Враќање во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Harald
  • Време на започнување Време на започнување
Во Македонија, трубеше како стара баба на темата за ковид кој шетал низ широк сокак и што правел за време на корона. Убаво вели владе дека одат заебани времиња, што мислиш тие стотицо милијарди Германија што ги има испланирано за оружје е ради реда. Пукне ли одма ќе долетате овде како повеќето офентал каури што сениселија чисто за да се иселат.

Едно 12-13+ години како Крис Павловски има фирма овде кај што во најдобри денови имаше ако добро ми текнува 70-80+ луѓе.
И ?
Дома да не ви дојдиме во дворот тебе и на владе да не раните од џеб па шо серите тука насекое против иселениците ?
Гледајте си селото и остајте не нас рајат да си го тераме животот како шо ни одговара.

Најголеми се шансите баш тие како тебе да се вратат. Времето е чудна бургија.
Чичко фенеле мене цел живот ми е во Македонија, брат, внуци, родители, пријатели еден куп ... Тешки да стани Македонија подобро место за живеење кај што ќе има син ми безгрижен живот без да се клања пред партии, да има некоја сигурност, уште одма ќе се вратам, не чекам некој да ме протера од Германија, а дотогаш ќе се гледаме на камера и тек тук за празници.

Јас за ковидот кај бев ?
Ти у Бт ама брати беше во Малта заглавен чинам па кукаше за условите во карантинот и начинот на транспорт до тука ако не сум те помешал ама мислам дека не сум

Ти у Бт ама брати беше во Малта заглавен чинам па кукаше за условите во карантинот и начинот на транспорт до тука ако не сум те помешал ама мислам дека не сум
Не си ме помешал ама си ги измешал муабетите.
Не кукав за условите туку плукав по народот кој ги третираше тогаш луѓето како да се од краста заболени, па узбуни кренаа зошто ги носат во хотел во центарот на градот, па требало да ги остават таму итн

Јас за ковидот кај бев ?
Тука во Македонија беше ако не се лажам?

Чисто од љубопитност, зошто се вративте тука, доста луѓе тогај дојдоа?

Ме буни што во немачка се функционира беспрекорно, тука системот не чини, а многу луѓе се вратија привремено?

Тука во Македонија беше ако не се лажам?

Чисто од љубопитност, зошто се вративте тука, доста луѓе тогај дојдоа?

Ме буни што во немачка се функционира беспрекорно, тука системот не чини, а многу луѓе се вратија привремено?
Од кај знам, сите мои пријатели кои ги познавам си останаа Германија.
Ваљда некои беа пратени дома од работа и си дојдоја со фамилијата да си бидат, логично, зошто би се враќале инаку секаде карантини беа.
Јас сум преселена пред скоро време, неколку месеци.

Ne , ne si ja pomesal.
Автоматски споено мислење:

Не си ме помешал ама си ги измешал муабетите.
Не кукав за условите туку плукав по народот кој ги третираше тогаш луѓето како да се од краста заболени, па узбуни кренаа зошто ги носат во хотел во центарот на градот, па требало да ги остават таму итн
Si gi izmesala loncinhata Colke. Plukaja po bugarite koi namesto da si odat vo maticnata drzava so koj pasos sedeja vo stranstvo, ni se istoporija tuka i ni gi troseja i taka oskudnite resursi.
Niokogas sum nemal nisto protiv nasata dijaspora isven ko ke jadat lajna. Za bugarskata dijaspora iskreno me zabole. I kolku da sme nacisto, bugarska dijaspora se site onie koi sedat vo stranstvo so bugarski pasos.

Ne , ne si ja pomesal.
Автоматски споено мислење:

Si gi izmesala loncinhata Colke. Plukaja po bugarite koi namesto da si odat vo maticnata drzava so koj pasos sedeja vo stranstvo, ni se istoporija tuka i ni gi troseja i taka oskudnite resursi.
Niokogas sum nemal nisto protiv nasata dijaspora isven ko ke jadat lajna. Za bugarskata dijaspora iskreno me zabole. I kolku da sme nacisto, bugarska dijaspora se site onie koi sedat vo stranstvo so bugarski pasos.
Не сум ги помешала. Плукаја оти беа во параноја како и сите нас, оти ги сместија во Епинал и како со тоа ги загрозиле граѓаните.
Се сеќавам точно до детал какви коментари се пишеа на фејсбук.
И не сите се со Бугарски пасоши, брат ми не беше, јас не сум, ги има и еден куп други.

Не сум ги помешала. Плукаја оти беа во параноја како и сите нас, оти ги сместија во Епинал и како со тоа ги загрозиле граѓаните.
Се сеќавам точно до детал какви коментари се пишеа на фејсбук.
И не сите се со Бугарски пасоши, брат ми не беше, јас не сум, ги има и еден куп други.
Jas ne bev i strogo muabetot mi bese za tie so bugarski pasosi koi koga zgusti brzo brzo se vratija ituka. Za nasata dijaspora ako mozeja i vo Hilton neka gi smesteja. Slobodno mozis da proveris.

Многу прецизно ја имал опишано демографската ситуација и проблемот на Македонија, едино е глуп што ова го кажува јавно на прилично глупо население што мисли дека може да станеме Швајцарија.

Ние немаме начин да спречиме западот да ни го цица населението. Некој ќе останат од сентиментални причини, ама економската логика е таа. Нема сценарио во кое ние може да ги изедначиме условите, исто ко што Бангладеш не може да ги изедначи со нас.

Едино не се согласувам за увозот на луѓе од трети земји. Подобар избор е економски да тонеме на сметка на замена од Пакистанци, ама со оглед на тоа дека цела партија се издресирани од неолиберални организации, не ни бега второво.

Едно 12-13+ години како Крис Павловски има фирма овде кај што во најдобри денови имаше ако добро ми текнува 70-80+ луѓе.

Фала на забелешката не сум знаел, еве сега гледам моментално има 126 вработени пред некоја година имал и до 150

Многу прецизно ја имал опишано демографската ситуација и проблемот на Македонија, едино е глуп што ова го кажува јавно на прилично глупо население што мисли дека може да станеме Швајцарија.

Ние немаме начин да спречиме западот да ни го цица населението. Некој ќе останат од сентиментални причини, ама економската логика е таа. Нема сценарио во кое ние може да ги изедначиме условите, исто ко што Бангладеш не може да ги изедначи со нас.

Едино не се согласувам за увозот на луѓе од трети земји. Подобар избор е економски да тонеме на сметка на замена од Пакистанци, ама со оглед на тоа дека цела партија се издресирани од неолиберални организации, не ни бега второво.
Не се согласувам ни ја, ама не ни бега ако сакаме да врти економијата и да има пензии.

Се согласувам со последниот дел дека подобро е економски да тонеме отколку да се донесе секаков шлајм. Ама не се согласувам дека не можеме да го спречиме западот да ни го цица населението, ако малку од малку се подобри економската состојба и се стимулираат работниците оние што се продуктивни а се затегне неефикасната администрацијата и шерифувањето од политичарите и те како може.

Back
На врв Bottom