Случај: Велосипедист на Водно vs планинар + феномен мемиња со кумата

• Креатор на темата Креатор на темата FilipMKD007
  • Време на започнување Време на започнување

На чива страна сте во случајот?

• Вкупно гласачи
    120
Не е исто. Тоа се некултурни деца. Детево каква некултура покажа?
Kako në pokaza, gleas na videoto kako e editirano I kakvi kvalifikacii I komentari dava deteto. Ako toa ne e nekultura I nevospituvanje ja ne znam sto e. Se uste e nesvesno deka ne smee po pešačka pateka nadole so tocak, I toa e disaster waiting to happen. A ako ne daj bože nekogo udri, posle site ke se praite pametni në trebalo i slicno.

Ne znam sto e tolku tesko da se pocituvaat pravila I ako ne e dobro definirano, da se misli so glaata barem malce osnoven razum I logika da se ima edno 50-60IQ ne mora poise (za >80 në së nadevam, ne e saglam narodov ocigledno) za normalno da ziveeme vo MK.

Последно уредено:
Сметат на нормалниот народ во секојдневниот живот.

Ако им е за здравје имаат паркови каде што можат да трчат колку сакат, пливање сега лето доаѓа, терететани еден куп итн. Ама кога се бутат помеѓу две возила со точакот на семафори е далеку од рекреативно возење.
Бутањето меѓу коли е прашање на преживување, а не на ароганција, затоа што кај нас нема никаква инфраструктура. Да имавме патеки како што треба, никој немаше да се бута меѓу коли. Исто како што колите ни сметаат на сите кога се паркирани на тротоари, така и велосипедистите се снаоѓаат во овој сообраќаен хаос.

Треба да и се лутиме на државата, а не на сите велосипедисти, возачи, пешаци, whatever.

Точаците се многу напатени од колите и сета таа фрустрација низ возењето гледаат да ја исфрлат. Поготово оние у тесни костуми што си ги депилираат нозете. Умислени на тур де франс дека возат батињата.

Kako në pokaza, gleas na videoto kako e editirano I kakvi kvalifikacii I komentari dava deteto. Ako toa ne e nekultura I nevospituvanje ja ne znam sto e. Se uste e nesvesno deka ne smee po pešačka pateka nadole so tocak, I toa e disaster waiting to happen. A ako ne daj bože nekogo udri, posle site ke se praite pametni në trebalo i slicno.

Ne znam sto e tolku tesko da se pocituvaat pravila I ako ne e dobro definirano, da se misli so glaata barem malce osnoven razum I logika da se ima edno 50-60IQ ne mora poise (za >80 në së nadevam, ne e saglam narodov ocigledno) za normalno da ziveeme vo MK.
така е,некој копиљ шо мисли дека какви и последици да сноси по здравјето на граѓаните ќе може да го плати и да дивее по негов ќеиф.....не смеат да се дозволат вакви работи,а детето е срам за родителите,односно доказ дека не треба на секој да му се дозволи репродукција

и велосипедистите се снаоѓаат
Со која брзина се снаоѓаат?
... просечната брзина на велосипедистот е многу зависна од физичката подготвеност, теренот и типот на велосипед, на рамни, асфалтирани патишта, „класичен“ (рекреативен) велосипедист обично вози со брзина од 19–29 км/ч.

„Кога се искачува по рид на планина, брзините значително се намалуваат, при што типичните брзини на искачување за планински велосипедист во просек се околу 8–13 км/ч (5–8 милји на час) на технички или стрмен терен.
Почетник: 16–19 км/ч
Рекреативен: 19–29 км/ч )
Искусен/Фит: 25–32 км/ч
Пелотон Тур де Франс: ~40 км/ч , про пелотонот редовно ќе достигнува брзина од најмалку 80 км/ч на подолги спуштања, максималните брзини се приближуваат до 110-120 км/ч.“

Малолетниците генерално возат велосипеди со брзина помеѓу (8–24 km/h), во зависност од возраста, искуството и типот на велосипед, на планинска патека ако е означена како повеќенаменска, велосипедистите можат да возат но мора да им дадат предност на планинарите, децата и домашните миленици.
Screenshot 04-26-2026 14.30.11.pngScreenshot 04-26-2026 14.30.36.pngScreenshot 04-26-2026 14.31.20.pngScreenshot 04-26-2026 14.32.05.png

... кучето си има оглавник ремче затоа и го пофатија кога видоа што доаѓа со голема брзина одозгора, девојчето уплашено скоканло на другата страна од таткото, таткото го држи синот и гледа како доаѓа велосипедист со голема брзина, сите се тргаат на страна на ПЕШАЧКА ПАТЕКА, за да помине ГОСПОДИНОТ „МАЛОЛЕТНИК“ со голема брзина, дали звонел оддалеку со звончето за внимание дека доаѓа со голема брзина велосипедистот, слушнавте во видеото ???
Брзините треба да се одржуваат ниски - обично под (16–24 km/h) - особено кога се присутни пешаци. Безбедноста бара забавување, користење ѕвонче и подготвеност за веднаш запирање.

Прашање?
Со која брзина се спуштал велосипедистот по пешачка патека? (не знаете дали е малолетник, пошто не сте го виделе), претпоставка ваша да ја ублажите можеби неговата грешка, ама ај да речеме дека е малолетник.

...демек ти си генерал војске! :pos:

Имаш доказ дека не сум или не сум бил? :D :D :D Се шалам, ме интересираше стварно дали бил пошто пола од луѓето што зборуваат за војска се првите што беа за укинување на воен рок или воопшто не биле ни во близина на воена база.

Бутањето меѓу коли е прашање на преживување, а не на ароганција, затоа што кај нас нема никаква инфраструктура. Да имавме патеки како што треба, никој немаше да се бута меѓу коли. Исто како што колите ни сметаат на сите кога се паркирани на тротоари, така и велосипедистите се снаоѓаат во овој сообраќаен хаос.

Треба да и се лутиме на државата, а не на сите велосипедисти, возачи, пешаци, whatever.
Не може возењето спротивно на правилата да биде прашање на преживување, тоа е прашање на угинување. Ај он шо ке загине е негов ризик и промисла, ама ке заебе живот на некој ни крив ни должен, да го лежи у затвор, да си остави фамилија оти некој шупак решил да се пика меѓу возила.
Едноставно е, ако нема услови да се вози велосипед низ градот, или немаш нерви да возиш по прописи, не вози.

Ич да не се секирате, денес во организација на МТБ Илинден се деси и годинава прекрасна тура, уште по прекрасно време, велосипедисти и планинари на едно место со што покажавме дека нема хејт меѓу нас а Дел Бој толко си ме разочарал, на калимманта ти у чафутката.

Воедно ве замолувам пешаците да не се шетате по велосипедските патеки, си имате тротоари, се е фино одбележано.

Има уште по некоја тачка шо се паркира на патеките но уверен сум дека и они ќе се иселат како Дел Бој.

Не може возењето спротивно на правилата да биде прашање на преживување, тоа е прашање на угинување. Ај он шо ке загине е негов ризик и промисла, ама ке заебе живот на некој ни крив ни должен, да го лежи у затвор, да си остави фамилија оти некој шупак решил да се пика меѓу возила.
Едноставно е, ако нема услови да се вози велосипед низ градот, или немаш нерви да возиш по прописи, не вози.
Сите ме испоцитиравте, ме избомбардиравте неделно. Океј, вие сте во право, ме мрзи да се докажувам денес :D

Uste mesec dena kardio i konecno ke mozam ko coek da se dvizam od tocka A do tocka B bez dusata da mi izlezi i da si gi gledam predcite dodeka veslam na toa pedalite ko nenormalen.
Za konkretniot slucaj iako ne mi se nesto mili velosipedistite, posebno onie ufilmanite na koi tocakot kolku kolata moja mu kosta, kazav i prethodno, gjaolot e vlezen vo ljugeto. Se nesto im preci i baraat najmal izgovor za da izbuvnat, da se raspravat, da glumat ludilo.
Denes tocakot im preci, utre decata rodenden kaj sto slavat ke im preci, drugiden oti nekoj glasno se ebavale.
Ljuge zemajte lekarstvata posovreme .

678478646_984663460692747_1956847441066350459_n.jpg677202450_826536573830298_1675815660255482990_n.jpg
Screenshot 04-26-2026 15.59.54.png....................................................................... Screenshot 04-26-2026 16.01.24.png
679965440_883768511344858_4382159035113145797_n.jpg680222434_920183104356973_2894061482573299982_n.jpg
Screenshot 04-26-2026 16.04.38.png........................................................................................................Screenshot 04-26-2026 15.59.44.png

Back
На врв Bottom