Џез музика

Каков Jazz слушате?

• Dixieland/Swing

Гласови: 29 24,4%
  • BeBop/HardBop

Гласови: 30 25,2%
  • Post-Bop/Fusion

Гласови: 40 33,6%
  • Avant-garde/Free/Experimental

Гласови: 46 38,7%
  • Vocal

Гласови: 33 27,7%
  • Acid/Electro

Гласови: 25 21,0%
  • World/Ethno

Гласови: 17 14,3%

• Вкупно гласачи
    119

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Албум кој секако ќе ви се допадне и е пожелен во вашата џез колекција. "Feeleng Good" oд Joe Sample и Randy Crawford од 2006 година. Joe Sample, еден од најплодородните музичари во џез музиката, познат по своето членство во групата The Jazz Crusaders (The Crusaders). Randy Crawford исто позната пеачка, една од најдобрите вокали во соул, џез и R&B музиката. Нивната соработка почнува уште далечната 1979 год. како гостински вокал на групата The Crusaders, во песната Street Life. Еве тука (клик) имам нешто пишано за тоа и ја има песната Street Life.

Албумот "Feeleng Good" содржи прекрасни 13 обработки на познати композиции, во џез стил.

Еве една песна, преработка на "When I Need You" од Albert Hammond, инаку попозната по изведбата на Leo Sayer.

Насловната песна
И Everybody's Talking

Можеби не е најдобриот избор, но не можат сите песни да се најдат на Youtube.

MSV

Член од
24 март 2005
Мислења
2.423
Поени од реакции
38
Не сумсигурен дали имам пишано на темава па ми го избришале или едноставно не сум пишал.
Сеедно...

Џезот е најпрецената музика од почетокот на музиката па до денес. Алиби на глупавите, егобуст за имбецилните. Можеби има 2-3 подправца во џезот кои се вредни за набљудување но се другото е срање.
Било комплексно бла бла, металот е далку покомплексен од џезот so what?

Океј ајде ќе разберам мене лично и мојот вкус да пробаше да ме навредиш.

Ама пеер, ти проба да ги дискредитираш (ова е факт, земи го како сакаш: анално, низ нос etc.) Најбитните Музичари во последните 100 и кусур години. Ти ги покака Coltrane, Davis, Braxton, Parker, Coleman... само комплетен идиот би се нафатил на тоа. Да не ни навлегувам во модерната и многу комплексна џез сцена (од која што очигледно ништо немаш слушнато, ама ај - ти да пресудиш).

Како испадот на Коља на тв пред некој ден - "Барем еден промил да имаше представа за што збориш" - ќе беше симпатичен и смешен идиот.

И уште една ствар - очигледно е дека немаш ни никакви познавања од релевантната метал сцена воопшто, чим се спрашти со таа компарација... и најбитното - НЕМАШ АПСОЛУТНО НИКАКВО ТЕОРИСКО ПОЗНАВАЊЕ НА МУЗИКАТА - а фрштиш судои наоколу.

Значи - ќути кучко!​

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
Нешто „пресно“ од Норвешка:)

Keith Jarrett и McCoy Tyner...eargasm

Ама од сите омилен ми е Џеко. Никад нема да ми здосади.

Пеџо

Фаличниот Ром
Член од
28 февруари 2013
Мислења
65
Поени од реакции
27

Почетник сум у музика-општо, али какви свипови и да научам да свирам ,арпеџиа, намалени, зголемени акорди, ритмика...

..џез можам да рокам само коа ми е денот :]]

Kajgana Shop

На врв Bottom