Аквариумски риби (општи дискусии)

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.311
Поени од реакции
7.045
Gupi so skalari i karasi moze li da se podnesuvaat poshto sum po4etnik ke zemam nesto sitno od ovie pa podocna nekoi drugi poubavi za oko ribi :)
земи си 10тина неонки и бичи таму.......многу интересни ќе ти се видат

Член од
15 март 2013
Мислења
1
Поени од реакции
0
Јас пред некој ден купив аквариум..така средна големина. земав 6 златни мали рипчиња еден чистач и една црно бела риба која плива на грб и мислам дека е нешо пореметена. сеуште аквариумот не ми е довршен.. имам само песок и рипчињата. кога ги ставив рипчињата немав песок и чистачот и таа црно бела риба беа весели.. но кога го ставив песокот чистачот цело време седи у еден кош и не се мрда од таму ни јаде ни плива знам дека е живо зошто кога ќе ја изгаснам стедливата сијалица таа мрда реагира незнам како да кажам.следниот ден кога го ставив песокот црно белата диба цело време се виулка паѓа доле па се крева прави некои акробации незнам ни јас.. не се разбирам во риби но сепак би сакала да не умре чистачот.. не е проблем друг да купам сепак греотка е..

606

Член од
24 септември 2005
Мислења
511
Поени од реакции
51
Јас пред некој ден купив аквариум..така средна големина. земав 6 златни мали рипчиња еден чистач и една црно бела риба која плива на грб и мислам дека е нешо пореметена. сеуште аквариумот не ми е довршен.. имам само песок и рипчињата. кога ги ставив рипчињата немав песок и чистачот и таа црно бела риба беа весели.. но кога го ставив песокот чистачот цело време седи у еден кош и не се мрда од таму ни јаде ни плива знам дека е живо зошто кога ќе ја изгаснам стедливата сијалица таа мрда реагира незнам како да кажам.следниот ден кога го ставив песокот црно белата диба цело време се виулка паѓа доле па се крева прави некои акробации незнам ни јас.. не се разбирам во риби но сепак би сакала да не умре чистачот.. не е проблем друг да купам сепак греотка е..
Како успеа песок да ставиш после рибите?

Член од
25 февруари 2013
Мислења
1
Поени од реакции
0
Mozeteli da mi kazete koje ribe su za u kuglu

Член од
20 август 2009
Мислења
65
Поени од реакции
5
Дечки имам околу 20 литарски аквариум со 6 риби и 20-тина мали во мрестилка.... Дали знеа некој да ми каже зошто водава за 3-4 дена ми се заматува а имам ставено и филтер... дали може да помогне риба „чистач“ имам слушнато дека има чистачи за стакло и за остатоците од храна и измет на рибите... ќе помогне или не ?
Ако има некој друг начин повелете...

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.311
Поени од реакции
7.045
Дечки имам околу 20 литарски аквариум со 6 риби и 20-тина мали во мрестилка.... Дали знеа некој да ми каже зошто водава за 3-4 дена ми се заматува а имам ставено и филтер... дали може да помогне риба „чистач“ имам слушнато дека има чистачи за стакло и за остатоците од храна и измет на рибите... ќе помогне или не ?
Ако има некој друг начин повелете...
има повеќе причини - види која е кај тебе

- премногу хранење
- нечист непревриен песок
- нечисти непревриени украсни природни камења

ако можеш да поставиш и слика би било супер

Член од
29 март 2011
Мислења
105
Поени од реакции
19
Ај да прашам нешто,имам 120л аквариум и 6 риби во него,сега едната е бремена,ме интерсира дали ке извади јајца или право мали рипчиња ја ставив во мрестилка веќе 2-3 дена ама ништо неправи,дали да го затворам и мажјакот со неа бидејќи се беа заедно а сега тој цело време е залепен за мрестилката.Кажете што да правам кога ке извади мали рип. или јајца дали да ја оделам мајката или што.и како да ги хранам,дали да купам посебен аквариум само за нив,шо да правам.Незнам што вид на риби се портоколови ниски долги со црни решки на долниот дел.

Член од
5 февруари 2013
Мислења
168
Поени од реакции
408
http://i.imgur.com/1l4zW1s.jpg
Ако рибата ти е слична на оваа, тогаш ти е живоротка. Тие раѓаат на 28 дена (во зависност од температурата на водата, може и подолго и пократко).
Ако ти е живоротка, кога ќе и се зголеми стомакот и ќе се познава црно, ќе ја ставиш во мрестилката и ќе чекаш. Кога ќе се породи, малечките ќе изгледаат некако вака http://i.imgur.com/HEC3VpY.jpg
Најбитно е дека откако ќе се родат, мора да се тргнат од мајката (и од други риби) бидејќи ќе бидат изедени.

6er

Член од
18 декември 2012
Мислења
8
Поени од реакции
1
знаете ли каде во скопје има добра понуда на аквариумски тревки, да не е како у скоро сите шопови по 2-3 вида тревки

Член од
18 февруари 2012
Мислења
64
Поени од реакции
4
има ли некој што продава или знае кај се продаваат тревки.Ми требаат некои кои визуелно се најблиски како обичната трева или јапонска трева ...

Jack Nolan

Сите сме луѓе, но ретко кој е човек!
Член од
31 јули 2011
Мислења
1.587
Поени од реакции
1.506
Враќање во акваристиката после речиси 1 година!

Ова пролет/лето планирам да се вратам во акваристиката. Имав пауза од речиси една година, а бив активен со ова хоби едно 2-3 години. Пошто бев почетник немав поим околу ова хоби. Имав 60 литарски аквариум. На почетокот ми беше ептен ќеф, потоа не од што не ми беше ќеф за аквариум туку заради X причини го запоставив аквариумот и тој стана срање во буквален смисл на зборот! :unsure:

Не менував вода, филтер чистев на 2-3 недели, не се грижев за рибите и сето тоа. Причините поради кој прекинав се следниве: ѕидот околу аквариумот почна да мувлсува и да се распаѓа тенок слој. И втората и нај основна работа е тоа што аквариумот пукна одоздола и почна да ме протекува!

Е па сега планирам да се поправам (Се разбира ако повторно почнам со ова хоби!)

Дајтеми совет. На газерот планирам да поставам уште едно стакло! и да го обновам/ставам нов силикон на постоечкиот на сите 4 краеви.

Дали има гајле ако ставам нов силикон на стариот или треба да го расклопам аквариоумот (да го отстранам постоечкиот) и да го склопам со нов силикон, зошто според мене нема доволно силикон (сакам да поставам подебел слој поради поголема сигурност!)

Ако тоа го направам како што замслувам ќе биде ОК! Комшијата ќе ме снабди со неколку риби(бидеќи јас му ги дадов моите кога го "затвотив" аквариумот), меѓу кои и чистачи оној за песок како сом што е еден анцитрус) И секако ќе прикупам некоја рибка плус.

Планирам да направам позадина од стиропор и имам замислено како ќе изгледа. Па имам едно прашање за некој со вакво искуство. Сакам на стиропорот да ставам мал слој на цемент, како што прават останатите, па прашањето ми е дали цементот ќе испушта нечистотија или пред да го залепам на аквариумот треба да го поставам во друга вода да одстои?

Имам преубави камења глинен ќуп и сето тоа кое ќе го направат декоративниот дел на аквариумот!

Ви благодарам однапред за советите, поздрав!(y)

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.311
Поени од реакции
7.045
ако не ти е проблем направи нов аквариум,гарантирам повеќе ќе уживаш

Член од
29 март 2011
Мислења
105
Поени од реакции
19
З
Враќање во акваристиката после речиси 1 година!

Ова пролет/лето планирам да се вратам во акваристиката. Имав пауза од речиси една година, а бив активен со ова хоби едно 2-3 години. Пошто бев почетник немав поим околу ова хоби. Имав 60 литарски аквариум. На почетокот ми беше ептен ќеф, потоа не од што не ми беше ќеф за аквариум туку заради X причини го запоставив аквариумот и тој стана срање во буквален смисл на зборот! :unsure:

Не менував вода, филтер чистев на 2-3 недели, не се грижев за рибите и сето тоа. Причините поради кој прекинав се следниве: ѕидот околу аквариумот почна да мувлсува и да се распаѓа тенок слој. И втората и нај основна работа е тоа што аквариумот пукна одоздола и почна да ме протекува!

Е па сега планирам да се поправам (Се разбира ако повторно почнам со ова хоби!)

Дајтеми совет. На газерот планирам да поставам уште едно стакло! и да го обновам/ставам нов силикон на постоечкиот на сите 4 краеви.

Дали има гајле ако ставам нов силикон на стариот или треба да го расклопам аквариоумот (да го отстранам постоечкиот) и да го склопам со нов силикон, зошто според мене нема доволно силикон (сакам да поставам подебел слој поради поголема сигурност!)

Ако тоа го направам како што замслувам ќе биде ОК! Комшијата ќе ме снабди со неколку риби(бидеќи јас му ги дадов моите кога го "затвотив" аквариумот), меѓу кои и чистачи оној за песок како сом што е еден анцитрус) И секако ќе прикупам некоја рибка плус.

Планирам да направам позадина од стиропор и имам замислено како ќе изгледа. Па имам едно прашање за некој со вакво искуство. Сакам на стиропорот да ставам мал слој на цемент, како што прават останатите, па прашањето ми е дали цементот ќе испушта нечистотија или пред да го залепам на аквариумот треба да го поставам во друга вода да одстои?

Имам преубави камења глинен ќуп и сето тоа кое ќе го направат декоративниот дел на аквариумот!

Ви благодарам однапред за советите, поздрав!(y)
За 3д позадина јас ке ти кажам,направив една пред еден месец но сеуште не е готава.Кога ке обликуваш стиропорот немој да сечеш парчинања и да ги лепеш со силкон врз друго парче,бидејќи може да се одлепи,најдобро ке биде да вдлабнеш формите во стиропорт например земи 5цм дебелина и во него прави што сакаш немој да земеш 1цм например и од друго парче да ги вадиш и да ги лепиш после некое време ќе попушти.А одкога ке завршиш со тоа,доага на ред малтерот најдобро ке биде да земеш хидромал флекс,тоа е како изолација кога ке се исуши станува како гума,два слоја со тоа малце погусто.Потоа поминиго со каква боја сакаш ако најдеш боја за бетон уште подобро,и за на крај поминиго со бродски ЛАК(водоотпорен).И ке немаш никаква мака.

Jack Nolan

Сите сме луѓе, но ретко кој е човек!
Член од
31 јули 2011
Мислења
1.587
Поени од реакции
1.506
З

За 3д позадина јас ке ти кажам,направив една пред еден месец но сеуште не е готава.Кога ке обликуваш стиропорот немој да сечеш парчинања и да ги лепеш со силкон врз друго парче,бидејќи може да се одлепи,најдобро ке биде да вдлабнеш формите во стиропорт например земи 5цм дебелина и во него прави што сакаш немој да земеш 1цм например и од друго парче да ги вадиш и да ги лепиш после некое време ќе попушти.А одкога ке завршиш со тоа,доага на ред малтерот најдобро ке биде да земеш хидромал флекс,тоа е како изолација кога ке се исуши станува како гума,два слоја со тоа малце погусто.Потоа поминиго со каква боја сакаш ако најдеш боја за бетон уште подобро,и за на крај поминиго со бродски ЛАК(водоотпорен).И ке немаш никаква мака.
Мене ми рекоја дека може и со обичен цемент кој го користиме за секојдневна потреба. Првин со четка по водесто да се исуши и после подебел слој да се исуши убаво да го измиеш и може во аквариум.

Која е од прилика цената на сево ова? зошто сум финансиски ограничен!
--- надополнето: 30 март 2013 во 10:58 ---
ако не ти е проблем направи нов аквариум,гарантирам повеќе ќе уживаш
Гледам од Битола си, дане случајно знаеш каде е продавницата која беше од десна страна на драгорот надолу кај Нептун негде наспроти рибарниците од другата страна на драгоро. Се затвори или преселена е негде?

Член од
22 февруари 2012
Мислења
61
Поени од реакции
6
Како да знам колку литри е аквариумот? должина 60цм..висина 40цм и ширина 30цм

Kajgana Shop

На врв Bottom