Адвокатско друштво - да или не?

Член од
21 август 2008
Мислења
140
Поени од реакции
11
so mislite site dali e podobro da pocnes sam kako advokat ili pak da se zdruzite poveke advokati za pogolem uspeh i probiv???
 

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Незнам ама можда и е, зошто еве американците, почесто се здружуваат.
 
Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.072
Задружи се со судијата ... подобра варијанта ти е :)
 

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Па добро, се знае, тоа е непишаното правило, судијата, локални моќници, власта воопшто, колку си поблизок со овие толку подобро ќе ти оди во животот.:toe::helou:
 

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Па за да бидеш адвокат пред се ќе си работиш некое време кај адвокат или адвокатска канцеларија и после ќе си решиш.

Добро е ако може да станеш дел од некоја веќе позната адвокатска канцеларија која што си има свои клиенти и која што е позната по своите успеси.

Потешко е сам да си како адвокат, се сам да започнеш, да стекнеш клиенти, да станеш звучно име, треба голем круг на пријатели да оформиш и сл.

А со пријатели да создадеш нова адвокатска канцеларија е добро со тоа што ќе си ги поделите работите, кој адвокат кои случаи ќе ги работи, пред се да има поделба во области за да нема караници, а ако дојде до расправии е тоа е веќе лошо.

Значи се си има свои предности, но и мани :smir:
 

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
644
Отворање адвокатска канцеларија е подобар начин за себепромовирање на пазарот на труд.
Само треба "неколку" работи предходно да се завршат...

1. Да најдеш партнер/и со кои ќе сакаш да работиш/кои ќе сакаат со тебе да работат.

2. Да се ориентираат партнерите на различни делови од правото, не на пр. 3 адвокати и сите да бидат задолжени за Граѓански спорови, туку различно.

3. Да се има пари да се вложат во опрема на канцеларијата *можеби требаше3 и 4 точка да ги ставам први.

4. Да се избере одлична локација на канцеларијата, а не во некое забутано уличе.

5. Да се направи добра реклама и натпис до канцеларијата.

6.И на крај ТРЕБА ДА ГИ БИВА ЗА АДВОКАТИ ТИЕ ШТО РАБОТАТ.

Е тоа е "се"...ситница...:tv:
 

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Ја имам полно роднини правници, ама не е со роднина да почнеш бизнис:nenene:
Инаку мислам дека би одел бизнисот подобро, дефинитивно. Има повеќе луѓе што ве знаат, ќе ве препорачуваат или тие самите ќе идат.
 
Член од
21 август 2008
Мислења
140
Поени од реакции
11
pa so i da sakas da naprais vo zivotot ti treba kes, znaci i da otvoris sam kancelarija ili so drugi ke ti treba ama ako bides so drugi zaedno ke gi delite trosocite kako za pocetok.toa ustvari mi bese muabetot.a za toa deka treba da bides vrzan so sudii toa si e normalna rabota kaj nas ovde (ednostavno moras). a sto se odnesuva na muabetot da se piknes vo nekoja kancelarija popoznata da staziras i tamu da ostanes mislam deka e tesko.na niv im treba potrckovci a ne nekoj sto utre ke im stane kolega i sto ke raboti vo nivnata kancelarija.zatoa treba da im se ukrade znaenjeto i i zaedno so nekoi tvoi kolegi od faks da si otvorite kancelarija kao za pocetok:toe:
 

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Македонија е една од земјите каде сите познавачи на приликите тврдат дека е крајно неблагодарно и непрепорачливо да се отвора партнермки бизнис. По таа логика одговорот би бил не. Но доколку партнерите се познаваат и знаат како да соработуваат тоа е одлична варијанта.
Госпоѓата има адвокатско друштво и работи сосоема солидно.Поволности и придобивки има навистина многу, прво професионално секогаш има со кого да се консултира онака квалитетно и на исто рамниште. Од друга страна развојот им оди во многу повеќе правци/полиња него што би се развивал сам. објективно не можеш да работиш успешно и на финансово и на имотно и кривично и други бласти, вака еден е подобар во нешто друг во трето.
Трошоците се на половина/третина 1/4 зависи од бројот на партнери. Покривањето е взаемно и постојано. Дефинитивно е подобро, но велам само во ситуација кога имаш навистина некој со кој ќе се надополнуваш 24/7 во спротивно може да биде кошмарна работа.
 

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
доколку би го нашол вистинскиот партнер дефинитивно сум за адвокатско друштво! А и тоа ни е и план на 4ца мои колеги коипт сме заедно уште од средно правно ! Ама гледам дека не цутат работите во адвокатурата.
 
D

devojcence

Гостин
spored mene sam ali da odruzvas kontakti so drugi pravnici za da si pomagate i sovetuvate.iako i da se zdruzis e dobro samo treba da najdes vistinski pred se lugje pa i pravnici.
 

blaster1

Искусен Кајганџија
Член од
16 декември 2008
Мислења
777
Поени од реакции
26
Здружени адвокати...Разменувате мислења,искуства едноставно заедно сте појаки:)
:salut:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom