Ауфвидерзен Македонијо!

Член од
21 септември 2010
Мислења
349
Поени од реакции
181
Znaci seuste SEKOJ IMA PRAVO NA IZBOR, koj saka moze da otide nadvor, dali ke pecali privremeno, dali ke ostane zasekogas....dali ke se otseli zaskogas....koj saka neka si sedi vo MK, neka se snaogja, neka si raboti, zivee.....na site SE NAJUBAVO, izborot seuste e vozmozen, problemot ke nastane koga toj izbor nema da postoi poveke, ke mora da si tamu kaj sto si....taka da sekoj so svoja sreka i SO SREKA

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
Отсели се па почни од нула биди маж.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Кога „киднав“ од Македонија, прво отидов за Полска. Си викам шо убаво им е, милина.
Полска е во ЕУ и ако имаш идеја за бизнис - унијата ти дава пари да го отвориш и разработиш тој бизнис. Плус ти плаќа две години давачки. Ти само одржи го и разработи го бизнисот.
Со тоа што сам си обезбедуваш работа, а потенцјално ќе обезбедиш и работни позиции за други луѓе - на нив им олеснуваш многу.
Топ!
Ова е еден пример само, онака да се рече...

После бев и работев во Англија.
Ангија има бесплатно здравство за сите од Англија и ЕУ. И бесплатно се шо иде на рецепт.
Како им е се средено... на гз да паднеш и да се чудиш. Имаше избри и никој не се замараше! Зошто? Зошто работата нивна и на цела фамилија не им зависи од кој е на власт, кој е у собрание или од тоа кој чај го пие кралицата!
Ретко да најдеш некој што не е фин.
Не можев да се снајдам кој воз да го фатам... Еден човек ме виде дека сум збунета и сам дојде да ме праша дали имам некој проблем, дали ми треба помош и ме однесе до мојата станица. Прв и последен пат ме виде во животот.
Викнав полиција зошто случнав некој како вика по помош... Дојдоа по 3 минути 8 цајкани, одеа кај сите комшии од врата на врата да видат каде се потребни, после дојдоа кај мене да ме осигураат дека се е во ред и ако пак слушнам нешто да им се јавам и ми се заблагодарија што реагирав....
Споредете си вие сами како е во Македонија....
Кај што работев - им покажав слики од студентскиот Гоце Делчев и ми рекоа дека таму со закон е забрането да се живее во такви услови дури и на бездомниците мора да им се обезбедат подобри услови... Ако случајно некаде има градба од тој вид - пријавуваш на надлежни органи и они ќе го срушат местото....

Сега сум во Швајцарија.
Овде е како да сум на друга планета.
За една недела заработив за колку што во Македонија би работела повеќе од 3 месеци.
Овде луѓето не се замараат со „Зошто брашното ми го наплаќаш по 27 денари кога во каталог ви е 25, неписмена една, едвај средно си завршила ти мене ќе ме крадеш....дај ми 5-6 ќеси за ѓубре ми требаат“ - муабети...
И јас разбирам зошто во Македонија се замараат со овие работи, зошто се исфрустрирани и напнати луѓето цело време....
Се мислат како ќе имаат да платат сметки и да купат храна во еден месец, чекаат да дојде ден да не платат автобус да можат да одат од маркет во маркет од пазар до пазар за да заштедат 100тина денари....
Се сеќавам и ја колку ми се плачеше кога морав на работа да одам со точак или пешки зошто немав пари за автобус, се сеќавам на изразите на лицата на колегите кога по снеговите веслаа со точаци на работа зошто сакаат цел месец да можат да носат леб дома......

Ако некој има шанса да си замина од Македонија - што е можно побрзо.

Ќе се вратам јас во Македонија, не викам не.
Ќе одам да ги видам луѓето кои ги сакам и ќе си дојдам назад.
Не гледам иднина во Македонија.

Ах, да...
Сакав да прашам, ако некој знае да ми одговори...
Зошто спотов на Tyzee не е снимав во автобусиве на јсп во вторник или петок, зошто не е сниман на битпазар, на некој од факултетиве, во Охрид на автобуска покрај некој од луѓето што чекаат по цели денови таму и викаат дека имаат станови или соби за издавање....?
Таквите како тебе прво дома не можат да се снајдат,потоа скитаат по европа,америка,азија..........надевајќи се дака нејкаде ќе се снајдат за на крај да увидат дека со самите нив нешто не е во ред.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.811
Таквите како тебе прво дома не можат да се снајдат,потоа скитаат по европа,америка,азија..........надевајќи се дака нејкаде ќе се снајдат за на крај да увидат дека со самите нив нешто не е во ред.
Od kade go izvadi ti ovoj zaklucok ziti se ? Znaci se seta ,raboti uziva i prenesuva na forumov ...a vie iszveanite odma da sudite i obesuvate deka lugeto ne se vo red....U koj kineski zid zivees ti covece?

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Ево едно убаво коњче на загревање.
2014-06-14 15.27.48.jpg

Пошто сум имигрант и немам среќа во животот имигрантски пусти, не фатив ништо на кладење, изгубив 60фунти. :place:

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.811
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.905
Поени од реакции
25.249
Ќе си гризнеш од газот од љубомора, нели? :icon_lol:

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Od kade go izvadi ti ovoj zaklucok ziti se ? Znaci se seta ,raboti uziva i prenesuva na forumov ...a vie iszveanite odma da sudite i obesuvate deka lugeto ne se vo red....U koj kineski zid zivees ti covece?
Сваќам да отидеш во Прага и останеш 5-6 или 10 години а за време на одмори или празници да проживееш .
И има само еден кинески ѕид.Не повеќе!
(y)[DOUBLEPOST=1402937715][/DOUBLEPOST]
Ќе си гризнеш од газот од љубомора, нели? :icon_lol:
Кошар/ка.
Јас кога ја шетав Европа и Америка ти од кал куќички си правеше.
Моментално работам на децата да им овозможам да студираат некаде во Европа или Америка а изборот го оставам на нив.[DOUBLEPOST=1402937848][/DOUBLEPOST]
Ево едно убаво коњче на загревање.
Прегледај го приврзокот 95386

Пошто сум имигрант и немам среќа во животот имигрантски пусти, не фатив ништо на кладење, изгубив 60фунти. :place:
Затоа сега еден ден ќе постиш.

Последно уредено:
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.905
Поени од реакции
25.249
Јас кога ја шетав Европа и Америка ти од кал куќички си правеше.
Тој е муабетот.
Џабе си шетал, пријател. До тука смрди на типичен македонски менталитет. Not in a good way!

Моментално работам на децата да им овозможам да студираат некаде во Европа или Америка а изборот го оставам на нив.
Можеби утре некој на твоите деца ќе им го каже она што ѝ го кажа ти на Магде. Убаво ли ќе ти биде?

Последно уредено:

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.811
Сваќам да отидеш во Прага и останеш 5-6 или 10 години а за време на одмори или празници да проживееш .
A? Wtf ? Toa ti e odgovorot na tvojata kritika pogore! Uste ednas A?

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
A? Wtf ? Toa ti e odgovorot na tvojata kritika pogore! Uste ednas A?
Така прави човек што тука не се вклопил а се вклопил во средината каде што отишол и останал

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Затоа сега еден ден ќе постиш.
Не бе напротив, вчера за да се расположам малку поради изгубените пари, бев на шопинг и си потрошив 100 фунти.
Сега во Сабота ми стига 50инч тели, таман за свецко.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Таквите како мене??
хахахахаххахахаха :pos::pos::pos::pos:
Кристална топка изглеа имаш ти. Моеш од 2 поста на форум да му ја предвидиш иднината на чоекот заедно со сите особини, карактеристики и проблеми. И плус одма го познаваш. Шубаво.

Таквите како мене со две државјанства од раѓање, од кои едното од моментално одлично развиена европска држава, ќе се шетаат кај сакаат без да си ја акаат главата од земја дали смеат да работат таму и колку.
Таквите како мене имаат избор.
Таквите како мене нема да ги претресуваат на граница.
Таквите како мене можат да речат “не ми се допаѓа овде„ - да се спакуваат и да си заминат КАЈ САКААТ!
Таквите како мене нема да “работат на тоа децата да им студират некаде во Европа или Америка“, децата на таквите како мене ќе имаат отворени граници да студираат кај сакаат со многу опции за стипендии...
Ама да, на таквите како мене, газдите не им купуваат доручек секој ден и лименка кока кола или пепси, и за викенд пиво :(.... На таквите како мене газдите им даваат бесплатен стан кој вреди 1800 франци ако сакаат да го изнајмуваат, со платени сметки, интернет, платено јадење, патување секаде по Европа и светот, два слободни дена во неделата и многу волшебна плата....
Да бе чоек, у право си.
На таквите како мене ептен многу им е тешко. :place::place::place::place::place::place::place::place:

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.811
Така прави човек што тука не се вклопил а се вклопил во средината каде што отишол и останал
Znaci ovoa e tvojot sovet...Braos za godinite.... Ti si primer za decata ...kako ne treba da razmisluva covek!

Kajgana Shop

На врв Bottom