Романија и Бугарија пет години во ЕУ, а политички и економски на Балканот

Индустриска зона Божуриште
На почетокот на видеото се видливи постојните два терминала и подготовките за изградба на новиот трет терминал на дистрибутивната и логистичката база на глобалниот гигант JYSK ,што го прави најголем во Источна Европа.

Најбогатите и најнапредните во Европа а можеби и во светот.
FB_IMG_1777130409248.jpg

Не разбира што значи subdivision, пропуштил изгледа часови кога лепел пропаганди за татарци.
Добро е прво да се истражи, а потоа да се коментира. Нема област (subdivision) во Бугарија што има помал БДП по глава на жител од Индија.

За 2026 година Индија има $2,8 милиони, од Евростат гледаме дека пред 6 години (2020 година) најнизок БДП по глава на жител бил во регионот Видин со $9+ милиони. Најсиромашниот регион во Бугарија, дури и пред 6 години, има економски стандард 3 пати повисок од Индија.

Друга работа што може да се каже е дека во 2020 година најсиромашниот регион во Бугарија е во подобра состојба од Северна Македонија ($6.67 мил) во истата 2020.

Последно уредено:
Добро е прво да се истражи, а потоа да се коментира. Нема област (subdivision) во Бугарија што има помал БДП по глава на жител од Индија.

За 2026 година Индија има $2,8 милиони, од Евростат гледаме дека пред 6 години (2020 година) најнизок БДП по глава на жител бил во регионот Видин со $9+ милиони. Најсиромашниот регион во Бугарија, дури и пред 6 години, има економски стандард 3 пати повисок од Индија.

Друга работа што може да се каже е дека во 2020 година најсиромашниот регион во Бугарија е во подобра состојба од Северна Македонија ($6.67 мил) во истата 2020.
И...како мене ме засега БДП од Бугарија или некој нејзин регион?...

И...како мене ме засега БДП од Бугарија или некој нејзин регион?...
Ако не те засега, не читај/пишувај во темата за економскиот развој на Бугарија во ЕУ. Учеството во оваа тема не е задолжително.

Рекордни инвестиции по воведувањето на еврото....

Според податоците објавени од Бугарската инвестициска агенција за првиот квартал на 2026 г., странските директни инвестиции изнесувале 1,90 милијарди евра, што е за 87 % повеќе од минатата година.
Само да ве потсетам дека за целата 2025 година, инвестициите изнесуваа 3,261 милијарди евра.
Секторите во кои се реинвестирани и инвестирани нови пари се:

*Автомобилско инженерство и производство.
*ИТ и софтверски услуги..
*Високотехнолошки продукции
*Градежништво и недвижности

Толкова ли немаше што да тролиш, та извади криминални вести отпреди 5 години?!?!

Инако слики на онеправдан Македонец (актуален премиер на Бугариjа). ;)
Денес на инспекциjа на бугарското воено воздухопловство, преди големиот празник утре - Ѓурѓовден (празник и на бугарската воjска).

orig.jpg

orig.jpg

Толкова ли немаше што да тролиш, та извади криминални вести отпреди 5 години?!?!

Инако слики на онеправдан Македонец (актуален премиер на Бугариjа). ;)
Денес на инспекциjа на бугарското воено воздухопловство, преди големиот празник утре - Ѓурѓовден (празник и на бугарската воjска).

orig.jpg

orig.jpg
А пред 7-8 години ех градоначалникот на Солун јавно изјави никој да не запира на автопат освен ако бара регуларна грчка полиција, имаше многу Бугарски и Романски банди кој симулираа ЛАЖНИ сообраќајни несреќи и ги пљачкаа луѓето кој ќе застанат...а исто така до скоро, а можеби и сега, ниту во грчка БАНКА, НЕ примаа банкноти од 200 и 500евра !!!;
А да не потсетувам дека 2002 кога бев во Врасна во овични продавници ПРОВЕРУВАА банкноти од 20евра !!!! Јасно дека фалсификување на такви банкноти се праи со печатарски машини, а не верувам дека се носат тие евра од надвор, туку се печатат во земја членка на ЕУ...сега имало многу фалц банкноти од 50 евра...а да потсетам на огромна количина фалц кованици од 2 евра кој се најдоа во Косово и кој поради ИНФЛАЦИЈАТА. ги Легализираа:cool:

Back
На врв Bottom