Апсурдите на атеизмот

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
Значи ако не веруваш и не ги следиш божјите правиле, те немаш страв од бог и пекол, тоа треба да значи дека си патетичен, деструктивен, мизерен, неморален итн.

Тоа што кај тебе во главата има само еден вредносен систем, нема допирна точка со реалноста. Во реалноста има вредносен систем кој е далеку поефикасен од твојот пекол, се вика затвор и казни(правосудниот систем). И како што гледаш прилично добро функционираат.

Само ти сакаш сите неверници да ги направиш дивјаци и практично животни без морал и етика, кога факт е дека човекот еволуирал до таа точка каде што не му треба страв во коски од божевствена казна за да биде добар, луѓето добро ја знаат разликата помеѓу добро и лошо.

Луѓето денес се доволно паметни за да ги сватат последиците од своите акции, знаат за морал и етика и без господ.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
Јас ти напишав разработена линија на размислување. Ти не се обѕрна на размислувањето туку вметна други работи. Пред се го вметна вреднувањето на мојот интелект. Остави ме мене, позанимавај се со аргументите. Кога реков систем, принцип, не мислев само на вредносен систем иако тоа беше завршна фаза на мојот пост. Вредносниот систем е само одраз на општата систематичност (причинско-последична осмисленост). Може ли истовремено да постојат две хиеарархии на системи, вреднувања, принципи како сакаш наречи го?
Неможе да постојат ..
но тоа не значи дека „вредносниот систем“ пропишан во рамката „Библија“ (патем фалсификат книга протумачена на кого како му одговара) е вистинскиот „вредносен систем“.

Патем кој Вредносен систем во религиите е вистинскиот ... секој за себе вели мојот пат е вистинскиот ... секој за себе вели мојот вредносен систем е вистинскиот ... колку вредносни системи постојат моментално ... на кого треба да му се верува ... зошто твојот вредносен систем пропишан со библијата е вистинскиот а не оној во Куранот или оној кај Буда или или или .... зошто не мојот (пак да речам не се сметам за атеист), и на крај зошто го осудуваш „атеистот“ дека неговиот пат не е вистионскиот (патем да не го мешаме членот атеист од форумов нема веза он од атеизам), според библијата Бог е во секого па и во „атеистот“, зошто ги етикетираш сите неверници и ги осудуваш, нели само Еден може да суди ...

и патем извини ако те навредив, не сакам кога на толкав пост ми одговараат со една реченица, етикетирајќи „атеистичка“ самоодбрана како да тоа шо го напишав не постоело, и со самоиот твој збор атеистичка самоодбрана губи од валидност и не вреди :smir:

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Може ли истовремено да постојат две хиеарархии на системи, вреднувања, принципи како сакаш наречи го?
Интересно размислување околу можноста за постоење на повеќе системи на вредности. Ама Сардукар факт е дека такви вредносни системи постојат еден куп.

Некоја женска ќе те вреднува по тоа колку пари имаш, друга по тоа колку си шармантен, трета по тоа колку си убав...

Коа станува збор за религија некој ќе те цени како голем верник по тоа колку пари пушташ во касичката, друг по тоа колку често одиш во храмот, трет по тоа дали постиш... И идеме до приказната за добриот и лошиот син.

Значи факт е дека постојат повеќе вредносни системи, а дали треба сите да се стремиме кон тоа тие системи на вредности да се заменат со еден нз, ама и да е така тоа е виртуелно невозможно, а и кој ќе го одреди тој систем :)

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
да додадам ...(нема да пишувам атеист затоа шо делам општо Верници (христијани, муслимани, будисти итн итн) со НеВерници (атеисти, нихилисти, и некои како мене кои никаде не се пронаоѓаат но не се во групата на Верници))

голема е заблудата дека ако некој е НеВерник дека е деструктивец ...
Пример:
Ако Верникот верува во десетте божји заповеди

Јас сум Господ, твојот Бог! .. хмм .. .ми се наметнува туку ај :wink: се зезам
Да немаш други богови покрај Мене! .. кои богови ... ги има ли повеќе па можам да бирам?
Не почитувај никакви идоли! .. хм .. ок ..
Не употребувај го напразно името Господво! ..ок
Не врши никаква работа во недела! .. ехх .. во оваа немаштија тешко :) маме ни ебаа :)
Почитувај ги својот татко и мајка! ... нормално ..
Не убивај! .. нормално ..
Не врши прељуба! .. хмм ... зависи ... Љубов пред се :)
Не кради! .. нормално
Не сведочи лажно! .. хм ..
Не лакоми за куќата на својот ближен! ... никако
Не посакувај ја жената на својот ближен! .. паа .. се согласувам :)

е сега ... за болдот ... наметнувате дека ако си атеист автоматски ти не ги почитуваш твоите родители/ближни а еве јас почитувам и многу поголем круг на луѓе ... и тоа вистински (не лажно и со лицимерие)... автоматски ми наметнуваш дека НеВерник е склон кон убивање? ... НеВерниците се апаши? за другите работи не навлегувам .. релативни се ... НЕ ВЕРУВАМ ДЕКА ПОСТОИ ЧОВЕК КОЈ НЕМА ПРЕКРШЕНО НЕШТО ОД ОВИЕ ЗАПОВЕДИ! ... ни пак ти ...

Ако некој е вистински „Верник“ (колку шо може да биде, ама тешко) зошто би ми наметнувал негови вредности, зошто би ме етикетирал со погрдни епитети, зошто таков напад? ... каде е дебатата, каде е разбирањето меѓусебно, каде е ширењето на Љубов а не насилство и газење на личноста на НеВерникот ... (да не филозофирам почнав да се чувствувам ко некој Геј кој бара права :) )

Апелот ми е да престанеме да живееме во наметнати рамки и сеење страв со пеколот (во делов за религија), според Вас (Верниците) Бог е во секој, Бог им дал слободна волја и свест на секого ... така да секој треба да е свесен без некоја таканаречена Црква поранешна инквизиција која палеше и убиваше треба да ми каже како треба д асе однесувам кого трба да сакам и почитувам ... Свесен сум барем до толку ...

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Значи ако не веруваш и не ги следиш божјите правиле, те немаш страв од бог и пекол, тоа треба да значи дека си патетичен, деструктивен, мизерен, неморален итн.
Некои правила би требало да се универзални. Тоа е поврзано со постоењето на еден систем. Човештвото ги бара универзалните правила на однесување, дејствување живот. Правилата без мана. Во нив не би требало да има ништо лошо, ни страв ни пекол. Меѓутоа недејствувањето според универзалните правила ни прави штета. Оние кои се отстрануваат од универзалните правила, стануваат деструктивни, мизерни, неморални и во таа мера како што стануваат такви тие веќе влегуваат во пеколот. Во овој облик и во верата е објаснета причината за пеколот и човековите страдања.

Тоа што кај тебе во главата има само еден вредносен систем, нема допирна точка со реалноста. Во реалноста има вредносен систем кој е далеку поефикасен од твојот пекол, се вика затвор и казни(правосудниот систем). И како што гледаш прилично добро функционираат.
Нема проблем, ако сакаш можеме да го земеме правосудниот систем за пример. Кажи ми дали ако злосторникот не е пронајден и осуден, дали тоа значи дека тој е невин и може да се чувствува за невин?

Само ти сакаш сите неверници да ги направиш дивјаци и практично животни без морал и етика, кога факт е дека човекот еволуирал до таа точка каде што не му треба страв во коски од божевствена казна за да биде добар, луѓето добро ја знаат разликата помеѓу добро и лошо.
Прво многу си грешка дека човекот стекнал некоја сила за да се заштити сам и дека не мора да се плаши повеќе од ништо. Ако си реалист тогаш кажи ми што е поголемо 1 или 1000. Бидејќи шансите да не не стрефи некоја глобална несреќа во наредните векови е неспоредливо помала од 1:1000. И така ќе остане засекогаш, затоа што ние ќе можеме да опстанеме само тогаш кога би биле посилни од се околу нас. Што значи се додека не станеме богови, ние сме смртни и ќе бидеме уништени. Исто така грешка си дека човекот нешто суштински повеќе знае отколку некогаш. Да знаеме повеќе емпириски факти, меѓутоа за вистината битно е познавањето на концептот, а за тоа не се битни бројот на фактите туку правилното размислување. Впрочем сите емпириски факти во друга форма им биле достапни и на минатите генерации.
Можеш ли да објасниш како луѓето ја знаат разликата меѓу доброто и злото? Врз основа на државен закон се одлучува тоа?

Луѓето денес се доволно паметни за да ги сватат последиците од своите акции, знаат за морал и етика и без господ.
Тоа е социолошко толкување на изворот на хуманоста, моралот, етиката. Ама тоа е површно. А што кога во општеството има судир на интереси? Туѓото добро нам ни прави штета. Односно ако две страни имаат потреба од едно исто од кое им зависат битни работи. Како тогаш ќе се избегне меѓучовечки судир. Таквите ситуации ги има секој ден во огромен број. Ти тврдам невозможно е без Господ како Извор на светоста и добрината да се објасни мирот.

Интересно размислување околу можноста за постоење на повеќе системи на вредности. Ама Сардукар факт е дека такви вредносни системи постојат еден куп.

Некоја женска ќе те вреднува по тоа колку пари имаш, друга по тоа колку си шармантен, трета по тоа колку си убав...

Коа станува збор за религија некој ќе те цени како голем верник по тоа колку пари пушташ во касичката, друг по тоа колку често одиш во храмот, трет по тоа дали постиш... И идеме до приказната за добриот и лошиот син.

Значи факт е дека постојат повеќе вредносни системи, а дали треба сите да се стремиме кон тоа тие системи на вредности да се заменат со еден нз, ама и да е така тоа е виртуелно невозможно, а и кој ќе го одреди тој систем :)
Ако постојат повеќе различни вреднувања, тогаш самиот конфликт докажува дека тие имаат некои заеднички основи. Во тој случај се работи за судир на вреднувањата од кои барем едно е погрешно.
Отстранувањето на лажните вредносни системи е невозможно, но колку повеќе се отфрла, толку подобро ќе биде за оној кој го отфрла, но преносно и за сите околу, вклучувајќи ги и оние кои не го признаваат.
Вистинскиот вредносен систем доколку се бара, самиот тој себе си се докажува/покажува со неговата вредност. Лажниот, безвредниот, избегнува вреднување. Оди со површни тези за самоодбрана придружено со насилно наметнување.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
Некои правила би требало да се универзални.
Би требало да ... и постојат и се универзални .. еволуираме кон таа свесност да ги осознаеме ..

Тоа е поврзано со постоењето на еден систем. Човештвото ги бара универзалните правила на однесување, дејствување живот. Правилата без мана. Во нив не би требало да има ништо лошо, ни страв ни пекол. Меѓутоа недејствувањето според универзалните правила ни прави штета.
Се согласувам ...

Оние кои се отстрануваат од универзалните правила, стануваат деструктивни, мизерни, неморални и во таа мера како што стануваат такви тие веќе влегуваат во пеколот. Во овој облик и во верата е објаснета причината за пеколот и човековите страдања.
И тука можам да се согласам доколку збориме за „универзалните правила“, соживот со „универзалната Енергија“ (според тебе Бог) но не на оној начин на кој Црквата и останатите верски институции на земјава го проагираат и Злоупотребуваат ...
и неможеш и не е убаво да кажеш дека НеВерниците се оние кои застрануваат од тие универзални правила, тоа може да биде секој .. баш секој .. затоа не се потребни етикети и лоши епитети базирани на база на религија ...

Ако постојат повеќе различни вреднувања, тогаш самиот конфликт докажува дека тие имаат некои заеднички основи. Во тој случај се работи за судир на вреднувањата од кои барем едно е погрешно.
Отстранувањето на лажните вредносни системи е невозможно, но колку повеќе се отфрла, толку подобро ќе биде за оној кој го отфрла, но преносно и за сите околу, вклучувајќи ги и оние кои не го признаваат.
Вистинскиот вредносен систем доколку се бара, самиот тој себе си се докажува/покажува со неговата вредност. Лажниот, безвредниот, избегнува вреднување. Оди со површни тези за самоодбрана придружено со насилно наметнување.
А зошто да не се сите погрешни ... односно како си сигурен дека се правилно протумачени и разбрани ...
Јас верувам дека постои вистина во секоја религија ... неможеш да исфрлиш цела религија како погрешна ... сите религии на светов имаат ист корен ... но со текот на времето се додавани „вредности“ и погрешно растумачени делови и во еден период и злоупотребувани ...

тогаш која е вистинската ...

Присилно наметнување користат и денешните религии, и често се служат со методи на сеење страв! ова е факт неожеш да го занемариш ...

Отстранувањето на лажните вредносни системи е невозможно, но колку повеќе се отфрла, толку подобро ќе биде за оној кој го отфрла,
Тоа и се обидувам да го правам ... остранувам лажни вредности од Системот и сам си правам „своја религија“ (ако можам така да ја наречам, односно свој систем на вредности кој сметам дека е правилен) како шо мојата Совест мисли дека е правилно ... не сакам да го прифатам цел систем како Пакет ... пак ќе речам .... сите религии на светов имаат ист корен ... и во секоја постои по некоја вистинска вредност која треба да се почитува и вреднува ...

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Неможе да постојат ..
но тоа не значи дека „вредносниот систем“ пропишан во рамката „Библија“ (патем фалсификат книга протумачена на кого како му одговара) е вистинскиот „вредносен систем“.
Да не мора да значи дека Библијата е вредносен систем без да се испитува. Тоа подлежи на испитување. Ако се докаже како исправен тогаш е вистински, ако на испитувањето падне, значи е лажен.

Патем кој Вредносен систем во религиите е вистинскиот ... секој за себе вели мојот пат е вистинскиот ... секој за себе вели мојот вредносен систем е вистинскиот ... колку вредносни системи постојат моментално ... на кого треба да му се верува ... зошто твојот вредносен систем пропишан со библијата е вистинскиот а не оној во Куранот или оној кај Буда или или или .... зошто не мојот (пак да речам не се сметам за атеист), и на крај зошто го осудуваш „атеистот“ дека неговиот пат не е вистионскиот (патем да не го мешаме членот атеист од форумов нема веза он од атеизам), според библијата Бог е во секого па и во „атеистот“, зошто ги етикетираш сите неверници и ги осудуваш, нели само Еден може да суди ...
Тоа што има многу различни верувања во Вероисповедите само по себе не значи дека треба да се отфрлат сите како неточни, бидејќи вредносни системи, верувања, идеологии ги има многу во и надвор од вероисповедите. Сите тие се во непомирлив судир. Тоа е така и не може да се измени. Вистината е императив голем до апсолутност. Затоа што без вистината за нештата, следат лоши и штетни последици. Значи таа се бара. Јас пишав за штетните последици на атеизмот поради нарушувањето на постоењето на систем. Тоа е моето најдување кои мислам дека ми носело корист во животот, а штета на оние кои не го почитуваат. Ако има поодржливо спремен сум да го прифатам

и патем извини ако те навредив, не сакам кога на толкав пост ми одговараат со една реченица, етикетирајќи „атеистичка“ самоодбрана како да тоа шо го напишав не постоело, и со самоиот твој збор атеистичка самоодбрана губи од валидност и не вреди :smir:
Во ред е, :smir: да размислуваме без предрасуди за страните кои досега сме ги држеле. Ако се исправни тие ќе се докажат самите. Макар да во овие касни сати умот не ми работи баш :nesvest:

Би требало да ... и постојат и се универзални .. еволуираме кон таа свесност да ги осознаеме ..

Се согласувам ...

И тука можам да се согласам доколку збориме за „универзалните правила“, соживот со „универзалната Енергија“ (според тебе Бог) но не на оној начин на кој Црквата и останатите верски институции на земјава го проагираат и Злоупотребуваат ...
и неможеш и не е убаво да кажеш дека НеВерниците се оние кои застрануваат од тие универзални правила, тоа може да биде секој .. баш секој .. затоа не се потребни етикети и лоши епитети базирани на база на религија ...

А зошто да не се сите погрешни ... односно како си сигурен дека се правилно протумачени и разбрани ...
Јас верувам дека постои вистина во секоја религија ... неможеш да исфрлиш цела религија како погрешна ... сите религии на светов имаат ист корен ... но со текот на времето се додавани „вредности“ и погрешно растумачени делови и во еден период и злоупотребувани ...

тогаш која е вистинската ...

Присилно наметнување користат и денешните религии, и често се служат со методи на сеење страв! ова е факт неожеш да го занемариш ...

Тоа и се обидувам да го правам ... остранувам лажни вредности од Системот и сам си правам „своја религија“ (ако можам така да ја наречам, односно свој систем на вредности кој сметам дека е правилен) како шо мојата Совест мисли дека е правилно ... не сакам да го прифатам цел систем како Пакет ... пак ќе речам .... сите религии на светов имаат ист корен ... и во секоја постои по некоја вистинска вредност која треба да се почитува и вреднува ...
Интересно за коментирање, само касно е. За денес толку ми се силите. :turn:

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
да додадам ...(нема да пишувам атеист затоа шо делам општо Верници (христијани, муслимани, будисти итн итн) со НеВерници (атеисти, нихилисти, и некои како мене кои никаде не се пронаоѓаат но не се во групата на Верници))

голема е заблудата дека ако некој е НеВерник дека е деструктивец ...
Пример:
Ако Верникот верува во десетте божји заповеди

Да немаш други богови покрај Мене! .. кои богови ... ги има ли повеќе па можам да бирам?
Ако има други посочувања, тогаш значи за човекот тие се Богови, врвови на системот. Бог укажува дека Тој самиот е врвот, но како што реков, тоа понатаму му го докажува на човекот.

Секаде каде што човек ќе се насочи, тоа му влијае нему. Секој друг извор носи лоши примеси. Само Бог како највисок извор е чист од лошите примеси. Секоја работа на која човек силно се посветил (фокусирал) претставува негов идол и погрешно влијае на самиот човек. Само насоченоста кон Совршениот дава совршени ефекти.

Не врши никаква работа во недела! .. ехх .. во оваа немаштија тешко :) маме ни ебаа :)
Со невршењето работа во недела не е исполнето правилото. Правилото е посвети го тој ден на Бог. Во тој ден човек може и тоа како да работи, само тоа да биде посветено на Бог. Тоа што човек еден ден духовно ќе го искористи ќе му се врати во смиреност и успешност во останатите работни денови. Неверувајќи во силата на даровите на Светиот Дух, независно колку и да се сили само ќе се заплеткува и уште повеќе ќе се губи во немаштија.

За некои ова не е нормално и не го прифаќаат. Ова правило го поставува редот во семејството. Кога има договор тогаш тој функционира, но кога нема договор, тогаш Бог одредува чие мислење ќе биде надредено. Левичарските и анархистичките движења кои внатре во човекот ги има помалку или повеќе го отфрлаат овој ред на нештата. Го отфрлаат редот на семејството со .

Сега тоа е толку силно вградено во нас, кога е нормално. Некогаш во жестоките времиња тоа не било толку нормално да се земе. Во примитивни племиња сеуште да му се украде кравата на припадникот на друго племе е добро. А тој да ни украде крава е зло.

Овде ја одредува суштинската основа на љубовта. Со прељубата, со нарушување на посветеноста се срушува принципот на љубовта. Ова зборува и за постоењето на само ЕДЕН вредносен систем. Не постои можност за замена или паралелно сакање во иста сфера. Кога се направи замена на една љубов со друга, нарушен е принципот на љубовта и само тогаш верниот партнер стекнува право да го напушти другиот. Во таа смисла толкувај го и барањтео од првата заповед немај други Богови освен мене.

Не кради! .. нормално
Исто како и не убивај.

Правилото е поставено во апсолутна форма. Секоја лага независно колку мислиме дека ни носи спас или погодности подоцна ни наштетува. Посебно во политиката се напушта правната исправност и се прибегнува кон неправото оправдувајќи го со прагматичноста. Милион пати тоа се случувало и милион пати се докажало дека неисправното, интригите, тајноста носат само краток привремен мир. Вистината колку и да е тешко да се каже ги решава работите.

Завидливоста во христијанството се смета за почетен извор на сите зла. Посакувањето на туѓото е стартот на злите дејства.

е сега ... за болдот ... наметнувате дека ако си атеист автоматски ти не ги почитуваш твоите родители/ближни а еве јас почитувам и многу поголем круг на луѓе ... и тоа вистински (не лажно и со лицимерие)... автоматски ми наметнуваш дека НеВерник е склон кон убивање? ... НеВерниците се апаши? за другите работи не навлегувам .. релативни се ... НЕ ВЕРУВАМ ДЕКА ПОСТОИ ЧОВЕК КОЈ НЕМА ПРЕКРШЕНО НЕШТО ОД ОВИЕ ЗАПОВЕДИ! ... ни пак ти ...
Кога верникот верува не значи дека по автоматизам веднаш сите позитивни ефекти на верувањето се случило, ниту пак обратно. Независно што престанал да верува, неверникот тргнал кон патот од доброто кон злото, додека верникот тргнал во спротивниот правец. Неверникот може да се држи до одредени вредности чисто поради внатрешна задршка, ама таа непоткрепена со исправна психологија и духовност полека слабее. Значи тој е во пад, а може да се зафаќа за лажни гранки кои не се способни да му го задржат падот на моралот. Спротивно е кај верникот. Тој се зафатил за нешто кое доколку доволно цврсто се држи без да се фати за лажните гранки ќе го искачува нагоре кон вредностите.

Ако некој е вистински „Верник“ (колку шо може да биде, ама тешко) зошто би ми наметнувал негови вредности, зошто би ме етикетирал со погрдни епитети, зошто таков напад? ... каде е дебатата, каде е разбирањето меѓусебно, каде е ширењето на Љубов а не насилство и газење на личноста на НеВерникот ... (да не филозофирам почнав да се чувствувам ко некој Геј кој бара права :) )
Не зборуваме за НАМЕТНУВАЊЕТ, туку за ОТКРИВАЊЕ, РАЗРАБОТКА и ПРОМОВИРАЊЕ на вистинските вредности. Верникот и неверникот ги образложуваат вистинските вредности и како тие се постигнуват односно губат. Оној кој нема одговор, а не ги сака вели дека тие му се наметнати. Не тие не е наметнати тие самите постојат како универзални и совршени од таму се неизбежни за секој кој го сака доброто.

Апелот ми е да престанеме да живееме во наметнати рамки и сеење страв со пеколот (во делов за религија), според Вас (Верниците) Бог е во секој, Бог им дал слободна волја и свест на секого ... така да секој треба да е свесен без некоја таканаречена Црква поранешна инквизиција која палеше и убиваше треба да ми каже како треба д асе однесувам кого трба да сакам и почитувам ... Свесен сум барем до толку ...
Каков и да е вредносниот систем, тој ако постои ќе ги товари луѓето со нужноста од неговото применување. Ама неговото применување не затвора туку ослободува, а непринципиелните луѓе за слобода ја сметаат ситуацијата кога не би подлежеле на никакви вредносни системи од правила и принципи. Тоа би значело, ем да може да прави зло, ем никој да не го осуди за тоа. Ем да може да краде, ем оној кому украл да не го осудува за лошо. А сосема обратно ако нему тоа му се случило. Со еден збор шизофренична анархија и нихилизам.

Бог, како совршено добро, како сеприсутен извор на светоста, убавината, добрината... по својата природа не чини зло. Неговото отфрлање, затворањето на себе од пристапот на совршеното добро го пореметува човекот да ги прави работите исправно. Злото не постои, тоја е само нарушување на нормалните процедури. Пример оној кој сака БМВ не сака нешто лошо. Ама процедурата за да се дојде до БМВ е да работи, заработените вредности да се вредни. Општеството да му ги исплати тие работи во противвредност со која тој човек ќе си ја исполни љубовта кон БМВ. Значи тоа е процедурата. Меѓутоа оној кој не верува и мисловно и духовно нема основа да не верува дека може работите и поинаку да бидат достигнувани. Односно по скратена процедура, без работа, со кражби со лаги било како, да дојде до исполнување на својата желба. Ова со БМВ примени го во било која ситуација. Пример со љубов кон девојка. Некој смета дека треба да израсне со личноста за да биде љубен од девојката. Таква основа на убедување дава Верата во Бог (еден општ универзален вредносен систем). Додека друг си мисли дека важно е само да се добие и може да се дојде до посакуваното на различни патишта (залажувањето со постоење на повеќе вредносни системи, залажува со можноста од постоење на повеќе патеки), со трикови и по полесни скратени патеки. И како со колата. Може да дојде до посакуваното, ама неисправно, насилно, формално, не суштински. За неверникот самото формално добивање е доволно, иако не согледува дека со тоа ја уништил вистинската вредност на она кое го сакал. За верникот тоа не е доволно. Не е доволно само да се има, туку битно е и како. Ова е така, затоа што за неверникот не постои поголема вредност од она кое тој го посакува. Тој не признава некој кој треба да е судија над него (значи нема вредносен систем, се нарушило постоењето на вредносен систем). За верникот над посакуваните вредности има уште повисока вредност кон која треба да се стреми, Бог. Постигнувањето на пониските вредности ќе го врши преку исполнување на правилата од повиските. Така се наметнува дека исполнувањето на правилата на највисоката вредност на општо, апсолутно добро, Бог, како патека која ќе му ги донесе сите други вредности (значи постои ЕДЕН, јасен и незаменлив вредносен систем).

Штом еволуираме значи нема никогаш да дојдеме до крајот. Тоа е една бесконечна линија во која колку да одиме само се отвораат нови и нови непознати видици. Не заборавај дека ги забораваме старите и пак ќе треба да се навраќаме од почеток. Го осветлуваме нивото на кое сме сега, а наназад се затемнува. Светот не оди непрекинато акумулирајќи туку се движи низ скокови. Скокаме и со одреден скок се стигнвуа до одредена височина. Не можеме да се одржиме па паѓаме. Потоа пак се силиме и скокаме може повиско, може пониско, ама го губиме знаењето за подлогата. И пак паѓаме. И пак од почеток убедени дека следниот пат ќе стигнеме до врвот. Тоа е смешно вавилонско градње на кули бидејќи врвот е БЕСКОНЕЧНОСТА. Луѓето имаат погрешна претстава за непрекинато акумулирање. Ние старите работи сме ги заборавиле. А идните генерации многу од денешните нешта нема да ги знаат што ќе доведе до колапс на системот и ајде се одново. Дури и да не е така физичките емпириските достигнувања се како со брзината на светлината. Формално има граница. Ама е недостижна за оној кој добива постојано забрзување. Ако се потребни 10 000 години за да се дојде до најблиската ѕвезда, со брзина која физички е невозможна тоа значи дека таквата форма на стигнување до целта практично не е корисна. Потребен ни е друг пристап за одеднаш да дојдеме до сите знаења на светот. Потребен ни е страничен пристап кон целата линија на знаењето одеднаш. Оддеднаш општо опфаќање на целата линија на знаењето. Значи поважен е глобалниот концепт отколку деталите. Секојдневните емпириски откривања не значат многу ако не се во склоп на исправен глобален концепт. А низ Верата човекот стигнува до сите знаења одеднаш преку испитувањето на духот. Умот оди линиски, духот го опфаќа општото. Тоа значи не се движи физички до најблиската ѕвезда туку веднаш стигнува таму. Знаењата на духот произлегуваат од општата поврзаност на нештата. Така што она кое е до нас, мора да има дел од влијанието на нештата кои се на огромна далечина. Умот работи со претстави, духот со нештата такви какви што се. А поради поврзаноста тие нешта зборуваат за се одеднаш. Врз основа на такви испитувања на чистиот Дух исклучувајќи ги штетните примеси, Духот оформил глобален концепт за вистината кое ние го нарекуваме Христијанско учење за Бог и светот.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
Голем пост за да те цитирам ...
како и да е ... со добра мисла и позитивен е :)
се додека овака пишуваш и образложуваш не те задевам :) :wink:

мило ми е дека имаш твои размислувања и сваќања и го почитувам тоа ..
целта на почетокот ми беше да те испровоцирам да го напишеш она шо стварно го мислиш а не да ми копираш и реплицираш со етикета ..

пак да речам ... едноумието не е во ред .. се додека нема размена на мислења и различни сваќања, без борба на мисли, нема напредок кон Совршенство и кон Универзалната Енергија (кон Бог по твое :) ) ...

и битна е почитта меѓусебна и меѓусебното разбирање .. јас го почитувам твојот став, се додека е оваков каков шо е ... почитувај го и ти мојот .. :smir:

M

makedon^

Гостин
Самото постоење на религијата е апсурд, бидејќи религијата нема причина за постоење.

Атеизмот е само мнение на некои луѓе кои се свесни во лагите на религијата. Атеизмот не е нити група на луѓе, организација, нити ништо, туку само еден став на еден нормален човек што се труди повеќе да размислува со своја глава.

И ве молам не манипулирајте со т.н Божји чуда за да го оправдате постоењето на Бога.

Бидејќи се потекнува од природата, нема над или подприродни нешта!

Безнадежните почнаа да го гледаат Исус на јајца, дрвја, лебови итн па дури и Тоше почнаа да го гледаат секаде.

Потсвеста шо прај само... потсвеста знае убаво да ги зезне религиозните луѓе :wink:

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Самото постоење на религијата е апсурд, бидејќи религијата нема причина за постоење.
Религијата можеби е апсурд, ама верата во оној кого го нарекуваме Бог е не би требало ни да се поставува како прашање.

Атеизмот е само мнение на некои луѓе кои се свесни во лагите на религијата. Атеизмот не е нити група на луѓе, организација, нити ништо, туку само еден став на еден нормален човек што се труди повеќе да размислува со своја глава.
Сепак постојат и организирани атеистички организации, пример, разните левичарски организаци, партии, анархисти, комунисти, лабуристи, донекаде и демократи. Колку што Црквата е организација со одредено учење исто толку се и тие. Колку што Црквата знаела да биде сплотена во државата така и тие. Исто така Црквата им е пречка на глобалистичките организации, затоа што е една од клучните столбови на националните самоодредувања.
Инаку во темата погоре аргументите зборуваат дека верникот е нормалниот, а неверникот ја воведува ненормалноста во светот.

И ве молам не манипулирајте со т.н Божји чуда за да го оправдате постоењето на Бога.
Досега во 15 страни никој не го стори тоа.

Бидејќи се потекнува од природата, нема над или подприродни нешта!
Природата која ги има Божјите атрибути веќе не е природа, туку нешто повеќе од тој поим.

Безнадежните почнаа да го гледаат Исус на јајца, дрвја, лебови итн па дури и Тоше почнаа да го гледаат секаде. Потсвеста шо прај само... потсвеста знае убаво да ги зезне религиозните луѓе :wink:
Овде расчистувавме филозофски проблеми, така што не знам зошто се повикуваш на нешта кои ги нема во темава (Божји чуда, потсвест, Божји знаци во јајца, дрвја и тн).

Г

Господ

Гостин
Не кради! .. нормално
Само малку

Јас сум Господ, твојот Бог!
Да немаш други богови покрај Мене!
Не почитувај никакви идоли!

Првите три се измислени за контрола,контрола и само контрола врз идиотизираното население.
Убаво вика Џизз Не можете да Му служите на Бога и на мамона!~Значи он признава други богови,само ти не смееш да им служиш.

Не употребувај го напразно името Господво!

Чекај малку...значи секој што рекол фала богу е еретик:tapp:

Не врши никаква работа во недела!

А тоа што приватниците работат и во недела?
А тоа што школите не работат во сабота?
Удри на еретиците а :pos:

Почитувај ги својот татко и мајка!

Е ова увек ме смеело :pos:
Значи,почит треба да се заслужи,а не сите родители ја заслужуваат,всушност повеќето не.

Не убивај!

Ова збориме за човечки суштества или живи суштества,Господи please be more specific.Плус,Бог ги разурна Содома и Гомора и го потопи светот.Чекај малце...а се гњавиме со dirty cops.

Не врши прељуба!

Да напоменам дека зе прељуба се смета и самиот акт на посакување на жена што не е твоја.(Жена е твоја ако сте венчани)
Што значи и мување цура е ерес,да не зборам за неверство.
Не кради!

Има и земни закони против ова знаете....баш и не ни е потребна supreme фигура да ни објасни нешто вакво.

Не сведочи лажно!

Не лажи де....добро,знаете дека постојат и добронамерни лаги:toe:.

Не лакоми за куќата на својот ближен!

Глупости...ако не го посакуваш она на комшијата како тогаш ќе работиш повеќе за да го добиеш.
Ако си задоволен со она што го имаш никогаш нема да постигнеш ништо повеќе.

Не посакувај ја жената на својот ближен!

Ближен...колку ближен...и роднините ти се блиски.
Ама искрено,на што да фантазира човек додека е во своето хепи тајм во тоалетот ако не на 30 годишната милф комшика од карши.

Just a bunch of BS ако ме прашувате мене.

A

ateist

Гостин
Почитувај ги својот татко и мајка!

Е ова увек ме смеело :pos:
Значи,почит треба да се заслужи,а не сите родители ја заслужуваат,всушност повеќето не.
срам те било
па биваше бе вака у поим да ги утепаш луѓето :pos:

алоооооооооо
па тоа им е единствената гаранција која им е дадена на религиозните и верниците

еве :

Ефесјани: 6:2 ”Почитувај ги својот татко и мајка - тоа е ПРВАТА заповед СО ВЕТУВАЊЕ -
3 за да ти биде добро и за да живееш ДОЛГО НА ЗЕМЈАТА!”

:pos: :pos: :pos: :pos:

ЖИТИ НАГРАДАТА :pos: :pos: :pos: :pos:

па оваа "награда" бе ја имаме и ние атеистите и немора да праиме мајмуни од себе (сега и тука сме на земјата :pos: )

:pos: :pos:

свввввааашштааааааа :pos:

ептен точно
не само што никогаш немало причина да постои туку тоа им е и написмено запишано и во книгите на кој се повикуваат :

Лука:
16:16 ”Законот и Пророците БЕА ( МИНАТО СВРШЕНО ВРЕМЕ ) до Јована ( КРСТИТЕЛОТ)

ЕТЕ САМИОТ ИСУС ЈА УКИНАЛ ЕВРЕЈСКАТА РЕЛИГИЈА (МОЈСЕВИОТ ЗАКОН -И )
А ДРУГИ ТАКВИ ДРАПЕШНИЦИ НИТ ПРАКТИКУВАЛ НИТ ПРОПОВЕДАЛ .

ТАКА ДА :

ислам православ католик протестант НЕМААТ ОДОБРЕНИЕ ВООПШТО НИТ ДА СЕ ФОРМИРААТ НИТ ДА ПОСТОЈАТ .

УКИНАТИ СЕ ПРЕД 2000 ГОДИНИ ................ЗАСЕКОГАШ .

овие се само обични криминални параполитички организации и ништо друго .

Eric The King

Why always us!:)
Член од
21 април 2010
Мислења
3.297
Поени од реакции
1.245
Не лакоми за куќата на својот ближен!

Глупости...ако не го посакуваш она на комшијата како тогаш ќе работиш повеќе за да го добиеш.
Ако си задоволен со она што го имаш никогаш нема да постигнеш ништо повеќе.

Не посакувај ја жената на својот ближен!

Ближен...колку ближен...и роднините ти се блиски.
Ама искрено,на што да фантазира човек додека е во своето хепи тајм во тоалетот ако не на 30 годишната милф комшика од карши.
Овие две се најмногу прекршувани правила во поново време па и од поодамна! Направи грев и одма в црква да се запали свеќа:pos2:

A

ateist

Гостин
да тоа е тоа .

Kajgana Shop

На врв Bottom