Апсолутна нула

• Креатор на темата ZeroStyle
  • Време на започнување
Z

ZeroStyle

Гостин
Мислам дека местото е тука,ако не е корегирајте.
Научно е докажано дека секое тело подложено на -273,15 Степени Целзиусови исчезнува.Сега што мислите вие за ова и дали некој може да објасни (ако знае) што се случува со тоа тело,каде оди,зашто и како?? :raz: :raz:

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Не исчезнува бе, од каде тоа...
Само на таа температура дури и атомите престануваат да осцилираат, при толку ниска тепература.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Јас знам дека таа температура се смета како апсолутна нула, но првпат слушам дека телата изложени на таа температура исчезнуваат.

Инаку, и да исчезнуваат, не може туку така да исчезнат. Или ќе се сторат прав, или енергија :)

Z

ZeroStyle

Гостин
Абе и мене ми беше чудно...Али ми објасни наставничката по физика,Тоа го докажал и научникот Келвин(по него е наречена Келвиновата скала) со математички приказ,а подоцна било докажано и во лабораторија...А женава вака ја сметаат за учена у школово,мислам не е некоја шлакната да не знае да оди па се да ми качие тука... :)

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Објасни како мислиш:’’телото исчезнува’’.

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
ZeroStyle напиша:
Абе и мене ми беше чудно...Али ми објасни наставничката по физика,Тоа го докажал и научникот Келвин(по него е наречена Келвиновата скала) со математички приказ,а подоцна било докажано и во лабораторија...А женава вака ја сметаат за учена у школово,мислам не е некоја шлакната да не знае да оди па се да ми качие тука... :)
Не е точно дете, ништо на светов не исчезнува, само се претвора во друг вид енергија... На -273,15 степени целзиусови, прекинува секакво движење, атомите не осцилираат и електроните во нив престануваат да орбитираат.

Z

ZeroStyle

Гостин
Crazy P0Y0L напиша:
Објасни како мислиш:’’телото исчезнува’’.
оф топик:
Да знаев немаше да ја отворам темата... :)

он топик:Ааах значи наставничкана тропа нешо...А на пример некој знае да ми каже човек ако стаиме на - 273,15 Степени што ќе се деси со него,во каков вид енергија ќе се трансформира?Јас сепак мислам дека неможе да се трансформира зш ако на таа температура секое тело се претвара во др форма тогаш цело време би ја менувало таа форма и не би била никогаш конечна..Според ваши тврдења?:toe:

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
ZeroStyle напиша:
- 273,15 C е најниската можна температура. Тоа е апсолутна нула. На таа температура во системот нема енергија и според тоа ништо не може да биде поладно од тоа. Единствен вид на движење во таа ситуација се осцилациите на нулта точка или т.н zero point energy.
Инаку лабараториски во 1999 година е постигната температура од 100 пико Келвини т.е 0,0000000001 К, а во 2003 на МИТ рекордот е симнат на 450 нано К.
И ништо не исчезнало.
Можеби ако пробаат во Philadelphia (Experiment) нешто ќе успеат а?

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Fantom_oh напиша:
Не исчезнува бе, од каде тоа...
Само на таа температура дури и атомите престануваат да осцилираат, при толку ниска тепература.
Прво таа енергија не може да се достигне... може само да се приближеме некои милионити делови од келвинот до таа температура но не: да ја достигнеме. Во тој момент настанува феноменот кој е наречен: Zero Point Energy. Во оваа фаза заблуда е тоа што се „знае” дека атомите не се движат.

Познато е дека при помала и помала енергија гасовите се собираат се повеќе и повеќе за на крај кога ќе дојде апсолутната вредност 0, да исчезнат... теоретски возможно, но не и практично
  1. прво поради што не може да се достигне апсолутна нула
  2. поради што гасот на пониски температури се претвора во течност...

Z

ZeroStyle

Гостин
:raz: Види прв пат слушам...Е сеа тек ме замисли...Значи е сосема неточно дека телата исчезнуваат на таа температура?? (според твојот пост),а не сфатив,значи колку е тоа 0,0000000001 К?? Или 450 нано К? (За постот на Јаков)

Z

ZeroStyle

Гостин
Димитар напиша:
Прво таа енергија не може да се достигне... може само да се приближеме некои милионити делови од келвинот до таа температура но не: да ја достигнеме. Во тој момент настанува феноменот кој е наречен: Zero Point Energy. Во оваа фаза заблуда е тоа што се „знае” дека атомите не се движат.

Познато е дека при помала и помала енергија гасовите се собираат се повеќе и повеќе за на крај кога ќе дојде апсолутната вредност 0, да исчезнат... теоретски возможно, но не и практично
  1. прво поради што не може да се достигне апсолутна нула
  2. поради што гасот на пониски температури се претвора во течност...

AAA Значи неможе да се достигне таа температура...Значи сепак не може да се докаже дали ќе исчезне или не телото...Само теоретски(како што докажал Келвин-математички)...А и стварно е заблуда тоа Zero Point Energy,никој неможе да ја достигне таа апслоутна температура..А неможе со некој апарат или слично??(или повторно грешам?)

CT

Член од
21 февруари 2007
Мислења
384
Поени од реакции
2
Haha, aj poshto sitnicharite smenete go -273,15 vo -273,16
Bidejki toa e potochnata vrednost.
Inache momentalen rekord (postignata najniska temperatura e)
(240 * 10^6) delovi od stepen nad apsolutna nula vo laboratorija.
Seushte ne e postignata celosna apsolutna nula.

Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.702
Поени од реакции
27
Мистичен напиша:
Инаку, и да исчезнуваат, не може туку така да исчезнат. Или ќе се сторат прав, или енергија :)
Енергија = топлина...топлина=температура ...

Потенцијалната енергија да ќе постои...ама нема да може да си види ...нормално...

Телото изложено на -273,16 C или 0К ќе биди во потполно мирување...значи ништо нема да мрда...

Нема врска со никакво исчезнување...

Z

ZeroStyle

Гостин
Volkswagen напиша:
Енергија = топлина...топлина=температура ...

Потенцијалната енергија да ќе постои...ама нема да може да си види ...нормално...

Телото изложено на -273,16 C или 0К ќе биди во потполно мирување...значи ништо нема да мрда...

Нема врска со никакво исчезнување...
Да али никој тоа неможе да го докаже од проста причина зашто таа температура практично не ни може да се постигне...Само теоретски.А ако веќе ништо не мрда вклучувајќи ги и атомите тогаш телото исчезнува! :raz: :raz: :raz: ??

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Ако ги заприш сите извори на светов, јас ќе ја испијам цела вода на земјава... Ама пошо не мојш да ја заприш, испаѓат дека јас сум шампион и изводливо е да ја испијам... Тој ти е муабетов од погоре.

Kajgana Shop

На врв Bottom