Darling
High Value
- Член од
- 5 јуни 2009
- Мислења
- 13.273
- Поени од реакции
- 27.720
Аспартамот е синтетски засладувач, кој денес се користи во илјадници прехранбени производи, во слатките, во гумите за џвакање, во безалкохолните пијалаци.
Аспартамот е замена за природните шеќери, кои се обвинуваат за многу несакани последици по здравјето на луѓето.
Асптартамот се наоѓа во повеќе од 6000 производи, воглавно диететски. Иако во намирниците се наоѓа во дозволени количини, преголемите дози на аспартам можат да му наштетат на човечкото здравје.
Аспартамот се состои од две аминокиселини и е дури 220 пати поблаг од шеќерот.
Како вештачки засладувач, за разлика од останатите засладувачи, во организмот се разложува како и сите други аминокиселини. Тоа значи дека аспартамот има енергетска вредност, но поради високиот степен на благост, неговите калории можат да се занемарат.
Бидејќи аспартамот е аминокиселина, не смее да се изложува на високи температури, бидејќи при високи теператури се распаѓа и ја губи благоста. Се употребува за засладување на ладни и топли напитоци и на други хранливи продукти. Аспартамот го содржат диететските производи, мастиките за џвакање и безалкохолните пијалоци.
Пред да биде прогласен за сигурен за употреба од страна на Агенцијата за храна и лекови (FDA) во 1981 година, аспартамот е тестиран во преку 100 научни студии, кои вклучиле тестирање на животните и на луѓето (на новороденчињата, децата, возрасните, гојазните лица и дијабетичарите).
Заклучокот од сите овие тестирање бил дека фенилаланинот, кој е еден од продуктите на разградувањето на аспартамот, не е сигурен за луѓето кај кои е дијагностицирана фенилкетонурија (метаболна болест до која доаѓа поради недостаток на ензимот фенилаланин хидроксидаза).
Току поради тоа, сите намирници кои содржат аспартам, задолжително на декларацијата мора да имаат напишан текст „содржи извор на фенилаланин“.
Со најновите истражувања на глувците, докажано е дека канцерогениот ефект на аспартамот се манифестира веќе при дневна доза од 20 mg/kg телесна маса, што е значително пониско од моментално важечкиот ADI за луѓето (ADI е онаа количина на адитиви која, како составен дел од намирниците, може секојдневно да се консумира цел живот, без никакви последици по здравјето), кој во САД изнесува 50mg/kg, а во Европската Унија 40 mg/kg.
Понатаму, некои истражувања покажуваат дека аспартамот може да биде многу штетен за здравјето. Симптомите на труење со аспартам можат да бидат: зашеметеност, главоболки, замор, вртоглавици, повраќање, забрзана работа на срцето, зголемување на телесната тежина, замаглен вид, слепило, раздразливост, вознемиреност, осип, болка во зглобовите, депресија, грчеви, спонтани абортуси, неплодност, зависност, слабост и губиток на слухот.
Постои сомневање дека аспартамот може да предизвика тумор на мозокот, мултипла склероза, хроничен замор, епилепсија, Паркинсонова болест, Алцхајмерова болест, дијабет, метално заостанување, лимфом, дефекти на плодот, системски лупус.
Во бременоста, аспартамот може негативно да делува на плодот.
Сите студии, Агенцијата за храна на Европската унија, ги отфрлила како студии кои не се спроведени според бараниот протокол.
http://rak.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=1862:aspartam&catid=105:ishrana&Itemid=218
ФДУ го прогласи за безбеден, но истражувањата покажуваат поинаку. Зошто некој ни вметнува отровни субстанци во храната?
Во повеќето балкански производи го нема сеуште, но САД го ставаат секаде, а веќе почнува тој тренд и во поголемите европски држави.
Да видиме кои се компонентите на аспартам за да ни стане појасно зошто е толку штетен.
Фенилаланин 50% - го намалува тонусот. Предизвикува ментална ретардираност во некои случаеви. Го блокира производството на Серотонин (клучен невропренесувач кој го контролира: Расположението, нормалното спиење, глад. Се култивизира во Е-коли бактерија во лабораторија.
Аспартатска киселина 40% - Предизвикува повреди или дупки во мозоците на лабораториските животни. Пренадразнетост (ги дразни мозочните клетки до смрт), амино киселина. Предизвикува моторно нервни болести во тестираните случаеви.
Метанол 10% - Исто така познат како метил алкохол. Тој го оштетува црниот дроб и очите. Две лажичиња за кафе може да бидат смртоносни за човек. Не делува исто на луѓето и животните па така лабораториските тестови не го покажуваат вистинскиот полн ефект на труењето. Метил алкохолот се разложува во формалдехид (течност за балсамирање) и формичка киселина (мравја киселина) на температува од 30 степени целзиусови. Предизвикува дефекти кај новороденчињата и фетален алкохолен синдром кај новородените доенчиња. Како содржина на друга храна во природата метил алкохолот доаѓа со етил алкохол кој ги неутрализира отровните ефекти на метанолот во метаболизмот на телото. За жал нема етил алкохол во аспартамот, така метанолот во него е во „слободна форма“ и веднаш се апсорбира во крвотокот. На секој молекул аспартам по еден молекул од метанол се ослободува. Класичните знаци од труење со метанол вклучуваат: летаргија, конфузија, грчеви во нозете, болки во грбот, тешки главоболки, стомачни болки, тежок говор, истоштеност, губење на видот/слепило, тешко дишење.
Дикетопиперазин (DKP) – Предизвикува тумори во мозокот во лабораториски тестови. Кај тринаесет од 320 лабораториски животни се појавиле тумори во мозокот на тестирањето. Аспартам ја оштетува и поминува низ крвно мозочната бариера и го оштетува мозокот.
ако има ваква тема споете ја.
Аспартамот е замена за природните шеќери, кои се обвинуваат за многу несакани последици по здравјето на луѓето.
Асптартамот се наоѓа во повеќе од 6000 производи, воглавно диететски. Иако во намирниците се наоѓа во дозволени количини, преголемите дози на аспартам можат да му наштетат на човечкото здравје.
Аспартамот се состои од две аминокиселини и е дури 220 пати поблаг од шеќерот.
Како вештачки засладувач, за разлика од останатите засладувачи, во организмот се разложува како и сите други аминокиселини. Тоа значи дека аспартамот има енергетска вредност, но поради високиот степен на благост, неговите калории можат да се занемарат.
Бидејќи аспартамот е аминокиселина, не смее да се изложува на високи температури, бидејќи при високи теператури се распаѓа и ја губи благоста. Се употребува за засладување на ладни и топли напитоци и на други хранливи продукти. Аспартамот го содржат диететските производи, мастиките за џвакање и безалкохолните пијалоци.
Пред да биде прогласен за сигурен за употреба од страна на Агенцијата за храна и лекови (FDA) во 1981 година, аспартамот е тестиран во преку 100 научни студии, кои вклучиле тестирање на животните и на луѓето (на новороденчињата, децата, возрасните, гојазните лица и дијабетичарите).
Заклучокот од сите овие тестирање бил дека фенилаланинот, кој е еден од продуктите на разградувањето на аспартамот, не е сигурен за луѓето кај кои е дијагностицирана фенилкетонурија (метаболна болест до која доаѓа поради недостаток на ензимот фенилаланин хидроксидаза).
Току поради тоа, сите намирници кои содржат аспартам, задолжително на декларацијата мора да имаат напишан текст „содржи извор на фенилаланин“.
Со најновите истражувања на глувците, докажано е дека канцерогениот ефект на аспартамот се манифестира веќе при дневна доза од 20 mg/kg телесна маса, што е значително пониско од моментално важечкиот ADI за луѓето (ADI е онаа количина на адитиви која, како составен дел од намирниците, може секојдневно да се консумира цел живот, без никакви последици по здравјето), кој во САД изнесува 50mg/kg, а во Европската Унија 40 mg/kg.
Понатаму, некои истражувања покажуваат дека аспартамот може да биде многу штетен за здравјето. Симптомите на труење со аспартам можат да бидат: зашеметеност, главоболки, замор, вртоглавици, повраќање, забрзана работа на срцето, зголемување на телесната тежина, замаглен вид, слепило, раздразливост, вознемиреност, осип, болка во зглобовите, депресија, грчеви, спонтани абортуси, неплодност, зависност, слабост и губиток на слухот.
Постои сомневање дека аспартамот може да предизвика тумор на мозокот, мултипла склероза, хроничен замор, епилепсија, Паркинсонова болест, Алцхајмерова болест, дијабет, метално заостанување, лимфом, дефекти на плодот, системски лупус.
Во бременоста, аспартамот може негативно да делува на плодот.
Сите студии, Агенцијата за храна на Европската унија, ги отфрлила како студии кои не се спроведени според бараниот протокол.
http://rak.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=1862:aspartam&catid=105:ishrana&Itemid=218
ФДУ го прогласи за безбеден, но истражувањата покажуваат поинаку. Зошто некој ни вметнува отровни субстанци во храната?
Во повеќето балкански производи го нема сеуште, но САД го ставаат секаде, а веќе почнува тој тренд и во поголемите европски држави.
Да видиме кои се компонентите на аспартам за да ни стане појасно зошто е толку штетен.
Фенилаланин 50% - го намалува тонусот. Предизвикува ментална ретардираност во некои случаеви. Го блокира производството на Серотонин (клучен невропренесувач кој го контролира: Расположението, нормалното спиење, глад. Се култивизира во Е-коли бактерија во лабораторија.
Аспартатска киселина 40% - Предизвикува повреди или дупки во мозоците на лабораториските животни. Пренадразнетост (ги дразни мозочните клетки до смрт), амино киселина. Предизвикува моторно нервни болести во тестираните случаеви.
Метанол 10% - Исто така познат како метил алкохол. Тој го оштетува црниот дроб и очите. Две лажичиња за кафе може да бидат смртоносни за човек. Не делува исто на луѓето и животните па така лабораториските тестови не го покажуваат вистинскиот полн ефект на труењето. Метил алкохолот се разложува во формалдехид (течност за балсамирање) и формичка киселина (мравја киселина) на температува од 30 степени целзиусови. Предизвикува дефекти кај новороденчињата и фетален алкохолен синдром кај новородените доенчиња. Како содржина на друга храна во природата метил алкохолот доаѓа со етил алкохол кој ги неутрализира отровните ефекти на метанолот во метаболизмот на телото. За жал нема етил алкохол во аспартамот, така метанолот во него е во „слободна форма“ и веднаш се апсорбира во крвотокот. На секој молекул аспартам по еден молекул од метанол се ослободува. Класичните знаци од труење со метанол вклучуваат: летаргија, конфузија, грчеви во нозете, болки во грбот, тешки главоболки, стомачни болки, тежок говор, истоштеност, губење на видот/слепило, тешко дишење.
Дикетопиперазин (DKP) – Предизвикува тумори во мозокот во лабораториски тестови. Кај тринаесет од 320 лабораториски животни се појавиле тумори во мозокот на тестирањето. Аспартам ја оштетува и поминува низ крвно мозочната бариера и го оштетува мозокот.
ако има ваква тема споете ја.