Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
:)

Ок не го спорам тоа (одговорот на Перл).

Но, еве остануеш бремена, сме заљубени јас и ти, ти сакаш да го абортираш оти немаме сопствен стан сеуште и сме невработени, а јас ти велам немој злато ќе се средиме некако, тоа е сепак наше дете, плод на нашата љубов.

Што ти ќе сториш?

Нема врска со темава и дали сме з аи ли против, ме интересира чисто твоето размислување како девојка.
Би те прашала како? Како би се средиле? Ако имаш некој конкретен план, ќе разговараме и ќе донесеме заедничка одлука. Ако тоа - ќе се средиме е само пуста надеж за подобро (за нас и за нашето дете) онда нема поента понатаму да се прави муабет на темата.И ова све е под услов да САКАМ да раѓам. Ако сум решена дека не сакам деца, онда тоа е тоа. Може звучи сурово, али ја го носам. Крај краева - ти ако сакаш деца, не мора со мене да ги имаш, а јас ако нејкам и ти ме натераш да родам - морам да имам.
И погоре кажав дека не ризикувам за квалитетот на живот на моето дете. не можам свесно да го осудам на немаштија, на глад, на неизживеани родители кои го направиле по грешка.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Тешко е, никој не го негира тоа, ама тешко е и да се откажеш од се што си планирал за својот живот поради несакана бременост. Тешко е и сите соништа да ти паднат во вода, и со сила да станеш возрасен и родител, тешко е и да бидеш во брак со некој што не го сакаш, тешко е и да одгледуваш дете што не го сакаш, аи на детето богами ќе му биде тешко кога ќе го почуствува тоа. Не ми е јасно само како еднава тежина се става над другата. Не можеш да знаеш како ќе се чуствува некој и колку ќе му биде тешко во одредена ситуација.
На крај па и жената нема да се одлучи на абортус ако не и било тешко што го има тој плод во прво време. Пошто не го прават од мерак абортусот жениве. И си го знаат ризикот, затоа што, колку и да е рутински, сепак е оперативен зафат. Абортус или не-абортус секако жената ќе си го крка.
Е така де.:) Не велам јас нешто којзнае колку разлишно од твоево напишано.

Само ќе те корегирам околу болдот. Не постои жена што не го сака детето што расте во неа. Се се сведува на калкулација при одлуката н аабортусот, а во калкулацијата влегуваат сите работи што ги наброја и токму затоа е ѓаволски тешко да се донесе таква одлука, а уште потешко да се оправедува или не таквата одлука.:)

За се у животот е потребен баланс.

Стално влегувам у дискусија кога има категорични генерализирани тврдења за крупни работи у животот, со цел да укажам дека многу од тие работи се релативни и зависат од еден куп фактори.:)

Што знам така ме научил животот, никогаш не испаѓа онака како што си замислил, секојпат има некоја фалинка или на подобро или на полошо.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
[quote="Let 3, post: 4856810, member: 18436"

Искрено не ме импресионираат особи кои со абортус си го решаваат проблемот. .[/quote]

Па искрено, никој не абортира за тебе да те импресионира

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Би те прашала како? Како би се средиле? Ако имаш некој конкретен план, ќе разговараме и ќе донесеме заедничка одлука. Ако тоа - ќе се средиме е само пуста надеж за подобро (за нас и за нашето дете) онда нема поента понатаму да се прави муабет на темата.И ова све е под услов да САКАМ да раѓам. Ако сум решена дека не сакам деца, онда тоа е тоа. Може звучи сурово, али ја го носам. Крај краева - ти ако сакаш деца, не мора со мене да ги имаш, а јас ако нејкам и ти ме натераш да родам - морам да имам.
И погоре кажав дека не ризикувам за квалитетот на живот на моето дете. не можам свесно да го осудам на немаштија, на глад, на неизживеани родители кои го направиле по грешка.
Болдот е размислување на секој нормален човек:)
Затоа и постои планирањето.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Аргументот убиство е чисто филозовски. Се зависи што подразбираш под живот. Ти пишав. Кога почнива животот. Кога Мама и тато имаат секс? Кога се има оплодување на јаце клетка? Кога првпат има делба? Кога ќе се формираат органите? Кога ќе се може да се живее во инкубатор? Кога ќе се поради? Кога ќе може само да се храни? Кога ќе има 18 години и може да гласа? Нема точен одговор се е вистина и зависи од твојата перспектива. Така да не го гледам вреден аргумотот убиството бидејќе нема една дефиниција за кога почнува животот...
шом почне делбата а ембрионот се зацврсти во матката мислам дека има живот.
Најлесно се проверува на следен начин: го оставаш ембрионот и сам после неколку месеци ќе покаже дали имало или немало живот во него.
--- надополнето: 23 март 2012 во 14:44 ---
Ако не го сакаш зошто со сила да се мачиш и себеси и тие околу тебе и детето кое ти е најмалку криво.
А како ќе знаеш дали го сакаш или не детето кога ниту го виде? Не му даде шанса ни да се запознаете.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Најлесно се проверува на следен начин: го оставаш ембрионот и сам после неколку месеци ќе покаже дали имало или немало живот во него.
Не значи многу често не успева и сосема е „природно“ да се има спонтан абортус. Во многу релативна зона. Науката нема одговор на тоа прашање бидејќи не е научно туку филозовско.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Во ред е го почитувам твоето размилување.:)

Меѓутоа доколку ова се случи во реалноста не верувам дека ќе ти биде толку лесно околу одлуката и прашањата како што си навела.

Да ти ќе прашаш и ќе знаеш како стојат финансиските работи, но можеби ќе се понадеваш и ти, којзнае. Хормоните работат во таква состојба, не за џабе се вели дека е друга состојба бременоста.

Можеби тогаш ќе помислиш нешто друго, сосема различно од ова напишаново.

Сметката дома и на пазар не е иста.:)

п.с секојпат е добро да си силна девојка и да цврсто стоиш на своите размислувања и одлуки:) Таквата цврстина и интуитивност секојпат е некако наградена;)

G

galaxy

Гостин
Каде го оставаш, во епрувета, во тенџере? Мајката не сака да биде во неа.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Каде го оставаш, во епрувета, во тенџере? Мајката не сака да биде во неа.
има решение и за тоа. Ќе апстинира од секс или ќе и свршат на лице, гради, грб, анално, орално, ќе стави спирала, вагинална таблета, дијафрагма, ќе инсистира на кондом и нема да има ембрион закачен во матката
--- надополнето: 23 март 2012 во 14:53 ---
Делот од реченицата што си го пропуштил. Additionally, the foreign body irritates the lining and wall of the uterus making it hard for an embryo to implant.[5]
нема ембрион закачен на матка - нема ни живот
--- надополнето: 23 март 2012 во 14:54 ---
Не значи многу често не успева и сосема е „природно“ да се има спонтан абортус. Во многу релативна зона. Науката нема одговор на тоа прашање бидејќи не е научно туку филозовско.
да ја оставиме природата да реши?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
да ја оставиме природата да реши?
Човекот има можност да ја контролира „природата“ и ако може да си го направи животот поубав преку тоа не само што има право има и обврска кон човештвото да го направи тоа. ТИ реков ова е чиста филозофија. И не води никаде толку од мене.

G

galaxy

Гостин
...
нема ембрион закачен на матка - нема ни живот...
Значи се зависело од тоа како дефинираш живот и твојата лична филозофија.
За некои и тоа е живот, всушност навистина е.

Да те парафразирам, остави го, не препорачувај спирали, ќе видиме дали не е живот.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Значи се зависело од тоа како дефинираш живот и твојата лична филозофија.
За некои и тоа е живот, всушност навистина е.

Да те парафразирам, остави го, не препорачувај спирали, ќе видиме дали не е живот.
планирање на семејство не е абортирање. поинаку одат тие работи. План да се има дете вклучува и жена и маж. На располагање се многу начини тоа да се спроведи и од двајцата. До бременост иди ако не се мисли на тоа не се води сметка не се внимава не се спроведат мерки на заштита. Ако веќе заради тие причини дошло до зачнување и почнал да се ствара живот, остави го. Не се вади на “не фго познавам, не сум спремен - спремна, немам пари, имам други планови. Другите планови абортирај ги.
Одлука за тоа му се препушта на 18 - 19 -22 годишни особи и моментални услови. И таа (или тој) водејќи се од моментот ќе речи... овој живот ќе го прекиниме овде. Моментот врви, за година - две или 5 идат други , ќе речи е сега може. Не е тоа перманентно стање во кое некој се раѓа живее и умира. Секој живот има успони и падови, мигови на среќа и тага мигови на изобилие или оскудица. Јас поминав сето тоа и да се раководев по моментот - ќе се стерилизирав. Ако абртѕирала на пример ради завршување на школо... тоа се 3-4 години кои може со повеќе воља труд и жртва да ги заврши и за 5-6. Ако е ради пари , и тоа со воља труд и напор се решава. Мислам дека повозрасните ќе ме разберат шт сакам да кажам. Оние кои искусиле повеќе од реалноста и самостојноста во животот.

G

galaxy

Гостин
планирање на семејство не е абортирање. поинаку одат тие работи. План да се има дете вклучува и жена и маж. На располагање се многу начини тоа да се спроведи и од двајцата. До бременост иди ако не се мисли на тоа не се води сметка не се внимава не се спроведат мерки на заштита. Ако веќе заради тие причини дошло до зачнување и почнал да се ствара живот, остави го. Не се вади на “не фго познавам, не сум спремен - спремна, немам пари, имам други планови. Другите планови абортирај ги.
Се ќе беше во ред ако не спомнеше спирали. Ако тоа е во ред, зошто не е во ред истото тоа ама по неколку недели, на малку повеќе клетки?

Kajgana Shop

На врв Bottom