Романија и Бугарија пет години во ЕУ, а политички и економски на Балканот

Индустриска зона Божуриште
На почетокот на видеото се видливи постојните два терминала и подготовките за изградба на новиот трет терминал на дистрибутивната и логистичката база на глобалниот гигант JYSK ,што го прави најголем во Источна Европа.

Не разбира што значи subdivision, пропуштил изгледа часови кога лепел пропаганди за татарци.
Добро е прво да се истражи, а потоа да се коментира. Нема област (subdivision) во Бугарија што има помал БДП по глава на жител од Индија.

За 2026 година Индија има $2,8 милиони, од Евростат гледаме дека пред 6 години (2020 година) најнизок БДП по глава на жител бил во регионот Видин со $9+ милиони. Најсиромашниот регион во Бугарија, дури и пред 6 години, има економски стандард 3 пати повисок од Индија.

Друга работа што може да се каже е дека во 2020 година најсиромашниот регион во Бугарија е во подобра состојба од Северна Македонија ($6.67 мил) во истата 2020.

Последно уредено:
Добро е прво да се истражи, а потоа да се коментира. Нема област (subdivision) во Бугарија што има помал БДП по глава на жител од Индија.

За 2026 година Индија има $2,8 милиони, од Евростат гледаме дека пред 6 години (2020 година) најнизок БДП по глава на жител бил во регионот Видин со $9+ милиони. Најсиромашниот регион во Бугарија, дури и пред 6 години, има економски стандард 3 пати повисок од Индија.

Друга работа што може да се каже е дека во 2020 година најсиромашниот регион во Бугарија е во подобра состојба од Северна Македонија ($6.67 мил) во истата 2020.
И...како мене ме засега БДП од Бугарија или некој нејзин регион?...

И...како мене ме засега БДП од Бугарија или некој нејзин регион?...
Ако не те засега, не читај/пишувај во темата за економскиот развој на Бугарија во ЕУ. Учеството во оваа тема не е задолжително.

Рекордни инвестиции по воведувањето на еврото....

Според податоците објавени од Бугарската инвестициска агенција за првиот квартал на 2026 г., странските директни инвестиции изнесувале 1,90 милијарди евра, што е за 87 % повеќе од минатата година.
Само да ве потсетам дека за целата 2025 година, инвестициите изнесуваа 3,261 милијарди евра.
Секторите во кои се реинвестирани и инвестирани нови пари се:

*Автомобилско инженерство и производство.
*ИТ и софтверски услуги..
*Високотехнолошки продукции
*Градежништво и недвижности

Back
На врв Bottom