Ја оправдувате ли пиратеријата?

Ја оправдувате пиратеријата?

• Да

Гласови: 238 70,4%
  • Не

Гласови: 24 7,1%
  • Не, но користам пиратски производи

Гласови: 76 22,5%

• Вкупно гласачи
    338

АуРоРа

Засекогаш
Член од
15 мај 2005
Мислења
1.109
Поени од реакции
15
gerard напиша:
Тоше кафански пејач?
Од тема за пиратерија, дојдвме Тоше да го судиме? :icon_eek:

Кој е тој порив само не знам...

Аман остај ги, некои прашања едноставно не заслужуваат одговор...Исто како што на некои луѓе не вреди да им се објаснува...

L

Little

Гостин
Јас купувам Пиратерија. Факт е дека оригиналот е по лезет, шо вика Ацид, али разликата од оригинал до пиратерија не е многу голема, а цената е упола помала. Ми се исплати...

moTaro

Буљаш
Член од
17 ноември 2005
Мислења
1.476
Поени од реакции
11
Little напиша:
Јас купувам Пиратерија. Факт е дека оригиналот е по лезет, шо вика Ацид, али разликата од оригинал до пиратерија не е многу голема, а цената е упола помала. Ми се исплати...
Разлика помеѓу оригинал и пиратско издание НЕМА!

Пиратско издание во суштина е нелегално копија од оригиналот!

Што значи ако имаш пиратски ДВД филм, имаш филм нелегално преснимен од оригиналнотот ДВД
Истото важи и за останатите пиратски изданија!

Само што со оригиналот ќе го добиеш тоа убаво спакувано, со сликички и брошурчиња бла бла бла. А пиратското ќе го добеш на ЦД во 1 денар опаковка и напишано со маркер на ЦД-то што е продуктот:)

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
gerard напиша:
Тоше кафански пејач?
Од тема за пиратерија, дојдвме Тоше да го судиме? :icon_eek:

Кој е тој порив само не знам...
Каде е речено дека е кафански, јас само го нареков Тоше меански Проески бидејќи в меана, селска биртија, кооперација, на Тоше дискот ечи, бучи, пиратски купен, ширејќи невкус! Тој, можеше, ама не се потруди, полесниот пат го одбра, на лаги, субкултура.

Туку, и јас, будала: Margaritas ante porcas!!

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
moTaro напиша:
Само што со оригиналот ќе го добиеш тоа убаво спакувано, со сликички и брошурчиња бла бла бла. А пиратското ќе го добеш на ЦД во 1 денар опаковка и напишано со маркер на ЦД-то што е продуктот:)
Затоа тоа во еден денар опаковка ќе го зафрлаш по фиоки после неколку дена, а на другото прашина ќе му бришеш секој ден:)

moTaro

Буљаш
Член од
17 ноември 2005
Мислења
1.476
Поени од реакции
11
divine напиша:
Затоа тоа во еден денар опаковка ќе го зафрлаш по фиоки после неколку дена, а на другото прашина ќе му бришеш секој ден:)
Можеби, ама секогаш ќе бидам во плус на контото.
Значи, ќе го имам истото ЦД како ти (оригиналното), па ќе си ги викнам
пријателите ако е нова музика заедно да ја слушаме и со остатокот пари што сум требал да ги дадам за да го купам оригиналот, ќе купиме бадел коњак и ќе се напраиме ќупови слушајќи ги најновите нумери од изведувачот :)

Happy end.

Член од
14 јули 2005
Мислења
2.128
Поени од реакции
41
moTaro напиша:
Можеби, ама секогаш ќе бидам во плус на контото.
Значи, ќе го имам истото ЦД како ти (оригиналното), па ќе си ги викнам
пријателите ако е нова музика заедно да ја слушаме и со остатокот пари што сум требал да ги дадам за да го купам оригиналот, ќе купиме бадел коњак и ќе се напраиме ќупови слушајќи ги најновите нумери од изведувачот :)

Happy end.
Веројатно и коњакот ќе биде без бандерола... :pos:

АуРоРа напиша:
Добро тогаш трк до кај чичко ти Бил Гејтс да ти го лиценцира Виндоусот и да си платиш еден куп пари за оригинален виндоус со лиценца, оти трудот треба да му е награден, а не со туѓи перја накитени...А не некои мрзливци што од работа ни Р не виделе...
Види вака моме. Чичко ти Бил Гејтс вработува илјадници програмери, техкички писатели, марткетинг стручњаци, дизајнери и не знам уште што за ти да можеш да го користиш тој твој компјутер. Мене како програмер ненормално ме нервира таквиот пристап на работите, затоа што знам јас од што го вадам лебот. И знам дека мојот труд сакам да биде награден.

Ако сакаш бесплатни работи, имаш : за софтвер - користи слободен софтвер, за музика - имаш групи што се промовираат и дозволуваат бесплатно да им ги симнеш песните, за книги - имаш Project Gutenberg, Google Scholar... Или не е доволно квалитетно за тебе? Ако сакаш поквалитетно - повели па плати. Не знам што работиш, ама (не)дајбоже да се најдеш во ситуација да гледаш како твојот труд од кој очекуваш да заработиш за себе и семејството, се расфрла наоколу без ни денар за тебе, а ти не можеш ништо да направиш за да го поправиш тоа.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Margaritas ante porcas Spooky! Ante porcas!

Или прилепцки: ти го крстиш, а тој прди.

На некои луѓе не вреди да им се објаснува, тие и понатаму ќе слушаат Беквалац! На пиратско ЦД!

OBDN

Ходајучи Вујаклија
Член од
25 јули 2005
Мислења
1.456
Поени од реакции
32
spooky напиша:
Веројатно и коњакот ќе биде без бандерола... :pos:
I posle Marlboroto smrdelo i gorelo cudno ko seno, a od Merloto bolela glava:icon_eek: ---- :pos:

moTaro

Буљаш
Член од
17 ноември 2005
Мислења
1.476
Поени од реакции
11
kontraska напиша:
Ја оправдувате пиратеријата?
Да
И сексот за пари го оправдувам и се ....
Едно им е заедничко. И двете се нелегални!
А штом е забрането, мора да е добро.
Готово ме убеди, ја бев против ама сеа сум дефинитивно За!

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
so ogled na finansiskata situacija koja momentalno vladee kaj nas, da OK e i ja opravduvam zatoa sto sekoj ne moze da si pruzi pogolemi sredstva da si kupi orginal, a da bese malku bolje na finansiski plan definitivno ke ja osuduev zatoa sto sekoj (umetnik) zasluzil trudot koj e rezultat na dolgotrajna kreativna rabota da mu bide soodvetno tretiran i naplaten kako i sekade vo svetov.

Член од
22 ноември 2005
Мислења
36
Поени од реакции
0
Apsolutno ja podrzuvam piraterijata, so ogled na toa deka ja ima sekade ja podrzuvam samo vo Makedonija.Mislam deka cenite na za originalnite izdanija e smesna, (za nasi uslovi)

SeaGull

Walter
Член од
17 мај 2005
Мислења
763
Поени од реакции
9
Iskreno, ne uspeav da gi procitam site strani, i se nadevam deka ke uspeam koga ke se oslobodam malce od rabota. Citnav samo mal del od ovaa (posledna za mene stranica).
Piraterija, dali ja opravduvame ili ne?
Hm... tuka ne i trebalo da ima prostor za dilema. Dokolku se bi bilo vo red, normalno deka sekoj saka da si kupi original, so sto neli, i drzavata go zema svojot del (t.n. danok), i site se zadovolni.
Megjutoa, piraterijata e opsto rasirena sekade i nasekade. Kaj nas nitu pocnala, nitu ke zavrsi. Eheeeeeeeeee, nasekade niz svetot se prodavaat piratski CD i DVD-ja, kade skrisno, kade ne. Ulicnite prodavaci na piraterija gi ima i vo Grcija, gi ima i vo USA, gi ima i vo Anglija, Irska, Spanija, Portugalija, Francija, Italija, itn itn.
I, sega sto?

SeaGull

Walter
Член од
17 мај 2005
Мислења
763
Поени од реакции
9
A, uste nesto, citnav malce pogore deka ste go spomnale Tose.
Gi imam site CD izdanija na Tose, pocnuvajki od prviot, i toa gi kupuvam originali.
Se sekavam koga go kupiv negoviot prv album od Avalon, bese 1999 godina, izdanie br.001 na Avalon, cena 420 denari.
Prvoto CD koe go izvadi Tose koga izleze od Avalon, imase cena od 600 denari. Znaeme kakov uspeh postignaa pesnite od toj album. Ne mozam da kazam sigurno, ama se zborese deka se prodal vo neverojatno mala kolicina.
I, zatoa, pretpostavuvam, ja spustija cenata na posledniot album na 150 denari. Jas ke go zemev posekako, ne e bitna cenata. Megjutoa, sto ke go sitkaat ulicnite trgovci, so izmackani sliki, prasini na Cd-njata, itn itn... za 100 denari, ete go promoviraa po cena od 150 denari. I, mislam deka efektot bese ocigleden.

Nemam namera da komentiram poveke okolu ova.

Kajgana Shop

На врв Bottom