Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
За Љупчо и бисерот
!

А сега фино лепо ќе ве замолам да се смирите и понатамошните изливи да си ги изливате по пп или мсн,јаху...има толку можности!Секој нареден пост надвор од темата ќе биде избришан и казнет со парична казна(озбилна сум)казните по џеб најмногу болат:toe:

А сега продолжете си со темата за или против абортус

Ljupco

...ExtraVagant...
Член од
20 јули 2006
Мислења
1.810
Поени од реакции
12
...jas sum kategorichno protiv abortusot...

...blagodaram na vnimanieto...:)

Член од
24 април 2007
Мислења
47
Поени од реакции
0
Абортусот го оправдувам и не го оправдувам...........................Го оправдувам, во ситуации кога девојката е силувана или пак станува збор за деформација на ембрионот,значи тогаш сметам дека може да се изврши абортус,затоа што мислам дека ниту една девојка не би живеела со мислата дека нешто одвратно и се случило и тоа дете или е ментално ретардирано или пак е створено во лоши околности(силување)
Мегутоа ,ако има нормална двојка идат или пак некоја затруднела (а во денешно време има 1000 контрацепциски средства) и оди на абортус еееее...незнам тоа ми е за осудување..а за услови се наогаат ,ако се потрудиш може да бидеш родител,ама проблемот е што сите се плашат од обврски.......

Marinka

~petit etoile dans mon coeur~
Член од
7 март 2007
Мислења
590
Поени од реакции
2
Од што неможете да се разберете, почнувате да мешате поими. Од кога е можно да е исто чувството да знаеш дека носиш плод на силување и тоа да знаеш дека носиш деформиран плод или опасен по негов или свој живот?
И еднаш може да стане јасно на сите, дека ставовите на членовите не се оправдувања или осудувања ... аман веќе и со тоа. Сите теми повеќе се базираат на такви препукувања, отколку на тоа што се бара од нив.
Си чула за амниоцинтеза?

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Ете јас сум чула и?
А ти знаеш ли од која недела се прави амниоцинтеза?Ако не знаеш јас ќе ти кажам дека ме нервира коа некој поставува прашање и чека демек никој не знај и ја сум најпаметна....да,од 13 недела па натака(после третиот месец),и немој да мислиш дека е без последици,и прашање е дали некој од гинеколозите тоа во Македонија го врши!
Значи во правец на темата и да дознаеш преку процесот амниоцинтеза(зимање дел со шприц од плодната вода)нема ли да биде прекасно за абортус?м?:i aj sea de:

Член од
19 април 2005
Мислења
1.806
Поени од реакции
75
Амниоскопија во Република Македонија се врши редовно, во државни и приватни ординации, кај стари родилки (над триесет години) и кај суспектни случаи кај младите родилки, пр. наследен фактор за Килинефертов, Даунов, Тарнеров синдром или изложеност на некои мутагенси.

Marinka

Член од
7 март 2007
Мислења
590
Поени од реакции
2
Ете јас сум чула и?
А ти знаеш ли од која недела се прави амниоцинтеза?Ако не знаеш јас ќе ти кажам дека ме нервира коа некој поставува прашање и чека демек никој не знај и ја сум најпаметна....да,од 13 недела па натака(после третиот месец),и немој да мислиш дека е без последици,и прашање е дали некој од гинеколозите тоа во Македонија го врши!
Значи во правец на темата и да дознаеш преку процесот амниоцинтеза(зимање дел со шприц од плодната вода)нема ли да биде прекасно за абортус?м?:i aj sea de:
Прво, прашањето не беше неменето за тебе. Второ, како што рече Ацева тоа е редовна процедура кај жени над 35 и сомнителни. Трето, шансите за абортус се многу намалени и четврто, подобро да знаеш и да абортираш ако носиш дете со мутирани гени отколку да се раѓаат такви.
Пето и најважно, не се правам паметна, туку сум си.:icon_cool
И шесто, фала ти што ми појасни што е амниоцинтеза.:pos2:

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Прво, прашањето не беше неменето за тебе. Второ, како што рече Ацева тоа е редовна процедура кај жени над 35 и сомнителни. Трето, шансите за абортус се многу намалени и четврто, подобро да знаеш и да абортираш ако носиш дете со мутирани гени отколку да се раѓаат такви.
Добро, а кај кажав јас дека мислам дека е во ред да се раѓаат такви деца? Само таков абортус за мене е оправдан, па поентата?

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Како прво ако сакаш да поставуваш приватни прашања поставувај преку пп,тоа е отворен форум и јас би одговарала на секој пост каде мислам дека треба да одговарам!
Второ прашањето ти беше ептен културно поставено па неможев да му одолеам!
Другите точки ги прескокнувам дека кај јас со тебе пемет низ уши ти тече....тоа беше оффтопикот.

Точка три ме интересира зошто шансите за абортус се намалени?

Член од
27 август 2007
Мислења
34
Поени од реакции
1
kako prvo treba da se soberat site fakti za so da i za so ne,abortus

finanaski pricini,geneticni,ljubovni i mnogu drugi.inaku ako ima potreba sum za abortus

Marinka

Член од
7 март 2007
Мислења
590
Поени од реакции
2
Како прво ако сакаш да поставуваш приватни прашања поставувај преку пп,тоа е отворен форум и јас би одговарала на секој пост каде мислам дека треба да одговарам!
Второ прашањето ти беше ептен културно поставено па неможев да му одолеам!
Другите точки ги прескокнувам дека кај јас со тебе пемет низ уши ти тече....тоа беше оффтопикот.

Точка три ме интересира зошто шансите за абортус се намалени?
За разлика од тоа дека порано, многу од амниоцинтезите предизвикваа "спонатaн" абортус, тоа денес е многу, многу намалено. Технологијата оди напред и се врши далеку поуспешно. Самиот факт што се работи се почесто укажува дека е намален ризикот.

И, Дивајн, реплицирав поради муабетот од кај можеш да знаеш дека носиш вакво или такво дете.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
За разлика од тоа дека порано, многу од амниоцинтезите предизвикваа "спонатaн" абортус, тоа денес е многу, многу намалено. Технологијата оди напред и се врши далеку поуспешно. Самиот факт што се работи се почесто укажува дека е намален ризикот.

И, Дивајн, реплицирав поради муабетот од кај можеш да знаеш дека носиш вакво или такво дете.
Или ти не ми објаснуваш како треба или јас не сваќам мора нешто да е.Јас не те разбрав баш така во предходниот пост каде под точка три го стави намалувањето на абортусот со помош на амниоцинтезата...демек ако се врши тој процес ќе дојде до намалување...ам ај можда сум сепак погрешно разбрала:toe:

Marinka

Член од
7 март 2007
Мислења
590
Поени од реакции
2
Или ти не ми објаснуваш како треба или јас не сваќам мора нешто да е.Јас не те разбрав баш така во предходниот пост каде под точка три го стави намалувањето на абортусот со помош на амниоцинтезата...демек ако се врши тој процес ќе дојде до намалување...ам ај можда сум сепак погрешно разбрала:toe:
Не, туку поентата ми е дека амниоцинтезата порано беше контраиндицирана поради тоа што по неа, често доаѓаше до спонтан абортус кај оние кои го сториле тоа. На тоа мислив. Сега ризикот е намален. :smir:

Chombe_United

Да ми бричите ташаците!
Член од
14 декември 2007
Мислења
8.809
Поени од реакции
452
Абортусот го оправдувам само во случај ако оние кои го зачнале тоа дете не може да живеат заедно. Но и покрај тоа повторно треба да се размисли бидејќи причините од абортус ги знаеме сите, а ги знаеме и последиците.Воглавном сум против.

Kajgana Shop

На врв Bottom