Како да се реши Албанското прашање во РМ и на Балканот

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Mislev imas resenie na se, stom imas zena albanka, pa se nadevav na tvoj doprines. Oti ti tvrdese deka gi znaes albancite poveke od site tuka. Steta, a tolku ubavo ti trgna so pocuchuvanje na nas so insajderski informacii za mentalitetot na albancite. Pa i prilazni od tvojot privaten zivot, jas taman kako zensko se razbudi ona u mene romeo i julija, no popusto.

Inaku da, resenieto e da se ukine ramkovniot dogovor i site pravila za zastapenost na malcinstva poradi nivno raganje kako malcinstvo.
Za da se sluci toa treba da ima mnozinstvo u parlament, znaci sdsm, vmro i dui da glasaat, megutoa se znae koj e vlada mejker tuka pa prvive dve igraat kako im sviri gazdata.
A koj znae, moze i nekoj kalas da zapee ako se stavi nesto takvo na tapet.

Koga sme kaj kalasite, imate be kalas ili nekoj glok doma?
Ja mislam deka romeo julija za tebe se detski raboti, ti znaesh kako i ja deka prashanje na vreme e koga Zadolzitelno kje dobie prijava od zena mu za semejno nasilstvo..... no toa ne e bitno poshto najcesto tipovite ko nego imaat glok doma, hare krishnata ne se tepaat. Neka ja mlati, biten e za kauzata... neli?

Da se ukine ramkoven.... i obedinat site partii.... pa i glok? Mojot predlog za popedercuvanje so virus za Albanskiot genom e porealen.... i ti toa znaesh.

Pa se prashuvam so koja cel gi... budish... zadolzitelnite?

Interesen vigan si mora da ti priznaam....

:coffee:
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.208
Поени од реакции
18.022
Ќе ти реплицирам и ќе се надоврзам онтопик на темата на дискусија.

Прво, ја утињаш работата. Пуно не се декларира ко муслиман (колку што знам), туку ко атеист. Повеќето го хејтаат Пуно бидејќи е Албанец. Друго, не знам колку знаеш за ислам – ама исламофобија во вистинската смисла на зборот, не е исто нешто со хејтање на исламот. Исламот е многу гадна религија, екстремно гадна религија. Нетолерантна кон жени, гејови, каури и што уште не. Религија која промовира различни форми на насилство - нешто што воопшто не е прикладно на духот на времево. И не е исто лоша религија како сите други религии. Полоша е. Еони полоша од христијанството. Тоа што сега го прават исламските земји кои не се официјално Шеријат, ама лупаат закони базирани на истиот, е екстремно језиво. Ова ти го кажуем од перспектива на некој што цел живот проучува религии и филозофија, ги има читано и Куранот и Библијата и тристо други чуда. Не зборуем ствари на памет. Исламофобија е кога ги мрзиш муслиманите како луѓе и ги дискриминираш на секоја база - но тоа различно отколку да го критикуеш Исламот и да си свесен дека муслиманите кои навистина веруваат у тоа може да бидат језиви. Не зборуем за муслиманите кои прифаќаат полабави толкувања на Куранот; има и такви; во помал број се; но се океј. И ми се свиѓа тоа што све поише има такви муслимани, но сепак се статистички незначајни. Некои муслимани (постарите генерации на Турци, Албанци и Бошњаци овде) се троа полабави од новата генерација на фанатични муслимани. Денес имаш две паралелни струи: некоја верзија на либерални муслимани и фанатични екстремисти што се позаебани од олд скул муслиманите на Балканов. Да не го дужам, идејата е дека да ги критикуеш другите заебани муслимани кои се најголем процент од муслиманската популација, не те праи исламофоб. Тоа ти е исто ко да критикуеш нацисти и некој да те нарече нацифоб. Нема смисла, нели?

Онтопик. Проблемот со Албанците и нивната еманципација е троа комплексно прашање и бара навлагање у детали што не може да се направи у еден пост. Па ќе пробам да бидам „краток“ (секако, ова ќе биде многу долго, но најкратко што може!).

До некаде е точно тоа дека просечниот Албанец има некои карактеристики кои на форумов се хиперболизирани и чијашто причина е повеќеслојна. Но ѓаволот е у деталите. Особините на еден народ, како социјален ентитет кој е апстракција од индивидуите што го сочинуваат, може да се гледа низ различни парадигми - од најниско до највисоко ниво на апстракција. Најниското ќе биде Фиреровата евгеника што е чест аргумент на хардкор конзервативната банда, највисокото се културолошките карактеристики. Да почнеме со најниското ниво на апстракција...

Тоа дека одредени народи имаат одредени генетски одлики кои се почесто застапени поради разно разни еволуциони притисоци е точно до некаде. Различни темпераментни и личносни одлики се резултат на генетски влијанија и за тоа има многу студии. Сосема е можно дел од карактеристиките на некои Албанци да бидат резултат на такви фактори. Но кои фактори и кои карактеристики, како и кои Албанци е ного јако прашање! Генетските варијации од одредена популација на Албанци во Албанија, до одредена популација на Албанци во Косово се доста значителни за да не можеме да ги споиме сите у едно купче. Тоа што ги прави Албанци е поврзано со социјалната реалност, односно со јазикот, културолошките обичаи и тристо други заебанции кои што се предмет на дебата бидејќи варираат од поднебје до поднебје. Потоа, кои карактеристики се почеста одлика на Албанците од Косово, а кои на тиуе од Албанија? Тие поврзани со личносните аспекти на совесност, агресија, согласност, когнитивни способности, внимание? Колку секоја од нив се должи на гените што се позастапени кај Албанците? Ако фатиме да разложуваме, стигаме до доста проблеми и секоја шпекулација е јадење лајна без доволно разбирање на тие проблематики. Секое решение на ова ниво е проблематично и би требало да вклучи некакво селективно размножување што не ни сакам да го дискутирам.

Психолошките карактеристики на просечниот Албанец може да се постулираат од нашите анегдотални искуства. Глеаме определени образци и однесувања што се чести. Колку од тие се резултат на културолошки фактори, колку на идентитетски фактори што се карактеристични за сите луѓе, колку на горенаведените, не знам. Но забележлива е поголема нота на национализам, агресивност и групна кохезија.

Социолошката парадигма би ги погледнала факторите на гетоизирање, дискриминација, класната разлика, едукацијата и ред други фактори кои се релевантни за сите малцинства кои се дискриминирани. Сепак, многумина кои се Албанци се богати, а сепак се понашаат лошо. Социологијата има добро објаснување за сево ова, Ричард Сенет зборуе за парадоксот на класите. Накратко и упростено: Ако си имал понизок социоекономски статус и стигаш до повисок социоекономски статус, може да те лупне криза на идентитет и намалена самопочит. Треба да се едуцираш, а ти си работник на кој не му се учи. Работниците кои се обогатиле ко еманципираните Албанци у Швицарска сакаат економски капитал пошо нејќат да се сиромашни, ама нејќат интелектуален капитал пошто се деца од гетото. Ако се едуцираат, чувствуваат дека си го шиткаат семејството и културолошкиот идентитет. Протагонистот на Колебливиот Фундаменталист беше еманципиран Пакистанец кој чувствуваше вина на совест бидејќи се „Американизирал“. Високите класи ценат ука, ама работникот цени тешка „искрена“ работа. За него едукацијата е фејк. Рафинираноста на едуцираната класа увек е гаден елитизам за работникот. Работникот што ќе реши да фати ука пошто сака да има ука е гледан како нерафиниран од другите интелектуалци и го мава чувството на бивање натрапник. Од друга страна, неговите го сметаат за шиткач, а тоа доведуе до јака когнитивна дисонанца и отуѓеност. Со тоа мора да го задржи самоисполнувачкото пророштво дека е глупиот работлив Албанец и да остане прилепен за својот идентитет. Поради истата причина, класната разлика не е невалидно објаснуење, а муабетот: „Па има богати Албанци што се животињи!“ е екстремно наивен. Многумина кои се Албанци и ги знам, имаат чувство дека Македонците ги третираат ко неандрталци. И тоа чувство не е резултат на некоја илузија ко што можеме да приметиме.

Социолошките решенија би вклучиле поголема еманципација, поголема едукација, бла бла... Но проблемот е дека многу малцинства не сакаат да се еманципираат поради културолошката разлика со таа на останатото население. На пример, грото од Албанците не може да се откачат од исламот и да станат атеисти кои ќе имаат отворен ум. Таквите очекувања се наивни. Тоа може да се изведе или преку сила (Енвер стил) или преку генерациски промени (денешниве зумери да се откачат од старите и да попримат влијанија од соросоидните либтарди). Второто решение е поспоро, но од моето искуство со Албанци, гледам дека функционира во некоја БЛАГА мера. Од друга страна, јако удара екстремниот ислам и праи поголема сегрегација меѓу фанатиците и лабавите неозум-марксистички Албанци.

Асално решение не гледам освен градијална промена. Попер сугерира микро промени, макро општествени промени не ги бива, а и доведуваат до јаки културолошки шокови и конфликти. Со тоа, прашањето за решавање на проблемот со Албанците е троа наивно бидејќи не можеме да најдеме конкретно решение, а да не е екстремно (иселување, војни, наметнат културолошки наратив). Решението лежи во мали инкрементални промени што ќе го намалат уделот на религијата, ќе намалат гетоизирање и тристо други меки влијанија што треба да ги имплементираме лека полека. Проблемот со Албанците не е суштински различен од проблемот со било кое малцинство кое е културолошки поразлично од мнозинството во една држава. Овде тоа малцинство има одредена политичка моќ и привилегии, но социјално е утепано.
Детална анализа. Не очекував ништо помалце од тебе :)

Види, во поглед на Пуно, констатацијата ми е точна, затоа што покрај тоа што тој се кажува за атеист, тие си проектираат замислена цел на муслиман.

Во поглед на албанците, почетно итно инкреметално решение е исфрлање на Саудиска Арабија од Исламот во Македонија. Тоа ќе смири одредени проблеми.

За тоа дека има различни Албанци, во суштина и немаше да имаме ваква тема, да не се најдивите од дивите орки дојдени во Скопје и тоа ги вади од памет свилениве скопјани. Да беше проблемот во Гостивар ич пенис немаше да ги боли, ниту ќе знаеа за проблемот.

Имам и некоја теорија, дека тоа е од начинот на воспитување на машките деца со многу ќотек. Дома ги тепаат, на училиште ги тепаат како магариња и пак се подиви од нивните соселани муслимани (македонци и труци). Ова посебно за албанциве во селата околу Скопје.

Не сум некој стручњак за религии, но реално јас не можам да поднесам диви конзервативни орди, без разлика дали се муслимани, евреи или христијани. Впрочем еве ги гледаме дивите орди на конзервативни евреи како одат по улица и тепаат арапи, само оти се арапи. За мене нема разлика меѓу нив.
 
Последно уредено:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.406
Поени од реакции
79.339
Mislev imas resenie na se, stom imas zena albanka, pa se nadevav na tvoj doprines.
Ja мислев никој не го рецка за тие постови зашто на сите им е јасно дека трола околу жената Албанка.
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
13.335
Поени од реакции
28.190
Ja mislam deka romeo julija za tebe se detski raboti, ti znaesh kako i ja deka prashanje na vreme e koga Zadolzitelno kje dobie prijava od zena mu za semejno nasilstvo..... no toa ne e bitno poshto najcesto tipovite ko nego imaat glok doma, hare krishnata ne se tepaat. Neka ja mlati, biten e za kauzata... neli?

Da se ukine ramkoven.... i obedinat site partii.... pa i glok? Mojot predlog za popedercuvanje so virus za Albanskiot genom e porealen.... i ti toa znaesh.

Pa se prashuvam so koja cel gi... budish... zadolzitelnite?

Interesen vigan si mora da ti priznaam....

:coffee:
Abe Hare Krishna moze ne se tepaat, ama nekako site gi izbegavaat. Shoznam.

Ja nikogo ne budam, sega momentalno e 20:03h vajda site se veke stanati se spremaat za prodolzeniot vikend.

Bas me razocara so kalashot i glokot, neli oti sne gejmeri nie samo na igri gi gleame pa si rekov, ti mora da imas vistinski shom tolku si se smeskate. :(
 
Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.734
Abe Hare Krishna moze ne se tepaat, ama nekako site gi izbegavaat. Shoznam.
Ја иам пет шес пријатели/пријателки од Харе Кришна што никој не ги избегава и се многу лабави. Дури и еднаш сум им отишол на празник, играв таму, пиев масала чај и јадев веге храна - супер си пројдов. А и вака шо сум читал, не им се толку страшни маабетите. Има чат пат по некоја глупост, ама нишо пострашно од другиве религии. Шознам.
Ти ги избегаваш тие од Харе Кришна и ако да, оти?
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
13.335
Поени од реакции
28.190
Ја иам пет шес пријатели/пријателки од Харе Кришна што никој не ги избегава и се многу лабави. Дури и еднаш сум им отишол на празник, играв таму, пиев масала чај и јадев веге храна - супер си пројдов. А и вака шо сум читал, не им се толку страшни маабетите. Има чат пат по некоја глупост, ама нишо пострашно од другиве религии. Шознам.
Ти ги избегаваш тие од Харе Кришна и ако да, оти?
Ја иам пет шес пријатели/пријателки од Јеховини Сведоци што никој не ги избегава и се многу лабави. Дури и еднаш сум им отишол на празник, играв таму, пиев масала чај и јадев веге храна - супер си пројдов. А и вака шо сум читал, не им се толку страшни маабетите. Има чат пат по некоја глупост, ама нишо пострашно од другиве религии. Шознам.
 
Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.820
Ти изгледа имаш заборавено какви информации имаш пишувано на темине како Плажа или нетијазнам више која беше.
Да памтеше, немаше да пишеш дека жена ти е Албанка. Затоа пишав у предходниот пост божемно изнесување информации.
Jas ke potvrdam po maabetcinjata so si gi praveme na LP. Zoki bese zakacen taj period stvarno.
Bese vo nezavidno nivo. Probav da mu ja nametnam pomorandzastata folozofija, ama on ne sakase, se plasese deka nevestata dlaboko ke navleze i ke ja izgubi seksualnata potreba. Zatoa toj ima empatija prema Berik. I da, potvrduvam deka nevestata mu e albanka, ama dosta emancipovana.
Ona e stolb vo nivnoto semejstvo. Zatoa Zoki e gord domakin. Ama uz domakinlako paral„eno pecali i nekoja para online, ne oti mu e potrebna, tuku cisto radi odrzuvanja minimalna samodoverba...
... @DaedaIus , jas seuste nesumsiguren dali @Hyperion VI e navistina sogragjanin.
Nie pievme kafe, ama online.
 
Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.734
Ја иам пет шес пријатели/пријателки од Јеховини Сведоци што никој не ги избегава и се многу лабави. Дури и еднаш сум им отишол на празник, играв таму, пиев масала чај и јадев веге храна - супер си пројдов. А и вака шо сум читал, не им се толку страшни маабетите. Има чат пат по некоја глупост, ама нишо пострашно од другиве религии. Шознам.
Треба да си стварно неписмена за да ги ставаш сите секти у ист кош само бидејќи имаат мал број на следбеници.

Ти текнало ли дека работите у кои веруваат различни секти, како и начинот на кој ги спроведуваат своите верувања варира? Дека култот на Џим Џонс, Јеховини сведоци, Скиентолози, Харе Кришна итн. се од небо до земја разлика? Дека разликата меѓу религија и секта е у бројот на следбеници, а не типот на самите учења? Или секое веруење што не е официјална религија ти е едно та исто на тебе? :)
Дали избегнуеш и Бон будисти, и растафаријанци и хинду верници од Шива школата и све друго? Дали сите ги избегнуваат?

Пред да те пукне обид да бидеш саркастична ради неписменост, пробај и размисли зошто би одбегнувала некој од Харе Кришна. Упознаваш некој што е у Харе Кришна. Не знаеш ништо за него. Како мислиш дека изглеа еден таков лик? Што мислиш дека праи? Што мислиш дека практикуваат у Харе Кришна? Што од тоа не е у склоп со твоите етички вредности и те тера да го/ја избегнуеш? Дали мислиш дека ако некој е у Харе Кришна ќе те умара со неговите верувања ако се упознаете? Некој можеби, исто ко што чичко ми пробуе да ме конвертира у христијанство со години и ми го поти кога и да седнеме. Друг можеби нема да те умара...

Или не ти стигнала размислата до таму?
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
13.335
Поени од реакции
28.190
Треба да си стварно неписмена за да ги ставаш сите секти у ист кош само бидејќи имаат мал број на следбеници.

Ти текнало ли дека работите у кои веруваат различни секти, како и начинот на кој ги спроведуваат своите верувања варира? Дека култот на Џим Џонс, Јеховини сведоци, Скиентолози, Харе Кришна итн. се од небо до земја разлика? Дека разликата меѓу религија и секта е у бројот на следбеници, а не типот на самите учења? Или секое веруење што не е официјална религија ти е едно та исто на тебе? :)
Дали избегнуеш и Бон будисти, и растафаријанци и хинду верници од Шива школата и све друго? Дали сите ги избегнуваат?

Пред да те пукне обид да бидеш саркастична ради неписменост, пробај и размисли зошто би одбегнувала некој од Харе Кришна. Упознаваш некој што е у Харе Кришна. Не знаеш ништо за него. Како мислиш дека изглеа еден таков лик? Што мислиш дека праи? Што мислиш дека практикуваат у Харе Кришна? Што од тоа не е у склоп со твоите етички вредности и те тера да го/ја избегнуеш? Дали мислиш дека ако некој е у Харе Кришна ќе те умара со неговите верувања ако се упознаете? Некој можеби, исто ко што чичко ми пробуе да ме конвертира у христијанство со години и ми го поти кога и да седнеме. Друг можеби нема да те умара...

Или не ти стигнала размислата до таму?
Lele stvarno ne mi teknalo...
 
Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Abe Hare Krishna moze ne se tepaat, ama nekako site gi izbegavaat. Shoznam.

Ja nikogo ne budam, sega momentalno e 20:03h vajda site se veke stanati se spremaat za prodolzeniot vikend.

Bas me razocara so kalashot i glokot, neli oti sne gejmeri nie samo na igri gi gleame pa si rekov, ti mora da imas vistinski shom tolku si se smeskate. :(
Darling jas ne smeam da poseduvam oruzje, imam dijagnoza na papir i toa e edna od pricinite da pristapam vo hare krishna.

Jas ke potvrdam po maabetcinjata so si gi praveme na LP. Zoki bese zakacen taj period stvarno.
Bese vo nezavidno nivo. Probav da mu ja nametnam pomorandzastata folozofija, ama on ne sakase, se plasese deka nevestata dlaboko ke navleze i ke ja izgubi seksualnata potreba. Zatoa toj ima empatija prema Berik. I da, potvrduvam deka nevestata mu e albanka, ama dosta emancipovana.
Ona e stolb vo nivnoto semejstvo. Zatoa Zoki e gord domakin. Ama uz domakinlako paral„eno pecali i nekoja para online, ne oti mu e potrebna, tuku cisto radi odrzuvanja minimalna samodoverba...
... @DaedaIus , jas seuste nesumsiguren dali @Hyperion VI e navistina sogragjanin.
Nie pievme kafe, ama online.
Koga ti pobarav pomosh mi kaza deka razgovorite na LP se doverlivi.

Ne mi se obrakjaj vekje.

Lj.
 
Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.820
Треба да си стварно неписмена за да ги ставаш сите секти у ист кош само бидејќи имаат мал број на следбеници.
христијанство со години и ми го поти кога и да седнеме. Друг можеби нема да те умара...

Или не ти стигнала размислата до таму?
Ona ovoj period e premnogu zagrizena za politickata sitiacija vo SRM i zatoa nema vreme za religii.
Darling jas ne smeam da poseduvam oruzje, imam dijagnoza na papir i toa e edna od pricinite da pristapam vo hare krishna.


Koga ti pobarav pomosh mi kaza deka razgovorite na LP se doverlivi.

Ne mi se obrakjaj vekje.

Lj.
De be sine be. Morav 2-3 sitnicki da kazam za da te odbranam.
Tuku znaes li kolku sum srekjen so razmisluvas da pristapes u Hare Krishna. :angel:
Sine moj, znaes li sega kolku te sakam. Puta 2x. ....
...Btw vrekickata so cuskite ajverski mi pristigna deneska. Epten ve sakam site i nevestata albanka i deteto fajterce... deca ste moi :love:
 
Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Ona ovoj period e premnogu zagrizena za politickata sitiacija vo SRM i zatoa nema vreme za religii.

De be sine be. Morav 2-3 sitnicki da kazam za da te odbranam.
Tuku znaes li kolku sum srekjen so razmisluvas da pristapes u Hare Krishna. :angel:
Sine moj, znaes li sega kolku te sakam. Puta 2x. ....
...Btw vrekickata so cuskite ajverski mi pristigna deneska. Epten ve sakam site i nevestata albanka i deteto fajterce... deca ste moi :love:
Ne e vo red, za seksualnosta ti beshe kazano skroz vo doverba.

So berik kolku i sega da ne se podnesuvame od odredeni pricini, jas nikogash nema javno da gi upotrebam nashite razgovori za negovite problemi doma za da mu nashtetam. Ti nemash principi.

Ne e OK govi...

Tolku.
 
Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.820
Ne e vo red, za seksualnosta ti beshe kazano skroz vo doverba.

So berik kolku i sega da ne se podnesuvame od odredeni pricini, jas nikogash nema javno da gi upotrebam nashite razgovori za negovite problemi doma za da mu nashtetam. Ti nemash principi.

Ne e OK govi...

Tolku.
Cekaj be sine, pa li izmesa razlicni piva? Ne e spomnata nikakva crna seksualnost. Sea ti fale uste sam da si razotrkies privatni sitnici. Kouku ke si napusen zaebi internet. Pusti si muzika i kuliraj malce. Gledaj ja malata kako gejma fortnite. Aj odmori malce. Sutra nov dan, nova nada. Dobra nokj.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom