Јас сум од Титов Велес

Член од
2 септември 2007
Мислења
2.155
Поени од реакции
176
Приказна-просечно

Сценарио-немаше зборење!!!

Кастинг-во ред, освен Лабина што ми е крајно антипатична

Звук-ништо посебно, никаква мелодија не дојде до израз, освен шепотот на Лабина што почна да ме прогонува

Костимографија-одлични фустани!

Фотографија-ужасно грди сцени, да не ги набројувам (со исклучок на само еден добар кадар кога на крајот Лабина е на ридот и трча надоле, убаво се гледа панорама на Велес на зајдисонце)

Симболи-веројатно да беше поинтересен филмот ќе се потрудев да ги сфатам

Порака-не ја сфатив, ако воопшто ја имаше!!!

Сума сумарум: ништо посебно, просечен филм што не остава силен впечаток и не те тера да размислуваш на него, брзо заборавлив.

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.488
Поени од реакции
7.983
За Теона Стругар Митеска, режисерката на овој фил што го немам гледано (а и не планирам) се има запишано на факултет за режија во Њу Јорк, после еден семестар се има отпишано.
Тоа значи дека таа е режисер колку што сум јас инженер за преработка на дрво. Е за тоа стручен сум, мајке ми, како цепам дрва, човек да се запрепасти како со мојата слаба мускулатура успевам да се справам со големи трупци кои ги цепам со секира со средна големина.

Еднаш се зафркнаф и гледаф филм на Теона. Најсветла точка ми беше Бајрам Северџан (Д-р Кољо од ТВ БТР :cuc:) кој во филмот воопшто не се обидува да глуми во тие минута две колку што се појавува. филмот се вика Како убав светец.
на германски филмот беше насловен Мајне брудер терорист (Мајне швестер, шајзе режисер).

Член од
21 август 2007
Мислења
295
Поени од реакции
8
Мотивот за приказната е ок но некако како да постојат недоречености што ја прави приказната недовршена односно не се разбира до крај сценариото...што може да биди и поради скратувани сцени. Шепотењето би можело да биде појасно или да има превод па да се прочита што точно кажува Лабина која одлично ја изиграла својата улога, несомнено една од најдобрите македонски актерки која воодушевува со својот пристап и пренесувањето на емоциите. Сепак за најдобар дел би ја издвоил фотографијата која доста ми се допадна. Невообичаени кадри, чудни позиции, на моменти широк кадар со многу детали-на моменти фокусирање на одреден дел...

А

Адриано

Гостин
После филмов мисис митевска поарно нека не се враќа во Велес!
Меѓу најомразените е овдека!
Како ни го претстави градов алал да и е!
Пола народ одтука сме курви пола дрогераши абе оди легни си мори кучко недоквакана незнае да се снајде пред камера на сите телевизии зборуваше како кондом да џвака во устата нимфоманка една смрдена!

Lucifer

Devil in a females body
Член од
7 мај 2006
Мислења
300
Поени од реакции
1
што кур сте фаќале да го гледате?!?!:uvo: Иди на “Превртено“, па повраќај, па иди на “Сенки“, повраќај сам мор.....Од што мака и на “Јас сум од Титов Велес“?!?!ебате мазохистите....:tapp:(note: не се вреѓајте, аман!!! немам лоша намера!)

Член од
22 октомври 2007
Мислења
32
Поени од реакции
3
За Теона Стругар Митеска, режисерката на овој фил што го немам гледано (а и не планирам) се има запишано на факултет за режија во Њу Јорк, после еден семестар се има отпишано.
Тоа значи дека таа е режисер колку што сум јас инженер за преработка на дрво. Е за тоа стручен сум, мајке ми, како цепам дрва, човек да се запрепасти како со мојата слаба мускулатура успевам да се справам со големи трупци кои ги цепам со секира со средна големина.

Еднаш се зафркнаф и гледаф филм на Теона. Најсветла точка ми беше Бајрам Северџан (Д-р Кољо од ТВ БТР :cuc:) кој во филмот воопшто не се обидува да глуми во тие минута две колку што се појавува. филмот се вика Како убав светец.
на германски филмот беше насловен Мајне брудер терорист (Мајне швестер, шајзе режисер).
Немам намера да ја бранам Теона и нејзината работа, но фактите и вистината се обратно од тоа што вие го пишувата.
Сите нејзини филмови поцнувајки од краткиот филм Веда се наградувани по сите фестивали на кои учествуваа, а нивниот број не е мал (мислам на фестивалите на кои има учествувано).
Ако мислите да кажете дека сите селектори на фестивали кои го селектираа филмот Јас сум од Титов Велес (меѓу кои беше и гркот кој го селектираше филмот за фестивалот во Торонто кој изјави: - Македонскиот филм многу ми се допадна, па затоа и го ставив во конкуренција за награда. Мислам дека никого не треба да чуди тоа што јас, Грк од Атина, селектирав македонски филм. Уметникот мора да биде ослободен од предрасуди - објасни Димитри Еипидес.) не ги бива во својата работа тогаш е во ред.
Филмот учествуваше на следните фестивали: Сараево, Торонто, во Ротердам .....
Во Сараево Македонскиот филм " Јас сум од Титов Велес", на режисерот Теона Стругар Митевска ја доби специјалната награда на жирито, со кое претседаваше оскаровецот Џереми Ајронс. Оваа награда на 13. Сараево филм фестивал, подразбира и паричен надомест од 10.000 евра.
Првиот нејзин филм се вика Како убив светец ( иако добро ти оди Германскиот, македонскиов не си го разбрал добро, а во врска со цепењето дрва верувам дека добро ти оди)
Мислам дека е крајно време да се престане со навредување и омаловажување на нашите уметници и нивните дела, и воопшто на се што е Македонско. Ако ние не си го цениме своето незнам кој би можел друг. А од другите веќе имаме добри зборови.
Со ова несакам да навредам никој само бев изиритиран од неколку поста.
Поздрав

H

HITCH

Гостин
„Јас сум од Титов Велес“ номиниран за „Феликс“ Авторско-семејниот проект „Јас сум од Титов Велес“ на сестрите Лабина и Теона и братот Вук Митевски е номиниран за престижната награда на Европската филмска академија „Феликс“. Оваа награда е популарен пандан на „Оскарот“.
„Јас сум од Титов Велес“, чиј сценарист и режисер е Теона, сценограф Вук, а продуцент и главен актер Лабина Митевска до сега има учествувано на 40-тина филмски фестивали во светот, и има добиено 15-тина признанија. Вториот проект на семејството Митевски (по заедничкиот првенец „Како убив светец“) до сега беше наградуван на фестивалите во Сараево, Битола... а беше селектиран и во значајните програми на канскиот, берлинскиот, потоа на фестивалот во Торонто и др.
http://www.forum.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=4823&Itemid=100

karlovic

имам срце ама имам и фрижидер
Член од
5 ноември 2010
Мислења
616
Поени од реакции
161
Веројатно деновиве бевте да го гледате или па се мислите дали да го гледате `Јас сум од Титов Велес`, сниман во Велес, што се дава во Дом на Арм, премиерно прикажан на 27.2 и ќе се дава минимум месец дена. Во режија е на Теона Митевска, а продуцентка и главна актерка е Лабина Митевска.
Дали ви се допадна и што мислите за филмов? Дали мислите дека е длабок а тежок или дека едноставно нема поента? И конечно, кои се вашите замерки?

Филмот во Скопје доаѓа по неговите навистина успешни презентации на Сараевскиот фестивал, на фестивалот во Торонто, а особено по неговата голема и успешна презентација на Берлинскиот фестивал. Пред само четири дена „Јас сум од Титов Велес“ ја имаше и премиерата на Белградски ФЕСТ, каде што ја отвори програмата „Европа надвор од Европа“. Во Белград, како што рече режисерката Митевска, многу убави критики добиле главните актери Лабина, Ана Костовска, Николина Кујача и Џевдет Јашари. Еден од прекрасните коментари кој го кажал големиот германски режисер Волкер Шлендорф (познат по неговото култно дело „Лимениот барабан“), годинашен гостин на ФЕСТ, се однесувал на Лабина Митевска, која тој ја споредил со исклучителната италијанска актерка Џулиета Масина.

Филмот во Македонија го дистрибуира „Манаки филм“, а во Домот на Армијата предвидено е да игра минимум месец дена, по што ќе оди низ цела Македонија. „Она што е за нас најважно, рече Лабина Митевска, е дека успеавме да го оствариме тоа за што се боревме и за што се залагаме. А тоа е дека нема поделба на уметнички и комерцијален филм, туку дека постои само добар и лош филм. Ако филмот е добар тој ќе си го најде својот пат“. Доказ за тоа, како што објасни Лабина, е токму нивниот филм за кој на почетокот сите зборувале дека тоа е арт филм и дека не е филм кој може да има голема дистрибуција, но се покажа дека филмот досега е продаден за прикажување на 13 територии.

Дистрибуцијата на филмот во Америка и во Канада ќе почне во јануари 2009, во Србија, Босна и Херцеговина и Црна Гора планирано е дистрибуцијата да почне во мај, а во Франција, Белгија и Словенија во септември. Најголемата продажба на филмот се случила на Берлинскиот фестивал, а покрај споменатите земји тој е продаден и во Унгарија, Романија, Австрија, Грција и Тајван.

Исто е и со фестивалите, до крајот на 2008 година „Јас сум од Титов Велес“ ќе оди на 40 фестивали. Само во текот на март и април тој е поканет и ќе учествува на 11 фестивали, и тоа во Софија, Леќе, Визбаден, Прага, Линц, Португалија, Белфаст.

„Наша задача е да се бориме авторските филмови да бидат дистрибуирани и гледани. Мое мислење е дека дистрибутерите ја потценуваат публиката. Сметам дека не треба да се потценува публиката, дека таа е едуцирана и знае што е добро“, рече Теона Митевска. Таа раскажа за реакцијата на еден граѓанин на Велес, кој и рекол дека му е мило што го отвориле тоа прашање затоа што во овој момент тие повторно се борат со проблемот со топилницата и со тоа таа да не биде повторно стартувана. „Наша должност е, нагласи Теона, да се занимаваме со тоа што во нашата средина е актуелно и важно“.

Пораката на Џевдет Јашари беше дека е крајно време во оваа наша земја да се занимаваме со уметност. „Ни треба филм, доста ни е од политика. Очекувам да дојдат многу љубители на филмот, но и многу луѓе кои се занимаваат со политика. Сакам да креираме нешто убаво и се повеќе да се занимаваме со креација, а не со политика“, рече Јашари.

На прашањето зошто филмот ќе се прикажува во Домот на Армијата, а не во „Милениум“ продуцентката Лабина Митевска објасни дека условите за прикажување во оваа реновирана киносала се одлични, и дека проекцијата ќе има одлична слика и звук. Додека директорката на „Манаки филм“ Тања Ќурчинска Пепељугоска нагласи дека филмот добил поддршка од Министерството за култура и за неговата продукција и дистрибуција, а за неговата презентација во Домот на Армијата голема поддршка дало и Министерството за одбрана. И така и треба, некако со време работите доаѓаат на свое место, бидејќи домашниот филм навистина најголема поддршка и треба да добие дома.
Извор: Утрински
а јас од Битола сум..

убав вовед само уште да напишеше каква содржина има филмов..

Kajgana Shop

На врв Bottom