Ако се појави Бог ќе има ли потреба од ВЕРА

• Креатор на темата ateist
  • Време на започнување
Член од
11 април 2009
Мислења
46
Поени од реакции
4
Се верува „на невидено, недопрено, неслушнато„ и слично, без доказ за неговото постоење. А штом нешто можеш да видиш, слушнеш, допреш, тоа веќе не е верување, туку очигледен доказ, кој, ради својата очигледност, нема потреба од докажување дека постои. Надвор од здравиот разум е да верувам во она кое го гледам-неговата очигледност ми е доволен доказ дека „тоа„ постои.
Јас верувам во себеси. Не треба да верувам? (;

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Јас верувам во себеси. Не треба да верувам? (;
„Верувам во себе„ и „имам доверба во себе„, исто ли е? Можам да имам доверба во себе или во некого, но никако не можам да верувам во себе! Во себе, веруваат само поединци, на кои ништо друго и не им преостанува да веруваат, поединци, кои веќе се откажале од Бога со нивното неверување во Него.

A

ateist

Гостин
Се верува „на невидено, недопрено, неслушнато„ и слично, без доказ за неговото постоење. А штом нешто можеш да видиш, слушнеш, допреш, тоа веќе не е верување, туку очигледен доказ, кој, ради својата очигледност, нема потреба од докажување дека постои. Надвор од здравиот разум е да верувам во она кое го гледам-неговата очигледност ми е доволен доказ дека „тоа„ постои.
Е да ама Исус и цел нов завет НЕ СЕ СОГЛАСУВА СО ТЕБЕ ( ВАС - КОЛКУ И ДА СТЕ )

ЕВЕ :

Јован:
14:9 Исус му рече: „Толку време Сум со вас И НЕ Ме ПОЗНА, Филипе? Кој Ме видел Мене, Го ВИДЕЛ и Таткото; тогаш како велиш ти: ‘Покажи ни Го Таткото!’

Лука: 9:18 И кога еднаш се молеше сам, а учениците беа со Него, ги праша: „Што вели народот, Кој Сум Јас?”

Марко 6

2 А кога дојде саботата, почна да поучува во синагогата, и мнозина, кои слушаа, се зачудија и рекоа: „Откаде Му е ова Нему? И каква е мудроста што Му е дадена? И какви чудеса прават Неговите раце?

3 Не е ли овој дрводелец, Синот на Марија, и брат Јаковов, и Јосиин, и Јудин и Симонов? И не се ли Неговите сестри тука меѓу нас?” И се соблазнија во Него.

.
.

ЕТЕ ИМАЛЕ ДОКАЗ ВИДЛИВ СО ГОЛО ОКО ЗА НЕГОВО ПОСТОЕЊЕ (СПОРЕД НАПИШАНОТО ) АМА ТОА НЕ БИЛО УСЛОВ ЗА НЕКОЈ ДА ВЕРУВА НЕКОЈ ДА НЕ ВЕРУВА ...
...ПА ДУРИ И ТИЕ ШТО БИЛЕ СО НЕГО цело време го гледале - АПОСТОЛИТЕ ....НЕ ВЕРУВАЛЕ

.
.
.
И ПЛУС

ЕВРЕИТЕ 13
20 А Бог на мирот, Кој преку крвта на вечниот завет Го изведе од мртвите Великиот Пастир на овците, нашиот Господ Исус,( БОГ НА МИРОТ - БЕЗКОНФЛИКТНОСТА ГО ВОСКРЕСНАЛ ИСУС )

21 - ДА ВЕ УСОВРШИ во секое добро за да ја извршувате Неговата волја,.
.

.

Ете значи кога би дошол повторно има потреба од вера за да има доусовршување (што и да е )

значи секогаш има потреба од вера - доверба ...засекогаш ќе има таа се добива по заслуга многу тешко но и многу бргу и лесно се губи стекнатата доверба=вера (дали залужил тој некој па да му веруваш , дали залужил твоја доверба -вера?)

Член од
11 април 2009
Мислења
46
Поени од реакции
4
„Верувам во себе„ и „имам доверба во себе„, исто ли е? Можам да имам доверба во себе или во некого, но никако не можам да верувам во себе! Во себе, веруваат само поединци, на кои ништо друго и не им преостанува да веруваат, поединци, кои веќе се откажале од Бога со нивното неверување во Него.
Да (;

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
ако имаше бог или ќе имаше саде една вера а не тристаипесет башка тие старите Јупитер Зевс...а второ да имаше госпо ќе беше се ок и ќе немаше потреба да викаме аман боже помагај...

V

vlako088

Гостин
Во Светото евангелије се вели: Т.е. самиот Бог вели кога ќе дојдам на земјата дали ке најдам вера на земјата. Кога ќе дојде Бог во второто Христово доаѓане нема да дојде да донесе подобра вера Тој на тоа не насочи додека беше на земјата и потоа преку неговите Апостоли туку да му суди на светот.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
bog e izmislen za da se nadevame na nego da ne stiti demek a sto realno postoi? se od sto strepime, zatoa ke nema potreba odd Bog da e se ok, zatoa vikame Boze cuvaj ne od zloto oti zloto realno postoi, opasnosti od sekakov vid ne demnat, neizvesnost nesigurna idnina, e zatoa lugeto za da se tesat si izmislile bogovi, religii, sto ubavo moze da se vidi od istorijata kako sekoj narod sekoe podnebje si sozdalo svoja metafizika.

Kajgana Shop

На врв Bottom