Da da lupaj slobodno cveklo i morkov ne zastanuvaj. I pij surutka kozja, toa e isto dobar lek za dzigerot.
Izvini sto vaka na rati ti pisav ama se od posle mi teknuvaat rabotive. Si vikas me dupi ovoj bavchava.
Хаха не бе брат таман работа, од голема помош си.
Утре одам товарам цвекло, лимоња и моркови плус апојте а и сурутка козја ќе побарам ако најдам и ќе се журкам така 1 месец и одма пак тест..
Хаха не бе брат таман работа, од голема помош си.
Утре одам товарам цвекло, лимоња и моркови плус апојте а и сурутка козја ќе побарам ако најдам и ќе се журкам така 1 месец и одма пак тест..
Дали јадеш храна што содржи заситени масти.
Сирење,кашкавал,павлака,бисквити,грицки,мрсно месо со многу маст,сало, дали готвиш со масло и слични работи?
Дали јадеш храна што содржи заситени масти.
Сирење,кашкавал,павлака,бисквити,грицки,мрсно месо со многу маст,сало, дали готвиш со масло и слични работи?
Искрено холестеролот не крева масти колку што се нагласуваше некогаш.
Освен ако не си хипер респондер.
Ако не си и од 50 ништо не ти не, не па од 3-5.
Сепак зависи со што ги готвиш.
Повеќе би рекол дека е од другиве работи.
Особено,кашкавал,мрсно месо,пржење со масло.
Еве со датуми анализа на крв и урина.
Зарем е толку лошо ситуацијата кај мене, зарем сум нмавистина во пред - дијабетес фаза?
Така некои членови во претходни страници пишуваа за мојот резултат.
Еве со датуми анализа на крв и урина.
Зарем е толку лошо ситуацијата кај мене, зарем сум нмавистина во пред - дијабетес фаза?
Така некои членови во претходни страници пишуваа за мојот резултат.
Шеќерот не ти е висок на резултативе. И сам можиш да видиш е во референтните вредности. Креатининот и уреата ти се исто во границите на нормалата, што се главни индикатори кои се повишуваат ако на човек има константно повисок шеќер во крвта.
Ќе бидиш гладен 12 часа, и ќе одиш да си направиш HbA1c (испитување на крв ама да го има испитано и овој параметар). Тоа ти кажува средна вредност на шеќерот како ти се движел во последните три месеци. Така ќе знаеш најточно каков ти е шеќерот.
Шеќерот не ти е висок на резултативе. И сам можиш да видиш е во референтните вредности. Креатининот и уреата ти се исто во границите на нормалата, што се главни индикатори кои се повишуваат ако на човек има константно повисок шеќер во крвта.
Ќе бидиш гладен 12 часа, и ќе одиш да си направиш HbA1c (испитување на крв ама да го има испитано и овој параметар). Тоа ти кажува средна вредност на шеќерот како ти се движел во последните три месеци. Така ќе знаеш најточно каков ти е шеќерот.
Што е тоа ,,HbA1c'' ?
Каде во која лабораторија го има тоа?
Не знам зошто тоа го нема во овие анализи.
Инаку јас сите тие 4 пати кога правев анализа на крв и урина секојпат толку 12 часови не козумирав никаква храна, ќе се напиев навечер малку вода околу 22 часот, ќе одев до тоалет пред спиење за физиолошки потреби и ќе се истуширав, и следниот ден наутро околу 8 наутро ќе давав крв и урина за анализа.
Знам дека е во рамки на границите, ама во претходните страници на темава некои членови пишуваа дека сум во пред - дијабетес фаза.
На страница 85 од оваа тема членот ,, Псисајд'' ми напишал ова: ,, Да ја средиш исхраната, холестеролот и ензимите ти се лоши. Пиеш ли B12/фолна во соодветни дози? (минимум 300mcg b12/400mcg фолна)
Оптимално железо е некаде под половина, се погоре не е баш здраво долгорочно.
И членот ,, асдас'' искоментирал на страница 85 :
Јас би искоментирал за шеќер во крв.
Скалава/параметриве им се грешни
Нормални параметри за шеќер се за на гладно се
~3.9-5.5 mmol/L
Додека во оваа лабараторија тоа е 3.4-6.5 mmol/L
Ти со 5.3 mmol/L се движиш кон пре-дијабете, кој почнува од ~ 5.6mmol/L.
[/QUOTE
Проблемот е што и ти и матичниот сте се фокусирале на малиот проблем т.е. железото, ова со холестеролот и црниот дроб ти е поголем проблем.
Значи претежно растителна исхрана со многу бобинки, киви, брокула, карфиол, целер, црвена зелка/цвекло и мешунки. За масти, ореви/сусам. Исто така набави и користи пченични никулци (30г/ден)
Недостаток на железо настанува примарно од дефицит на фолна/б12, не дефицит на железо од исхрана.
Што е тоа ,,HbA1c'' ?
Инаку јас сите тие 4 пати кога правев анализа на крв и урина секојпат толку 12 часови не козумирав никаква храна, ќе се напиев навечер малку вода околу 22 часот, ќе одев до тоалет пред спиење за физиолошки потреби и ќе се истуширав, и следниот ден наутро околу 8 наутро ќе давав крв и урина за анализа.
Знам дека е во рамки на границите, ама во претходните страници на темава некои членови пишуваа дека сум во пред - дијабетес фаза.
На страница 85 од оваа тема членот ,, Псисајд'' ми напишал ова: ,, Да ја средиш исхраната, холестеролот и ензимите ти се лоши. Пиеш ли B12/фолна во соодветни дози? (минимум 300mcg b12/400mcg фолна)
~3.9-5.5 mmol/L
Што е тоа ,,HbA1c'' ?
~3.9-5.5 mmol/L
Нема врска. Горна граница веќе оддамна е 6,5 или 7 во ЕУ, така да слушај паталец а не гаталец, така викаа старите
HbA1c мислам дека прават скоро во секоја лабораторија, па и во државните ама мислам дека треба да си побараш тоа да ти го испитаат зошто по дифолт нема да ти испитаат со обична крвна слика.
Не се секирај, резултатите ти се одлични и немаш никаков простор за сомнеж.
Јас тоа HbA1c ти го реков за да си имаш мирна душа инаку, шеќерот ти е топ. Не се замарај и терај си...
Нема врска. Горна граница веќе оддамна е 6,5 или 7 во ЕУ, така да слушај паталец а не гаталец, така викаа старите
HbA1c мислам дека прават скоро во секоја лабораторија, па и во државните ама мислам дека треба да си побараш тоа да ти го испитаат зошто по дифолт нема да ти испитаат со обична крвна слика.
Јас тоа HbA1c ти го реков за да си имаш мирна душа инаку, шеќерот ти е топ. Не се замарај и терај си...
7 шеќер на гладно не може да биде нормално и е озбилен индикатор на дијабетес.
5.3 е нормален исто но е на горна граница а од 5.6-6.9 си веќе предијабетичар.
Неколку резултати од 7 нагоре е веќе озбилно предупредување.
Или ако имаш повеќе мерења од 7+ на гладно.
7 шеќер на гладно не може да биде нормално и е озбилен индикатор на дијабетес.
5.3 е нормален исто но е на горна граница а од 5.6-6.9 си веќе предијабетичар.
Неколку резултати од 7 нагоре е веќе озбилно предупредување.
Или ако имаш повеќе мерења од 7+ на гладно.
Fasting blood sugar test. A blood sample will be taken after you haven't eaten anything the night before (fast). A fasting blood sugar level less than 100 mg/dL (5.6 mmol/L) is normal. A fasting blood sugar level from 100 to 125 mg/dL (5.6 to 6.9 mmol/L) is considered prediabetes. If it's 126 mg/dL (7 mmol/L) or higher on two separate tests, you have diabetes.
The expected values for normal fasting blood glucose concentration are between 70 mg/dL (3.9 mmol/L) and 100 mg/dL (5.6 mmol/L). When fasting blood glucose is between 100 to 125 mg/dL (5.6 to 6.9 mmol/L) changes in lifestyle and monitoring glycemia are recommended. If fasting blood glucose is 126 mg/dL (7 mmol/L) or higher on two separate tests, diabetes is diagnosed.
Старa наука, нови напредни ендокринoлози/кардилози веќе третираат на 5.4, затоа што статистички голем број од 5.4 завршуваат со дијабетес ако не се почне на време - превентивно.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.