Враќање во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Harald
  • Време на започнување Време на започнување
cola bukvalno uzivas i nema nisto loso u toa. bidi blagodarna sto maz ti moze da ti pruzi dobar zivot, podobar od mkd, bez da moras da rabotis za sega. porano toa bilo normalno. ona american dream na bumerite bilo bas toa, mazot raboti zenata doma so 3 deca... denes umre toa i vo usa i sekade. toa e toa namaluvanje na standardot koj ovoj vek veke 4pat se prekrsuva prvo so dot com 2000 kreshot na pocetokot pa gfc 2006ta pa covid i sega so vojnite za energensi i doprva ai. ako predhodno imase dobri 50 god stabilnost veke sekoj 4-5 god ima prelom i zatoa luge se i pokonzervativni taka da poleka malku... toj sto go biva go biva sekade, ke se snajde i u mkd.
Ич не уживам, со душа чекам да се средат некои документи и да почне во градинка.
Кој не чувал сам дете во туѓа држава без помош не знае за што зборувам.

Ни за мене е здраво ни за детето цел ден двата само.

Башка финансиски, мажот ми покрива тројца моментално, не е мала работа.
Се надевам за скоро ќе се променат нештата оти ќе ме читате и мене како Харалд и Датум за брзо :)

Децата мои, се надевам ќе имаат поголеми можности од тоа што јас го имав и ќе имаат слобода да одлучат каде сакаат да живеат, без никакви спреги. Немам бугарски пасош, па самото доаѓање тука беше сплет на среќа и макотрпна работа низ годините, во услови на тешка сиромаштија.

Каква ќе биде Европа, ќе видиме, И Мк има такво население, да не забораваме така лесно.
Автоматски споено мислење:

Јас отварам 9та година тука, не сум баш тазе.
Има нешто што се вика elephant curve of global inequality, тоа е глобален ефект, западот како таков одамна не живее живот како во 80-90ти.

Достоинствено ниво за мене не е лабав термин, тука не подразбирам желби туку основни услови. Здравствена заштита, чист воздух, безбедност, достоинство.

taka znaci se razbirame ne e ista razlikata, e sega pak fokusiraj se na istiot index i vidi i ovie 9 god kako e i dali e namaleno, toest ne mora, znaes deka e...

bas labav termin e... jas izrasnav na vodno ni vozduh bese problem, ni zdravstvo nitu bezbednost, ne ni zaklucuvavme... ali jebi ga nemav plaza, plus sneg...

ne e deka u mkd nemozes da go imas toa sto go baras, go ima ali u mali dozi i kosta poveke i od zapad. od privatni skoli so internacionali programi do privatni bolnici, skopje ima dovolno za da mozes da zivees solidno ako toa sakas.

taka znaci se razbirame ne e ista razlikata, e sega pak fokusiraj se na istiot index i vidi i ovie 9 god kako e i dali e namaleno, toest ne mora, znaes deka e...

bas labav termin e... jas izrasnav na vodno ni vozduh bese problem, ni zdravstvo nitu bezbednost, ne ni zaklucuvavme... ali jebi ga nemav plaza, plus sneg...

ne e deka u mkd nemozes da go imas toa sto go baras, go ima ali u mali dozi i kosta poveke i od zapad. od privatni skoli so internacionali programi do privatni bolnici, skopje ima dovolno za da mozes da zivees solidno ako toa sakas.
Скопје не е цела држава, зарем животот на луѓето во другите градови вреди помалце?
Во некои инстанци тоа што го зборуваш не е можно, немаш пристап до приватни услови, дали поради финансии, некогаш услугата не е присутна во моменталното место на живење итн. И пак доаѓаш до државниот апарат, кој е во слободен пад.

На запад бар ова функционира, ако ништо друго може достоинствено да умреш.

И јас во родниот град израснав кај што ни водхух, ни здравство ни безбедност беше проблем ниту пак заклучувавме. Не доаѓаш на зима да видиш дали сега водухот нема да ти е проблем. Патем често движам од таму, веќе приметувам дали се индијци дали овие од бангладеш што ги има се повеќе. Едни шетаат кучиња цело време кога и да поминам, други најверојатно се чистачи и слични работи. Улиците ти се со дупки и веќе и тротоарите ги испозафатија. Како и да е делот од Кочо рацин па се онаму накај козле центарот за белодробни е најдобро за живеење. Она што е кај панарома комплексот и тој дел од водно е само во името Водно и далеку од нешто елитно.

Ова ти е рецепт за централизирање и држава што мора мигранти да прима за да фукнционира. Приватни школи кано освен јахја ако се смета за нешто добро и немаш.

Скопје не е цела држава, зарем животот на луѓето во другите градови вреди помалце?
Во некои инстанци тоа што го зборуваш не е можно, немаш пристап до приватни услови, дали поради финансии, некогаш услугата не е присутна во моменталното место на живење итн. И пак доаѓаш до државниот апарат, кој е во слободен пад.

На запад бар ова функционира, ако ништо друго може достоинствено да умреш.

za zal da. i nemoj da te shokira ova i u svedska e taka, ti bese u stokoholm u malme e druga matematikata, dvata "grada" prakticno nemaat nisto zaednicko...

pak ke kazam 35 god sistemot ne se menuva zosto narodot toa si saka, samo nekat da si priznaat. ostaj prikaznite deka im e loso, site koga treba fakaat vrski plakaat mito i se toa. nikoj koga mu gori pod noze ne vika ej ke cekam na red...

drzavniot aparat funkcionira ekspesno koga ke se podmacka, nekogas legalno nekogas ilegalno ali funkcionira. pasos za 1 den donesen u kafana mozes da izvadis u svedska?

mkd ti e kako diviot zapad ako te iritira toa togas ne si za tamu, jas sakam red isto ama pa i toa ne mi smeta, ednostavno ako se takvi pravilata i jas igram taka... when in rome do as the romans...

i da nema nikad da bide toa drzava kako eu, ali toa odamna na site im e jasno... na 20 km od paris e versaj na 20 km od centar ti e aracinovo... turi pepel...

ali na kraj nashe e i ako ne ti smeta togas si e sosema ok.

@cholismo твоите/неговите имате место да ги примите на месец два? Да те одменат со малото додека тргне градинка.

pak ke kazam 35 god sistemot ne se menuva zosto narodot toa si saka, samo nekat da si priznaat. ostaj prikaznite deka im e loso, site koga treba fakaat vrski plakaat mito i se toa. nikoj koga mu gori pod noze ne vika ej ke cekam na red...
Е така

Граѓани од трет ред ама за пасош дента средуваат..
И секој нормален одма ја сфаќа иронијата кај луѓето што така зборат
Генерално сите се такви, само не признаваат

Факт е дека ние имаме грев држава ама факт е и дека не е до толку грев за народот до тој степен да преувеличува и да ја прави Македонија како некоја пустелија.

Слично размислувам како тебе, дека кај нас ќе дојде подобро со реформирано вмро, без стопани , тендераши и без тие со бугарски пасоши.
Така мислам поради х луѓе кои низ годините се заложувале за тоа.

И јас во родниот град израснав кај што ни водхух, ни здравство ни безбедност беше проблем ниту пак заклучувавме. Не доаѓаш на зима да видиш дали сега водухот нема да ти е проблем. Патем често движам од таму, веќе приметувам дали се индијци дали овие од бангладеш што ги има се повеќе. Едни шетаат кучиња цело време кога и да поминам, други најверојатно се чистачи и слични работи. Улиците ти се со дупки и веќе и тротоарите ги испозафатија. Како и да е делот од Кочо рацин па се онаму накај козле центарот за белодробни е најдобро за живеење. Она што е кај панарома комплексот и тој дел од водно е само во името Водно и далеку од нешто елитно.

Ова ти е рецепт за централизирање и држава што мора мигранти да прима за да фукнционира. Приватни школи кано освен јахја ако се смета за нешто добро и немаш.

tocno. jas ne ziveam vo mkd pa ni evropa najveke zosto ne sakam zima. nemam videno sneg skoro 25 god i taka sakam da ostani do kraj na zivot.

u toj del sum ako znaes kade e americkata rezidencija, kaj nas se e pod konec, i gubre se sobira i se cisti duri i taksistive so strav vozat nagore zosto imas strazi na sekoj cekor.

indijci ne mi smetaat. kucinja uzasno valjda ke sredat toa.

NOVA funkcionira so IB programa i so soliden rezultat mozes da apliciras na nad 5000 univerziteti niz svetot vklucuvajki gi oxford, cambrdge, site ivy league vo usa, avstralija, pa duri i najjakite u kina peking i tsinghua.

drzavniot aparat funkcionira ekspesno koga ke se podmacka, nekogas legalno nekogas ilegalno ali funkcionira. pasos za 1 den donesen u kafana mozes da izvadis u svedska?
Точно, ете затоа нема да не биде, се е од менталитетот. Ова сум го зборел и ја по темиве. Е нема и јаре и паре, и анархија по потреба а и држава по потреба.

Точно, ете затоа нема да не биде, се е од менталитетот. Ова сум го зборел и ја по темиве. Е нема и јаре и паре, и анархија по потреба а и држава по потреба.

nema da ne bide pod zapaden tek. jas odamna vikam nie sme poslicni na filipinite ili egipet nego na svabite... evropa zavrsuva so dunav za zal.

ubavo e sto mozeme da plivame u dvata sistema, germanec na primer tesko toa. ali fakt e deka imavme miljarda priliki da se smenime a gi ispustivme. ocigledno na ogromen del od naselenieto mu e ok da funkcionira taka.

i tuka doagame do ona sto vi go zbori Harold... on primetuva deka i na zapad pocnuvaat tie shemi. svedzanite dosta naivno mislat deka integriraat shlajm od azija i afrika so toa sto im dozvoluvaat vlez u site sferi. toa ke gi kosta, kako sto gi kosta englezite samo za razlika od englezite ovie se meki i izbegnuvaat konflikti... englez koga togas ke se razbudi pa i od eu ke se trgne i ke gi izgazi ako treba ovie so set pamet ukraina ke ja branele... sto znam, podobro e od mkd ali se poveke faktori ke ima u idnina kade taa razlika ke se namaluva.

@cholismo твоите/неговите имате место да ги примите на месец два? Да те одменат со малото додека тргне градинка.
Џабе, не е опција тоа во моментов ниту сакам искрено.
Сум го одбрала овој живот, ќе терам, тешко е ама не е крај на свет :)
Моите, неговите можат да дојдат на гости у внатрешни да се видиме и да си поиграат со внучето.
Жими како бк

i tuka doagame do ona sto vi go zbori Harold... on primetuva deka i na zapad pocnuvaat tie shemi.
Мислам дека ова ти е погрешно кажано, нека каже Харалд ако не сум во право

Во суштима шемите секогаш ги имало, само сега доаѓаат до израз

Македонија секогаш била и ќе биде пичкин дим за криминалот што е надвор од нејзините граници

Сеедно дали владе е обѕирен или господин. Не знам и зошто мораше да се пофали неповикам со тоа, како да очекувавме нешто повеќе од човек на кому е одземена возачка поради алкохол. Каков обѕир, какво господинство. Црна хроника можеби, но ионака сите сте отрпнати на истата, без ден да пројде без жртва. Ти обѕирен господине како што беше претставен, во истиот пост му пишуваш на Јузе да не фаќате воено политички правец, а мене ми се обраќаш за руски енергенси. Да ми докажеш дека не е сјајно како што не е сјајно во целиот останат свет? Еве не знаев, живеејќи во една од најскапите држави. Ти даде временска рамка од 4 години во контекст на враќање во Македонија, и јас како иселеник наивно ти реплицирав со искуство. Зошто одма стигаме до викање полиција? :D Секој што ќе го пише тоа ли ќе биде исклучок? Еве земи за сјајност иселени и вратени и кажи кои по дефиниција би биле исклучок на правилото? Ако не си забележал, јас повеќе убави работи пишувам за Македонија одошто за странство, па ако сум напишал е супер тука не е одма грев. Не е ова Сити или Јунајтед. Немам ниту политички гревови кон татковината, ниту сум плукал по истата, ниту имам бугарски - дури имам разбирање за тие што извадиле. Дали владе & co. чувствува припадност со мене, и ако темата е враќање дома, би рекол врати се бе, за бројност, да растат нашите деца заедно? Јас сум за него добредојден колку што е еден непалец. :D Но, во ред. Беше доволно фер да не потсети дека не сме виделе вода (насмејте се Гостивар и Струмица посилно на шегава), па останува да се радуваме во странство на базените полни мочка. Не доаѓавме на ред на истите пред да се иселиме од административците кај нас, поради кои соодносот заработка-раст на трошоци НЕ се влошува како во ЕУ. Си го заслужиле.

Поздрав чич Фенел.
Кај се заебав, кај почнав муабет со тебе.
Сори ништо лично, ама заборавив дека си по километарските постови :)
Поздрав

Мислам дека ова ти е погрешно кажано, нека каже Харалд ако не сум во право

Во суштима шемите секогаш ги имало, само сега доаѓаат до израз

Македонија секогаш била и ќе биде пичкин дим за криминалот што е надвор од нејзините граници
Tochno deka gi imalo od sekogash i dodeka ima chovechki faktor kje gi ima. Mislam deka periodov prvpat gledam vo golema mera izkazhuvanje na gnev od lokalcite (dali bile Shpanci, Germanci, Shvegjani ili drugi) vekje golem broj granici im se pominati i prekurcheno im e dosta. Ne sme samo nie Balkancite da se zhalime i da barame pravda :D
Ekonomskiot standard, sigurnosta i generalno kvalitetot na zhivot vo eu denes e neprepoznatliv sporedeno so pred nekoi 5-10 godini.

Back
На врв Bottom