Ќе се средат ли некогаш улиците во Скопје?

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Мајко природо.
Не ми се верува дека сега се кука за ова. Не знам што да кажам.
Нема потреба од средување улици-плоштадот е важен,капијата и Аце-нема пари за средување улици,кршете автомобили е сега дали осигурање признава или не тоа е друга работа,ама здружение на возачи мислам дека може да ја тужи општината и да бара отштета??

Бидејќи станува збор за сообраќај а не играчки и фотелји,а во сообраќај поради некоја дупка да загинат неколку млади животи или пак да останат инвалиди мислам дека е крајно нехумано.
Е баш се прават улици. Колку што се средени овие две три години улици во Скопје а и воопшто, толку се немаат средено во последниве десет години. Не знам од каде му текна на некој ова.
Не дека се стакло улиците, сепак има и такви на кои ти е жал со кола да поминеш ама многу и ги направија. И не само во градот туку и надвор. Автопатот Скопје-Велес е во тек, да се надеваме дека и во обратна насок ќе го средат. Во градот многу тесни грла каде што се правеше гужва се средени и улиците се реконструирани. Па не може да се очекува дека преку ноќ сите улици ќе се средат. Ама да се плаче сега за улиците, откако почнаа да се средуваат, мене на нешто друго ми мириса.

Член од
18 мај 2012
Мислења
68
Поени од реакции
38
Многу ја воопшти темава.
Ако луѓето не се сиромашни и не се надеваат на некоја работичка за 200 евра и затоа ги гласаат, ќе има нормални политичари.
Ако политичарите се како што треба, нема да се краде.
Ако не се краде ќе има квалитетен асфалт и нормални улици.
Ако имаме функционална сообраќајна полиција, ќе се казнуваат тие што блокираат сообраќај.
Ако има нормални улици и паркинзи, луѓето ќе возат нормално и нема да паркираат на зелени површини.
Ако има добро конструирани улици и добро темпирани семафори, нема да се создава гужва и ќе може да се вози по три ленти.
Ако има семафори со нормално време за поминување на пешаците (не 3 секунди кои бараат да бидеш Флеш за да поминеш додека е зелено), нема да претрчуваат секаде пешаците и нема да ги нервираат возачите па да даваат гас на пешачки.
Многу "ако" во текстов некако, а, чудо, ниедно нема директна поврзаност со квалитетот на асфалтот и ниедно нема реална шанса да биде исполнето.
Да се вратиме на квалитетот на асфалтот и да се држиме до реалноста.
Ниту ние ќе станеме покултурни, ниту културата има врска со дупките на улиците кои не се поправаат.
Пак ќе речам:
До културата е!

Сите предуслови и сите "ако" што ги кажавме и ти и јас, ќе бидат решени позитивно ако се смени културата.
НЕ Е СЕ ДО ПАРИТЕ! Барем, не во толкава мерка.
Швабите не се предодредени да имаат пари. Работлив народ се и знаат да штедат.
Не плукаат по политичарите кога седат без работа (затоа што НИКОГАШ не седат без работа).
Ама да не одиме далеку до Германија.

Ќе ти кажам една случка од Македонија.
Возам низ струмичките села пред некоја година. Поминав повеќе села и сите изгледаа како ќенефи. Незнаеш каде му завршува дворот, каде му почнува губриштето.
Трева никаде, како пустина. Гадно и смрдливо.
Продолжив нагоре накај едно село што се вика Габрово.
Ме изненади...како во Италијанско село да сум влегол.
Куќите и дворовите средени, сите со убави бавчи, цвеќиња, овошки...the works.
Не само по куќите, луѓето засадиле цвеќиња покрај патот, го уредиле поубаво од скопскиве улици. Изгледа супер. Си го собрале и ѓубрето (барем мислам - пошто ѓубре не видов никаде).
Не верувам дека е до парите. Мислам дека луѓето од Габрово ги прати истава социјала што не прати и сите нас. Не се исклучок. Освен во мрзата.
Ние сме мрзлив народ. Кафаните се преполни, а сите мрчат дека немаат пари.
Никој ништо не работи. И тие што имаат работа - и тие што немаат.
Ние и да работиме трипати повеќе од Германците, пак ќе бидеме половина продуктивни....ОД МРЗА. Од мрза стопати повеќе време ќе потрошиме на една работа, затоа што нема "саглам" да се зафатиме...

Да не ја тупам.
Пак викам: ДО КУЛТУРАТА Е!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.818
Поени од реакции
12.308
Пак ќе речам:
До културата е!!
Темата е за дупките на улиците и тротоарите.
http://forum.kajgana.com/threads/Ќе-се-средат-ли-некогаш-улиците-во-Скопје.42177/
ако не плукаме на улица и го собираме ѓубрето од дворот, ако не одат луѓето по кафеани...улиците автоматски нема да се закрпат.
Е баш се прават улици. Колку што се средени овие две три години улици во Скопје а и воопшто, толку се немаат средено во последниве десет години. Не знам од каде му текна на некој ова..
Зависи кои улици. Централното јадро, Аеродром, чат пат Карпош...Си видела какви се тротоарите и улиците кон Топаана, Чаир, Автокоманда, ужас. Посебно е лошо ако навлезеш во споредни улички. Лисиче скоро возев низ уличките зад бензинската Макпетрол...страва. Нема една асална улица во населбите без дупка, крпеница или џомба. И каде што се крпи, се оставаат големи нерамнини.
Слабото функционирање на градските/општински власти или ставање слаб неквалитетен асфалт како шофери не чини многу пари. Само за лагери на тркало и по нешто што се расипува уз тоа фаќа негде 4000-5000 денари. Летва на волан, центрирање, амортизери и останати делови како и зголемена потрошувачка на гориво чинат многу повеќе. Посебно што и безбедноста на сообраќајот битно се намалува кога има крпеници и дупки на патот.

Член од
18 мај 2012
Мислења
68
Поени од реакции
38
Темата е за дупките на улиците и тротоарите.
http://forum.kajgana.com/threads/Ќе-се-средат-ли-некогаш-улиците-во-Скопје.42177/
Значи ако те сфатив од ова со Габрово, Струмица и кафеаните и наводно мрзеливоста...ако не плукаме на улица, садиме цвеќиња во двор и го собираме ѓубрето од дворот, ако не одат луѓето по кафеани...улиците автоматски ќе се закрпат?
Зависи кои улици. Централното јадро, Аеродром, чат пат Карпош...Си видела какви се тротоарите и улиците кон Топаана, Чаир, Автокоманда, ужас.
Слабото функционирање на градските власти или ставање слаб неквалитетен асфалт не чини многу пари. Само за лагери на тркало и по нешто што се расипува уз тоа фаќа негде 4000-5000 денари. Летва на волан, центрирање, амортизери и останати делови како и зголемена потрошувачка на гориво чинат многу повеќе. Посебно што и безбедноста на сообраќајот битно се намалува кога има крпеници и дупки на патот.
Човече, не сфаќаш.
Слободно можеме да направиме merge на СИТЕ теми..пошто тоа е тоа!
Такви :гомце: сме ние!

Банализирај колку сакаш...
--- надополнето: 7 јуни 2012 во 16:44 ---
@Lurtz
Како ме нападна, мислиш на темава само инженери и урбанисти коментираат, па има место само за стручни мислења...ја ти кажувам дека повеќе врска има тоа што јас го напишав, отколку сите "дрвења" од типот: "кај мене ја средија улицата"...

Работиве у држава СИСТЕМСКИ не чинат.
Не дека асфалтот што се става тука е различен од тој на други места...туку дека све ни е наопачки свртено и од корен треба да се мења.

B

Black Guard

Гостин
Ама да се плаче сега за улиците, откако почнаа да се средуваат, мене на нешто друго ми мириса.
Кога почнаа да се средуваат??

Си има план и се оди по истиот,штета што не е истиот како предизборниот-ете тука лежи зајакот.

The countess

Аристократка
Член од
2 јуни 2012
Мислења
145
Поени од реакции
82
Сеа се средуваат ама затоа после ќе си имаме најубави улици.
Лаф ју ВМРО!! :P

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
еве го лекот за улиците

секоја општина си има свој„татко„ и на секој поголем кратер,јама да се насликаат портретите на тие градоначалници

како овие украинскиве;) па можеби и ќе упали

Kajgana Shop

На врв Bottom