KSC #378 - Песна која ви вратила загубена надеж/верба

• Креатор на темата Креатор на темата FilipMKD007
  • Време на започнување Време на започнување
Немам никад изгубено надеж онака јако да ме погоди, можеби моментално по некад...блиц, за тие моменти а и за све страшно што иде песничкава е надвор од време и простор и секогаш ќе ме гурне на напред.
i still believe in paradise
but now at least i know it's not some place you can look for
cause it's not where you go
it's how you feel for a moment in your life
and if you find that moment it lasts forever

После ова очекував да кажеш дека никогаш не си ни имал надеж и дека си бил приземјен.
Као мал сакав да бидам најдобар у све, за беља и сум бил до негде...шах, правопис, фудбал, пингпонг и т.н. и мислев дека ќе бидам вечен и неуништлив. И све тоа траеше додека еден ден, точно го памтам местото до еден мрамор од камен и една круша не го сфатив законот за ентропија. И дека све еден ден ќе стане пепел....сега знам дека животот сам по себе е контра ентропијата и можеби на креаторот на овој матрикс сме му потребни за да го одржи овој универзум на некој начин преку животот сам по себе и преку она што Теренс Мекена го викаше novelty.
Да не бидеме офтопик....еве уште една песничка, знам дека треба една ама никад не е доста од добри ствари.

Као мал сакав да бидам најдобар у све, за беља и сум бил до негде...шах, правопис, фудбал, пингпонг и т.н. и мислев дека ќе бидам вечен и неуништлив. И све тоа траеше додека еден ден, точно го памтам местото до еден мрамор од камен и една круша не го сфатив законот за ентропија. И дека све еден ден ќе стане пепел....сега знам дека животот сам по себе е контра ентропијата и можеби на креаторот на овој матрикс сме му потребни за да го одржи овој универзум на некој начин преку животот сам по себе и преку она што Теренс Мекена го викаше novelty.
Да не бидеме офтопик....еве уште една песничка, знам дека треба една ама никад не е доста од добри ствари.
Не, не, уопште не сме офтопик. Баш дека слично како тебе размислувам од аспект дека не може да се гајат надежи и верба у предходно одредена скрипта од матрикс, затоа нема песна што ми враќа вакви чуства.

Интересна забелешка си навел, и за жал си у право.

Како што почнува Библијата: Бог е Љубов, Бог е Живот...
Сите ние до ден денес не знаеме кој е Бог, ниту знаеме што е Љубов, како настанува, зошто се вљубуваме, ниту пак знаеме што е живот, како настанал и зошто живееме, кога пак знаеме со сигурност дека еден ден сите ние смртници ќе умреме. Ова е факт што ништи лажна надеж и илузии.

Бог/Животот/Љубовта постојат Бог знае од кога, никој не докажал ни како настанале, ни зошто постојат како појави, ниту пак како ние луѓето сме настанале и зошто се вљубуваме, а сите го знаеме циклусот на животот, се раѓаме, живееме, старееме, умираме... доаѓаат други итн.

Бог/Животот/Љубовта се вечни и постојат, постоеле и ќе постојат, ама ние луѓето сме смртници и не сме вечни. Животот/Љубовта ни е даден како дар од Господ, и најдобро е човек да не се замара и запрашува себеси како тоа, и зошто така, туку просто да си поживее тоа што веќе му е дадено.

најдобро е човек да не се замара и запрашува себеси како тоа, и зошто така, туку просто да си поживее тоа што веќе му е дадено.
Да те чујат егзистенционалистите ќе те караат....едина работа која е битна за дискусија и размислување е битието, односно што е, од каде е и каде оди.

Да те чујат егзистенционалистите ќе те караат....едина работа која е битна за дискусија и размислување е битието, односно што е, од каде е и каде оди.
Знам дека долг период се размислува на оваа тема, и постојат разни религии и верувања и теории и теореми итн..
Ама никој не докажал ниту ќе докаже како настанал, кој го создал и зошто (можеби е најважното прашање.)
Религиите просто создале некои верувања коишто, пак ќе кажам, како музиката, сите ги доживуваме субјективно, па така ако на некој му ствара гордост и просто го исполнува да биде чесен, за некој што не почитува религија таквото верување е смешно.
Факт е дека постои и карма и дека човек не треба да штети многу на други.

Сеедно, моиве постови можеби се за друг форум, религија или филозофија...

А во малку посмешна интерпретација текстот од Библијата би звучел вака: Бог ги создал сите живи битиа на планетата Земја (досега откривме дека само тука има живот за луѓе како нас) и им рекол размножувајте се (или ебете се.) :)

А надеж, е многу субјективна работа, и стално човек треба да се провери со реалноста, за да просто не си создаде лажна надеж за некоја работа.

У самодовербата, субјективна ствар, еве јас лично се сметам за Супермен :), ама кога ќе се проверам со реалноста, сум само обичен мен, смртник. :)

Последно уредено:
Back
На врв Bottom