Акции на СЈО (Генерална дискусија)

Статус
Затворена за нови мислења.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.231
Поени од реакции
34.815
kako e mozno ivanov da vika deka nema praven osnov da ja povlece svojata odluka?
dali ako on utre odluci deka romite treba da se istrebat, i posle eden den rece `abe nemam praven osnov da ja povlecam odlukata`, dali i toa kje drzi?
nekoj nekogo ebe u zdrav mozok tuka.
Многу глупава паралела. Иванов нема ингеренции да „треби Роми“ или било кои други жители на државата. Но (за жал) има право да аболицира.

Сакате решение?
Нека се заложат СЈО да се укине аболцијата како мерка. Нека не постои аболиција во оваа држава!

Само не прашувајте за ова во штабовите, ним апсолутно им е потребна аболицијата. Како поинаку ќе се вадат од гомна кога ќе дојде сметката за плаќање? :cautious:

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Многу глупава паралела. Иванов нема ингеренции да „треби Роми“ или било кои други жители на државата. Но (за жал) има право да аболицира.

Сакате решение?
Нека се заложат СЈО да се укине аболцијата како мерка. Нека не постои аболиција во оваа држава!

Само не прашувајте за ова во штабовите, ним апсолутно им е потребна аболицијата. Како поинаку ќе се вадат од гомна кога ќе дојде сметката за плаќање? :cautious:
ne znam koj ti e problemot sto insinuiras odma `shtabovi`
aj vaka kako na prvoodelenec.
parlament nosi zakoni? parlament ukinuva zakoni?
pretsedatel nosi odluki? pretsedatel ukinuva odluki?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.231
Поени од реакции
34.815
Инсинуирав дека и од двете страни си ги гледате работите селективно и нецелосно, неообјективно. Се извинувам ако се навреди, ако не си член на партија. Но сепак се однесуваш како симпатизер, и од тој аспект беше кажаното.

parlament nosi zakoni? parlament ukinuva zakoni?
pretsedatel nosi odluki? pretsedatel ukinuva odluki?
Детали...

Зборувам за аболицијата како правна мерка која е дел од проблемот, правна мерка која ја злоупоребуваат сите по ред, правна мерка која треба да се укине.
Зорувам не за отклонување на последици од само една аболиција, зборувам за целосно решавање на проблемот со аболицијата - не само сега, туку и за во иднина... Дури, зошто да не, зошто да не се укинат и сите одлуки за аболиција направени до сега.

Еве и едно лично прашање до тебе, дали ти на некој иден референдум би гласал за целосно укинување на аболицијата како правна мерка?

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Одговорено овде:
http://forum.kajgana.com/threads/Протести-низ-Македонија-Генерална-дискусија.81110/page-22#post-7699490
Пошто ништо за СЈО не дискутирате, цело време сте во офтопик. Непотребно, кога веќе си има генерална тема за моментите кои не се директно поврзани со СЈО.
Седи бе таму, релативизатор. Не била темава за СЈО. Многу ти е мерак да се шалташ по темиве без концепт. По твојава теорија човек без раце и нозе, метастазиран со тумори ќе го праќаш на олимпијада. Државава не може здив да земе од братучедите и сеа кога дојде време да го шират анусот, ти Финска ќе ја напраиш државава. Малку релативизација, малку банализација и спин. И јас не го сакам системов и јас не сакам надворешни влијанија, посебно не вака јасно нагласени, ама сакам спроведување правда. СЈО е моментално единствена институција која е доследна, објективна и непристрасна, а тебе ти била не-државна. Знаеш што е недржавно? 4 условно кажано најголеми партии ја договорија, ама не во мое име. Мендух факинг Тачи со 60000 гласачи е фактор у земјава, а не се фактор 40% жители на државата што не гласале на избори (ете нека се и помалку). Не ми се допаѓа начинот на кој беше избрана оваа институција, ама сепак на негодување на паторот, испадна дека добар дел од составот на СЈО се елоквентни, правдољубиви луѓе. И сега тоа тебе не ти чини? Тоа е причината за вакви панични реплики?

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Инсинуирав дека и од двете страни си ги гледате работите селективно и нецелосно, неообјективно. Се извинувам ако се навреди, ако не си член на партија. Но сепак се однесуваш како симпатизер, и од тој аспект беше кажаното.

Детали...

Зборувам за аболицијата како правна мерка која е дел од проблемот, правна мерка која ја злоупоребуваат сите по ред, правна мерка која треба да се укине.
Зорувам не за отклонување на последици од само една аболиција, зборувам за целосно решавање на проблемот со аболицијата - не само сега, туку и за во иднина... Дури, зошто да не, зошто да не се укинат и сите одлуки за аболиција направени до сега.

Еве и едно лично прашање до тебе, дали ти на некој иден референдум би гласал за целосно укинување на аболицијата како правна мерка?
ako e vaka ednonasocna mokjta na pretsedatelot... da moze da nosi odluki i posle da vika`abe ne znam kako, daj kazete `
ondak ja bi go ukinal pretsetatelot bidejki samite gledame sto steta moze da napravi idiot na pogresno mesto. sekoja odluka moze da bide povlecena ili koregirana, ili bar bi trebalo da bide.
ako pretsedatelot moze da donese odluka sto posle `ni gospod` nemoze da ja smeni. ondak dobrodojdovme vo fasizamot

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
zosto potocno si simpatizer na dpmne?
radi momentalnite politiki? radi slavnoto minato? radi nacinot na koj ja vodea zemjata poslednive 10 godini? radi negledanjeto druga podobra alternativa od nivnoto kradenje?
dali sfakjas deka nezavisno od tvoite pobudi, da se glasa ZA VMRO na slednite izbori znaci da im se potvrdi nivnata umobolna ideja deka treba i ponatamu da kradat?
edit
Не значи тоа. ВМРО е многу повеќе од афера со прислушувани разговори. А ти ќе гласаш за СДС за да им дадеш уште една шанса на Заев и компанија?

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Не значи тоа. ВМРО е многу повеќе од афера со прислушувани разговори. А ти ќе гласаш за СДС за да им дадеш уште една шанса на Заев и компанија?
znaci nesto sto se slucilo pred 110+ godini kje gi opravda denesnite kriminali na banda udbaski bratucedi sto go zloupotrebuvaat imeto vmro?
nema da glasam za sdsm.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.231
Поени од реакции
34.815
ondak ja bi go ukinal pretsetatelot bidejki samite gledame sto steta moze da napravi idiot na pogresno mesto. sekoja odluka moze da bide povlecena ili koregirana, ili bar bi trebalo da bide.
Сега ретерираш, како што вообичаено го прават тоа партиски војничиња, кога овде на форумов ќе им предложиш нешто што не ја засега само спротивната страна. Ако ти не си таков, нема да ти биде проблем да се укине аболицијата засекогаш и за сите. Пошто Хорхе еднаш ќе си замине, вака или онака, но ако механизмот за аболиција остане пак ќе се злоупотребува.

Заклучивме дека аболицијата редовно се злоупотребува, дека треба подобро е да се укине. Но ти не си за укинување на механизмот, ти би само твојата партија да дојде на власт а механизмот да остане и твоите да го злоупотребуваат (како Бранко кога го аболицираше Заев).

Критики може - ама само за тие другите. Укинување на можноста за криминал нека не се дира, нека им се најде на вашите криминалци - за кога ќе сменат сегашниве криминалци со вашите криминалци.
Добро разбрав, или пропуштив нешто? :coffee:

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Сега ретерираш, како што вообичаено го прават тоа партиски војничиња, кога овде на форумов ќе им предложиш нешто што не ја засега само спротивната страна. Ако ти не си таков, нема да ти биде проблем да се укине аболицијата засекогаш и за сите. Пошто Хорхе еднаш ќе си замине, вака или онака, но ако механизмот за аболиција остане пак ќе се злоупотребува.

Заклучивме дека аболицијата редовно се злоупотребува, дека треба подобро е да се укине. Но ти не си за укинување на механизмот, ти би само твојата партија да дојде на власт а механизмот да остане и твоите да го злоупотребуваат (како Бранко кога го аболицираше Заев).

Критики може - ама само за тие другите. Укинување на можноста за криминал нека не се дира, нека им се најде на вашите криминалци - за кога ќе сменат сегашниве криминалци со вашите криминалци.
mozno li e do tolku da ti e zamaten umot pa segde da gledas zagovori i partiski vojnici koga nivnite mislenja ne soodvestvuvaat so tvojata realnost?
i vo red,poso gleam oko ti bode, sum za ukinuvanje i na abolicijata na Zaev. poso ne go gledas toa osven ako coek ne ti go napise.
ne znam dali ova kje projde niz tvojata magla, ne sum clen na SDSM. niti pa SDSM e `mojata partija`
zalno e sto moras da imputiras`vashite,tvoite` i slicno za da tvoeto drzi voda. sto se slucuva koga nema `moi`?

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549

И да се укине се што кажуваш да се укине, џабе е.
Аболицијата беше укината се до Февруари кога Уставниот суд повторно му даде моќ на претседателот да аболицира политичари за изборни измами.
Се што ќе укинеш, се ќе врати власта што го контролира уставниот суд.

Решението е да се смени системот така што ниедна партија, ниедна власт не би можела да го контролира ни најниското судство во државата, камоли уставниот суд.
Проблемот во државава е толку очигледен што може очи да ти ископа. Власт која ги партизира сите државни органи, направи циркуз од судството, врши тешки криминали врз изборниот процес, ама тоа изгледа не е интересна тема.
Поинтересна тема е дали Заев можда, некад, кога ќе биде на власт би бил полош лопов и апаш од овој сега што е.
А далеку поинтересна е темата за протекторати и надворешни влијанија, додека ние немаме ни базичен основ себеси да се наречеме нормална држава.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
ВМРО на Љубпбчо е истото со ВМРО на Грујо?

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
И да се укине се што кажуваш да се укине, џабе е.
Аболицијата беше укината се до Февруари кога Уставниот суд повторно му даде моќ на претседателот да аболицира политичари за изборни измами.
Се што ќе укинеш, се ќе врати власта што го контролира уставниот суд.

Решението е да се смени системот така што ниедна партија, ниедна власт не би можела да го контролира ни најниското судство во државата, камоли уставниот суд.
Проблемот во државава е толку очигледен што може очи да ти ископа. Власт која ги партизира сите државни органи, направи циркуз од судството, врши тешки криминали врз изборниот процес, ама тоа изгледа не е интересна тема.
Поинтересна тема е дали Заев можда, некад, кога ќе биде на власт би бил полош лопов и апаш од овој сега што е.
А далеку поинтересна е темата за протекторати и надворешни влијанија, додека ние немаме ни базичен основ себеси да се наречеме нормална држава.
koga prvpat mu ja ukinale moznosta na pretsedatelot da abolira izboren kriminal, toa bilo so odluka za `override` na postoeckiot clen vo zakonot
ili parlamentot go izbrisal toj clen od zakonot celosno?
kako moze ustaven da vrati clen vo zakon,koga samo parlamentot ima pravo da nosi i menuva zakoni?

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.724
Поени од реакции
6.108
Многу партиски препукувања. Мене сепак ми е интересен моментот -

ОД КАДЕ ЏОРЏЕ ЗНАЕЛ ЗА КРПАЧ ?

Мада тој во манир на главен фраер у село, кажува дека “претседателот има начин да дознае“, остануваат отворени прашања :

- дали со откривањето го загрозил неговиот живот како сведок ?
- дали со помилувањето сторил кривично дело - откривање доверливи информации ?
- дали некој од Основен Суд има одговорност за протекување докази ?
- дали ова е доказ за партизација на судството ?
- дали СЈО треба да го превземе делото со оглед да се работи за опстукција на нивната работа ?

Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
20.428
Поени од реакции
16.641
Многу партиски препукувања. Мене сепак ми е интересен моментот -

ОД КАДЕ ЏОРЏЕ ЗНАЕЛ ЗА КРПАЧ ?

Мада тој во манир на главен фраер у село, кажува дека “претседателот има начин да дознае“, остануваат отворени прашања :

- дали со откривањето го загрозил неговиот живот како сведок ?
- дали со помилувањето сторил кривично дело - откривање доверливи информации ?
- дали некој од Основен Суд има одговорност за протекување докази ?
- дали ова е доказ за партизација на судството ?
- дали СЈО треба да го превземе делото со оглед да се работи за опстукција на нивната работа ?
глупости, па женаму нели работи во УБК ?
А свињогојците само лево десно, уште не кажаа конкретно, бил или не осомничен ? Тотално непрофесионално, фатени во лага, всушност немаат ништо конкретно, се обидуваат со протисоци и инсинуации. Ако е за уништување на опремата, имаало надлежни што наредиле, па имало потпис и на Спасовски... ако е за некој пари или провизии, од пред година се кажуе некоја банка во Унгарија, досега ќе откриеа нешто и новинари да имаше. Освен тоа целата работа е наопачки поставена, отиде и кокорајко во Израел да му признаат дека давале провизија ? Па прво треба да се утврди дали е Донација или Кредит, џабе се друго, прво треба правниот основ.

Член од
21 ноември 2012
Мислења
1.174
Поени од реакции
744
Да повториме. Горге нема шанса да си даде оставка, тие што го бараат тоа немаат грам мозок. Повлекување на аболицијата исто така не е можно, напишавме поназад кој се условите за тоа. Најбитното го заборавате, листата на аболицирани ќе се проширува така да СЈО земаат пари за џабе и малтретираат невини. Имало или немало избори на СЈО ќе им се случи народ. Ништо чудно и да ги запалат живи на некој од наредните пресови

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom