Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Па као сите ние/вие што сне експерти за се. Али ако веќе си се фатил за конкретнава личност, зашто не се фатиш и за другите кои се стручни во областите кои не засегаат?
Или така е полесно, напад је најбоља одбрана ко оно златицана.
Автоматски споено мислење:

Еве ти кажи ми, знаеш што ќе се гради, каде, со што, како? Ќар, зијан, последици непоследици/????
Па за него се збори, не за други. Човекот e професор на факултетот во битола, има 0 практично искуство во било што освен ФБ експертиза.

За другово, и ја не знам искрено. По мене, гладна кокошка просо сонува. Ниту ќе гради некој, ниту би не прашање ако решат да градат. Сепак самото галамење против нив е на ниво на амазонски племиња.

Последно уредено:
Да се потсетиме на времето пред 3 години кога комуњарските сендвичи не само што не беа против дата центри туку и ги отвараа свечено, со хеликоптери и ручеци

p987bzdvhyjh1.png

Да се потсетиме на времето пред 3 години кога комуњарските сендвичи не само што не беа против дата центри туку и ги отвараа свечено, со хеликоптери и ручеци

p987bzdvhyjh1.png
исти курац се и они

тие што сакаат да ја напраат земјава усрана рударска колонија и да градат дата центри се поголеми од СДСМ и ВМРО заедно и ги имаат и двете у џеб

Нема тука наша-ваша струја, тие си набавуваат индустриска струја на слободен пазар и договори со директни производители. Таа "нашата" струја си е на регулиран пазар, субвенционирана и ЕСМ има законска обрврска прво нас да ни ја обезбеди. Допирна точка немаат дата центрите со таа струја.

Едино нешто што е дискутабилно е капацитетот на мрежата, ама па никој не ти инвестира во така важна и критична инфраструктура за една компанија, ако не се исполнети сите услови. Нема тука простор за импровизирање или оставање на случајност. Како што кажав и претходно, не е ова приклучи го кабелот во штекер и дата центар ќе си играме. Еден куп студии, анализи, договори и гаранции ќе има пред да се изгради нешто.

Плус, цел нов сектор ќе се креира, нов екосистем кој ќе стимулира домашни и странски инвестиции во обновливи извори на енергија како ветерниот парк кај Штип. Ќе ја поттикне државата повеќе да вложува во слични капитални проекти, инфраструктура и сл. Моментално се прави физибилити студија за Чебрен и Галиште, па да се надеваме дека државата ќе собере мадиња да почне да го гради тој проект. Така да, струјата нема да е никаков проблем, проблемот е дали ќе дојде некој да гради кај нас.
Како таа струја ке дојде до тој дата центар кој ке биде изграден џенем до некоја река? Дај една кофа струја е работава? :)
Пак ќе мора да се изградат далноводи, трафоа, бандери од веќе постоечката електро мрежа што ќе двои до тој дата центар и ете ти оптеретување.
Од кај ке увезе од Грција? Од Бугарија е поблиску до Пехчево, ама Пехчево одбија. Кај ќе градат сега, и дали воопшто ќе градат не знам.

Бајдевеј денес у некоја општина у Скопје ќе имало мал прекин на струјата. Само мал.
Доколку би имало у некој дата центар мал прекин, ќе мора да уклучат генератори на дизел и ете ти загуба.

Нов екосистем кој ќе стимулира домашни и странски инвестиции... ???

Си истрипал нешто, друже.

Владата нека собере мадиња прво да направи електро инфраструктура (полначи) за електрични автобуси па после нека направи инфраструктура за БРТ системот за брзи автобуси, а после нека размисли од кој да земе мито да му даде дозвола да направи дата центар.

p987bzdvhyjh1.png

Овој дата центар у прилеп мислам дека е и за Царина, и е државен, и има голем потенцијал да е он виновен што ни ја поскапија струјата тогаш, кога ни шибнаа по 200 ден дифолт ставка за пристап до електро мрежа.

Сепак, овој дата центар, не е АИ дата центар и не користи вода од река за ладење.

Па за него се збори, не за други. Човекот e професор на факултетот во битола, има 0 практично искуство во било што освен ФБ експертиза.

За другово, и ја не знам искрено. По мене, гладна кокошка просо сонува. Ниту ќе гради некој, ниту би не прашање ако решат да градат. Сепак самото галамење против нив е на ниво на амазонски племиња.
Пред него, погоре, имаше цитат од друг инжењер, само не го напишав неговото име. А за тебе што значи името, не знам.
Инжењрите имаат слични размислувања. Како и оној кој има барем грам памет. Или све на маса, све транспарентно или шатап владата со нејзините трубачи од алфа и златица. Нека повелат со конкретни податоци, локации, оправданост, ќар, зијан, а не да го омаловажуваат народот дека сеуште живеел у 18 век, индустриска револуција мижи асан тулумбите. Напувани смрдлиња.

p987bzdvhyjh1.png
Уааааауууу!...

Ако секој од дата-центрите има потреба од олкави заштитни појаси, тогаш Мицика енд компани ќе треба да „увезуваат„ дополнителна територија само за тие објекти....или можеби...ќе ја „прошируваат„ постојнава територија од „нашата земјата„...:unsure:

Последно уредено:
А шо имаш ти толку против Охридско Езеро? Кој ми те наполна со такви фрустрации? Или те изеде љубомората шо немаш некое местенце во Охрид шо вреди 120 евра за квадрат?
Imav edna zenska ohrigjanka i mi go skrsi srceto i zato :D
I nemam nisto protiv barata, samo ne ja glorificiram kako nesto wooow. Bara kako i site drugi, nisto posebno. Vie go naprajvte ko ako se iskapis vo toj kamenjarot, sida leci u picku mater. Smanjite dozivljaj, bara e.

Imav edna zenska ohrigjanka i mi go skrsi srceto i zato :D
I nemam nisto protiv barata, samo ne ja glorificiram kako nesto wooow. Bara kako i site drugi, nisto posebno. Vie go naprajvte ko ako se iskapis vo toj kamenjarot, sida leci u picku mater. Smanjite dozivljaj, bara e.
Koja bara imala tolku ladna voda :cautious:

У која област? Човекот е експерт во се, од медицина до аи, до енергетика. Која му е струката?
Ловење лајкови. Не ја потценувај човечката желба за внимание.
Ако не се лажам овој се актуелизираше за време ковид пред тој никој жив не го знаеше освен студентите негови. Криви прави пикови све анализираше.

Нема поодвратна, погрда, погрозна, полигава гнида од Борјан Јовановски
кхм, па не би рекол, има голема конкуренција, мислам дека имаме мртва трка кој е врховниот полжав!
(полжав затоа што во глобала сите тие до врвот стигнаа преку лигавење и ползење - за сега карактерна црта на голем дел од македонската попилација)

Додека македонската интернет-коперациска фела жестоко се бори против дата центри, бате Дуле, млад визионер од Струмица, ја намириса парата и потенцијалниот bottleneck на новото време уште пред да се појавaт овие AI, дата центри, џипитиња и слични buzzwords во јавност. :D

МАЛИОТ НА ЗАЕВ ЌЕ ПРОДАВА СТРУЈА Душко наполни 18 години и ја отвори фирмата „Тотал енерџи“

НА ДУШКО ЗАЕВ МУ ТРГНА БИЗНИСОТ СО СТРУЈА: Синот на експремиерот лани имал добивка од 954 илјади евра

Додека македонската интернет-коперациска фела жестоко се бори против дата центри, бате Дуле, млад визионер од Струмица, ја намириса парата и потенцијалниот bottleneck на новото време уште пред да се појавaт овие AI, дата центри, џипитиња и слични buzzwords во јавност. :D

МАЛИОТ НА ЗАЕВ ЌЕ ПРОДАВА СТРУЈА Душко наполни 18 години и ја отвори фирмата „Тотал енерџи“

НА ДУШКО ЗАЕВ МУ ТРГНА БИЗНИСОТ СО СТРУЈА: Синот на експремиерот лани имал добивка од 954 илјади евра

А Професорот (https://en.wikipedia.org/wiki/Professor_(Money_Heist) од кај три мали хидроцентрали?

Да живее МАЛИОТ на Црпе :pos::pos::pos: најнов политички слоган на шаренокуртонциве!

Back
На врв Bottom