Дежурна Ординација! #2

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
Па почна со болка во очи и чело преку ноќ
Се напив номигрен и мн ми е лошо,прелошо...не смеело со терапија за анксиозност да се пие
Вежбај, храни се здраво, прави вежби за дишење и медитирај за да се релаксираш

...па ако ги знаеш овие интеракции, зашто земаш на своја рака без да се консултираш?

... ако за анксиозност користиш антидепресиви (како есциталопрам, сертралин, флуоксетин, венлафаксин), ерготаминот во Номигрен го зголемува ризикот од појава на серотонински синдром, која е сериозна и потенцијално опасна по живот состојба која се манифестира со конфузија, забрзана работа на срцето, треска и грчеви во мускулите, тебе како ти било ,,многу лошо" дефинирај како се манифестирало лошото!

... ако пиеш анксиолитици од групата на бензодијазепини (како дијазепам, бромазепам, алпразолам/ксанакс), нивното комбинирање со супстанцијата меклоксамин во Номигрен (која има седативно антихистаминско дејство) може прекумерно да го забави централниот нервен систем што води до силна зашеметеност, поспаност и забавени реакции

Оти во нашта ебана држава не можеш никој да добиеш на телефон за да се консултираш за нешто...
се јавив ма матичен
на психијатар
Не дигнаа телефон
И земав едно мислев нема ништо да ми биде ама ми Е! За жал

И не,не се заебавам со никој
Прескокнете,не мора се да се коментира

... не дека нешто значи лајкот, ама тоа е еден почит кон некој што се потрудил нешто да објасни, посебно кога се става лајк на рандом коментар „вежбај, храни се здраво... прави вежби“, можеби и затоа не ти дигнале фон ниеден ебан медицински персонал!

... не дека нешто значи лајкот, ама тоа е еден почит кон некој што се потрудил нешто да објасни, посебно кога се става лајк на рандом коментар „вежбај, храни се здраво... прави вежби“, можеби и затоа не ти дигнале фон ниеден ебан медицински персонал!

Добро де,не замерувај,денес знаеш...зашеметена сум
Ти благодарам на одговорот

Луѓе глава ме боли два дена без прекин...
Над челото,во очите горе (не знам како да опишам) знам дека полудувам!
Се напив номигрен апче,пошо од други не ми поминува. Хелп?
Akutna ili okularna migrena..Napise ketonal ili ibubufren i ubavo naspise koga ke ublazi bolkata. Mozi da se namalat napadite ako:
Jadis redovno
Nepijaj kafe i crn sok nekoe vreme
Izbegavaj plava i bela boja i svetilki
Izbegavaj naglo izleguvanje od temnica na sonce i obratno. Ovie reboti gi pottiknuvaat napadite. Najcesto stradame od slaba cirkulacia na vratot i zato imame napadi. (Kako so mi kazuvaa doktorite)
istegnuvannje ili pesacenje pomaga da se namalat napadite.

Не значи хипотермија и циклус дека се поврзани.
На мој колега, родителот имаше испод 35-34. а нема чоекот циклуси колку што знам. Имаше инфекција на уринарен тракт нешто. Беше по лекари, му препишаа антибиотик па му се качи малку па одеше горе-доле температурата. Можда нема врска ни со таа инфекција, не знам.
@Lionwomen ако сакаш да го прашам дал е ок и од што е ок. можда нема врска неговата со твојата хипотермија (ако досега не си ја нормализирала темп.) али ќе прашам.

А за мигрена, колку што знам одд колешките, за жал лек нема. Една од нив пиеше ампула кетонал, џабе, ваљда е страшна болката. Но, кетонали и ибупрофени, од сопствено искуство, не знам колку е ок без соодветна заштита на желудникот (како нолпаза, но и таа не е семоќна).

:)
можда има Анон, некои природни, не знам. Не сум пребарувал нешто посебно
Не е ова баш природно, колешка ја зема веќе неколку месеци (инекција е, оди на приватно, може и дражвно со врски) и треба цела година или година и пол да се зема, и сега за сега е многу задоволна.

А и пирсовите у уше за некои многу помагаат.

Не значи хипотермија и циклус дека се поврзани.
На мој колега, родителот имаше испод 35-34. а нема чоекот циклуси колку што знам. Имаше инфекција на уринарен тракт нешто. Беше по лекари, му препишаа антибиотик па му се качи малку па одеше горе-доле температурата. Можда нема врска ни со таа инфекција, не знам.
@Lionwomen ако сакаш да го прашам дал е ок и од што е ок. можда нема врска неговата со твојата хипотермија (ако досега не си ја нормализирала темп.) али ќе прашам.

А за мигрена, колку што знам одд колешките, за жал лек нема. Една од нив пиеше ампула кетонал, џабе, ваљда е страшна болката. Но, кетонали и ибупрофени, од сопствено искуство, не знам колку е ок без соодветна заштита на желудникот (како нолпаза, но и таа не е семоќна).
Кај жените е поврзано. Пред менструација и после овулација расте температурата. За време на менструација, се намалува. Хормонски варијации.

Ако сакам на јавни места да слушам музика да земам ко шиптаранана со мобилниот во раце да шетам и да рокам музика ?

Така ќе те побркаат рамковните, ќе помислат дека си нивен. :D
Ќе дојдеш до некое забулено нусе.

Така ќе те побркаат рамковните, ќе помислат дека си нивен. :D
Ќе дојдеш до некое забулено нусе.
Оддамна ми се дешава тоа.
Се навикнав.

Кај жените е поврзано. Пред менструација и после овулација расте температурата. За време на менструација, се намалува. Хормонски варијации.

требаше да допишам "дека секогаш" или исклучиво, за да ме сфатите. Мислев доволен е примерот со маж со исто хипотермија.
Има и други чинители, а кај менструација не секоја жена паѓа у ладномер.
Дури не ми се ни верува дека за тоа време паѓа дури на 35. Или е грешка у мерење или не знам, нешто трето. 35 и испод е малце опасна температура.
Али ај небитно.

Последно уредено:
требаше да допишам "дека секогаш" или исклучиво, за да ме сфатите. Мислев доволен е примерот со маж со исто хипотермија.
Има и други чинители, а кај менструација не секоја жена паѓа у ладномер.
Ама не е таа температура кај што си во хипотермија. Да, малку е пониска, ама е нормална варијација.

Кај сите жени се намалува температурата. Да земиме да мериме базална температура, ќе се забележат тие минимални варијации. Збориме за температурата што ја пишала Ева, не за таа под 35 степени.

И јас слушам цел живот прегласна музика и така го добив тинитусот, и тоа конкретно од оние noise-cancelling слушали со гумичка што влагаат длабоко во уво :D И еве 8 години веќе сум со тинитус, само што не користам веќе такви слушалки.
Како се појавува, постепено или наеднаш? Имам понекогаш од нигде негде зуење кое трае неколку секунди и го снемува, и мислам дека е почетна фаза бидејќи по цел ден сум со noise cancelling слушалки. 4-5 саати не ги вадам само ради состаноци, па гласна музика измеѓу и музика по дома која замара други по некој саат, или комјут ако имам, па се до ноќта кога заспивам со нив уз поткаст или аудиокниги, а некогаш и само заради noise cancellation-oт за да заспам. Иронично е што користам airpods pro 3 кои се медицински сертифицирани hearing aid, па ако го заебам слухот нема ни да приметам ради аутокорекција. :D

Се добива, ако слушаш прегласна музика, долги периоди.
Цел живот слушам гласна музика (што сама по себе е гласна и агресивна) и ја слушам на гласно пуштено.
Мислам дека сеуште немам вакво нешто.
A колку е тоа гласна? Еве сега проверив и се движам годинава околу 83 децибили, малку повеќе од лани:

IMG_3339.png

Исто така имам направено тест за слушање со нив и ми покажа little to no loss oд 8 децибили ваљда на лево уше и 4 на десно:

IMG_3340.png

А кога сме на темата, после 25 години за првпат после детските систематски прегледи бев на лекар и тестирав за прв пат крв и мокрача, и ми рекоа само дека ми се океј-иш резултатите ако земеме предвид начинот на живот. @Aceso душе второ мислење ќе ми дадеш ли за параметриве за да не завршам како некои од чичињата тука? :D

IMG_3341.jpeg
IMG_3342.jpeg

Back
На врв Bottom