Политиките на Бугарија кон Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Главната група словенски племиња што учествувале во формирањето на Бугарската народност биле: "Седумте словенски племиња", Севери, исто така Тимочани, Драговити, Сагудати, Струмјани и Верзити и др...

Поцелосната листа вклучува: Берзити • Браничевци • Вајунити • Велегезити • Драговити • Езерци • Милинги • Моравци • Ринчини • Седум словенски племиња • Севери • Сагудати • Смолјани • Стримони • Тимочани
Автоматски споено мислење:

Има нешто што не го споменуваш.. ;)
Јас тебе те прашав, не ChatGPT.

Главната група словенски племиња што учествувале во формирањето на Бугарската народност биле: "Седумте словенски племиња", Севери, исто така Тимочани, Драговити, Сагудати, Струмјани и Верзити и др...

Поцелосната листа вклучува: Берзити • Браничевци • Вајунити • Велегезити • Драговити • Езерци • Милинги • Моравци • Ринчини • Седум словенски племиња • Севери • Сагудати • Смолјани • Стримони • Тимочани

Има нешто што не го споменуваш.. ;)
Јас ќе ти наведам многу поголем број јужнословенски племиња, дури и источнословенски ако сакаш. Ниту едно од нив не го носи називот Бугари, дури ниту слично име не ќе можеш да пронајдеш.
Исто така ќе ти наведам доста голем број тракиски племиња, вклучувајќи ги и дакиските, и никаде помеѓу нив не сум сретнал Бугари.
Ти доколку си пронашол такво племе, кажи го кое е.
Што е тоа што не го споменувам?

Класична блгрска дунда

Класична блгрска дунда

Исто срање во различно пакување.
Не сум енциклопедија за да ги знам сите племиња. Ми поставуваш прашање кое бара конкретен одговор, а не мое мислење за ова прашање. Моето мислење е ирелевантно кога зборуваме за наука.

Не сум енциклопедија за да ги знам сите племиња. Ми поставуваш прашање кое бара конкретен одговор, а не мое мислење за ова прашање. Моето мислење е ирелевантно кога зборуваме за наука.
Па еве и јас не сум енциклопедија, па сепак ги знам главните 2-3 племиња кои ја населиле територијата на денешна Македонија. За општа култура и историја се работи, не за енциклопедиско знаење. Исто така како што ти ги знаеш тие монголските и татарски брадести канови или што и да биле од кои водиш потекло, така и јас ги знам словенските племиња од кои јас водам потекло. Јас - и по мајка, и по татко, и по баби, дедовци, прабаби, прадедовци - Брсјак / Берзит.

Ти пак продолжуваш со пропаганда од бугарска Википедија:

1781983336522.png

Од овие што си ги спомнал само Северците и Сојузот на седумте словенски племиња (за кои никој не знае поточно кои се, зашто никаде ги нема наведени по име) се сметаат за бугарски.
Останатите племиња што си ги навел се сметаат за грчко-македонски и српски:

1781981053468.png
1781981111741.png

Последно уредено:

Требаше некој да ги организира тие што даваа поддршка во Куманово пред некое време, да им каже ќе има српска слава со печење во Дојран да ги однесат со се знамиња и шајкачи и да им ги истоварат на браќата бугари, да видиме дали ќе се рокаат меѓу себе исто така како што не рокаат нас.

Езерци и Милинци се најјужните јужнословенски племиња, живееле на Пелопонез.

И они некако се Бугари.

Езерци и Милинци се најјужните јужнословенски племиња, живееле на Пелопонез.

И они некако се Бугари.
Никаде не сум напишал дека тие се Бугари. Никаде не сум напишал дека Траките се Бугари, или дека Прабугарите се Бугари.
Ова се некои од групите што ја формираат бугарската народност.

Никаде не сум напишал дека тие се Бугари. Никаде не сум напишал дека Траките се Бугари, или дека Прабугарите се Бугари.
Ова се некои од групите што ја формираат бугарската народност.
Пишуваат твоите.
Не само Милинзи и Езерци, туку и Вајонитите и Велегезите немале контакт ниту со Бугари, ниту со Дунавска Бугарија, а камоли да учествуваат во етногенезата на нејзиното население.
Ама затоа на бугарска Википедија ќе видиш дека овие племиња припаѓаат на б'лгарската група на јужните славјани.
Не е важно како и дали е вистина, важно биле б'лгарска група.
После Србите ви биле криви, вршеле пропаганда на овие простори а вие не?
Вие само вистини кажувате?
По што тогаш се разликувате од Србите?
Како што се ужаснувате од српската пропаганда, треба и бугарската пропаганда да ви биде одвратна, доколку не сте дволични лицемери.
И уште нешто:
Ајде доколку сте различни од Србите, наведи ми бугарски текст, во кој ќе може да се прочита за Македонците од Славјаносрбија и за македонскиот хусарски полк, кој постоел покрај бугарскиот.
Ќе можеш ли?

Пишуваат твоите.
Не само Милинзи и Езерци, туку и Вајонитите и Велегезите немале контакт ниту со Бугари, ниту со Дунавска Бугарија, а камоли да учествуваат во етногенезата на нејзиното население.
Ама затоа на бугарска Википедија ќе видиш дека овие племиња припаѓаат на б'лгарската група на јужните славјани.
Не е важно како и дали е вистина, важно биле б'лгарска група.
После Србите ви биле криви, вршеле пропаганда на овие простори а вие не?
Вие само вистини кажувате?
По што тогаш се разликувате од Србите?
Како што се ужаснувате од српската пропаганда, треба и бугарската пропаганда да ви биде одвратна, доколку не сте дволични лицемери.
И уште нешто:
Ајде доколку сте различни од Србите, наведи ми бугарски текст, во кој ќе може да се прочита за Македонците од Славјаносрбија и за македонскиот хусарски полк, кој постоел покрај бугарскиот.
Ќе можеш ли?
Јас не утврдувам кои словенски племиња се дел од бугарската група. Јас не сум научник.
Не сум видел некој да пишува за Македонци во административниот регион на Славосрбија.

Дури ни руската Википедија го нема ова: "Покрај Србите, во полковите служеле Грци, Власи, Унгарци, Молдавци, Бугари, Турци, па дури и Евреи кои се преобратиле во православие." Дали целиот свет е повторно против Македонците и ги крие?

Има статија на Википедија, има статија во списанието "Историски преглед" на Бугарската академија на науките, има и статија во повеќетомно дело на Издавачката куќа на Софискиот универзитет. Што повеќе ти треба?

Back
На врв Bottom