Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Уште едно ѓубре режимско дало интервју - академик Горазд Росоклија професор на Универзитетот Колумбија во САД. Колку те платија, за колку се продаде, што знаеш ти за наука магаре едно за колку го купи професорското место на Columbia University!?
Росоклија: Екстерното е неопходно, алтерантивата е да продолжиме да тонеме во незнаење и неписменост
http://republika.mk/?p=356474
Не му веруј, манипулиран е нели глеаш ?
Користи екстерно тестирање место државен испит...
Ебати интелектуалецот ако не знаеш дека државен испит и екстерно тестирање се два различни концепти... :icon_lol:

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667
Па нели Адеми и Груевски се интелектуалци, имаат мастери, докторски, што ти ја знам, па очигледно не знаат разлика меѓу екстерен и државен испит.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Не му веруј, манипулиран е нели глеаш ?
Користи екстерно тестирање место државен испит...
Ебати интелектуалецот ако не знаеш дека државен испит и екстерно тестирање се два различни концепти... :icon_lol:
Со врски бе со врски и неинформиран.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
Уште едно ѓубре режимско дало интервју - академик Горазд Росоклија професор на Универзитетот Колумбија во САД. Колку те платија, за колку се продаде, што знаеш ти за наука магаре едно за колку го купи професорското место на Columbia University!?
Росоклија: Екстерното е неопходно, алтерантивата е да продолжиме да тонеме во незнаење и неписменост
http://republika.mk/?p=356474
Чудно при толкав текст на професор на универзитетот колумбија не се задржа на делот дека во Америка немаат државен испит? Дека може на некој од поелитните бараат и учење освен пари ама има многу универзитети кај што можеш лабаво да си пројдеш ко на европски?
Пари вложени во образованието,тоа ќе ја прави разликата а не некакви глупи реформи.Помалце трошоци за глупости,повеќе опрема, книги, поквалитетни професори и тн.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Чудно при толкав текст на професор на универзитетот колумбија не се задржа на делот дека во Америка немаат државен испит? Дека може на некој од поелитните бараат и учење освен пари ама има многу универзитети кај што можеш лабаво да си пројдеш ко на европски?
Пари вложени во образованието,тоа ќе ја прави разликата а не некакви глупи реформи.Помалце трошоци за глупости,повеќе опрема, книги, поквалитетни професори и тн.
Да де пари. Затоа у Америка штедат од деца за да се запишат на факс. Кај нас треба државата да те финансира и плус да го завршиш ко на шала факсот :)

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667
Па уште во некое село нека отворат дисперзирани студии, ја мислам ќе се зголеми така критериумот и нема 98% од матуранти да се запишуваат на факс. (него 100%)
Добар аватар иначе. (y)

Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
Да де пари. Затоа у Америка штедат од деца за да се запишат на факс. Кај нас треба државата да те финансира и плус да го завршиш ко на шала факсот :)
Штедат и кај нас и се задужуваат не се секирај. Само што со плата од 200 евра не можеш да заштедиш 240 000 евра за едно дете,а не па за многудетно како што сакате вие ;)
Мислиш дека Америка ја боли кур дали ќе пројдеш на шала или не?Не, тоа е работа на факултетите и за тоа Харвард си е Харвард а нашето образование е како и се останато во државава.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Штедат и кај нас и се задужуваат не се секирај. Само што со плата од 200 евра не можеш да заштедиш 240 000 евра за едно дете,а не па за многудетно како што сакате вие ;)
Мислиш дека Америка ја боли кур дали ќе пројдеш на шала или не?Не, тоа е работа на факултетите и за тоа Харвард си е Харвард а нашето образование е како и се останато во државава.
Јас кога студирав беше 1000 евра годишно. 4 години = 4000 евра. На другите факсови беше поефтино. Сега сакаш да кажеш дека е 6000 евра годишно? Бапка нели некои почнаа и 3 годишни студии. Иначе не знам што ги замеша децата сите што ги нзма што имаат повеќе од 2 деца никој не зима голема плата. А за образованието зборев пред се луѓето што студираат треба да бидат загрижени пошто произведуваме осакатени кадри. Затоа јас едно завршив десето работам.[DOUBLEPOST=1418040093][/DOUBLEPOST]
Па уште во некое село нека отворат дисперзирани студии, ја мислам ќе се зголеми така критериумот и нема 98% од матуранти да се запишуваат на факс. (него 100%)
Добар аватар иначе. (y)
На е аватар тоа е поранешниот и идниот грб на Македонија :) Иначе за диспрезираните студии си до некаде во право.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667
@Brutus Тригодишни студии спомнува, а со тригодишни студии можеш гзот да си го избришеш. Ај рачунај уште 1500 евра мастер (отприлика, барем на Правен е толку), плус екстра трошкови. Иначе сега тие што се во квота со кофинансирање плаќаат 400 евра годишно, плус уште 100 евра за разно разни давачки (тие што се плаќаат при запишување на семестар, административни такси, пријави). Ако ги земам тука и учебниците кои коштаат едно 50-60 евра од семестар (минимум), па кој не сака толку да даде, бидејќи реално е премногу, мора со копирани учебници...па да земам тоа што во казнена сесија, ако сакаш да полагаш, ќе си платиш 1000че од испит, па после ако не завршиш на време ај запишувај дополнителен семестар за 2-3 предмети (ако ти останале во текот на студирањето).

А за грбчето, ќе видиме дали ќе биде идниот.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
Јас кога студирав беше 1000 евра годишно. 4 години = 4000 евра. На другите факсови беше поефтино. Сега сакаш да кажеш дека е 6000 евра годишно? Бапка нели некои почнаа и 3 годишни студии. Иначе не знам што ги замеша децата сите што ги нзма што имаат повеќе од 2 деца никој не зима голема плата. А за образованието зборев пред се луѓето што студираат треба да бидат загрижени пошто произведуваме осакатени кадри. Затоа јас едно завршив десето работам.[DOUBLEPOST=1418040093][/DOUBLEPOST]
На е аватар тоа е поранешниот и идниот грб на Македонија :) Иначе за диспрезираните студии си до некаде во право.
Незнам како израчуна 6000 годишно :icon_lol: Иначе во Америка година е окулу 50-60 илјади на најпрестижните универзитети,и во тие спаѓаат и неколку државни.Со тие пари инвестираат во лабаратории, опрема, кадар, стручна литература.Да ти поедноставам бидејки со репликава ми изглеа ко ништо да не си ме разбрал,факултет со таков квалитет никогаш нема да има во Македонија бидејки никој нема да плати толку пари ни за едно дете не па за повеќе.[DOUBLEPOST=1418040658][/DOUBLEPOST]
Не се многу пари тоа за студирање,проблемот е што стандардот ни е за греота :)

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Незнам како израчуна 6000 годишно :icon_lol: Иначе во Америка година е окулу 50-60 илјади на најпрестижните универзитети,и во тие спаѓаат и неколку државни.Со тие пари инвестираат во лабаратории, опрема, кадар, стручна литература.Да ти поедноставам бидејки со репликава ми изглеа ко ништо да не си ме разбрал,факултет со таков квалитет никогаш нема да има во Македонија бидејки никој нема да плати толку пари ни за едно дете не па за повеќе.[DOUBLEPOST=1418040658][/DOUBLEPOST]
Не се многу пари тоа за студирање,проблемот е што стандардот ни е за греота :)
Извини не догледувам изгледа :) видов 24.000 евра ти си зборел за америка и мк и си напишал 240.000 :) А иначе и ја може грешам може не беа 1000 годишно јас кога бев (не ги давав од мој џеб) затоа не памтам :)). А за другото се согласувам. Муабетот беше толку работи се исповрзани и личи дека секој е во право. Еве на пример мислам дека професорите на универзтитетите имаат мали плати. Од друга страна запишуваат екстра студенти за да го зголемат буџетот а со тоа се намалува квалитетот на образование. Од трета страна државата бара државно екстерно ватевер и се нарушува автономијата (?) на универзитетот од трета страна јавна тајна е дека кој ќе стане професор на универзитетот едноставно не може да се избрка од таму и затоа има професори што буквално се заебаваат на предваање, одат со 100 години у пензија и тн. Страшно :)

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667
Па на правен и економски (а верувам и на некои други) и не им е толку мала платата, со оглед дека имаат екстра приходи од продавани книги, па комисии за магистерски/докторски итн итн. Али иди на ПМФ пример, види колку е плата на професор и ќе си стаиш прст на глава.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Јас кога студирав само еден профсор БАРАШЕ значи не можеше оценка да земеш без книга а таа чинеше 200 денари. Негде 3-4 професори сугерираа да се купи оригинал книга (демек ќе ти попуштат ако си ја донесеш на испит/испрашување). Другото све копир :)

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Јас кога студирав само еден профсор БАРАШЕ значи не можеше оценка да земеш без книга а таа чинеше 200 денари. Негде 3-4 професори сугерираа да се купи оригинал книга (демек ќе ти попуштат ако си ја донесеш на испит/испрашување). Другото све копир :)
Знаеш дека со копија правиш кривично дело така ? :D

БРЕЈКИНГ ЊУЗ : НОВ БРАН ПРОДАДЕНИ ДУШИ

Ај тие кокошките од Правен шо биле нека не ми го срамат факултетот и идната ми професија !

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.080
Поени од реакции
74.825
За првиот протест мислеа дека нема да биде успешен и затоа не се замараа.
Кога видоа колку студенти искочија на улица, беа фатени неподготвени и единствено нешто што можеа да направат е да не ја споделат веста во нивните медиуми (а тоа се 90% од медиумите во државава).
Е после тоа одма ја скроија стратегијата.
Интервјуираш дечки од УМС кои во улога на загрижени студенти даваат веќе претходно подготвени изјави.
Милион контрадикторности кажаа, сега последното е дека студентите и прашањата ќе ги имале пред испитот. Мислам дека до среда ќе кажат дека и министерот ќе дојде и ќе ти го полага испитот место тебе.
На крајот испадна дека испитов секако ќе го положиш некогаш, ама битното е да паднеш неколку пати за да се наполни уште толку државната каса.
Малце е што студентите плаќаат милион такси, малце е што плаќаат за списанија кои не постојат, малце е што плаќаат за некакви студентски парламенти, па за тетратки (а кога полагаш секогаш има недостаток од тетратки), малце е што од секој споменик перат по еден куп милиони евра, малце е што акцијата за садење дрвја којзнае колку пари се перат, малце е што уште за дишење воздух не се плаќа данок, па ајде да ги измузиме студентите уште толку, додека не избегале од државава.

Видоа дека никакво полагање не им одговара на студентите и секако ќе одат на протест и нормално го зададоа крајниот чекор, СДСМ стоел зад протестите :bravobe::bravobe::bravobe:
Заклучок даден бидејќи Ванковска, најголемата дебилка во земјава која сигурен сум дека 95% од протестантите не може да ја смислат, го поддржала овој протест, и плус виделе на ФБ дека УМС пичке си материне на СДСМ го лајкнал евентот за протестот :aplauz::цицки:
Оној што "станувал од сабајле миел лице и наоѓал работа" мислам дека и фрижидер да отворам ќе го видам како плаче и повикува студентите да не излегле на протест и да не биле манипулирани од опозицијата :Кезец:
Толку се усрани што и Груевски го слушам вика:
Ако сте мажи излезете на митинг, не се кријте зад децата :oleee:

Има ли еден нормален овде бе?
Како не се погоди кога рокна гранатата во владата сите да бидете внатре, матер ви ебам ваша. Пикнете се во влада и вие и СДСМ и сите други хоштаплери и да ве разнесе некој, па на раат да живее народов :popce::popce::popce:

Kajgana Shop

На врв Bottom