Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?

Префриганиот!

(Простор за Реклама)
Член од
16 декември 2007
Мислења
1.203
Поени од реакции
73
Osejkam ovdeka rastrojstvo.... Sekoj ima pravo da si veruva vo sto saka... no toa ne znaci da se vrejgame... :( ! Jas veruvam vo gospod deka znam deka postoi... i verbata me cuva od sekakvo zlo... No sepak gospod si ima svoj nacin na iskusenia i drugi raboti... pozdrav na site...

Mlad_man

Sine Qua Non
Член од
20 април 2007
Мислења
3.475
Поени од реакции
207
Абе луѓе со постов некого мислам дека ќе навредам ама еве однапред се извинувам. Не знам што толку верувате во бог? Кога човекот веќе докажал и и открил скоро сите мистерии кои порано се кажвале во врска со тоа. Викале господ е на небо, отидовме во вслената и што? Го најдовме господ? Викаат господ ја создал земјата, пак докажаа дека не е така. Викаат дека кога грми господ се лути и? Така е? Не е. И ако читаме по библии и други ствари на кои што пишува за добра и зло. Тоа е се од човекот и господ нема врска со тоа. Ако стварно постои кај е зошто во овие два милениума. Зошто не поправи нешто. Се прашувам и јас?

Уште еднаш да кажам дека со постов не сакам да навредам некого

word

Експресија...
Член од
2 октомври 2007
Мислења
298
Поени од реакции
3
Ако сакате да знаете толко дечки јас ќе ви кажам.Да знаете дека Господ Бог е најединствено сустество кое се молиме за него и да ни даде ЗДРАВЈЕ,СРЕЌА,И УСПЕХ во учењето.Тој секогаш е со нас.Ние каде ке одиме и тој е со нас тој секаде оди и не чува .Затоа треба да веруваме во него и да не зборуваме лоши работи за него бидејќи ќе имаме многу голем грех и тој ке некоже да ни се избриши од животот

BuSarCe

See My Profile
Член од
4 август 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
33
Абе луѓе со постов некого мислам дека ќе навредам ама еве однапред се извинувам. Не знам што толку верувате во бог? Кога човекот веќе докажал и и открил скоро сите мистерии кои порано се кажвале во врска со тоа. Викале господ е на небо, отидовме во вслената и што? Го најдовме господ? Викаат господ ја создал земјата, пак докажаа дека не е така. Викаат дека кога грми господ се лути и? Така е? Не е. И ако читаме по библии и други ствари на кои што пишува за добра и зло. Тоа е се од човекот и господ нема врска со тоа. Ако стварно постои кај е зошто во овие два милениума. Зошто не поправи нешто. Се прашувам и јас?

брат не мешај наука со религија,тоа е твое дали веруваш или не,и ти препорачувам да ја прочиташ библијата пред да кажеш нешто,ако си православен знаеш кај треба да ја бараш.не од другари или од некој си секти.секое читање на библијата е како нов почеток(ако ме разбираш што сакам да кажам)господ бог не треба да постои за да направи нешто.ние постоиме ние сме тие што треба да направиме,тој само го покажува патот кон што е подобро,а како што гледам никој не го одбрал тој пат и ти сакаш да нема зло.можеш на некој да објаснуваш нешто а тој со мислите е на друго место?ти не ја гледај галаксијата,се знае дека е бесконечна.да не бидам сватен погрешно ,според мое мислење господ може да се пронајде во љубовта,слогата тоа што тој го прошируваше.може ова ќе испадне глупо али: за тоше сите велаат дека секогаш ќе биде со нас,на кој начин ќе биде?
не со тоа што ќе го гледаме,туку со неговите дела.:smir: ако грешам оправиме.

Член од
4 февруари 2007
Мислења
1.640
Поени од реакции
16

:aplauz:--За тие што погрешно ќе сватат,бравово е затоа што постов е многу "мудар" :)

ThugProphet

I'ma die a hustla!
Член од
14 јули 2007
Мислења
468
Поени од реакции
8
брат не мешај наука со религија,тоа е твое дали веруваш или не,и ти препорачувам да ја прочиташ библијата пред да кажеш нешто,ако си православен знаеш кај треба да ја бараш.не од другари или од некој си секти.секое читање на библијата е како нов почеток(ако ме разбираш што сакам да кажам)господ бог не треба да постои за да направи нешто.ние постоиме ние сме тие што треба да направиме,тој само го покажува патот кон што е подобро,а како што гледам никој не го одбрал тој пат и ти сакаш да нема зло.можеш на некој да објаснуваш нешто а тој со мислите е на друго место?ти не ја гледај галаксијата,се знае дека е бесконечна.да не бидам сватен погрешно ,според мое мислење господ може да се пронајде во љубовта,слогата тоа што тој го прошируваше.може ова ќе испадне глупо али: за тоше сите велаат дека секогаш ќе биде со нас,на кој начин ќе биде?
не со тоа што ќе го гледаме,туку со неговите дела.:smir: ако грешам оправиме.
Brat, religijata i naukata sekogas se kosat. Zasto da ne gi mesa, koga vo naukata lezat site odgovori na prasanjata od ovaa tema??
Naucno e dokazano deka zloto (ako mozeme taka da go narecime) doagja od covekoviot razum (ako voospto go ima). Kako sto prethodno kazav, zloto lezi vo samite nas, od tamu se ragja alcnosta, a alcnosta vo 99% od slcuaite doveduva do vojna, nekogas pogolema, kade stradaat nevini i toa vo golem broj, nekogas pomala.
I da, sto pisuva vo Biblijata? Sto i kusur pati mi e procitana. Kako da veruvam vo kniga so prikazni, navodno stari 2000 godini, koi do sega imaat pretrpeno bezbroj promeni. Koj stasal dodal, koj stasal izvadil od tie prikazni... I vo sto da veruvam? Da napomenam deka ova e MOE LICNO MISLENJE, ne mora da se soglasuvaat site, a iskreno i ne mi e vazno dali se soglasuvaat. Ne se obiduvam da go nametnam moeto razmisluvanje na nikogo, samo si kazuvam svoe mislenje.
Velis Gospod Bog (barem pravilno napisi go, ako vekje veruvas vo nego), NE TREBA DA POSTOI ZA DA PRAVI NESTO? So ovoj stav sam se poreknuvas sebe si, kontradiktoren si. Ednas velis deka Bog postoi, a so ovaa izjava velis deka ne postoi.
Za poslednata recenica si vo pravo. Sekoj si go zamisluva Bog na svoj nacin, ima poinakva prestava za nego. Samo oni zakoceni mozoci, a voedno i isprani od domasnite ili crkvata, veruvaat deka Bog e star dedo so pobelena brada, ofcarski stap vo levata, a kandilo i krst vo desnata.
Pozdrav

P.S.
POVTORNO DA NAPOMENAM: NE SUDETE, ZASTO OVA E LICNO MISLENJE! IZGRADIV STAV ZA BuSaRcE SPORED ONA STO GO KAZA. TOA E SE!

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Секој ден ги поставувам тие прашања? Зошто не јас, а некој друг? Зошто мора тоа да има и да се случи? Можеби заради тоа што треба да постои одредена релативност во светот и животот кој го живееме. Ако не се тие работи нема да знаеме да цениме , уствари незнам.

ThugProphet

I'ma die a hustla!
Член од
14 јули 2007
Мислења
468
Поени од реакции
8
Секој ден ги поставувам тие прашања? Зошто не јас, а некој друг? Зошто мора тоа да има и да се случи? Можеби заради тоа што треба да постои одредена релативност во светот и животот кој го живееме. Ако не се тие работи нема да знаеме да цениме , уствари незнам.
Vidi, tokmu postoenjeto na relativnosta vo tie raboti go nosi odgovorot na seta ovaa diskusija.
I vo pravo si za toa deka ako ne se tie raboti ne mozeme da cenime. Togas samo ke precenuvame ili podcenuvame, vaka ja znaeme vistinskata vrednost na nestata.
Poz

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Само тој знае зошто допушта. И само тој знае зошто го прави тоа што го прави.

BuSarCe

See My Profile
Член од
4 август 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
33
само ова кога гледам зборувате за злото?што има науката со злото?
патиштата на бога не се мистериозни ако се почитува неговиот пат.
дадени се десет заповеди .кој од нив ги почитувате за да биде се во ред??? тоа што не знаеме да го контролираме нашиот разум не е никој виновен туку самите ние.почитувајте ги 10 заповеди,нема да има зло.:smir: еве ви што сакате повеќе од бог.да тура со инка мозок???

Член од
26 ноември 2007
Мислења
30
Поени од реакции
0
Има зло и страдање бидејќи не постои Бог, луѓето самите го предизвикуваат тоа страдање преку многу лоши особини што ги има кај секој човек

God hates us all....

ThugProphet

I'ma die a hustla!
Член од
14 јули 2007
Мислења
468
Поени од реакции
8
само ова кога гледам зборувате за злото?што има науката со злото?
патиштата на бога не се мистериозни ако се почитува неговиот пат.
дадени се десет заповеди .кој од нив ги почитувате за да биде се во ред??? тоа што не знаеме да го контролираме нашиот разум не е никој виновен туку самите ние.почитувајте ги 10 заповеди,нема да има зло.:smir: еве ви што сакате повеќе од бог.да тура со инка мозок???
Ke go citiram Ajnstajn ovde: "Pogresiv koga na svetot mu ja prestaviv Atomskata Bomba.."
Ete zasto naukata ima vrska so zloto. Se koristi samo da se iznajdat novi nacini na unistuvanje na lugjeto megju sebe.
Ako Bog bil tolku mokjen (cotaj: ako postoel) nemalo da dozvoli da ginat milioni nevini za vreme na vojni, ne bi dozvolil da postojat laboratorii vo koi ke se proizveduvaat virusi od sekoj vid za da se unistuva covestvoto. A toa 10te Bozji zapovedi, toa ti e stvar od Stariot Zavet, koi, spored nekoi naucnici, se izmisleni za da se namali stradanjeto na covekot, potocno na nevinite.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Грешка си ако беше јеховин сведок....текстот ќе изгледаше вака....Јехова,Јехова,Јехова..Исус не постои...Јехова,Јехова....get the picture..
нот егзакли, баш напротив во сликовниците на ј. свед. не се споменува јехова многу туку претежно се имаат запнато на Исус.

Патиштата Гсоподови се мистериозни....
стандард реченица...после прашање ЗОШТО МОРАШЕ ..... ????

C

Cool Hand Luke

Гостин
Верниците велат - секоја неправда е лек плус за нас, атеистите - тоа што нема да не убие, ќе не направи посилни. И тоа и тоа е добро, и друг пат за напред нема, има само депресија и лудило. А што се мора... не е толку тешко. И добро е.

Kajgana Shop

На врв Bottom