Александров и Делчев изедначени во Скопје

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Докази, не претпоставки. Кога таа „вистина“ на внуката на Делчев ќе стане историски факт ќе разговараме за тоа. Сега таа дискусија е беспредметна.
кажи ја твојата верзија тогаш да ја слушнам да видам каква е твојата тероија.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
кажи ја твојата верзија тогаш да ја слушнам да видам каква е твојата тероија.
Мојата теорија за што? За смртта на Делчев? Официјалната историја и ништо понатаму.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Сите биле македонци, но имало одродени и такви кои работеле за други интереси, значи шпиони кодоши како сакаш. Ако е вистина дека Дамјан Груев го убил Гоце Делчев, според тебе што е тогаш?
Македонија
Македонец, Македонци

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Епа зашто го нема Никола Карев во химната? И јас се прашувам. Нема врска емисијата со вистината, логички е затоа што Гоце Делчев имал влијание и бил пречка на врховистите и одродените макеоднци кои сакале пред време да го кренат востанието. Значи се гледа разлика помеѓу тој што работел за македонските интереси и тој што бил против.
Не се сеќавам точно, но мислам дека некаде до крајот на педесетите години од минатиот век во македонската химна беше и Никола Карев. Во неа беа Гоце, Даме, Сандански и тој. Подоцна ја слушав химната и се прашував зошто и по чија наредба е избришано неговото име. Сакав да дознаам што се случило во тие седум-осум години по ослободувањето, за чичко ми Никола Карев да биде избришан дури и од химната. Еден ден отидов кај Димче Аџимитрески, кој беше декан на Вишата економска школа и беше близок со власта. Кога му кажав дека сум внук од брат на Никола, ме покани да седнам, ме понуди со кафе и ми кажа како тргнала работата околу бришењето на Карев од химната: ’Во 1953 година, на педесетгодишнината од илинденското востание, Лазо Колишевски не собра во владата мене, Злате Билјановски, Страхил Гигов и уште неколкумина. Се отвори дискусија околу значењето на Илинден, и тогаш некој од присутните, ми се чини Страхил Гигов, предложи Гоце Делчев, Даме Груев, Никола Карев и другите да ги прогласиме за Бугари. Тоа го образложи со загриженоста дека ако наводно се продолжи со практиката тие да бидат споменувани како досега и за нив да се пеат толку многу песни, ќе станат поголеми и од нас’, ми рече тогаш Аџимитрески.- вели седумдесет и седум годишниот
-Мише Карев, внук на Никола Карев од братот Ѓорѓи.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Али после чива политика продолжил да води? Врховистичка така?

Јас сум за граѓанска војна, кој се за гоце и јане на една страна, на друга михајловисти и алкесандровисти и кој победи нека ја води државата нека прави што сака. Вака џабе се пишуваме, јас никогаш нема да го прифатам тодор и ванчо за македонци.

Викаш а? ај некој од историчариве на форумов нека го најде писмото на Тодор Александров во врска со Никола Делчев ... го има некој ?? јас се потрудив малце ама нешо слабо неможев да го најдам... ај покажете му го на ЗОТЕ-во :D
--- надополнето: 12 јуни 2012 во 17:54 ---
А за Тодор Александров не важи официјалната историја?
Ако под официјална историја ја земаш онаа комуњарската брате ништо не праиме ...

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
А за Тодор Александров не важи официјалната историја?
Важи. Истата таа е подложна на ревизија. Тоа се нарекува историска рехабилитација, не е нешто ново. Е, токму тоа се случува сега.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Викаш а? ај некој од историчариве на форумов нека го најде писмото на Тодор Александров во врска со Никола Делчев ... го има некој ?? јас се потрудив малце ама нешо слабо неможев да го најдам... ај покажете му го на ЗОТЕ-во :D
--- надополнето: 12 јуни 2012 во 17:54 ---

Ако под официјална историја ја земаш онаа комуњарската брате ништо не праиме ...
Зашто тогаш не е убиен тодор алкесандров? И зашто не ја ослободил макеоднија а имал сила и органзиација тоа да го направи? Туку е убен токму кога на крај откако го искористиле и можеби сакал да направи македонска држава. Ама дали го пере вардар од грвовите што пртходно ги направил?

Јасс кажав и претходно, ако камата и револверот не го стигнат на предавникот, тогаш бог да ги бие и убие кодошите и шпионите.

Апсолутно секој има право да се покае и да престане да греши но тодор прекасно тоа го сватил и затоа не може да биде изедначен со гоце и јане.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Според професорот Тодор Чепреганов, не треба да има двојби за ликот и делото на Александров. „Тој се чувствувал како Бугарин и работел за бугарските интереси. Се залагал за обединување со бугарското племе. Тоа не е нечие лично размислување, тоа е документирано. Тие документи постојат, а има објавено и книга. Мислам дека тие што го смислиле ова треба да и' објаснат на јавноста зошто го испланирале проектот така како што го испланирале. Недвосмислено се јавува сомнеж дека постои тенденција да се изедначи неговото дело со она на Гоце Делчев“, смета Чепреганов, кој додава дека генералот Михајло Апостолски нема споменик, а се најавува паметник на Александров во Штип.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=3C7418AABD0E0747905539FDEAA7FBCC

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Имаме. Има такви со став како Чепреганов има и со различен став. И се согласувам дека ова е дебата за историчарите. Затоа глупи ми се неаргументираните повикувања на граѓанска војна...

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Михајло Апостолски пак правел разлика помеѓу Александров и Михајлов и неговата фамилија била во тага кога разбрала за смртта на Александров

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.401
Поени од реакции
16.631
Ова болвариве се влажнат на секоја мочана ствар шо се дешава у Македонија.
Просто невероватно :tapp:

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
:facepalm:

Бог да чува и да брани...
Се собрале ќоро и сакато и 10 страни наполниле со ШЛАЈМ овде ко да се навиени.

Турко-монголските дежурни тролови и нивните верни стипендисти како methMKD се разбираат од историја колку што се разбира магаре од музика.
Ама рака на срце и некои наши Македонци не се подалеку со тресењето зелени на ангро овде.

Преместете си ја темава во "хумор и сатира" и таму драпајте си колчишта до бесвест ако сакате.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
како што напишав и пред неколку поста бугарите го мразат комунизмот затоа што заслужено ни дал да постои македонија како држава и народ македонски. И затоа секој кој го мрази тој период како да гледам на него ако не на српска и бугарска филозофија.
Сите држави, кои беха во източниот блок со СССР не само што го мразат, а и го осудиха публично и тоа е нештото што пречи на многу држави, што не го направиха.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Јас не говорам за уредувањето, ама не можеш да го порекнеш фактот што ни овозможил држава и не признал како народ. Па исто се случува и во србија, сега таму четниците ги изедначија со партизаните, во хватска усташите, а кај нас сега сакаат врховизмот да го изедначат со македонизмот.
Зошто да не ги изедначат Четниците со Партизаните бе ? што кур партизаните треба да ги воздигнуваме заради тоа што тој период им ебале матер од перење мозок ? ооо морееее југословену ни еден штом историјата на тоталитарен режим за тебе е вистинита значи ништо од тебе .. основна одлика на тоталитаризам е менување на историјата :)

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Зошто да не ги изедначат Четниците со Партизаните бе ? што кур партизаните треба да ги воздигнуваме заради тоа што тој период им ебале матер од перење мозок ? ооо морееее југословену ни еден штом историјата на тоталитарен режим за тебе е вистинита значи ништо од тебе .. основна одлика на тоталитаризам е менување на историјата :)
Па знаеш ли кој биле четниците? Се гледа дека имаш корени од некој кој извршил окупација од бугарска страна овде во макеоднија. Ако сакаш да знаеш дедо ми бил во партизани и се борел за македонија. И така заслужено макеоднија стана држава и се призна македонски народ кој со векови се бореше за тоа сонот се оствари. Затоа вие бугаршите ќе пукенте од мука што македонија беше заштитена под капата на југославија. исто и србите го пцујат тито зашто им ја земал вардарска бановина.

Член од
27 октомври 2011
Мислења
21
Поени од реакции
20
Како мал прилог на темава, еве што е останато во колективната меморија на Македонците од Пиринска Македонија за Тодор Александров. Цитат од Македонец од Пиринска Македонија кој три пати лежел затвор во Бугарија само затоа што се декларирал како Македонец:
„Да се издига Тодор Александров на еден пиедестал со Гоце Делчев е предавство кон сите македонски синови, кои ги оддали своите животи за слободата и независноста на Македонија.
Не смее да се негира дека животот и делото на Тодор Александров се дел од историjата на Македониjа, но тој не може да биде пример на денешните Македонци како се служи на род и татковина. Слободата на Македониja Александров jа разбирал како припоjуване на Македониjа кон Бугариjа, како што вели самиот тоj, заjавуваjки дека немало македонски народ, а во Македониjа живеел дел од бугарскиот народ: "АЗ С'М ОР'ДИЕ САМО НА ИДЕјаТА ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА МАКЕДОНИја И ОБЕДИНЕНИЕТО НА Б'ЛГАРСКИја НАРОД". („Јас сум алатка само на идејата за ослободување на Македонија и обединување на бугарскиот народ”.)
Почит и прослава ли заслужува Тодор Александров за убиството на Jане Сандански, Ѓорче Петров, Таската Серски и многу други достоjни синови на маjка Македониjа?“

spas72

Oficial
Член од
13 мај 2008
Мислења
280
Поени од реакции
47
Па кога пршаа? Имаме ли историчари во оваа држава?

Според професорот Тодор Чепреганов, не треба да има двојби за ликот и делото на Александров. „Тој се чувствувал како Бугарин и работел за бугарските интереси. Се залагал за обединување со бугарското племе. Тоа не е нечие лично размислување, тоа е документирано. Тие документи постојат, а има објавено и книга. Мислам дека тие што го смислиле ова треба да и' објаснат на јавноста зошто го испланирале проектот така како што го испланирале. Недвосмислено се јавува сомнеж дека постои тенденција да се изедначи неговото дело со она на Гоце Делчев“, смета Чепреганов, кој додава дека генералот Михајло Апостолски нема споменик, а се најавува паметник на Александров во Штип.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=3C7418AABD0E0747905539FDEAA7FBCC
Ако са ви такви историчарите, бог да пази.
Утрински весник -13.05.2012
Тодор Коцевски, историчар
"Длабоко сум разочаран, но не и изненаден од изјавата на господин Александар Бичиклиски во врска со реакциите за промена на имињата на улици и институции во Скопје, во која кажува дека „нема разлика меѓу Михајло Апостолски и Тодор Александров“.

Господине Бичиклиски, меѓу Михајло Апостолски, командант на Главниот штаб на Народноослободителната војска на Македонија, и Тодор Александров нема мала разлика, туку вселенска. Срамота, дрскост или незнаење е да се споредуваат овие две личности. Зошто!

За Михајло Апостолски историската наука даде научна, вистинита и воена оценка, кој и што бил и која е неговата заслуга како командант на ГШ на НОВ во извојување на победата над фашизмот и создавање првпат држава на македонскиот народ и на сите што живеат во државата. Нема простор да се пишува кој бил и кои се заслугите на Михајло Апостолски, треба многу страници и време да се објаснува. Но, и тоа нема да биде доволно за некого кој не сака и не може да го разбере.

А за Тодор Александров, исто така, е многу пишувано и се знае. Меѓу другото, без пошироко навлегување во неговата биографија, дека бил член на ВМРО, дека во 1919 година ја обновил ВМРО во Бугарија, дека се залагал за автономија на Македонија и друго, но не дефинирана со каква националност. Треба да се објасни и треба да знаат граѓаните на таа улица што ќе живеат со неговото име кое било неговото национално чувство, зошто упатуваше групи и чети во Вардарскиот и во Егејскиот дел на Македонија во која страдаше и невиното македонско население...."
(што е очакувеал да прави Александров, ?!! Да упатува циркови групи?!!):facepalm:
"...Зошто се откажа од Мајскиот манифест, договор на македонската емиграција за единство во борбата за решавање на македонското прашање; зошто учествуваше во Горноџумајскиот колеж во 1923 година во кое настрадаа над 300 Македонци на левицата...":facepalm::facepalm:
( така наречениот од македонските историчари "Горноджумаjскиот колеж" е во 1924 -12.09 и Т. Александров веке бил мртав и немаало как да учствува . )
"..Има уште да се објаснува.
Во оваа пригода само ќе го цитирам искажувањето на Ванчо Михајов во неговата книга „Спомени“. Во неа, на страница 718 пишува: „Александар Протуѓеров пред Петар Ацев изјавил: ’Тој е луд и не знам до каде му достига лудоста, а до каде нормалноста; ако го нема е зло, но ако е жив е уште поголемо зло...‘“.

Еве што вели и еден негов борец: „По 1923 година, со Јован Брљо пак влеговме во Македонија. Кога се наоѓавме во село Судик, Штипско, една вечер дојде заповед од Тодор Александров да го нападнеме село Кадрифаково и да ги исколеме сите што се наоѓаат таму и да го запалиме. Во три групи го нападнавме селото и запаливме неколку куќи, заклавме и стрелавме 18 души. Таму заклавме и неколку деца......
( Во село Кадрифаково имаало србски колониалисти . Александров гонил сите србски колониалисти низ цела Македониjа. На некоj тоа не му отговарjало)
Веднаш отидовме кај Тодор Александров и му јавивме дека сме ја извршиле наредбата. Добивме плата по 400 лева“.

Апостолски не давал такви наредби. И во тоа е разликата!."
(НЕ МОГАЛ ДА ДАВА ТАКВИ НАРЕДБИ ,ОТИ ТЕМПО КЕ НАРЕДЕШЕ НЕГОВОТО СТРЕЛJАНЕ НА СРЕДЕ СКОПИЕ)

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Ако са ви такви историчарите, бог да пази.
Утрински весник -13.05.2012
Тодор Коцевски, историчар
"Длабоко сум разочаран, но не и изненаден од изјавата на господин Александар Бичиклиски во врска со реакциите за промена на имињата на улици и институции во Скопје, во која кажува дека „нема разлика меѓу Михајло Апостолски и Тодор Александров“.

Господине Бичиклиски, меѓу Михајло Апостолски, командант на Главниот штаб на Народноослободителната војска на Македонија, и Тодор Александров нема мала разлика, туку вселенска. Срамота, дрскост или незнаење е да се споредуваат овие две личности. Зошто!

За Михајло Апостолски историската наука даде научна, вистинита и воена оценка, кој и што бил и која е неговата заслуга како командант на ГШ на НОВ во извојување на победата над фашизмот и создавање првпат држава на македонскиот народ и на сите што живеат во државата. Нема простор да се пишува кој бил и кои се заслугите на Михајло Апостолски, треба многу страници и време да се објаснува. Но, и тоа нема да биде доволно за некого кој не сака и не може да го разбере.

А за Тодор Александров, исто така, е многу пишувано и се знае. Меѓу другото, без пошироко навлегување во неговата биографија, дека бил член на ВМРО, дека во 1919 година ја обновил ВМРО во Бугарија, дека се залагал за автономија на Македонија и друго, но не дефинирана со каква националност. Треба да се објасни и треба да знаат граѓаните на таа улица што ќе живеат со неговото име кое било неговото национално чувство, зошто упатуваше групи и чети во Вардарскиот и во Егејскиот дел на Македонија во која страдаше и невиното македонско население...."
(што е очакувеал да прави Александров, ?!! Да упатува циркови групи?!!):facepalm:
"...Зошто се откажа од Мајскиот манифест, договор на македонската емиграција за единство во борбата за решавање на македонското прашање; зошто учествуваше во Горноџумајскиот колеж во 1923 година во кое настрадаа над 300 Македонци на левицата...":facepalm::facepalm:
( така наречениот од македонските историчари "Горноджумаjскиот колеж" е во 1924 -12.09 и Т. Александров веке бил мртав и немаало как да учствува . )
"..Има уште да се објаснува.
Во оваа пригода само ќе го цитирам искажувањето на Ванчо Михајов во неговата книга „Спомени“. Во неа, на страница 718 пишува: „Александар Протуѓеров пред Петар Ацев изјавил: ’Тој е луд и не знам до каде му достига лудоста, а до каде нормалноста; ако го нема е зло, но ако е жив е уште поголемо зло...‘“.

Еве што вели и еден негов борец: „По 1923 година, со Јован Брљо пак влеговме во Македонија. Кога се наоѓавме во село Судик, Штипско, една вечер дојде заповед од Тодор Александров да го нападнеме село Кадрифаково и да ги исколеме сите што се наоѓаат таму и да го запалиме. Во три групи го нападнавме селото и запаливме неколку куќи, заклавме и стрелавме 18 души. Таму заклавме и неколку деца......
( Во село Кадрифаково имаало србски колониалисти . Александров гонил сите србски колониалисти низ цела Македониjа. На некоj тоа не му отговарjало)
Веднаш отидовме кај Тодор Александров и му јавивме дека сме ја извршиле наредбата. Добивме плата по 400 лева“.

Апостолски не давал такви наредби. И во тоа е разликата!."
(НЕ МОГАЛ ДА ДАВА ТАКВИ НАРЕДБИ ,ОТИ ТЕМПО КЕ НАРЕДЕШЕ НЕГОВОТО СТРЕЛJАНЕ НА СРЕДЕ СКОПИЕ)

Патриотизмот ти го гледаш само еднострано, кон србите. Колку бугари имал закално тодор алекснадров?
--- надополнето: 12 јуни 2012 во 23:18 ---
Знам кој се четниците Дража Михајловиќ им бил во Втора светска војна лидер инаку они се српски националисти :) Бугараш :D :D ? србизам е тоа зборче само да знаеш :D А јас Бугарин не сум :) туку чист Македонец патриот горд на мојата држава и нација ;) а ти си југословен горд на НОБ и на југославија
Јас сум македонец и нема потреба да ти докажувам. Фактите говорат дека тој што ја мрази социјалистичка република макеоднија може да биде само србин или бугар. Ти се криеш под макеоднизмот а тоа го правеле многу лажни патриоти. Нема шанси македонец да го поштува тодор александров кој - Слободата на Македониja Александров jа разбирал како припоjуване на Македониjа кон Бугариjа, како што вели самиот тоj, заjавуваjки дека немало македонски народ, а во Македониjа живеел дел од бугарскиот народ: "АЗ С'М ОР'ДИЕ САМО НА ИДЕјаТА ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА МАКЕДОНИја И ОБЕДИНЕНИЕТО НА Б'ЛГАРСКИја НАРОД". („Јас сум алатка само на идејата за ослободување на Македонија и обединување на бугарскиот народ”.)

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Патриотизмот ти го гледаш само еднострано, кон србите. Колку бугари имал закално тодор алекснадров?
--- надополнето: 12 јуни 2012 во 23:18 ---

Јас сум македонец и нема потреба да ти докажувам. Фактите говорат дека тој што ја мрази социјалистичка република макеоднија може да биде само србин или бугар. Ти се криеш под макеоднизмот а тоа го правеле многу лажни патриоти. Нема шанси македонец да го поштува тодор александров кој - Слободата на Македониja Александров jа разбирал како припоjуване на Македониjа кон Бугариjа, како што вели самиот тоj, заjавуваjки дека немало македонски народ, а во Македониjа живеел дел од бугарскиот народ: "АЗ С'М ОР'ДИЕ САМО НА ИДЕјаТА ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА МАКЕДОНИја И ОБЕДИНЕНИЕТО НА Б'ЛГАРСКИја НАРОД". („Јас сум алатка само на идејата за ослободување на Македонија и обединување на бугарскиот народ”.)
Гоце делчев У-Ч-И-Т-Е-Л во егзархијата бе друже тоа е бетер предавник значи, Сандански во Армија отишол да служи БУГАРСКА по своја волја предавник!, Шатев во книги пишувал дека сите тука сме бугари ПРЕДАВНИК !(шатев е во НОБ исто така ;) ) , Татарчев
"
Илинденското востание, на кое што
македонскиот Бугарин
ќе му ја празнува триесетгодишнината, беше сеопшта сенародна фантазија, под чиј што импулс и вера Македонија се подготвуваше редица години и ги даде сите возможни морални и материјални жртви за овој голем момен
"
Се предавници ОДРОДЕНИ :D :D Само аце , букефал и лазар колишески се македонци според тебе :icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Гоце делчев У-Ч-И-Т-Е-Л во егзархијата бе друже тоа е бетер предавник значи, Сандански во Армија отишол да служи БУГАРСКА по своја волја предавник!, Шатев во книги пишувал дека сите тука сме бугари ПРЕДАВНИК !(шатев е во НОБ исто така ;) ) , Татарчев
"
Илинденското востание, на кое што
македонскиот Бугарин
ќе му ја празнува триесетгодишнината, беше сеопшта сенародна фантазија, под чиј што импулс и вера Македонија се подготвуваше редица години и ги даде сите возможни морални и материјални жртви за овој голем момен
"
Се предавници ОДРОДЕНИ :D :D Само аце , букефал и лазар колишески се македонци според тебе :icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol:
Значи ти дадов линк да се просветлиш што значи терминот бугар, ама изгледа не ти се учи.

А.Тодоров-Балан во неговото "Eдна македонска теорија”, кн.9-10, Софија,1905, 818, наведува дека и во XIX век балканските народи, рускиот цар го нарекувале – “бугарски цар”, а српскиот и рускиот јазик за – “бугарски”.

http://forum.kajgana.com/threads/Значењето-на-термините-“Бугар“-и-“Грк“-во-однос-на-Македонците.38256/

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Значи ти дадов линк да се просветлиш што значи терминот бугар, ама изгледа не ти се учи.

А.Тодоров-Балан во неговото "Eдна македонска теорија”, кн.9-10, Софија,1905, 818, наведува дека и во XIX век балканските народи, рускиот цар го нарекувале – “бугарски цар”, а српскиот и рускиот јазик за – “бугарски”.

http://forum.kajgana.com/threads/Значењето-на-термините-“Бугар“-и-“Грк“-во-однос-на-Македонците.38256/
:facepalm::facepalm::facepalm::facepalm: да не навлагаме во тоа ама зошто истото не важи за Александров да го ебам !?
патем и за татарчев има исто така кажува за идеи за спојување на Македонија со Бугарија и сл

а а а ада и да надополнам Гоце Делчев ова не го објаснува :) а ни Сандански богами

види га ама е горд на униформата како позира

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
:facepalm::facepalm::facepalm::facepalm: да не навлагаме во тоа ама зошто истото не важи за Александров да го ебам !?
патем и за татарчев има исто така кажува за идеи за спојување на Македонија со Бугарија и сл
Јас 100 пати кажав ти не веруваш, твоја работа. Јас сакам да те просветлам. Не постои бугарска нација. Сите се македонци кои се одродиле, мислам на тие што работеле против македонската свест.

Крсте Петков Мисирков го објаснува поимот Бугарин: “Грците исто така не разликуваа словенцките народности и сите словени...го велеа со презреното име „бугари". …Грците…употребуваа името бугарин за да воплотат во него своiето презреiн'е кон се словенцко... Со името бугари не крстиiа грците и нас македонците. Но тоа прекрстуаiн'е не iет iединствено… ( Крсте Петков Мисирков. “За Македонцките Работи”, Предгоор, Софија, Печатница на „Либералниј Клуб'“ 1903 ).

За Господин Генадиј, Митрополит Велешки од 19 век (роден во село Подкожене, Поградец) поимот Бугари е исто со поимот Словени, па запишал дека и Чесите и Словеците се Бугари: "од Бохемија и Моравија сите тие се Словени, чисти Бугари, наши браќа". (Извор: Симеон Радев, "РАННИ СПОМЕНИ", наслов: "ПОСРЕштАНЕТО НА ЧЕТИРИМАТА Б'ЛГАРСКИ ВЛАДИЦИ", Ново, коригирано и доп'лнено издание под редакцијата на Трајан Радев, Изд. к'шта Стрелец, Софија, 1994). Никола Поп-Филипов

Значи на големите сили ум било од интерес да ја разделат макеоднија, да ја формираат бугарија (денес гледаме косово како стана држава), ја формирлае вештачки албанија, грција исто така.

И сега кажи ми ти како да прифатам некој денес сака ме освести дека сме бугари? Обратно треба да биде, затоа што све од музика и култира во бугарија е со потекло од макеоднија. така да они тоа го знаат и затоа толку се возбудуваат околу макеоднија. Но имаат помагатели и внатре во нашава држава. Затоа викам јас заклетвата не случајно е дадена врз библија, божјата рака ќе ги стигне.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Јас 100 пати кажав ти не веруваш, твоја работа. Јас сакам да те просветлам. Не постои бугарска нација. Сите се македонци кои се одродиле, мислам на тие што работеле против македонската свест.

Крсте Петков Мисирков го објаснува поимот Бугарин: “Грците исто така не разликуваа словенцките народности и сите словени...го велеа со презреното име „бугари". …Грците…употребуваа името бугарин за да воплотат во него своiето презреiн'е кон се словенцко... Со името бугари не крстиiа грците и нас македонците. Но тоа прекрстуаiн'е не iет iединствено… ( Крсте Петков Мисирков. “За Македонцките Работи”, Предгоор, Софија, Печатница на „Либералниј Клуб'“ 1903 ).

За Господин Генадиј, Митрополит Велешки од 19 век (роден во село Подкожене, Поградец) поимот Бугари е исто со поимот Словени, па запишал дека и Чесите и Словеците се Бугари: "од Бохемија и Моравија сите тие се Словени, чисти Бугари, наши браќа". (Извор: Симеон Радев, "РАННИ СПОМЕНИ", наслов: "ПОСРЕштАНЕТО НА ЧЕТИРИМАТА Б'ЛГАРСКИ ВЛАДИЦИ", Ново, коригирано и доп'лнено издание под редакцијата на Трајан Радев, Изд. к'шта Стрелец, Софија, 1994). Никола Поп-Филипов

Значи на големите сили ум било од интерес да ја разделат макеоднија, да ја формираат бугарија (денес гледаме косово како стана држава), ја формирлае вештачки албанија, грција исто така.

И сега кажи ми ти како да прифатам некој денес сака ме освести дека сме бугари? Обратно треба да биде, затоа што све од музика и култира во бугарија е со потекло од макеоднија. така да они тоа го знаат и затоа толку се возбудуваат околу макеоднија. Но имаат помагатели и внатре во нашава држава. Затоа викам јас заклетвата не случајно е дадена врз библија, божјата рака ќе ги стигне.
:pos::pos::pos:
И заштото грците го крстили бугарин и тоj(Мисирков) почнал да се подпишува македонски бугарани. :pos: Ма немоj... еве сега грците ти велат дека си скопjaнин, фиром и што не уште, ама не гледам некоj да се пише вака, нели? Тиja смешки ги разправуваj на некое дете.
Интересно, ако поимот бугарин бил словени - како србите не се викали и те бугари. А русите и те били бугари или русите не са словени? Интересно ако одиме по таа логика и Бугарската екзархиja била црква на словените?
А да те прашам, гледаш велат се Словени,па сакаш да ни кажеш,дека пишували словено-бугарска било словено-словенска. :pos:
Браво бе Зоте, разбра дека црковнословенскиот се нарекувал бугарски или уште старобугарски.
Или сакаш да ни кажеш,дека Гоце школувал децата со бугарска пропаганда?

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612

Ај вака може поарно ќе разберат:

а а а ада и да надополнам Гоце Делчев ова не го објаснува :) а ни Сандански богами

види га ама е горд на униформата како позира
Мене па ми се чини дека милиов Васил Иванов Кунчев, ептен погорд е на униформава (СРПСКА) во која позирал среде Белград = СРБИЈА.

:rolleyes:

Оти е наречен ЛЕВСКИ, и каде и зошто се здобил со тој прекар ќе сакаш мило турко-монголско стипендистче да ми кажеш..?

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
:pos::pos::pos:
И заштото грците го крстили бугарин и тоj(Мисирков) почнал да се подпишува македонски бугарани. :pos: Ма немоj... еве сега грците ти велат дека си скопjaнин, фиром и што не уште, ама не гледам некоj да се пише вака, нели? Тиja смешки ги разправуваj на некое дете.
Интересно, ако поимот бугарин бил словени - како србите не се викали и те бугари. А русите и те били бугари или русите не са словени? Интересно ако одиме по таа логика и Бугарската екзархиja била црква на словените?
А да те прашам, гледаш велат се Словени,па сакаш да ни кажеш,дека пишували словено-бугарска било словено-словенска. :pos:
Браво бе Зоте, разбра дека црковнословенскиот се нарекувал бугарски или уште старобугарски.
Или сакаш да ни кажеш,дека Гоце школувал децата со бугарска пропаганда?

Читај си овде да не ти препишувам постови.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Па и jaс немам потреба да те прашам истите работи ... ама еве. ... не давате отговор.
Одговри има многу

"Додека во времето на Симеон не престанаа да се разликуваат Драговитите од Струмјаните и воопшто Склавините од Бугарите, од Самоил наваму името на Склавините наполно исчезна, а сите Македонски Словени од Византијците се наречени Бугари и земјата што ја владееше Самоил, значи Западна и Северна Македонија, е наречена Бугарија. На тој начин ние самите го дадовме името Бугарин на секого што зборува словенски".

Проф. Стилпон Кујакидис во “ Северните етнолошки граници на хеленизмот“ стр. 39.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.441
Поени од реакции
18.426
Не, туку дека врската на македонските револуционери со бугарскиот царски двор во тоа време била нужна и дека не може едни личности да ги осудуваме за тоа, а кај други да пробаме тоа да го избришеме.
Гоце Делчев е единствениот што не влегол на бугарскиот двор.

Така да изедначување на Алексадров со Делчев, НЕ МОЖЕ и НЕ СМЕЕ да има.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168

Како тогаш станал егзархиски учител и запишал и завршил Воена академија во Софија? И тоа што учел во Бугарија и што бил учител не значи дека е Бугарин, ама потполно истиот аршин треба да важи и за Александров.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612

Нема и не може да има никакво едначење помеѓу Гоце Делчев и Тодор Александров.
Чисто историски гледано од полза за македонското дело.

Ама редно е македонските внатре-партиски и политички зајадувања (за која цел е напишана и објавена статијата во "утрински") да им станат јасни на болгарскиве тролчиња, а и нам.
"Темава" е отворена од таков еден турко-монголски трол што мисли дека знае било што за било што од историја, а такви се за жал и најголем дел од сите коментари овде.

Можеби нашито другар и политпреподавател ке ни каже и името на таа воена част или не му оди да ja изрече? А може би не оди на нашиот политдругар да ни спомни дека има договор со владата на Србиja за образуване на бугарско воено школо во Белград?
Интересно нашиот политдругар пропушта да каже на КОГО Левски е идол от македонската револуциона борба?
:rolleyes:
Мене ептен ќе ми биде интересно нашата дежурна амеба да ни каже кој се' се борел во СИТЕ востанија и буни против Турците на Балканот, и кај Грците, и кај Србите, и во РУСКО-ТУРСКАТА војна кај Бугарите..?
Исто така интересно ќе ми биде да чујам и за планот за спојување на Бугарија со Србија под капата на СРПСКИОТ монарх Обреновиќ.
А околу идолите, исто така може да се обиде да ми објасни околу Гарибалди, или можеби некакви си "Италијани" беа сите балкански револуционери што го идолизираа него..? :pos:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ти сфачаш дека поимот бугар не значи националност?
А дали ни можеш да ни обjaсниш што значи овде?

Или да ни кажеш например овде за што станува збор?

Дали треба да давам уште милион примери,каде абсолутно терминот словен не се користи за бугарин и обратоно,па во чисто национална смисла?
--- надополнето: 13 јуни 2012 во 01:12 ---
Не, туку го описменувал населението, бидејќи само доволно писмено население може да изгради силна национална свест. Бугарската егзархија во тој период била најмалото зло.
Да ни кажеш на какво четмо и писмо го описменувал тоа население?
Да не зборуваме,дека во тоа време во Бугарската екзархиja Гоце преподавал на децата и Историja.
Не ме тераj да барам от тоа време учебници на бугарската екзархиja, многу луге ке зажалат.
--- надополнето: 13 јуни 2012 во 01:15 ---
Мене ептен ќе ми биде интересно нашата дежурна амеба да ни каже кој се' се борел во СИТЕ востанија и буни против Турците на Балканот, и кај Грците, и кај Србите, и во РУСКО-ТУРСКАТА војна кај Бугарите..?
Исто така интересно ќе ми биде да чујам и за планот за спојување на Бугарија со Србија под капата на СРПСКИОТ монарх Обреновиќ.
А околу идолите, исто така може да се обиде да ми објасни околу Гарибалди, или можеби некакви си "Италијани" беа сите балкански револуционери што го идолизираа него..? :pos:
Уште поинтересно ке ни е да ни каже нашата дежурна амеба што правели истите тези во Србско-бугарската воjна,кои дошли от Отоманската империja па се притекли на некои за помошт? Гинели за слободата на Македониja?:pos:
Што барали бе амебо во една чисто билатерална воjна?

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Да ни кажеш на какво четмо и писмо го описменувал тоа население?
Да не зборуваме,дека во тоа време во Бугарската екзархиja Гоце преподавал на децата и Историja.
Ова е веќе историска дебата и за ова треба да дискутираат историчари. Единствена причина заради која почнав да пишувам на темава е затоа што некој пробуваше да изедначи дневна политика и идеологија со историја. Историските дебати ги оставам на покомпетентните од мене и доколку пак не се вмеша дневна политика, се повлекувам од темава.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Уште поинтересно ке ни е да ни каже нашата дежурна амеба што правели истите тези во Србско-бугарската воjна,кои дошли от Отоманската империja па се притекли на некои за помошт? Гинели за слободата на Македониja?:pos:
Што барали бе амебо во една чисто билатерална воjна?
Важи, веднаш ќе ти објаснам кога ќе ми кажеш ти каква војна беше РУСКО-ТУРСКАТА безмозочна амебо..?!? :icon_lol:

Kajgana Shop

На врв Bottom