Астрономија (истражувања, откритија, новости)!

• Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.267
Поени од реакции
15.380
Гарант некоја планета со својата гравитација малку ќе ја измести траекторијата на каменот

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.343
Поени од реакции
38.482
Не ми се верува. Идеме сите потоп.:ljubove:

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.784
Поени од реакции
21.317
Овај појава се вика танц на галаксие.
Ја гу викам валцер.
На Милки Веј овој му се десило преко около 10 миљарде године. Играле сс помалу галаксију Џаја Енцеладус. Затој ск има около Млки Веј ѕвезде луталице, надвор од колосек и спиралу.
Ама наше слнце можда нема да учестфуе у валцер сс Андромеду, а не денсаја ни сс Џају. За 5 миљарде можда и слнце ке биде ред џајант, па бело џуџе.До тк е рок на употребу на фузију. Ке снема хидроген.
Е а хелиум га има повише 4 пута у умиверзум, него сфи други елементи заедно. Осфен водород.
Од М Веј до Андромеду има много простор. Да стаиш 25 Милки Веја измеѓу.
Најблиска ни е Магеланоф Облак,
600 000 сфетлосни.

Хаха распуца сс рандом фан.

Стара Арабија, у време на хуманизам, имала е најјаку астрономију. Много ѕвезде су именувани по арабски астрономи.Алдебаран например. Ама ислам ск и од тој време е калакурница за небо. Везе си нема.
Европа астрономски знаења ги попримила од Арабију, за и после ренесансу. Преродбу, искачање од дарк ејџ.

Последно уредено:

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.439
Поени од реакции
87.113
Препорака да си ја симнете апликацијата SkyView на мобилните, многу добро ги опишува ѕвездите и соѕвездијата на небото што ги гледаме... одлична е ако некој ви досаѓа со "а која е таа ѕвезда?" тип на прашања :D

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.439
Поени од реакции
87.113
Family portrait of the solar system се последните слики направени од Војаџер 1 пред да го напушти Сончевиот Систем... Сликани се во Февруари 1990 година

Еве и образложение зошто ги нема фатено преостанатите планети (Плутон тогаш беше сметана за деветта планета)

. In addition to Earth, Voyager 1 captured images of Neptune, Uranus, Saturn, Jupiter, and Venus. Mars was obscured by scattered sunlight bouncing around in the camera and Mercury was too close to the Sun, and dwarf planet Pluto was too tiny, too far away and too dark to be detected

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.784
Поени од реакции
21.317
Еи дечки, ако сакате да глеате на јутуб прејаки ултрахаде и едукативни видеа и новости у врску сс астрономију, ја би ви га препоручија канал Astrum.
Нема да зажалите.

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.918
Поени од реакции
9.618
Препорака да си ја симнете апликацијата SkyView на мобилните, многу добро ги опишува ѕвездите и соѕвездијата на небото што ги гледаме... одлична е ако некој ви досаѓа со "а која е таа ѕвезда?" тип на прашања :D
А ако на пример некој досаѓа со прашањето: "Од каде може да се види со телескоп американското знаме на месечината?"

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.439
Поени од реакции
87.113
Еи дечки, ако сакате да глеате на јутуб прејаки ултрахаде и едукативни видеа и новости у врску сс астрономију, ја би ви га препоручија канал Astrum.
Нема да зажалите.
V101 SPACE и Dreksler Astral се многу добри јутјуб канали за астрономија...

А ако на пример некој досаѓа со прашањето: "Од каде може да се види со телескоп американското знаме на месечината?"
Убаво ќе го одјебеш со "од кај мајка ти пичката" и нема веќе да досаѓа :D

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Стара Арабија, у време на хуманизам, имала е најјаку астрономију. Много ѕвезде су именувани по арабски астрономи.Алдебаран например. Ама ислам ск и од тој време е калакурница за небо. Везе си нема.
Европа астрономски знаења ги попримила од Арабију, за и после ренесансу. Преродбу, искачање од дарк ејџ.
Арабија е само преносител на знаењето, цело знаење на Арабјаните е од уште постаро време, од остатокот на големите библиотеки во Александрија и Пергам.

TheMessenger

Кодош
Член од
18 февруари 2012
Мислења
371
Поени од реакции
473
Арабија е само преносител на знаењето, цело знаење на Арабјаните е од уште постаро време, од остатокот на големите библиотеки во Александрија и Пергам.

Најдов интересно видео каде е прикажана астрономијата на Хиндусите, во време многу пред Арапите и новата ера. Дури зачудува прецизноста на мерењата.
ПС. Од пола видео па натаму објаснува за некои скриени хинду светови, што и баш не е место за муабет во темава.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313

Најдов интересно видео каде е прикажана астрономијата на Хиндусите, во време многу пред Арапите и новата ера. Дури зачудува прецизноста на мерењата.
ПС. Од пола видео па натаму објаснува за некои скриени хинду светови, што и баш не е место за муабет во темава.
Не само Хиндусите и Египјаните имале многу добро познавање на астрономијата.

Kajgana Shop

На врв Bottom