Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 50: @Darling - Неверството да биде криминално дело)

Znaci ne postojat electoral colleges, ne lazat sorosoidite znaci.
Сама со себе си дебатираш кутрата.

Постојат електори и електорал колеџ, во уставот се, изгледа ова новост е за тебе, таму се од 1787ма ако си отворила Историја. Треба да ти објаснам која е причината за тој колеџ? Или знајш гугле да го прашаш?

Znaci kako sto pisav, idealno za Mijalkov I Angusev.
Автоматски споено мислење:

Samo Severna Korea ja znaete?
Ima poveke izbor, El Salvador, zemja so veke 0 kriminal I Singapur.
Ел Салвадор е земја со 0 криминал? Што значи тоа жити бога:D

Па и ти правиш Cherrypicking. Кина пред се, па и Виетнам, ти се пример дека можеш забрзано да одиш напред живеејќи во т.н. диктатура. Еве и таму не смеат да мрчат на форуми, но Кина ги претрча сите за неколку децении. Виетнам, комплетно разорен во војна и потоа во комунистичка диктатура и сиромаштија, се развива со брзина на светлината во споредба со нас. Сингапур беше близок со западот па викаат дека таму никогаш немало диктатура туку „хибриден режим“.

Знаеш кога ќе се развиеше Кина да имаше фер и демократски избори секои 4 години? Никогаш, ќе беа слуги на западот, ќе им менуваа влади како што сакаат и ќе ги ограбеа.

Што не спомнеш ти едно стотина други држави како нашава во кои постои демократија веќе долго време а се дават во корупција, долгови и сиромаштија?

Да западот воспостави демократија и ги проживеа најдобрите децении од нивното постоење, и види што им се случува сега, запоседнати се од левичарски фанатици, им се случува масовна миграција и не можат со прст да мрднат. Кого и да изберат истото им се случува. До кога мислиш ќе тераат вака?
Работата е што Кина менуваше прецедател. Немаа масовни избори, ама немаа ни диктатор ни апсолутна власт.

Кси е единствен што наликува на диктатор, ама он е повеќе готован него темел на ова што е Кина денес.

Па да, поготово ако избереме некој црпко со трето одделение за диктатор, или некој од овие образованите што читаат од пусулче, јадна судбина не чека. Ако избереме визионер кој е решен да ги среди работите, можеби нема да бидеме многу носталгични.
Тргаш од тоа дека ако има мотивација, и способност, дека тоа е доволно за да се средат работите. Но не е.
Затоа ви е грешна споредбата со Кина и Сингапур, кој покрај ова, имале и многу други фактори кој ги направиле тоа што се денес.

На кратко, државата е сама по себе во срање ситуација, и дали бил диктатор или не на власт, не игра улога.

Последно уредено:
Ел Салвадор е земја со 0 криминал? Што значи тоа жити бога:D
Znaci deka 80000 kriminalci se zad resetki kade sto I pripagaat.

Сама со себе си дебатираш кутрата.

Постојат електори и електорал колеџ, во уставот се, изгледа ова новост е за тебе, таму се од 1787ма ако си отворила Историја. Треба да ти објаснам која е причината за тој колеџ? Или знајш гугле да го прашаш?
Ne se gubi.

Работата е што Кина менуваше прецедател. Немаа масовни избори, ама немаа ни диктатор ни апсолутна власт.
Сосема небитно е дали е еден човек или една партија, системот е диктаторски и прецедникот следствено е диктатор. Државата чекори напред. Слично е во Виетнам иако со помали чекори во споредба со Кина, се развиваат побрзо од сите во регионот. Имаат „комунистичка“ партија која форсира капитализам, од комунизам се останати знамињата и пропагандните постери по улиците, но не ја даваат власта, немаат опозиција, прават како што решиле да прават во интерес на државата. Значи се работи за интелигентни, а не за „ебаму името“ ликови.

Целата поента ми е дека демократија не е за секого а ние после 35 години мислам дека докажавме дека не припаѓаме на групата народи која е способна да изгради демократско општество. Едноставно немаме напредок, не во економска смисла туку во смисла на разбирање на поимот демократија и на градење институции. Кај нас е нормализирано дека преку партија решаваш работно прашање и после тоа слугуваш на тие што те вработиле, тоа е така и ако не ти чини исели се.

Некои од вас рекоа, со право, што ако диктаторот побесни, како ќе го смениме? Тоа е легитимно. Како ги сменивме кога решија да ни сменат име и да не закопаат со преговори со Бугарија, и покрај пропаднат референдум? Легитимно беа избрани. Ги сменивме предоцна, штетата е направена. Како ќе ги сменат овие во западна Европа еден ден? На избори, кога штетата ќе биде непоправлива.

Нема многу разлика, освен илузијата дека имаш слобода и право нешто да одлучиш. Кај нас менталитетот кога некому ќе му дадеш 4 години на позиција е да го натовари магарето без разлика на штетата што ќе ја причини. Подобро дај му 20 години и одврзани раце да ги товари магарињата без страв од прогон, само да ги реши најгорливите прашања и да ја среди државата. Нека живее во палата ако сака, но нека го среди хаосот.

Да, како што имам кажано човек е лопов, колку што му дозволува ситуацијата.
Е сега, во диктатура не е прашање на злоупотреба на апсолутната власт, прашање е колку таа злоупотреба негативно ќе влијае на животот и просперитетот на жителите на државата.
Ете едно можеби трик прашање, ако диктаторот воведе закон на прва брачна ноќ. Колку од вас би го смениле гласот, од тие што беа за?
Да не говорам на верзија на Ичковиот мир.
Нека одговорат тие шо се за. Јас сум против. Љугето го ценат тоа шо го имаат дури откако ќе го изгубат.

Кси е единствен што наликува на диктатор, ама он е повеќе готован него темел на ова што е Кина денес.

Тргаш од тоа дека ако има мотивација, и способност, дека тоа е доволно за да се средат работите. Но не е.
Затоа ви е грешна споредбата со Кина и Сингапур, кој покрај ова, имале и многу други фактори кој ги направиле тоа што се денес.

На кратко, државата е сама по себе во срање ситуација, и дали бил диктатор или не на власт, не игра улога.
Кси? Готован? Види јас сум од градежниот сектор и знам дека темелите се основен носител на целата конструкција. Сложеноста на изведба на се’ што е над темелите е даалеку поголема од поставувањето на темелите. Така да Кси е уште и како визионер и практичар во едно. Не се држи толкава мечка, ако си неспособен.
Не е потребна само мотивацијата на диктаторот или како сакаш речи го. Битна е мотивацијата на населението. Јас имам впечаток дека ние живееме во оваа земја, ама во никој случај не ја чувствуваме за нешто за што беспоговорно сме спрамни да го дадеме животот. Многумина нема да се сложат со овој став, ама дозволувањето да се распродаде и уништи се’ во државава, без позначаен отпор само го потврдува понапред кажаното. Каурството си стои уште, да ми извинете.

Znaci deka 80000 kriminalci se zad resetki kade sto I pripagaat.

Ne se gubi.
Они може и милион да имаат зад решетки, тоа не значи дека имаат 0 криминал.

Кси? Готован? Види јас сум од градежниот сектор и знам дека темелите се основен носител на целата конструкција. Сложеноста на изведба на се’ што е над темелите е даалеку поголема од поставувањето на темелите. Така да Кси е уште и како визионер и практичар во едно. Не се држи толкава мечка, ако си неспособен.
Не е потребна само мотивацијата на диктаторот или како сакаш речи го. Битна е мотивацијата на населението. Јас имам впечаток дека ние живееме во оваа земја, ама во никој случај не ја чувствуваме за нешто за што беспоговорно сме спрамни да го дадеме животот. Многумина нема да се сложат со овој став, ама дозволувањето да се распродаде и уништи се’ во државава, без позначаен отпор само го потврдува понапред кажаното. Каурството си стои уште, да ми извинете.
Архитект на модерна Кина е Денг. Сите натака вклучувајки го Кси ја следат неговата визија, а не својата.

Они може и милион да имаат зад решетки, тоа не значи дека имаат 0 криминал.

Архитект на модерна Кина е Денг. Сите натака вклучувајки го Кси ја следат неговата визија, а не својата.
Па јасно е дека не е лесно да си архитект на нешто, него што ти мислиш, полесно е да ја реализираш или да ја креираш мислата? Ете јас сум во конструктивниот дел, да ти кажам колку е лесно конструктивно и практично да реализираш идеа на архитект? Или подобро не?

@wot покана дан требит?
За да се согасам со тебе мора да молчам Ио. Како беше онаа: тoj што спие во демократија ќе се разбуди во диктатура. :sleep:

Знаеш шо е најапсурдно. Ако стварно имплементираме диктатура со носталгија ќе се сеќаваме на овие денови кога сме биле слободни.
Не, повеќе е апсурдно тоа што си напишал дека ќе „имплементираме диктатура“ и “АКО сме имплементирале диктатура“. Како НИЕ би имплементирале диктатура, преку гласање? :D Мора малку органски да настане таа диктатура, не може ние секогаш со тему верзии да поминуваме ради поефтино. Или мислиш дека веќе имаме доволен економски колапс, цивилна апатија, дезинформации и корумпираност, па е само прашање на избор АКО сакаме, кога веќе ги имаме намирниците? Ако сме имплементирале, што значи тоа, дека може само да пробаме, само главичката? :D Нема само главичката во реалноста, така да нема ни потреба да збориме што ако диктаторот побеснел и како ќе сме го сменеле, не оди тоа така. Целиот предлог е да се трпи и малку беснило за да имало патишта и економија. Сите големи имиња биле по малку бесни. Доаѓа со територијата. Со визијата. Со имиџот.

Инаку, тревата секогаш ќе биде повеќе зелена на другата страна и секогаш ќе постои класичниот fomo, но не, мене не би ми било апсурдно да им фали демократијата на многу. Сосема нормална реакција би било. На луѓето носталгично им фали сѐ и сешто, како Заев, а за тетовираниот-по-грбови Груевски да не збориме, им фали Југославија, Владо Јаневски, topol pozdrav, чичко Стоилко, Хитлер итн. па така да таа апсурдност кај плебсот би била најмалиот проблем во цело ова. А и зарем е битно кога би немале глас да тоа го променат, како што наводно сега имаат? Ќе имаат така барем нешто за што би сонувале. Заедничко страдање знае да сплоти народ, нешто што очајно ни треба нам пред да воопшто видеме некоја промена, диктатура за нас може да биде само stepping stone кон подобро утре!

Пример, студент си со 18 години? Гласот ти вреди 1 поен. Пензионер си, си создал многу за државата? Еве ти 2 бода. Колку повеќе данок плаќаш, толку повеќе добиваш. Максимумот нека биде 5 поени.
Како прво мора да се смени вредноста на поените помеѓу студентите и пензионерите. Ако придонесувал исто така и користел работи, па незнам зошто на некој без иднина би му дал повеќе право да ја менува иднината од тие пред кои истата уште е. Oсобено ако драстично придонесувал и во уништување на иднината, бидејќи генерацијата што сега се пензионери се вака или така одговорните за каде сме сега поради нивните политики и начини на владеење. And just for teh lulz, би ја искомплицирал твојата теза со тоа што ако некој не гласа следниот пат да ги има поените дуплирано или x3, x4 со секое акумилирање. Било што би било покорисно од наградувајќи ги тие што многу заработуваат, тоа е (в)лажниот американски сон на Јузе. Следно за неколку милиони ќе дава државјанство а со тоа ќе дојдат и и странски, крупни гласачи, поради нивните платени поени. А ќе дојдат такви секаде каде наместо високо даночење им се дава повеќе право на глас и сите останати бенефити и лампиони со кои привлекуваме странски инвестиции по секоја цена. Односно не секоја цена, само онаа што ни дозволува да со тоа се фалиме пред престојните избори. А обично таквите договори се прилично... колонизаторски, во недостаток на подобар збор.

Ти ќе бираш дали да те пуштат да чуваш едно куче со emotional support лиценца или да плодиш законски обврзана ливадарка..
Win win, он ќе мисли дека ручала печеница и затоа здивот, а уствари пред тоа џукелата ја лижела по лице и по уста во знак на фала за кучешката храна и мирисот кога би ја плодил би бил само остаток од royal canin и не дај боже, какички од тревите по парковите. Подобро обеси го за јајца одошто да му доделиш задолжителна ливадарка, не се неговите дела толку сериозни за ваква диктатурска осуда.

Чекај уствари, кoj си бе ти вака нов што вака дрско ни го вреѓаш старото членство како Рон и Дарлинг?
Off with his head!

Јас само еден диктатор би прифатил!

1785666235520.png

За да се согасам со тебе мора да молчам Ио. Како беше онаа: тoj што спие во демократија ќе се разбуди во диктатура. :sleep:

Не, повеќе е апсурдно тоа што си напишал дека ќе „имплементираме диктатура“ и “АКО сме имплементирале диктатура“. Како НИЕ би имплементирале диктатура, преку гласање? :D Мора малку органски да настане таа диктатура, не може ние секогаш со тему верзии да поминуваме ради поефтино. Или мислиш дека веќе имаме доволен економски колапс, цивилна апатија, дезинформации и корумпираност, па е само прашање на избор АКО сакаме, кога веќе ги имаме намирниците? Ако сме имплементирале, што значи тоа, дека може само да пробаме, само главичката? :D Нема само главичката во реалноста, така да нема ни потреба да збориме што ако диктаторот побеснел и како ќе сме го сменеле, не оди тоа така. Целиот предлог е да се трпи и малку беснило за да имало патишта и економија. Сите големи имиња биле по малку бесни. Доаѓа со територијата. Со визијата. Со имиџот.

Инаку, тревата секогаш ќе биде повеќе зелена на другата страна и секогаш ќе постои класичниот fomo, но не, мене не би ми било апсурдно да им фали демократијата на многу. Сосема нормална реакција би било. На луѓето носталгично им фали сѐ и сешто, како Заев, а за тетовираниот-по-грбови Груевски да не збориме, им фали Југославија, Владо Јаневски, topol pozdrav, чичко Стоилко, Хитлер итн. па така да таа апсурдност кај плебсот би била најмалиот проблем во цело ова. А и зарем е битно кога би немале глас да тоа го променат, како што наводно сега имаат? Ќе имаат така барем нешто за што би сонувале. Заедничко страдање знае да сплоти народ, нешто што очајно ни треба нам пред да воопшто видеме некоја промена, диктатура за нас може да биде само stepping stone кон подобро утре!

Како прво мора да се смени вредноста на поените помеѓу студентите и пензионерите. Ако придонесувал исто така и користел работи, па незнам зошто на некој без иднина би му дал повеќе право да ја менува иднината од тие пред кои истата уште е. Oсобено ако драстично придонесувал и во уништување на иднината, бидејќи генерацијата што сега се пензионери се вака или така одговорните за каде сме сега поради нивните политики и начини на владеење. And just for teh lulz, би ја искомплицирал твојата теза со тоа што ако некој не гласа следниот пат да ги има поените дуплирано или x3, x4 со секое акумилирање. Било што би било покорисно од наградувајќи ги тие што многу заработуваат, тоа е (в)лажниот американски сон на Јузе. Следно за неколку милиони ќе дава државјанство а со тоа ќе дојдат и и странски, крупни гласачи, поради нивните платени поени. А ќе дојдат такви секаде каде наместо високо даночење им се дава повеќе право на глас и сите останати бенефити и лампиони со кои привлекуваме странски инвестиции по секоја цена. Односно не секоја цена, само онаа што ни дозволува да со тоа се фалиме пред престојните избори. А обично таквите договори се прилично... колонизаторски, во недостаток на подобар збор.

Win win, он ќе мисли дека ручала печеница и затоа здивот, а уствари пред тоа џукелата ја лижела по лице и по уста во знак на фала за кучешката храна и мирисот кога би ја плодил би бил само остаток од royal canin и не дај боже, какички од тревите по парковите. Подобро обеси го за јајца одошто да му доделиш задолжителна ливадарка, не се неговите дела толку сериозни за ваква диктатурска осуда.

Чекај уствари, кoj си бе ти вака нов што вака дрско ни го вреѓаш старото членство како Рон и Дарлинг?
Off with his head!

Јас само еден диктатор би прифатил!

Прегледај го приврзокот 484084
Ti vrati se tuka da zivees pa ke imas pravo na glas. Vaka od picke si materine da kazvas glup e muabetot. I jas bi sakal Holandija ili kade i da si da se vovedi serijat oti smetam deka toa e najdobro za Holandija ili kade i da si istreben.

znaci sepak pogodiv kaj so ciljav, stabski glusec.

ad hominem napadi od licnost cii sekoj post mu ima logicki greski, xaxaxaxaxaxa.
Mi pogodi zivec da nema greska. Nemoj toj nekapeniot tvoj da go zemam pod noze, nerven slom ke dobiete site do eden tuka buvsi sareni gomna.

Ti vrati se tuka da zivees pa ke imas pravo na glas. Vaka od picke si materine da kazvas glup e muabetot. I jas bi sakal Holandija ili kade i da si da se vovedi serijat oti smetam deka toa e najdobro za Holandija ili kade i da si istreben.
Јас не се поистоветувам со Холандија за да ти забранам да ти имаш мислење што они треба да прават. Имај го тоа мислење, како да ми е гајле какви мисли ти прават промаја во твојата глава. Никој не ти го забранува тоа за да мене осамено како да ти фали pillow talk ми го пишуваш и дека тоа те мачи навечер. Не дека до сега не биле ваквите твои желби за сите тие ЕУ земји кажани и напишани, но ете да претпоставиме дека некој до сега те запирал. Еве официјално: апсолутно никому му е гајле за тоа. Тоа како прво.

А како второ, јас не побарав право на глас, го имам пишано тоа и порано на темава дека не треба да гласаат тие што не живеат во Македонија. Темата е отворена од таков странец и подразбираше дека збориме за (и на) едно повисоко ниво, како што е државното уредување и какво може да е подобро за Македонија. Ниту додека живеев во Македонија гласав и ниту сега би гласал. Плус, ниту имам бугарски пасош, ниту сум гласал за најголемите предавницо, ниту плукам по земјата и народот - напротив, плус се согласував со сите контраверзни мислења претходно како забрана за гласање за странци, плаќање при влез, даноци и што не до сега, и пак не е доволно за тебе да некој се осеќа македонец. Само оти не ме тера некој да гласам како останатите. Не, мојот грев е тоа што имам емпатија за сите ненормални, но не заборавај дека тоа не те исклучува и тебе.

МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА :oeoeoe:

Back
На врв Bottom