа решив да си идам од тука на некое време.
Ако има некој искуство, идеја, мислење поврзано со моите прашања би му бил благодарен ако сподели!
Евентуално ако го најдам решението пред некој друг да ми го посочи патот, ќе го споделам со задоволство тука.
Спремен сум да работам било што , што би ми се исплатило!!! Апсолутно се'!
Налетав на оваа страна... ама пак не ми иде лесно.
Затоа и ги поставив горе наведените прашања.
https://ec.europa.eu/eures/main.jsp?acro=job&catId=482&parentCategory=482&lang=hr&pageCode=find_a_job&app=3.3.1p2-build-1
.. И модератори, кај сте , СПИЕТЕ? Па тука има 50% непотребни коментари и неповрзани со муабетов , тука некој реално сака да добие вистински информации и сериозно размислува на оваа тема!!!! Тука глеам лесно манипулативни личности со борба за исказ и внимание. Средете го малку тоа.
Kje barash oglasi na matichni sajtovi, konkretno vo tvojot sluchaj - norveshki !
Osven toa, eden sovet: toa deka te biva za ova i ona, i ushte toa, a plus i za ova, zaboravi go odma !!!
Ako sakash da uspeesh vo bilo koja zapadna zemja, treba da znaesh samo edna rabota, ama do perfekcija, ili prevedeno treba da si specijalist vo odredena oblast/zanaet. Ako nekomu go raskazhesh muabetov na zapad, vednash ke te svati za neseriozen.
Drugo: tuka ne priznavaat MK diplomi, i formalno i neformalno. Tuka priznavaat relevantno rabotno iskustvo, i samo ako go imash mozebi ke privlechish vnimanie.
Okolu uslovite za imigracija, vizi, rab. dozvoli i slichno:
http://www.udi.no/en/want-to-apply/?c=mkd
I za kraj, jazikot- Norveshki, potreben ti e sekako, kolku povekje go vladeesh tolku podobro, toa go znaesh sekako. Lesno ne, i toa go znaesh, sekako. Mnogu uspeh !