Anon
/b/ House /b/
- Член од
- 13 декември 2007
- Мислења
- 16.744
- Поени од реакции
- 27.744
Замарање white lives matter моментално во ситуацијава какво што е, и поради која настана сето ова, е дегенски.епа господа, Горд тазе фан на Барнли. Горд Бел Стрејт Маж.
Ти не мора да кажеш дека си горд бел стрејт маж. Светот, барем до пред некое време, беше направен по дифолт да си горд.
Јас никаде во мојот пост не викам дека не се дискриминирани. Сум била и самата сведок на ситуации кај што суптилно и не баш суптилно биле дискиминирани. Ама сум била сведок и на ситуации кај што реално биле криви, ама го употребиле џокерот "Is it because im black? " Ниту па викам дека сите се криминалци. Сум била во мешани друштва, сум се дружела и со нив. И реално немам ништо против нив. Одамна го тргнав тоа етикетирање на луѓе врз основа на раса/пол. Нема белци/црнци ропаци, има ропаци. Ама не можам да замижам пред статистички докази.
Зошто, генерално гледано, стапката на криминал во квартовите кај што живеат тие е највисока? Дали сите имаат пристап до образование? Колкумина од нив завршуваат средно? Сеа тука стапува картата на системски расизам. Како генерациите пред нив живееле во опресија. Тоа е несомнено точно, но ова е веќе 3-4 генерација која живее во слобода. Зошто најголем дел од нив сеуште не успеваат да излезат од тој круг? Сеа пак тука доаѓа системскиот расизам, како ние белците сме го искористиле ропството за да се збогатиме и до ден денес го уживаме тоа богатство и затоа сме во предност. Да, НЕКОИ белци го искористија тоа. Најголем дел не видоа никаков бенефит. Дали ние како белци Европејци сме криви што Европа земала замав во 15-16 век наместо Африка/Азија?
Дали нашите генерации на Балканот и 10 години пред нас пораснаа во услови на војна и немаштија? Со ембарга, со бомбардирања. Колку фамилии почнаа живот од почеток? Дали голем број од тие што се раселија во западните земји, па и тие што останаа почнаа од нула? И колкав број од тие генерации и нивните деца завршиле образование и дали се во таа статистичка група која врши криминал?
![1594327299760.png](/data/attachments/258/258441-9bdecbea1658fb72b784cc43d3e14a67.jpg)
Не.