Амајлии, суеверие, потреба?

Дали носите амајлија/амајлии

• Да, носам и верувам дека ми помага.

Гласови: 11 30,6%
  • Сум носел/а, но веќе никогаш повеќе.

Гласови: 6 16,7%
  • Не, никогаш не сум носел/а.

Гласови: 19 52,8%

• Вкупно гласачи
    36
Член од
22 јуни 2009
Мислења
89
Поени од реакции
3
pOSTOJAT AMAJLII T.N. ZASTITA.
TOA SE PRED SE IKONITE NA SVETCITE I GOSPOD.
POSTOJAT ZASTITI I SE ZEMAAT SLAVI KUKNI KOI NOSAT SAMO DOBRO.
ZA DA ZNAES KAKO DA SE ZASTITIS TREBA DA OTIDES KAJ VIDOVITA DA TI KAZE INACE NAMA SVRHA.
POSTOJAT ENERGII KOI DAVAAT USPEH SREKA NAPREDOK ITD
POSTOJAT I SILI KOI CINAT OBRATNO-TIE TREBA DA SE ELIMINIRAAT (TRGNAT) ZA DA DOJDAT DOBRITE VILI.
http://WWW.CRNAMAGIJA.COM

Член од
22 март 2009
Мислења
11
Поени од реакции
2
Некои предмети одненадеж почнуваме да ги сметаме за амајлија зашто веруваме во нивната позитивна енергија. Некои парчиња облека одбегнуваме да ги носиме зашто сметаме дека ни се баксузни, а некои ги носиме со задоволство зашто веруваме дека ќе ни донесат среќа. И уште колку работи правиме со мисла (од предрасуда) дека можат позитивно или негативно да влијаат на нас и на нашите активности?!

Имате амајлии? Верувате во тоа дека можат да ви донесат среќа?:raz:
da,veruvam vo amajlii i 100% sum uveren vo niv deka nosat pozitivna energija.Inace sum nosel amajlija i kje nosam,neznam dali "brojanica" se koristi kako amajlija, ili toa e samo dokaz za verba vo bog.

Член од
15 април 2009
Мислења
130
Поени од реакции
37
Muiraquitã

Сигурно сите сте чуле за легендарните жени-воини Амазонки. Многу експедиции беа испратени за пронаоѓање на овие убавици како и за нивната престолнина-таинствениот град Ел Дорадо, кој според преданијата изобилувал со злато.
Овие воинки седум години храбро се борле против туѓите освојувачи, но кога нивната сила се исцрпела, се повлекле длабоко во амазонските прашуми и во подземните живеалишта, што за нив ги изградија боговите 15 000 г. порано.Градот го срушиле и не оставиле никаков траг зад себе.

На утоката на реката Нхамунда, шпанскиот авантурист Франциско Орелан, наводно, ги победил легендарните Амазонки. Покрај нејзиниот десен брег, во близина на населбата Фаро, се наоѓа езерото Лаци, „Месечево огледало“. За време на полна Месечина , така барем вели легендата, Амазонките се спуштале од околните планини до езерото, каде што ги чекале нивните љубени. Нуркале во „Месечевото огледало“ трагајќи по ретки камења кои во водата можеле да се гмечат како тесто, додека на копното станувале тврди како дијамант. Амазонките ги нарекувале „Muiraquitã “ . Научниците овие скапоцени камења ги сметаат за археолошко чудо. Тврдо е како дијамант и вештачки е обликувано, иако племето не поседувало никакво орудие за обработка на таков материјал.

Еве ја легендата:

Некогаш, постоело племе составено од жени-воини, Icamiabas, кои немале мажи и кои никому не дозволувале да пријде до нивната населба.Тие ракувале со лак и стрела со исклучителна вештина. Iací, Месечината, се чини ги штитела. Еднаш годишно, воините Guacaris пристигале во нивното село како нивни мажи.Ако се родело некое машко дете, тогаш тоа им го пренесувале на овие воини, а ако се родело женско-го задржувале.На овој посебен ден, некаде пред полноќ, кога месечината е највисоко, тие во колона оделе кон езерото, носејќи на нивните рамења пехари полни со парфеми , со кои се поливале во водата.На полноќ, тие заронувале во езерото а од дното ваделе зеленкаста глина од која изработувале најразлични фигури: жаба, риба, желка и др.животни. Но од сите, жабата е најзастапената. Овие фигури им ги подарувале на воините Guacaris кои што ги чувале и носеле на својот врат, закачени на врвка направена од косите на својата невеста, како амулет. До денес се верува дека Muiraquitã му носи среќа на оној што го поседува овој среќен амулет.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Ел Дорадо... Амазонки... Night Elf... конвискадори... дијаманти, па незнам што се си измешал во темава. И што ќе се дискутира тука? Некако не можам да видам што ќе биде тема на дискусии - ако се амајлиите пиши, да ја спојам со веќе постоечката тема за амајлии.

Член од
15 април 2009
Мислења
130
Поени од реакции
37
Muiraquitã is the name given by the Indians worked for small amulets in the form of animal, usually depicting frogs.
São feitos de pedras de cor verde, ou de minerais como a nefrita.
Are made of green stones, and minerals such as nephritis.
A lenda afirma que o muiraquitã era oferecido como presente pelas guerreiras Icamiabas (que significa "mulheres sem marido") aos homens que visitavam anualmente a sua taba, na região do Rio Nhamundá.
The legend says that the Muiraquitã this was offered as the warriors Icamiabas (which means "women without husbands") to men who annually visited his tobacco in the region of Rio Nhamundá.
Uma vez por ano, durante a festa dedicada à lua, as Icamiabas recebiam os guerreiros Guacaris, com os quais se acasalavam como se fossem seus maridos.
Once a year during the festival dedicated to the moon, the Icamiabas were the warriors Guacaris, which is mated as if their husbands.
À meia- noite, elas mergulhavam nos rios e traziam às mãos um barro verde, ao qual davam formas variadas: de sapo, tartaruga e outros animais, e presenteavam seus amados.
At midnight, they plunged into rivers and brought to hand a green clay, which gave various forms: from frog, turtle and other animals, and present your loved ones.
Retirado ainda mole do fundo do rio e moldado pelas mulheres, o barro endurecia ao contato com o ambiente.
Retrieved still soft from the bottom of the river and shaped by women, the clay hardened by contact with the environment.
Os objetos eram, então, enfiados em tranças de cabelos das noivas, e usados como amuleto pelos guerreiros.
The objects were then stuck in braids of hair of brides, and used as amulets by the warriors.
Até hoje, o Muiraquitã é considerado objeto sagrado, e acredita-se que traz felicidade, sorte e também cura a quase todas as doenças a quem o possui .
Until today, the object Muiraquitã is considered sacred and it is believed that brings happiness, luck and cure almost all diseases the person has.

Definitivno se raboti za amajlija koja nosi sreka

Lendas
Legends
Muiraquitã
Muiraquitã

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Ел Дорадо... Амазонки... Night Elf... конвискадори... дијаманти, па незнам што се си измешал во темава. И што ќе се дискутира тука? Некако не можам да видам што ќе биде тема на дискусии - ако се амајлиите пиши, да ја спојам со веќе постоечката тема за амајлии.
И значи?

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
........ si go nosam novcanikot poso mi e od draga licnost i plus si imam krst vnatre...isto taka nozot ili stavam nekoj od trite omileni parfemi i takvi nekoi gluposti :)
јаооооооооооо човече - ова прв го читам и неможам да се изначудам- НОЖ носела во новчаникот :nesvest:за да и донел среќаааааа !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!???????????????
од претходно прочитаниве постови -испаѓа дека жените се тие кои веруваат во се’ и сешто .
Точно е дека постојат „луѓе“ на кои денот им започнува со определен ритуал , определен број на миење на забите, некоја посебна облека за посебни ситуации, некои стануваат со лева, некои со десна нога.....
зарем сите тие суеверија не им го загорчуваат нормалниот тек на животот - ?????? Кој стрес е тоА да бидеш цело време на штрек - да мислиш постојано на тие ствари - да не поминела мачка-, да не скршиш огледало.....

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
за бугарите и гејците ќе кажам дека посуеверни во Европа неееееееееема
па и македонците се тука некаде:pos:али овие ги надмашуваат у секој поглед
гејците со оние потковици закачени по вратите, црвени конци под патоси,слама у вазни...... а бугар ќе прсне од радост ако најде детелина со 4 лисја или уште повеќе доколку некој му ја подари:LOL:

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
....ако вербата во некој предмет амајлија, талисман, среќно јајце (што би рекол Санка од Јамајка) ви помага и ви го прави животот поубав....тогаш нема причина да престанете да верувате....

....има една приказна која се провлекува низ учебниците за хипноза
во едно афричко племе дошол бел доктор на мисија....им помагал на жителите на селото...им ги санирал повредите....им давал лекови и слично....но еден ден докторот дошол кај селскиот врач со проблем...крекањето на жабите од соседното езеро го излудувало и неможел да заспие....дошол да го праша за совет врачот...како тој се справува со тој проблем....врачот му одговори дека може да им нареди на жабите да престанат да крекаат...докторот бил сомничав но врачот изговорил неколку враџбини и за чудо жабите замолкнале....вечерта докторот спиел како бебе....утредента докторот пак го замолил врачот да ги стиша жабите и врачот пак ги стишал...докторот пак мирно спиел...НО ВТОРАТА ВЕЧЕР ДОКТОРОТ ИМАЛ ВКЛУЧЕНО МАГНЕТОФОН СО КОЈ СНИМАЛ...утредента ја пуштил снимката и увидел дека жабите воопшто немаат намера да го слушаат врачот...и си крекаат најнормално...жабите биле стишани само во неговата глава....

....исто е и со амајлиите....не е битно дали делуваат или не....битно е дака ги стишуваат жабите и вие можете мирно да спиете

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
za nekoj vid amajlija edinstveno gi smetam skapocenite i poluskapocenite kamenja,
rabotam so niv i ne samo sto sum istrazuvala,citala literatura i na internet,sum slushala od drugi profesionalci vo taa oblast,tuku i sama si pravev nekoi eksperimenti,vo domashni uslovi i tocno e,deluvaat pozitivno
t.e. vibriraat so visoka vibracija a visokite vibracii mu godat na teloto i umot,go podobruvaat zdravjeto,duri i razubavuvaat,ne slucajno se poveke se koristat i vo kozmetikata...
taka da ako sakate da nosite "amajlii" odlucete se za poludrago kamence

Член од
27 март 2011
Мислења
359
Поени од реакции
159
amajlijata e predmet vo koj imame pozitivno mislenje,pa veruvame deka taa ni pomaga vo nevolja.spored mene,amajlijata ne mora da bide nekoe skapoceno lance so dijamant od 12 karati,moze da bide i edno obicno izvalkano i zasmrdeno sise od mnogu stoena voda-ako nie veruvame deka ako si gi polevame cvekinjata od toa sise tie ke rastat bujni,golemi i najubavi togas toa taka i ke bide.znaci najvazna e ВЕРБАТА koja nie ja imame kon toa nesto

Christian Lovato

stonecold
Член од
2 април 2012
Мислења
601
Поени од реакции
272
Нема врска дали амајлијата ќе биде аметист , тиркиз , кварц или пак обично парче дрво.И сам си имам правено амајлии и талисмани со кристали и благословување на истите.Вербата е најважна , иако и кристалите поседуваат одредени вибрации и енергија!
--- надополнето: 5 април 2012 во 22:00 ---
Нема врска дали амајлијата ќе биде аметист , тиркиз , кварц или пак обично парче дрво.И сам си имам правено амајлии и талисмани со кристали и благословување на истите.Вербата е најважна , иако и кристалите поседуваат одредени вибрации и енергија!
Незнам зошто сум коментирал слично на бјутифл лајр , ама не ти го прочитав коментарот!

Член од
17 април 2012
Мислења
5
Поени од реакции
1
Не верувам дека одредени ПРЕДМЕТИ ни носат среќа бидејќи се ни драги или од посебна личност...се е тоа на психичка база.
Но јас иако не верувам во ова сепак си имам омилени чорапи за кои длабоко во мене верувам дека ми носат среќа на кошаркарските натпревари иако кога размислувам свесно знам дека се тоа се чисти глупости :D

Член од
4 август 2011
Мислења
35
Поени од реакции
14
Може ли да ми кажете каков вид полудраг камен е ова? Ми рекоа дека е оникс ама истражував и ониксот претежно бил во црна боја...па сега незнам каков камен поседувам ке може ли некој поискусен да го идентификува? #mce_temp_url#

TheQueen

Поларна мечка од цвет на цвет
Член од
26 ноември 2013
Мислења
584
Поени од реакции
791
Глупо ми е да верувам во такви работи, но несвесно ги правам.
На пример, ако кога носам некоја блуза ми се случи нешто глупо, следниот ден несвесно ја избегнувам. Но, понекогаш и намерно ја носам за да докажам дека тоа со амајлиите е лага.
Дури и на кошарка, секогаш кога имаме натпревар, го носам дресот број 13, онака, за инает. Чудна сум и заплеткана, но...

Kajgana Shop

На врв Bottom