Европска Унија

• Креатор на темата Креатор на темата Gags
  • Време на започнување Време на започнување
Ондак само да фураме воена индустрија ако не :masa:
Еве Албанија ти е пример колку една земја напредува од туризам одкако се отворија послем Хоџа
Колку и да се негира туризмот е топ 3 во економска гранка
Едноставно е мора од некаде брдо пари да се слеваат па макар и од дрога ако сакаш развој
Што мислиш, Црна гора и Албанија од туризам се оправаат?
Ете ти ја Грчка, туристичка по туристичка здравје.
Се' им се распаѓа, тоа што градат е како ние автопатиштата, на долг. Види им го возниот парк, ќе го прочиташ стандардот на луѓето.
Туризмот е добар за државната каса, ништо не инвестира, собира парички.
Ама тоа се пари од типот, арам гелди-арам гити.

Се' им се распаѓа, тоа што градат е како ние автопатиштата, на долг. Види им го возниот парк, ќе го прочиташ стандардот на луѓето.
Годинава видов како никогаш досега грчки (домашни) туристи во Грција.

Нешто сепак им е тргнато на поарно.

Годинава видов како никогаш досега грчки (домашни) туристи во Грција.

Нешто сепак им е тргнато на поарно.
Дај боже.
Обично пракса е тој што е до морето ретко да оди на море.
Јас кога и да сум бил на приморски град исто. А ќе речеш човек од пустина, секој ден ќе оди.
Инаку колегите во Грција баш и не се фалат нешто, ама може други гранки заживеале.

Супер значи заклучокот е дека има пари ама не се инвестира само се краде
Не знам што се инатиш кога си има извештаи за тоа колку пари се слеваат од туризам и како е рангиран

Супер значи заклучокот е дека има пари ама не се инвестира само се краде
Не знам што се инатиш кога си има извештаи за тоа колку пари се слеваат од туризам и како е рангиран
Не се инатам, ама по никои параметри туризмот и другите услужни дејности не спаѓаат во категоријата на стратешки и развојни категории на стопански гранки.
Услуга како услуга, прави некои 20% ќар, кој се јаде во вонсезона.
Исто ти е и со градежништвото да речеме, добивка е што од такви гранки живеат многу луѓе, не силно богато, ама живеат и ствараат некаков екстра профит, каков таков. Ама во принцип е продажба на работна рака, ништо повеќе.
Не е тоа енергетски, рударско - металуршки или друг индустриски сектор кој создава екстра профити.
За жал Европа како тргнала, ќе се потпре на продажба на карти за разгледување. Без енергенси, само туризам и проституција :) и останува како варијанта.

Точно, целата „западна„ економија, откако својата индустрија ја пресели во Кина (и околината), својата економска активност ја сведува на терцијарна и кватернерна економија, заснована на „услуги„ во распон од финансии па до доставување нарачки „на врата„.

И после се чудат зашто им опаднал стандардот...

За Кинезите, „економија„ е само новостворениот производ, а логистиката за доставување е само споредна дејност ,во функција на продуктивниот дел од економијата.

Ене Дубаи и околина пропаднаа. У право си.
Да, заборавив дека Дубаи живее само од турзмот и дека нема никакви ресурси од тип на нафта, нема девизни резерви и нема ни милијарди инвестиции по цел свет.

Да, заборавив дека Дубаи живее само од турзмот и дека нема никакви ресурси од тип на нафта, нема девизни резерви и нема ни милијарди инвестиции по цел свет.
Темата е туризмот. Дубаи покрај тоа што разви туризам пластичен, привлекуваше странски инвестиции оти не мораа да плаќаат данок.

Знам луѓе шо работеа Катар, Дубаи и слично и си се вратија дома кога изби војната и сега туризмот у Дубаи е пропаднат.

• Хаха
Reactions: A__

France calls for new EU taxes to raise €60B​

BRUSSELS — France said new EU-wide taxes should generate over €60 billion toward the bloc's next seven-year budget, according to three EU diplomats, granted anonymity to about closed-door talks.

Paris has emerged as the main supporter of new levies, known as own resources, insisting they will generate more revenue to spend on EU priorities such as defense and competitiveness, and reduce national contributions to Brussels.

ПЛУС

Ireland hails EU tax agreement on carbon imports and electronic waste​

BRUSSELS — The Irish Council presidency welcomed “consensus” among governments to introduce new EU-wide levies on foreign polluters and electronic waste to finance the bloc’s next seven-year budget, according to a document seen by POLITICO.

The EU’s 27 countries are narrowing down a list of potential new taxes, or own resources, to fund the bloc’s common cash pot as negotiations enter their crunch phase.

ПЛУС

Teresa Ribera floats oil tax, joint debt or bigger budget to climate-proof Europe​

BRUSSELS — The European Union must start considering “audacious” proposals to afford the steep costs of coping with climate change, the European Commission's competition and green transition chief told POLITICO.

Teresa Ribera suggested that the EU should discuss a bigger budget, more joint debt and a windfall tax on fossil fuel profits to secure the hundreds of billions in investment required to climate-proof Europe's economies and societies.

Последно уредено:
Нели најсреќни беа? :vrtioci:
Биле они среќни едно време кога не знаеле за дпмне. Кога дознале дека постои таква партија во Нашата земја и не доведе до врвот на прогресот во Европа и сФетот, почнале да си го одземаат животот. Од чиста тага и завист кон нас.

Биле они среќни едно време кога не знаеле за дпмне. Кога дознале дека постои таква партија во Нашата земја и не доведе до врвот на прогресот во Европа и сФетот, почнале да си го одземаат животот. Од чиста тага и завист кон нас.
:oeoeoe: :oeoeoe: :oeoeoe: :oeoeoe: :oeoeoe: :oeoeoe: :oeoeoe:

Back
На врв Bottom