Иднината на Македонија во услови кога ВИ ќе ја превземе контролата целосно?

• Креатор на темата Креатор на темата iMirisIUkus
  • Време на започнување Време на започнување
Скоро сите технологии постојат, и ги има во Јапонија заради старото население и нискиот наталитет, ама во другите држави не се имплементира до тој степен заради ризици од бунтови и војни. Ако одеднаш влезе целата таа технологија во игра, ќе нема потреба од 80+% работна сила и ќе се уназадиме со едно 100 години, ќе биде како раните 1900, а знаеме што потегнало тоа.
Сигурно у Македонија има ризици од бунтови ради роботизирани келнери. Причината зашто не се имплементираат е зашто популацијата секогаш би избрала човек пред робот за било каква услуга, се дур нема избор- нема работници.

Пред некоја недела пазарев во странство на автоматизирана каса, и си размислував, кој е ќарот за мене од тоа што нема продавач таму? Чекав исто гужва ко во Кам, платив исто, а се ебавав да скенирам продукти сам.

Kolku mislite be deka imam :pos:

Би кажал околу 41 година.
Не си имал 18 години во 2001 година во конфликтот ( во една друга тема пред некое време некој те посочи дека си учествувал во конфликтот) ама јас мислам дека не си бил полнолетен во 2001 година.

Последно уредено:
Дискутабилно. Цел фокус е само на AI како замена за интелектуална работа, а се заборава дека паралелно со AI се развива и роботиката, како и цел еден екосистем на тесно поврзани технологии.

AI е мозокот, роботиката физичкото тело. Комбинација од двете значи автоматизација и замена не само на интелектуална, туку и на физичка работа.

Изгледај ги видеава да видиш до кое ниво е денес. На тоа подолгото видео може слободно да гледаш како на каталог од Мобимак од 1998. Со една мала разлика што прогресот од Nokia 3310 до iPhone 17 Pro Max иде малку побрзо благодарение на AI.

Евентуално ќе дојде и до тој степен на развој на роботиката за да се надминат механичките недостатоци, ама не значи дека ќе дојде до исплатливост на истото. Солидни роботи имаше и пред ерата на АИ - за нивна примена не ни требаше комплициран ,,мозок,, - ама имаа ограничена улога поради цената.

Главната преднсот на тие струки пред интелектуалните е тоа што АИ многу ефтино ги заменува скапите и комплексни работи. Адвокатско мислење коштало 1000 евра а сега е долар, ако тикет бил 8 програмерски саати а сега е саат и два долари, и тн, и единствено ограничување е електрична енергија и хардвер.
Роботите се дополнително ограничени од материјалот - ќе имаат висока производна цена, одржување, животен век и тн. Човекот во доста случаи ќе остане поисплатлив. Тука е и емоционалниот дел - кај физичките струки најчесто имаш face to face работа и одговорност, потешко заменливо него онлајн таск од некој 3 континенти подалеку од мене.

живеење во изобилство или експеримент познат како Universe 25 - е направен пред 5-60 год. врз заедница глувци, како е тргната работата изгледа ќе го направат (ако веќе и не се започнати) и врз нас обичните луѓе, знаејќи како завршила заедницата глувци најверојатно црно ни се пишува ако го повторат.
Опиши за кој и каков експеримент со глувците се работи...

Ако сакаш да си во Македонија а работата да не ти виси на конец ради АИ, вработи се во домашна монопол/дуопол фирма типот на Макпетрол, Алкалоид, Телеком…нула инвестирања во било што, вклучително и АИ. Пре би да вработат уште 10 души за таск што може да се автоматизира. Кур ги заболе и за АИ и за МЛ, секако машината врти пари стигаат и без тоа. Влези дочепи се до некоја позиција, и ако толку сакаш фриленсај у слободно време нешто за да имаш допир со странски пазар. Ова глуматање денес со стартапи и аутсорс фирми станува огромен ризик за некој што бара стабилност. А ако си џензер и немаш фамилија и не планираш свој имот, и сеедно ти е дали денес си некаков Продукт Оунер/Дивелопер а утре веќе конобар у Макарска тогаш терај другачие.

На хартија е сосема точно напишаното, но во пракса не е лесно изводливо за вработување во компаниите кои ги напишавте.
Посебно не е лесно вработување во тие елитни компании на работни позиции кои се и одлично платени и да е лесна работната позиција, и за таквите работни позиции се потребни врски и луѓе за такво вработување.

И во тие елитни компании без луѓе и врски е можно вработување на најниски работни позиции каде е и мала платата а работата физички тешка и захтевна.
Тоа е реалноста.

Знам за човек кој на возраст од точно 60 години се вработи во една исто успешна домашна компанија ( фирмата е локациски многу блиску до најуспешната од оние три компании кои ги имате посочено во коментарот).
И човекот е со средно образование, ама е главен шеф на еден од магацините, ништо физички не крева и не работи, има работници кои тоа физичките работи ги вршат ама и тие не креваат потешко од 8 - 10 килограми. Имаат лифт и виљушкари за потешки пакети.
Човекот зема 58.000 плата, плус на секои 6 месеци добива бонус од 10.000 за успешно спроведен попис.

Да, одговорна му е работата точно е дека има тежина, но со таква плата натпросечна за МК услови и мене ми делува стимулирачки.
Човекот кога ќе отиде во пензија се надевам ќе дојдам јас на неговото место, зборувавме на таа тема.
А за обични работници во таа фирма и во тој магацин имаат ептен мала плата од 33- 34.000 денари, тоа е премалку.

И после ќе доаѓале од Непал, Индија, Пакистан и Бангладеш овде да работат е ќе доаѓаат кога се ниски платите.

Сигурно у Македонија има ризици од бунтови ради роботизирани келнери. Причината зашто не се имплементираат е зашто популацијата секогаш би избрала човек пред робот за било каква услуга, се дур нема избор- нема работници.

Пред некоја недела пазарев во странство на автоматизирана каса, и си размислував, кој е ќарот за мене од тоа што нема продавач таму? Чекав исто гужва ко во Кам, платив исто, а се ебавав да скенирам продукти сам.
Ќарот од таква каса е елиминирањето на социјалната интеракција со друг човек, рај за интровертни. :icon_lol: Ама и на каса пак треба да ги земеш од корпа и наредиш на лента, па ако веќе ги префаќаш не е тешко да ги титнеш и си завршиш работа сам. Обично касата секогаш има луѓе, а никогаш не сум чекал да сам скенирам. Не се согласувам ни за роботизираните келнери, можеби на многу им фали тоа церемонијалното: "добравечер, јас ќе бидам вашиот слуга вечерва" и тоа е во ред но ќе кошта во иднина, затоа qr код да нарачаш и робот да ти донесе до маса не е воопшто лошо решение за рестораните. Последно седнавме на корејско каде се нарачува на секои 8 минути нови работи, келнер треба да се убие на една маса, кај е цел ден за секој посебно. Затоа имаше робот. И самите келнери тука се жалеа дека ќе ти плукнат во водата ако побараш само тоа кога е гужва на смена. Јас не би избрал секогаш човек како што пишуваш, особено ако ми нудат поефтини цени поради тоа. Кога ќе одам на мишелин место, кога е цел експериенс местото тогаш во ред, нека кошта и нека ти прави шоу човек со објаснување зошто така се сече патката додека ја сече пред тебе.

Ќарот од таква каса е елиминирањето на социјалната интеракција со друг човек, рај за интровертни. :icon_lol: Ама и на каса пак треба да ги земеш од корпа и наредиш на лента, па ако веќе ги префаќаш не е тешко да ги титнеш и си завршиш работа сам. Обично касата секогаш има луѓе, а никогаш не сум чекал да сам скенирам. Не се согласувам ни за роботизираните келнери, можеби на многу им фали тоа церемонијалното: "добравечер, јас ќе бидам вашиот слуга вечерва" и тоа е во ред но ќе кошта во иднина, затоа qr код да нарачаш и робот да ти донесе до маса не е воопшто лошо решение за рестораните. Последно седнавме на корејско каде се нарачува на секои 8 минути нови работи, келнер треба да се убие на една маса, кај е цел ден за секој посебно. Затоа имаше робот. И самите келнери тука се жалеа дека ќе ти плукнат во водата ако побараш само тоа кога е гужва на смена. Јас не би избрал секогаш човек како што пишуваш, особено ако ми нудат поефтини цени поради тоа. Кога ќе одам на мишелин место, кога е цел експериенс местото тогаш во ред, нека кошта и нека ти прави шоу човек со објаснување зошто така се сече патката додека ја сече пред тебе.
Ти си кажа дека си интроверт, и не ме чуди такво размислување.

Праксата покажува дека кога има избор, луѓето избираат услуга со човек. Затоа и во земји со вишок работници ги нема или се ретки овие глупости.

Опиши за кој и каков експеримент со глувците се работи...
Vo kontrolirani uslovi na gluvcite im obezbedile se so im treba za lagoden zivot.
Znaci smestaj, hrana, pijacka, nikakva opasnost od predatori. Ispocrkale site za generacija dve.
Toa vaka vo kratki crti.

Праксата покажува дека кога има избор, луѓето избираат услуга со човек. Затоа и во земји со вишок работници ги нема или се ретки овие глупости.
Зошто? Еве ти ако си екстровертен и си гладен, зошто ти треба служење од човек ако целта на тој пола саат е да каснеш и продолжиш со денот. За да некој келнер е тормозен за какво било времето надвор или друг небитен смол тол за кој се некогаш погладни екстровертите одошто за храната за која се таму? Дома кога порачуваш сам си сервираш нели? Или тоа што некој на волт ја вози до тебе е доволно човечка интеракција? Сакаш пешки да ти ја носат или глупост е тоа што автоматизирале процесот со... автомобил лол. Тоа "Повелете вашата храна господине" на врата ти ја прави послатка? Најголем пушбек има во сапорт функциите кога бараш некој на телефон да завршиш работа а те пренасочуваат на робот или чатбот со кои и често не завршуваш работа. Тука фрикцијата ја разбирам. Еве во Убер не го ни гледам човекот ниту збори како нашите екстровертни таксисти, глупост ли е да ги направат целосно без возачи? Ако тебе ти е битно да стигнеш од точка а до б, не би ја користел таа услуга бидејќи нема човек да ти каже: "добар ден господине, каде ова убаво претпладне?"

Кај нас во Македонија или ли вишок работници? Еден келнер ти бара нешто срамежливо под 50-60.000 денари. Ако коштат и ги нема, зошто е и кај нас глупост уште количка на два спрата ти ја донесе храната до маса? Зарем не е побитно кој ја приготвува одошто келнер со манири?

Ти си кажа дека си интроверт, и не ме чуди такво размислување.

Конкретно селф чекаут каси би избрал скоро секогаш, затоа што обично на обични каси има пензоси кои се поспори од судбина, има ли 2-3ца такви и додај ја индиферентоста на тие на каси, го испапа 10тина минути. Ако и некој се фати за цена зашто е ваква, го испапа 20.
Автоматски споено мислење:

Vo kontrolirani uslovi na gluvcite im obezbedile se so im treba za lagoden zivot.
Znaci smestaj, hrana, pijacka, nikakva opasnost od predatori. Ispocrkale site za generacija dve.
Toa vaka vo kratki crti.
Не сум чул за ова истражување, дај линк ако има, интересно е да се прочита што и како.

Последно уредено:
Зошто? Еве ти ако си екстровертен и си гладен, зошто ти треба служење од човек ако целта на тој пола саат е да каснеш и продолжиш со денот. За да некој келнер е тормозен за какво било времето надвор или друг небитен смол тол за кој се некогаш погладни екстровертите одошто за храната за која се таму? Дома кога порачуваш сам си сервираш нели? Или тоа што некој на волт ја вози до тебе е доволно човечка интеракција? Сакаш пешки да ти ја носат или глупост е тоа што автоматизирале процесот со... автомобил лол. Тоа "Повелете вашата храна господине" на врата ти ја прави послатка? Најголем пушбек има во сапорт функциите кога бараш некој на телефон да завршиш работа а те пренасочуваат на робот или чатбот со кои и често не завршуваш работа. Тука фрикцијата ја разбирам. Еве во Убер не го ни гледам човекот ниту збори како нашите екстровертни таксисти, глупост ли е да ги направат целосно без возачи? Ако тебе ти е битно да стигнеш од точка а до б, не би ја користел таа услуга бидејќи нема човек да ти каже: "добар ден господине, каде ова убаво претпладне?"

Кај нас во Македонија или ли вишок работници? Еден келнер ти бара нешто срамежливо под 50-60.000 денари. Ако коштат и ги нема, зошто е и кај нас глупост уште количка на два спрата ти ја донесе храната до маса? Зарем не е побитно кој ја приготвува одошто келнер со манири?
Види, не навлагам у лични преференци. Ја секаде ќе изберам друг да ми ја врши услугата, друг да ми скенира или друг да ми ја носи храната на маса а не сам да ја земам од шанк.

Но, не сум ја тема. Фактите се тие, кај што има избор овие работи не проаѓаат. Затоа и ги нема у Македонија (сега за сега) , а не ради некакви бунтови или други глупости.

Конкретно селф чекаут каси би избрал скоро секогаш, затоа што обично на обични каси има пензоси кои се поспори од судбина, има ли 2-3ца такви и додај ја индиферентоста на тие на каси, го испапа 10тина минути. Ако и некој се фати за цена зашто е ваква, го испапа 20.

Не сум чул за ова истражување, дај линк ако има, интересно е да се прочита што и како.
Utopia25 мислам.

Конкретно примерот беше во маркет каде имаше 8 каси без касиер, и една со човек, што е чест случај во западни маркети. Апсолутно никаква разлика немаш у гужва. За ист број на муштерии, ист број на каси, нормално дека побрзо ќе иде професионалец касиер него рандомци.
Побрзо може да ти биде во тинекс, каде имаш 99% од луѓето идат на каса со касиер и таа ти е празна. На крајот од денот кога ќе ги сменат сите, ќе ти дојде исто, со разлика што ќе ја работиш работата на касиерот.

Последно уредено:
Back
На врв Bottom