Аквариумски риби (општи дискусии)

Член од
17 септември 2008
Мислења
2
Поени од реакции
0
Читав на нет за Convict Chicild еве линк со опис на овој вид риби
http://en.wikipedia.org/wiki/Convict_cichlid#Reproduction
Сакам да купам вакви риби ама ако знае некој да ми каже како се викаат овие риби на македонски за да знам што да барам по продавнициве.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.848
Читав на нет за Convict Chicild еве линк со опис на овој вид риби
http://en.wikipedia.org/wiki/Convict_cichlid#Reproduction
Сакам да купам вакви риби ама ако знае некој да ми каже како се викаат овие риби на македонски за да знам што да барам по продавнициве.
Овие се оскари мислам. Ги има во Декстоп Оаза во Лептокарија.

Член од
4 октомври 2012
Мислења
11
Поени од реакции
1
Najprvin da ve pozdravam site sto debatirate na ovoj forum i sto davate licni mislenja,pa sega da vi go spodelam mojot problem.:(
epa vaka jas mnogu imam zelba da drzam akvarium i normalno akvariumski ripki
no problemot e vo toa sto do sega voopsto nemam iskustvo od oblasta na akvaristikata.jas imam edna zlatna ripka so ja cuvam vo kugla vece dve godini no toa mislam ne e nisto vo sporedba so akvarium.pa me interesira koja opcija e podobra dali e morski akvarium ili slatkovoden za pocetnici kako mene, a sto se odnesuva do opremata i akvariumot sum stremen da potrosam od prilika 500 - 700 evra so kompletna oprema i od prilika da e okolu 250 - 350 litri kapacitet. pa ce ve molam pisete i pomogne te mi za mojot izbor. i ako e podobar morski akvarium za kogo i tipuvam ke ve molam da mi kazete kade mozam da najdam oprema za nego a i ripcina i koja e tezinata za negovo odrzuvanje :).odnapred vi blagudaram na site sto ke mi pisat za ova. ve pozzzz. i v iposakuvam prijaten den.

606

Член од
24 септември 2005
Мислења
511
Поени од реакции
51
Гледам дека е стар постов ама јас сепак да прашам, читав на нет за риби Convict Cichild, еве и линк http://en.wikipedia.org/wiki/Convict_cichlid#Reproduction
Сакам да купам вакви риби ама некој да ми каже ако знае како се викаат на наш јазик, што да кажам кога ке отидов во продавница.
Ова е една од ретките циклиди која некогаш сум ги чувал, мада од тогаш има поминато 20 години. Сега баш од линков што го имаш дадено, гледам дека во меѓувреме и латинското име и го смениле. Тогаш се викаше Cichlasoma nigrofasciatum, и веројатно заради тоа ја викавме цикласома. Од некои тогашни акваристи што чуваа циклиди сум слушнал дека ја викаа “Робијаш“, ама не верувам дека сеуште го има тоа име :) Помладите активни акваристи веројатно подобро ќе те советуваат од мене :)

Член од
12 декември 2009
Мислења
161
Поени од реакции
69
Za koja cena moze da se kupi komplet akvarium od 100litri i koi mu se dimenziite ?

606

Член од
24 септември 2005
Мислења
511
Поени од реакции
51
Za koja cena moze da se kupi komplet akvarium od 100litri i koi mu se dimenziite ?
Димезиите може да му бидат различни, вообичаено највеќе аквариуми се со димензии 2/1/1 но тоа не е правило. На пример аквариум со димензии 80х40х30см има волумен од 96l. аквариум од 60х50х35см. на пример има волумен од 105l. Цените не ги знам, прашај во продавниците или види по огласи може евтино да најдеш.

Член од
3 февруари 2013
Мислења
17
Поени од реакции
0
Најдобро е ако има, тие ќе преживеат подолго од друг вид на риба ако немаш филтер и аератор. Златните рипки и во кугли ги чуваат со месеци па ништо не им е со редовна промена на дел од водата. Но за да имаш здрави и среќни риби, во твојот случај јас би земал еден мал внатрешен филтер кој не кошта повеќе од 500 денари, и тоа ќе ти е доволно за почеток.
а колку можат да издржат во кугла со помалце воздух ?

Член од
2 март 2013
Мислења
23
Поени од реакции
7
Najprvin da ve pozdravam site sto debatirate na ovoj forum i sto davate licni mislenja,pa sega da vi go spodelam mojot problem.:(
epa vaka jas mnogu imam zelba da drzam akvarium i normalno akvariumski ripki
no problemot e vo toa sto do sega voopsto nemam iskustvo od oblasta na akvaristikata.jas imam edna zlatna ripka so ja cuvam vo kugla vece dve godini no toa mislam ne e nisto vo sporedba so akvarium.pa me interesira koja opcija e podobra dali e morski akvarium ili slatkovoden za pocetnici kako mene, a sto se odnesuva do opremata i akvariumot sum stremen da potrosam od prilika 500 - 700 evra so kompletna oprema i od prilika da e okolu 250 - 350 litri kapacitet. pa ce ve molam pisete i pomogne te mi za mojot izbor. i ako e podobar morski akvarium za kogo i tipuvam ke ve molam da mi kazete kade mozam da najdam oprema za nego a i ripcina i koja e tezinata za negovo odrzuvanje :).odnapred vi blagudaram na site sto ke mi pisat za ova. ve pozzzz. i v iposakuvam prijaten den.
За почеток никако морски, многу пари ќе ти отидат у зијан.

Член од
12 декември 2009
Мислења
161
Поени од реакции
69
Zemav akvarium okolu 100l ke moze li da mi kazete koi vidovi na ribi se podnesuvaat pomegu sebe i kakvi e najdobro da kupam ???

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Zemav akvarium okolu 100l ke moze li da mi kazete koi vidovi na ribi se podnesuvaat pomegu sebe i kakvi e najdobro da kupam ???
според мене скалари и караси се најубави (од поефтините мислам) - ако си имаш подлабок џеб има и други :)

Член од
12 декември 2009
Мислења
161
Поени од реакции
69
Gupi so skalari i karasi moze li da se podnesuvaat poshto sum po4etnik ke zemam nesto sitno od ovie pa podocna nekoi drugi poubavi za oko ribi :)

Kajgana Shop

На врв Bottom