Се верува „на невидено, недопрено, неслушнато„ и слично, без доказ за неговото постоење. А штом нешто можеш да видиш, слушнеш, допреш, тоа веќе не е верување, туку очигледен доказ, кој, ради својата очигледност, нема потреба од докажување дека постои. Надвор од здравиот разум е да верувам во она кое го гледам-неговата очигледност ми е доволен доказ дека „тоа„ постои.
Е да ама Исус и цел нов завет НЕ СЕ СОГЛАСУВА СО ТЕБЕ ( ВАС - КОЛКУ И ДА СТЕ )
ЕВЕ :
Јован:
14:9 Исус му рече: „Толку време Сум со вас И НЕ Ме ПОЗНА, Филипе? Кој Ме видел Мене, Го ВИДЕЛ и Таткото; тогаш како велиш ти: ‘Покажи ни Го Таткото!’
Лука: 9:18 И кога еднаш се молеше сам, а учениците беа со Него, ги праша: „Што вели народот, Кој Сум Јас?”
Марко 6
2 А кога дојде саботата, почна да поучува во синагогата, и мнозина, кои слушаа, се зачудија и рекоа: „Откаде Му е ова Нему? И каква е мудроста што Му е дадена? И какви чудеса прават Неговите раце?
3 Не е ли овој дрводелец, Синот на Марија, и брат Јаковов, и Јосиин, и Јудин и Симонов? И не се ли Неговите сестри тука меѓу нас?” И се соблазнија во Него.
.
.
ЕТЕ ИМАЛЕ ДОКАЗ ВИДЛИВ СО ГОЛО ОКО ЗА НЕГОВО ПОСТОЕЊЕ (СПОРЕД НАПИШАНОТО ) АМА ТОА НЕ БИЛО УСЛОВ ЗА НЕКОЈ ДА ВЕРУВА НЕКОЈ ДА НЕ ВЕРУВА ...
...ПА ДУРИ И ТИЕ ШТО БИЛЕ СО НЕГО цело време го гледале - АПОСТОЛИТЕ ....НЕ ВЕРУВАЛЕ
.
.
.
И ПЛУС
ЕВРЕИТЕ 13
20 А Бог на мирот, Кој преку крвта на вечниот завет Го изведе од мртвите Великиот Пастир на овците, нашиот Господ Исус,( БОГ НА МИРОТ - БЕЗКОНФЛИКТНОСТА ГО ВОСКРЕСНАЛ ИСУС )
21 - ДА ВЕ УСОВРШИ во секое добро за да ја извршувате Неговата волја,.
.
.
Ете значи кога би дошол повторно има потреба од вера за да има доусовршување (што и да е )
значи секогаш има потреба од вера - доверба ...засекогаш ќе има таа се добива по заслуга многу тешко но и многу бргу и лесно се губи стекнатата доверба=вера (дали залужил тој некој па да му веруваш , дали залужил твоја доверба -вера?)