L
Liberation
Гостин
Клик на слика
на 4 јануари од 8 до 11 часот, на сите неба над Македонија
на 4 јануари од 8 до 11 часот, на сите неба над Македонија
Хмм не би рекол.Пологично ми е гребенот да е создаден од тектонски движења отколку од распаднат сателит.Дали Јапетус имал своја мини-месечина
06.01.2011
Излезе нова теорија за тоа зашто сатурновиот сателит Јапетус личи на орев. Сателитот има мистериозен голем гребен кој покрива повеќе од 75% од неговиот екватор.
Научниците велат дека откривањето на причината за овој гребен била многу тешка. Тие предлагаат дека некогаш Јапетус имал своја мини-месечина но, поради разните сили орбитата на оваа мини-месечина се „распаднала“ и таа се „скршила“. По ова се оформил прстен од остатоци кој подоцна удрил во Јапетус блиску до неговиот екватор.
Гребенот на Јапетус е широк 100 км и на едно место висок 20 км. Колку за споредба Монт Еверест е висок 8.8 км. Јапетус има пречник од 1470 км и е 11 по големина во Сончевиот систем.
Честичките кои паѓале од остатоците на месечината би се движеле со брзина на куршум и би биле со големина на безбол топче. Тие би удирале едно по едно по линијата на екваторот. Прво би се направиле дупки кои подоцна би се пополниле.
Други идеи се дека гребенот бил направен од вулкански ерупции. Но, во Сончевиот систем нема нешто слично за да може ова да се спореди. За сите теории да можат да се сметаат како можни тие треба да исполнуваат три услови: зошто овој гребен стои на екваторот, зошто само на екваторот, и зошто само на Јапетус.
http://www.astronomija.com.mk/vest.asp?id=2174
Не ми се верува да се тектонски движења. Сателитот е премногу малечок за да има тектонски движења што можат да направат толкави промени. Сепак треба да има некое друго влијание, како гравитација на поблизок објект за да го измести толку многу.Хмм не би рекол.Пологично ми е гребенот да е создаден од тектонски движења отколку од распаднат сателит.
http://www.astronomija.com.mk/vest.asp?id=10Може ли некој да ми посочи некој сајт или некоја листа од сите можни Хемиски елементи кои се сретнуваат на сите познати планети во сончевиот систем?
По можност на Кирилица се разбира.
Може ли некој да ми посочи некој сајт или некоја листа од сите можни Хемиски елементи кои се сретнуваат на сите познати планети во сончевиот систем?
По можност на Кирилица се разбира.