Да и ние бевме жртви на неколку војни, ама да не ставиш во ист кош со Ерменците и Евреите... што е многу... многу е... На оваа територија најголемата масовна гробница е најдена во Скупи и е од римско време. Тоа во турско, дека ни бил вршен 500 годишен терор без престан е ноторна лага. Се до Третата Руско-Турска војна населението било во милост и немилост на султаните. А после војната дали ќе бил вршен терор над населението зависело од локалните бегови. Ако сакаш повеќе да расчистиме околу ова повели во темата Историја.Море како сме го кркале и ние. Ерменците го кркале во последниот век и има документи затоа и е толку страшно. Но и ние сме го кркале во 20 век, Балканските војни и 1ва светска војна ни го десеткувале населението. Бежанците после прва светска војна од егејска Македонија, бегалците после втора светска војна исто од Егејска Македонија. А што се случувало во Турско? А данокот во крв? 500 години сме ги хранеле Турците со наши деца, за да истите тие деца после не колат.
Дај те молам, немора да си оптимист, никој не те тера, меѓутоа немој да го убиваш оптимизмот што кај некои постои.
Казаки прво и основно, зависи ти што сметаш за Македонија, и на која територија се ограничуваш. Ако за тебе не е репресија 550 години данок во крв... незнам што е репресија. Колкав си? Имаш деца?Да и ние бевме жртви на неколку војни, ама да не ставиш во ист кош со Ерменците и Евреите... што е многу... многу е... На оваа територија најголемата масовна гробница е најдена во Скупи и е од римско време. Тоа во турско, дека ни бил вршен 500 годишен терор без престан е ноторна лага. Се до Третата Руско-Турска војна населението било во милост и немилост на султаните. А после војната дали ќе бил вршен терор над населението зависело од локалните бегови. Ако сакаш повеќе да расчистиме околу ова повели во темата Историја.
Очекував да кажеш конкретни факти од денешнината а не нешто што поминало. Така можеш да речеш и врз вољата на Александар или Клеопатра ама колку ќе има валидност денес такво тврдење, нула посто.Врз вољата на нашите дедовци, кои биле во многу многу полоша ситуација од нас. Ние имаме каква таква пол позиција, за разлика од нив. Па и последен да останам, оптимизмот за Македонија никогаш нема да ми исчезне!
Па никој не ти спори околу тоа, мислам со друг член се расправаше околу тоа прашањеМуабетот ми друг. Ама ич да не сме биле репресирани, ниту една секунда. Јас пак ќе бидам оптимист и ќе се борам до последен здив. Знаеш зошто? Дека ако се бориш можеш и да изгубиш, ако не се бориш веќе си изгубил.
Поздрав.
Ок муабетот со минатото беше, дека тие биле во потешка состојба, па имале верба дека нешто ќе напраат. И се бореле дека биле оптимисти.Очекував да кажеш конкретни факти од денешнината а не нешто што поминало. Така можеш да речеш и врз вољата на Александар или Клеопатра ама колку ќе има валидност денес такво тврдење, нула посто.
Ако имаш конкретна причина за оптимизмот базиран на факти од сегашно време би сакал да ги чујам а минатото секако нема да се телепортира во 2012 година.
Извини ги измешав лончињатаПа никој не ти спори околу тоа, мислам со друг член се расправаше околу тоа прашање
така е БРАВООк муабетот со минатото беше, дека тие биле во потешка состојба, па имале верба дека нешто ќе напраат. И се бореле дека биле оптимисти.
А мојот денешен оптимизам се должи на фактот што пред 10 години, тешко можев да најдам воопшто човек да зборам по ова прашање. И тогаш бев оптимист. Денеска кога со тебе спорам за оптимизмот, ќе најдам тука на форумот само уште барем 10 кои тоа мое мислење ќе го подржат. Јас гледам огромен напредок во свесноста на народот од пред 10 години. Ако си ти млад човек, можеби тој напредок не можеш да го видиш и бараш доказ за тоа. Но јас за жал доказ за тоа неможам да ти дадам. Едноставно ти викам дека мораш да се бориш за да не си губитник, а резултатот дали ќе дојде, тоа е друго прашање.
--- надополнето: 18 мај 2012 во 00:41 ---
Извини ги измешав лончињата
Значи го базираш оптимизмот на фактот дека можеш да најдеш некого за муабет и дека според тебе народот е посвесен од пред 10 години.Ок муабетот со минатото беше, дека тие биле во потешка состојба, па имале верба дека нешто ќе напраат. И се бореле дека биле оптимисти.
А мојот денешен оптимизам се должи на фактот што пред 10 години, тешко можев да најдам воопшто човек да зборам по ова прашање. И тогаш бев оптимист. Денеска кога со тебе спорам за оптимизмот, ќе најдам тука на форумот само уште барем 10 кои тоа мое мислење ќе го подржат. Јас гледам огромен напредок во свесноста на народот од пред 10 години. Ако си ти млад човек, можеби тој напредок не можеш да го видиш и бараш доказ за тоа. Но јас за жал доказ за тоа неможам да ти дадам. Едноставно ти викам дека мораш да се бориш за да не си губитник, а резултатот дали ќе дојде, тоа е друго прашање.
Секој човек има свои индивидуални гледишта на работите. Ете ти бараш доказ за мојот оптимизам, кој го има само во мојата глава. Јас незнам како да го извадам и да ти го дадам. Но јас резултат од мојата борба имам видено. Не е дека сум задоволен, далеку е од тоа како треба да биде.Значи го базираш оптимизмот на фактот дека можеш да најдеш некого за муабет и дека според тебе народот е посвесен од пред 10 години.
Јас пак сакам да видам конкретна причина за оптимизам базирана на нешто реално опипливо зашто свесноста сама по себе ништо не значи ако не е поддржана од состојбата на терен. Може да си свесен дека ќе те згази слон ако не се поместиш па пак да не успееш да му се тргнеш на време и да те изгази. Едно е да си свесен на теорија а сосема друго да дејствуваш во твој најдобар интерес и на пракса.
Во секој случај те разбрав, оптимист си дека сакаш да бидеш без разлика дали тој оптимизам е реален или нереален.
Најмалку се бавам со рекла казала.Не се сите генерали,над 95% се потрошен Материјал како што велат-поточно војници ветерани,патем Нашата влада веќе години користи услуги од МПРИ т.е соработува...ете тука работат екс генералите.
МПРИ е како Приватна Армија и нема врска со официјалната политика на Било која Држава,имаш Германци,Срби,англичлани,Екс Спецнхаз и.т.н
И јасимам таков фајл и низаповеќе каде се спомнува истата,и ти имаш и многумина.
Оружјето го преземаа талибанхци Не АЛ-каеда.
Грешно ме разбра,Само Ние,Косово,Црна Гора и Босна сме сојузници-другите Членки.
Рекла казала не држи вода.
Како бе НАТО ќе не бомбардира кога нафтата,храната,персоналот и логистиката им зависат од нас???
Ова е малку смешно најсериозно туку така не се бомбардира.
НЕ,а слетувањата на НАТО леталата во петровец кои беа изрешетани од Југословенската Против Авионска Артилерија...памтам имаше еден А-10 скоро парчосан.
Па не енавистина-НАТО е воен сојуз со вои правила каде договорените страни имаат права и обврски-има член којвелидека доколку едена држава членка на НАТО има спор со друга држава која сака да биде членка на НАТО тогаш Членката има право на вето-што тука не е јасно???
Еве НАТО даја покани Јапонската Империја за членка,ако тоа не им одговара на Грците поради Јапонското сонце тогаш и Јапонија може да биде отфрлена....едноставно НАТО е формално така конституиран и очигледно НАТО ваков каков што е нефункционален што ќе се покаже во иднина.
Токму затоа ние требаше уште после ветото да извршиме извесни надворешно политички маневрии како и да се разгледа повторно нашата безбедносна политика но ете ништо не преземаат политичариве.
Еве ти пример за добар маневр-се дискутираза воено присуство на НАТО во Авганистан за 2014 година и одма наша делегација прва стигнува-СТОЈ!!!!
Па ние не сме членка,ние самите или сме продадена душа или глумиме лудило кое се граничи со глупост.
Што се однесува до Албанија како државане е закана за нас,Косово барем директно не е закана но паметни политичари наместо да уништат 30 000 нагазни мини би делувале превентивно со поставување на истите(онаа српската-боље спречи него лечи)ама ереги уништија мините демек не биле хунмани??!?!?
НАТО е составена од земји членки, тие нит се виртуелни, нит па егзистираат по некои специјални услови.
НАТО беше контратежа на варшавскиот пакт-се до распадот на Варшаваи Дезинтеграцијата на СССР,апотоа НАТО е веќе мислам дека можам да го наречам легитимно воено крило на ООН.Судот во Хаг, после Советот за безбедност, е највисоко тело на планетата земја.
Одлуките на тоа тело препорачано е да се почитуваат.
Грција има обврска и да не не блокира,ова мислам дека не важи за НАТО бидејќи нас НАТО сојузот не не блокира,туку членка на сојузот.Значи немаат обврска.
Грција ни е добропозната,најголемјите колонизатори а сотоа и иноватори на конц логорите Французитеи германците ни се исто така познати-нашата поддршка доаѓа од Турција како и САД и Канада-да не се лажеме други држави во Европа и нема освен Чешка,Полска,Хрватска кои за жал не се толкувлијателни а и да се-Џабе е-еве ветото во Букурешт докажа-најмоќната НАТО членка и двигател какои претседателот буш добија шамар од Грците-едноставно така е конституиран НАТО-оттука ние без решениеза името не верувам да се зачлениме,затоа воен сојуз со турција стои на Отворена маса и би требало малку да се протурка и промовира,слични маневри треба и со Русија.Но каков е образот тогаш на тие земји кога на другите им говорат за демократија и права а овие одлуки не ги почитуваат?
Не е-Види ги само медалите,и заслугите на АРМ заНАТО како и односот на НАТО(не Грција) кон нас-НАТО не би требало да го изедначуваш со Грција.Тоа и нешто друго суштински покажува. Односот на НАТО кон Р.Македонија.
Примената на двојните стандарди кои не се случај само со овој пример ја покажува позицијата на Македонија во тој сојуз, а таа е понижувачка.
Или не е ?
Кажете слободно.
Баш се добри компарациите, баш за втората Балканска војна, доколку не влегла Бугарија во војна, би имала денеска поголема територија. Баш тоа и јас покушавам да го кажам. На Македонија најмалку и одговара војна во моментов. За да имаме гарантиран мир и стабилни граници, потребен ни е пакт со светска сила. Тоа што поради некои свои членови, на НАТО не му одговара Македонија да ја види како земја членка, не принудува нас да ја бараме таа стабилност во пакт со некои други сили.Не са точни компарациите кои ги правиш, заштото во сите погоре наброени слочуваниja са се решавали со воjна. Ако ти сметаш дека работите сега ке ти се решат со воjна - ок. Jaс поне не верувам во вакво сценарио. Нема ништо лошо да издеjствуваш нешто со Русиja, но нека да бидеме реални, а да не летиме во небето - во колко нивни проекти те вклучили руснаците? На какво ниво е комуникациjaта со Русиja? Колко пати посета на председател на Русиja во РМ? Што можеш да понудиш на Русиja? Дали тиja имат интерес? Еве самиот ти велиш некаков соуз. И ти не знаеш или не наведуваш што имаш предвид конкретно, ама еве да има соуз со Руситa...
Па нели подпишавте со САД, подпишавте со Турциja старежко партнерство... е нешто се промени? Зашто мислиш дека ако подпишеш уште един ке има промена?